diorex
ARTUKBEY

Hadrianus'un Anıları - Marguerite Yourcenar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hadrianus'un Anıları kimin eseri? Hadrianus'un Anıları kitabının yazarı kimdir? Hadrianus'un Anıları konusu ve anafikri nedir? Hadrianus'un Anıları kitabı ne anlatıyor? Hadrianus'un Anıları PDF indirme linki var mı? Hadrianus'un Anıları kitabının yazarı Marguerite Yourcenar kimdir? İşte Hadrianus'un Anıları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 26.05.2022 11:00
Hadrianus'un Anıları - Marguerite Yourcenar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Marguerite Yourcenar

Çevirmen: Nili Bilkur

Orijinal Adı: Mémoires d'Hadrien

Yayın Evi: Helikopter Yayınları

İSBN: 9786055819040

Sayfa Sayısı: 320

Hadrianus'un Anıları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir imparator. Öyle sıradan biri de değil. Hadrianus. Edirne'yi kuran adam. Londra'daki son sergide, British Museum'da, Türkiye'deki Sagalassus yani Burdur'un Ağlasun ilçesindeki kazılarda çıkan bir heykeli de sergilendi. Sadece ayağı 80 santimetre idi. Anlayın. Büyük imparator. 

Ama ben bu büyük imparatorların nasıl adamlar olduğunu hep merak etmişimdir. Düşünsenize, dünyanın en büyük gücü elinizde. Ne yaparsınız? Kendinizi kaybedip, hubris'e, yani çılgınlığa mı kapılırsınız, yoksa, ne yaparsınız? Tek lafınızla adamların kaybolabildiği, keyif için şehir yaktığınız, herkesin ayağınıza kapandığı dönemlerden söz ediyorum. Hayâl etmesi bile bana zor gelirken, işte çıkıyor biri, mesela Yourcenar, kalakalmış tüm tarihsel belgeleri, bilgileri didik didik ediyor ve bir roman yazıyor. Elbette, Hadrianus bu değil. Bu, Yourcenar'ın Hadrianus'u. 

Ve işte görkem de burada başlıyor: Bir imparatorun günlük çilelerini, acılarını, düşüncelerini düşünmeye çalışan bir yazara eşlik ediyorsunuz. Stoacı felsefe izi var mı? Belki. Hele de Hadrianus'tan sonra imparator olacak olan, ve romanın bir mektup gibi kendisine yazıldığı Marcus Aurelius'un Anılar'ını düşünürsek. Okuyun, imparator neye benzermiş, bir düşünün derim.

-Levent Yılmaz, Yayın Yönetmeni- 

(Tanıtım Bülteninden)

Hadrianus'un Anıları Alıntıları - Sözleri

  • "İnsanın asıl doğum yeri , kendisine ilk kez akıllıca baktığı yerdir .
  • "İnsanın asıl doğum yeri, kendisine ilk kez akıllıca baktığı yerdir."
  • Yeni fikirlerden, yeni ilişkilerden eskisi kadar tat almıyordum; başkaları hakkında karar verirken onların düşüncelerine dalıp bir şeyler öğrenmemi sağlayan esnekliğimi yitirmiştim.
  • Birçok insandan üstün olduğumu bildiğim bir tek şey var: Daha özgürüm ve onların olamayacakları kadar uysalım.
  • Her insanın er ya da geç eriştiği ve hayatın insanın kabullendiği  bir bozgundan başka bir şey olmadığı yaşa ulaşmış bulunuyorum. günlerimin sayılı olduğunu söylemek anlamsız.
  • Tüm oyunlarımız içinde yalnızca aşk oyunu ruhumuza huzursuzluk verir; yalnızca bu oyunda oyuncu, bedenini çılgınlığa teslim eder.
  • Okuyan, düşünen yada tasarlayan bir erkek kendi cinsiyetinden çok kendi soyuna aittir.
  • kendi yaşamıma başkasının yaşamıymışçasına bakabilmek için aklım erdiğince uğraşıyorum.
  • Bana gelince, bugün neysem yirmi yaşında da oydum ama hep aynı kıvamda değil. Her şeyim kötü değildi ama olabilirdi: İyi ya da daha iyi yönleri daha kötüyü güçlendirdi. Geriye baktığım zaman, bildiğimi sandığım dünya konusundaki toyluğumdan, sabırsızlığımdan, anlamsız arzularımdan ve kaba hırsımdan utanıyorum.
  • Herhangi bir düzene bağ­lı kalmak hiçbir zaman hoşuma gitmedi .
  • İnsanlar zincirlerine küfrederler ama sırasında da gurur duyarlar.
  • Yanlış anlama: En az ümidin hayalleri kadar saçma ve hiç kuşkusuz çok daha eziyetli olan korku hayallerine kapılacak kadar zayıf değilim henüz.

