Hagakure: Saklı Yapraklar - Tsunetomo Yamamoto Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Hagakure: Saklı Yapraklar kimin eseri? Hagakure: Saklı Yapraklar kitabının yazarı kimdir? Hagakure: Saklı Yapraklar konusu ve anafikri nedir? Hagakure: Saklı Yapraklar kitabı ne anlatıyor? Hagakure: Saklı Yapraklar PDF indirme linki var mı? Hagakure: Saklı Yapraklar kitabının yazarı Tsunetomo Yamamoto kimdir? İşte Hagakure: Saklı Yapraklar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Tsunetomo Yamamoto

Çevirmen: Hüseyin Can Erkin

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9789754588927

Sayfa Sayısı: 183

Hagakure: Saklı Yapraklar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Tsunetomo Yamamoto (1659-1719): Ömrünün büyük bölümünü Kyuşu Adası'ndaki köklü savaşçı ailelerinden Nabeşima'lara hizmet ederek geçirdi. 30 yılı aşkın süreyle hizmet ettiği efendisinin ölümünün ardından, münzeviliği seçti. Onun anlatısına bağlı kalarak kaleme alınan Hagakure, Japon savaşçılarının yaşam ve yönetim felsefelerini, tarih bilincini, Konfüçyus öğretisinin ve Zen Budizm'in toplum genelinde ne ölçüde nüfuz ettiğini anlamamıza ışık tutacak önemli bir eser. 

Hagakure: Saklı Yapraklar Alıntıları - Sözleri

  • 'Bir yaşın ruhu' denilen şeyin kişinin tekrar dönüp de yasayamayacağı anlar olduğu söylenir. Bir ruh, aşama aşama dünya sona yaklaştığından dolayı boşa harcanır. Yani bir yılda yalnızca yaz ve kış yaşanmaz. Tek bir gün de bu misale benzer.
  • Birgün ölecegimizi bilsek de diğerlerinin bizden önce hayattan ayrılacağını ve bizim yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ölüm, çok uzakta bir gecitmiş gibi gözüküyor. Bu üstünkörü bir düşünce değil mi? Itibarsiz ve sadece rüyada olan bir şaka. Bu şekilde düşünülmediği için dikkatsizliktir. Bir yere kadar ölüm kapıda olacağından, kişi yeterince efor sarf etmeli ve acele davranmalıdır. '1615 yılında ölümünün yakılarak olması gerektiğine karar verilen bir samuray'.
  • " Yaşasan da, ölsen de sağ kalmayacaksan, yaşama! "
  • "Bir gün öleceğimizi bilsek de diğerlerinin bizden önce hayattan ayrılacağını ve bizim yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ölüm çok uzakta bir geçitmiş gibi gözüküyor."
  • Bildiğinde bile sormak nezakettir, bilmediğinde sormak kuraldır.
  • "Hepimiz yaşamayı severiz. Sevdiğimiz şeylerde de anlamlar buluruz. Ama ilkelerden ayrılarak yaşamak korkaklıktır."
  • Sıkıntılı durumlarla karşılaşıldığında, kişinin kaygıya düşmeyeceğini söylemek mümkün olmaz. Sıkıntılı zamanlarda, insan cesurca ve neşeyle öne doğru atılmalıdır. Bu, tek bir engeli aşmak ve 'Su ne kadar fazlaysa tekne de o kadar yükselir,' sözüyle değinilmek istenene benzemektedir.
  • Amaçsız bir biçimde yaşama arzusu korkaklıktır.
  • Çin'de ejderha resimlerini seven ve bu resimlere tıpatıp uygun olarak bütün elbise ve eşyalarını süsleyen birisi vardı. Ejderhalara olan bu derin sevgisi, Kralın da ilgisini çekmişti. Ama bir gün penceresinde gerçekten bir dragon gördüğünde bu adamın korkudan öldüğü söylenir. Bu, hep kendinden büyük sözler eden fakat hakikatle yüz yüze geldiğinde farklı davranan birisinin öyküsüdür.
  • Amaçsız bir biçimde yaşama arzusu korkaklıktır.
  • "Başkalarını yenmeyi bilmem, kendimi yenmeyi bilirim."

Hagakure: Saklı Yapraklar İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Günaydınnnn #hagakure #saklıyapraklar , modern dönem öncesi Japon tarihinde siyasi istikrarın en güçlü olduğu Edo Dönemi’nin (1600-1868) ortalarında kaleme alınan,iki yüz elli yılı aşkın ve on beş kuşak boyunca devam eden İeyasu Tokugava’nın kurduğu şogunluk olarak adlandırabileceğimiz,(ülkenin siyasi ve ekonomik yetkisini tekelendi bulunduran)sistem, Tokugava ailesinden şogunlar yönetiminde on beş kuşak boyunca toplumun savaşçı sınıf dışında kalan kesimlerinin silahsızlandırıldığı, ufak tefek yöresel sıkıntılar dışında uzun süreli barış ve huzur dönemi olduğu süreç. Böyle bir dönemde savaşçılık felsefesi,savaşçının yaşamı ve uyması gereken kurallar üzerine yazılan Hagakure ,dönemin toplumsal dinamiklerine sert eleştiriler getirmesi açısından Japon klasikleri arasında önemli bir yere sahiptir. Hagakure on bir bölümden oluşuyor.İlk iki bölümde savaşçılık yolunun niteliği irdeleniyor.Üçüncü bölümde Nabeşimaların kurucusu Naoşige,dördüncü bölüm ise sülalenin ikinci beyin Katsuşige ile ilgili anlatılara ayrılmış.Beşinci bölümde , Üçüncü bey Mitsuşige ve onun oğlu Tsunaşige dönemindeki olayları kronolojik olarak anlaşılmıştır.Altıncı bölüm Nabeşima beyliğinin kökeni ve geçmişine;yedinci,sekizinci ve dokuzuncu bölümler kahramanlık ve görev bilinci ile Nabeşima savaşçılarının iyi ve kötü yönlerine ; onuncu bölüm diğer ailelerle ilgili dedikodular ve o ailelerin kökeniyle ilgili anlatılara; on birinci bölüm ise daha önceki on bölümde anlatılan konulara ayrılmıştır. Kitapta anlatının önemli bir kısmında Yeni-Konfüçyusçu anlayışın ve Zen Budizm etkisinin varlığını da göz aradı etmemek gerek. Kısaca Tsunetomo Yamamoto , Ömrünün büyük bölümünü Kyuşu Adası'ndaki köklü savaşçı ailelerinden Nabeşima'lara hizmet ederek geçirdi. 30 yılı aşkın süreyle hizmet ettiği efendisinin ölümünün ardından, onun anlatısına bağlı kalarak kaleme alınan Hagakure, Japon savaşçılarının yaşam ve yönetim felsefelerini, tarih bilincini, Konfüçyus öğretisinin , Zen Budizm'in toplum genelinde ne ölçüde nüfuz ettiğini anlamamıza ışık tutacak, mücadele,şeref ve sadakat üzerine yazılmış önemli bir eser. Okumayan arkadaşların okuması dileği ile kitapla kalın ! #hayallervekitaplar #kitapyorumum (Deniz Gürçay)

Yazar: Tsunetomo Yamamamoto Yayınevi: Kültür Yayınları Çevirmen: Hüseyin Can Erkin Uzak Doğu kültürüne olan ilgim bir edebiyatçı olarak sevdiğim o kültürün diline ve edebiyatına da yakınlaştırıyor beni. Özellikle Zen felsefesi gibi konular çok da uzak olmadığım şeyler. Saklı Yapraklar, Japon kültürüne ve yaşam felsefesine dair yakından tanıklık edebileceğiniz şahane bir eser. Çevirisi mükemmel. Çevirmen de hemen odak noktama girdi. Hüseyin Can Erkin, Japon edebiyatına dair birçok araştırma yürüten bir kişiymiş. Kitapla birlikte bunu da öğrenmiş oldum. İş Bankası Yayınları'nın bu kitabı Türçe'ye kazandırmış olmasına müteşekkirim. Yamamamoto Japon bir savaşçıymış kendi döneminde esasen. Böylelikle kendi hayatında gözlemlediği ve diğer savaşçılarla olan yakın ilişkileri nedeniyle tanık olduğu olaylardan yola çıkarak 'Japon savaşçılığı' ve 'Savaş Yolu' terimlerini bize açıklıyor. Elbette Japonlar için savaş ve savaşçılık kavramının getirmiş olduğu bir düşünüş, yaşayış biçimi ortaya çıkıyor. Benim ilgilendiğim işte 'Savaşçılık Yolu'na girmiş bu insanların, hayatı bir savaş alanı yerine koymaları ve bu yolda ölene dek kendilerinin oluşturdukları yaşam düzenine göre yaşamaları. Sabah erken kalkıp, akşam gün batarken uyumaları, hayatı cesurca yaşamak istemeleri, kılık-kıyafete özen gösterilmesi gerektiği, hayatı kendi yolumuzda tutkuyla sürdürmenin gerekliliği gibi konulardan tutun da başkalarının yanında nasıl davranılması gerektiğine kadar her bir düşünüş tarzını görmek mümkün. Japon kültürüne ve tarihine de tanıklık ediyoruz bu kitapla birlikte. Japonlar nasıl yaşar, nasıl düşünür, onlar için en önemli adetler, kurallar nelerdir, işte bunları da öğreniyoruz. Yalnız tek bir şikayetim var, kadınlar yine arka planda, yine yalan söyleyen ve zayıf mahluklar olarak resmediliyor. Nedir bu kadına duyulan nefretin sebebi diye düşünmeden edemedim. Kadın hep aldatan, zayıf karakterli bir insanoğlu olarak sahneye çıkıyor yine. İşte burası eleştirdiğim tek yer. Uzak Doğu sevenlere, Japon edebiyatına meraklı olanlara önerimdir. Tam bir başucu kitabı niteliğinde, açıp açıp okunulası... (Aylin)

yasadigi çağın günlük olaylarını anlatan yazar aslinda o zamanda insan hayatının bir kılıçla nasil kolay bittiğini anlatmis. Gerçeklerle yuzlesmekten olsa gerek cok canim yandi okurken. (Özlem Çiftci)

Hagakure: Saklı Yapraklar PDF indirme linki var mı?

Tsunetomo Yamamoto - Hagakure: Saklı Yapraklar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Hagakure: Saklı Yapraklar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Tsunetomo Yamamoto Kimdir?

Yamamoto Tsunetomo, 18. yüzyılda, efendisi Mitsushige Nabeshima'nın buyruğu altında Japonya'da yaşamış bir samuraydır. Efendisinin ölümünden sonra her samuray gibi tsuifuku yapmak istemiş fakat efendisi bunu ölmeden önce yasakladığı ve kendisi de efendisiyle aynı kaderi paylaşmaktansa onun vasiyetini yerine getirmenin daha doğru olacağını düşündüğü için bundan vazgeçmiştir. Zaten bir yıl sonra da samurayların tsuifuku yapması shogunluk tarafından da yasaklanmıştır. Efendisinin ölümünden sonra samuraylığı bırakan Yamamoto eşiyle beraber yarı-inzivaya çekilmiş ve saçlarını kazıtarak Budist rahibi olmak üzere bir kulübede yaşamaya başlamıştır.

Bu dönemde kendisini ziyaret eden genç bir samurayla, samuraylık ve felsefesi üzerine yaptığı sohbetler genç samuray tarafından not edilerek ölümünden yaklaşık üç yıl önce derlenerek Hagakure adıyla kitaplaştırılmıştır.

Yamamoto Tsunetomo yaklaşık 20 yıl samuraylık yapmasına rağmen hiçbir savaşa katılmamıştır. Hagakure'de anlattığı düşünceleriyse neredeyse yüzyıl öncesine ait düşüncelerdi ve Japon düşünce tarihine belirgin bir etki yaptıkları söylenemez

Tsunetomo Yamamoto Kitapları - Eserleri

  • Hagakure: Saklı Yapraklar
  • Hagakure Samurayın El Kitabı
  • Hagakure "Savaşçının Yüreği"

Tsunetomo Yamamoto Alıntıları - Sözleri

  • Bildiğinde bile sormak nezakettir, bilmediğinde sormak kuraldır. (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • Amaçsız bir biçimde yaşama arzusu korkaklıktır. (Hagakure: Saklı Yapraklar)
  • "Hepimiz yaşamayı severiz. Sevdiğimiz şeylerde de anlamlar buluruz. Ama ilkelerden ayrılarak yaşamak korkaklıktır." (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • "Bir gün öleceğimizi bilsek de diğerlerinin bizden önce hayattan ayrılacağını ve bizim yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ölüm çok uzakta bir geçitmiş gibi gözüküyor." (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • Sıkıntılı durumlarla karşılaşıldığında, kişinin kaygıya düşmeyeceğini söylemek mümkün olmaz. Sıkıntılı zamanlarda, insan cesurca ve neşeyle öne doğru atılmalıdır. Bu, tek bir engeli aşmak ve 'Su ne kadar fazlaysa tekne de o kadar yükselir,' sözüyle değinilmek istenene benzemektedir. (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • " Yaşasan da, ölsen de sağ kalmayacaksan, yaşama! " (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • " Yaşasan da, ölsen de sağ kalmayacaksan, yaşama! " (Hagakure: Saklı Yapraklar)
  • "Hepimiz yaşamayı severiz. Sevdiğimiz şeylerde de anlamlar buluruz. Ama ilkelerden ayrılarak yaşamak korkaklıktır." (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • Birgün ölecegimizi bilsek de diğerlerinin bizden önce hayattan ayrılacağını ve bizim yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ölüm, çok uzakta bir gecitmiş gibi gözüküyor. Bu üstünkörü bir düşünce değil mi? Itibarsiz ve sadece rüyada olan bir şaka. Bu şekilde düşünülmediği için dikkatsizliktir. Bir yere kadar ölüm kapıda olacağından, kişi yeterince efor sarf etmeli ve acele davranmalıdır. '1615 yılında ölümünün yakılarak olması gerektiğine karar verilen bir samuray'. (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • " Yaşasan da, ölsen de sağ kalmayacaksan, yaşama! " (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • Amaçsız bir biçimde yaşama arzusu korkaklıktır. (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • "Başkalarını yenmeyi bilmem, kendimi yenmeyi bilirim." (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • Amaçsız bir biçimde yaşama arzusu korkaklıktır. (Hagakure: Saklı Yapraklar)
  • 'Bir yaşın ruhu' denilen şeyin kişinin tekrar dönüp de yasayamayacağı anlar olduğu söylenir. Bir ruh, aşama aşama dünya sona yaklaştığından dolayı boşa harcanır. Yani bir yılda yalnızca yaz ve kış yaşanmaz. Tek bir gün de bu misale benzer. (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • 'Bir yaşın ruhu' denilen şeyin kişinin tekrar dönüp de yasayamayacağı anlar olduğu söylenir. Bir ruh, aşama aşama dünya sona yaklaştığından dolayı boşa harcanır. Yani bir yılda yalnızca yaz ve kış yaşanmaz. Tek bir gün de bu misale benzer. (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • "Bir gün öleceğimizi bilsek de diğerlerinin bizden önce hayattan ayrılacağını ve bizim yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ölüm çok uzakta bir geçitmiş gibi gözüküyor." (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • Çin'de ejderha resimlerini seven ve bu resimlere tıpatıp uygun olarak bütün elbise ve eşyalarını süsleyen birisi vardı. Ejderhalara olan bu derin sevgisi, Kralın da ilgisini çekmişti. Ama bir gün penceresinde gerçekten bir dragon gördüğünde bu adamın korkudan öldüğü söylenir. Bu, hep kendinden büyük sözler eden fakat hakikatle yüz yüze geldiğinde farklı davranan birisinin öyküsüdür. (Hagakure: Saklı Yapraklar)
  • Birgün ölecegimizi bilsek de diğerlerinin bizden önce hayattan ayrılacağını ve bizim yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ölüm, çok uzakta bir gecitmiş gibi gözüküyor. Bu üstünkörü bir düşünce değil mi? Itibarsiz ve sadece rüyada olan bir şaka. Bu şekilde düşünülmediği için dikkatsizliktir. Bir yere kadar ölüm kapıda olacağından, kişi yeterince efor sarf etmeli ve acele davranmalıdır. '1615 yılında ölümünün yakılarak olması gerektiğine karar verilen bir samuray'. (Hagakure: Saklı Yapraklar)
  • Çin'de ejderha resimlerini seven ve bu resimlere tıpatıp uygun olarak bütün elbise ve eşyalarını süsleyen birisi vardı. Ejderhalara olan bu derin sevgisi, Kralın da ilgisini çekmişti. Ama bir gün penceresinde gerçekten bir dragon gördüğünde bu adamın korkudan öldüğü söylenir. Bu, hep kendinden büyük sözler eden fakat hakikatle yüz yüze geldiğinde farklı davranan birisinin öyküsüdür. (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • Sıkıntılı durumlarla karşılaşıldığında, kişinin kaygıya düşmeyeceğini söylemek mümkün olmaz. Sıkıntılı zamanlarda, insan cesurca ve neşeyle öne doğru atılmalıdır. Bu, tek bir engeli aşmak ve 'Su ne kadar fazlaysa tekne de o kadar yükselir,' sözüyle değinilmek istenene benzemektedir. (Hagakure: Saklı Yapraklar)