Hadrianus'un Anıları İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Roma'nın en iyi İmparatorlarından biri olan Hadrianus. Antik Yunan meraklısı bir imparator. Yourcenar'ın Hadrianus'u. Bir imparator, bir kraliçe günlük hayatında nasıl davranır, nasıl düşünür, nasıl yer-içer, bunlar hep merak ettiğim şeylerin başında gelirdi. Kitabı okuduktan sonra merakım bir nebze azaldı diyebilirim. Bana göre Yourcenar oldukça kıvrak bir zekâya sahip, bir imparator gibi düşünmeye çalışmak ve ortaya böyle bir eser çıkarmak fikri bile buna yeterli bir kanıt olmaz mı sizce de? Bence olur. Kitapla ilgili söyleyecek pek bir şeyim yok, okumadan önce Hadrianus'u araştırmanızı öneririm böylelikle Yourcenar'ın yaratmış olduğu Hadrianus ile gerçek Hadrianus'u karşılaştırma olanağınız olur, hangisini daha çok seversiniz bilemiyorum ama Yourcenar'ın Hadrianus'u bende güzel bir yer edindi. Okuyacak olan herkese iyi okumalar. (Zelal)

Hadrianus; Roma İmparatorluğunun Hatay ve Suriye valisi iken tartışmalı bir şekilde (Askerlerin maaşını artırma sözü vererek) Roma İmparatoru olarak tahta çıkmış en sevilen 5 imparatorundan üçüncüsüdür. Roma imparatoru olarak görev yaptığı 21 yıl 11 aylık görev süresi boyunca kendisinden önceki ülkenin topraklarının genişletilmesinden ziyade stoacı yönetime karşılık getirdiği ciddi reformlar ve eserler sayesinde sevilen bir imparator olmuştur. Bu özelliğinden dolayı Marguerite Yourceanar'ın ilk kez 26 yaşında eseri yazmaya başlayıp daha sonra aradan yaklaşık 15 yıl sonra kitabı tekrar yazmaya başlaması İkinci dünya Savaşı'ndan çıkan bir dünya için haklı olarak çok önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum. Ülkesini savaşlardan ziyade reformlarla, yasalarla, şehirlerde yaşayan insanların hayatını kolaylaştırmak açısından yapmış olduğu eserlerle gelişimine önemli katkılarda bulunan bir imparatordur. Hayatının tüm ihtişamına, gösterisine rağmen kendisinden sonra gelecek imparator için yazmış olduğu mektubun kendisi ile hesaplaşmasını, hatalarını ve kendi doğrularına yer vererek önemli tavsiyelerde bulunduğu monolog şeklinde ilerleyen bir devlet adamının yaşayacağı önemli anlara dair buna kendi ölümü de dahil olmak üzere çok kapsamlı bir anlatım üzerinden Yourcenar farkı ile kitabı sadece okumak değil kitapta bahse konu olan o döneme ait yerlerin bir kısmını da görerek okuduğum için kendimi şanslı hissettiğim bir okuma oldu benim için. Burdur Ağlasun da bulunan Hadrianus sayesinde bambaşka bir şehir olan, o dönemin gözde şehri Sagalassos Antik Kenti'ni görünce ne demek istediğimi anlayacaksınız. Kitabı okumayı düşünen herkese keyifli okumalar, keyifli gezmeler dilerim şimdiden . (DESTİNA ÖYKÜ)

Beş iyi imparatorun içinde en sevilen imparator olan Hadrianus 'un anıları kitabı kendisine olan ilgimi daha da arttırdı. Şöyle ki halk arasında öyle sevilen bir imparatorki heykelinin sadece kafası 2.5 metre (Heykeli Türkiye deki Sagalossos antik kentinde bulunmakta. Bir imparatorun kendi hayatının eleştirisini kendisinin yapması ve bunu kendinden sonraki krala aktarması ne kadar büyük bir imparator olduğunun göstergesi. Tekrar tekrar okuyacağım bir kitap. (ksenepon anabasis)

Hadrianus'un Anıları PDF indirme linki var mı?

Marguerite Yourcenar - Hadrianus'un Anıları kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Hadrianus'un Anıları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Marguerite Yourcenar Kimdir?

Marguerite Yourcenar, asıl adı Marguerite de Crayencour (d. 8 Haziran 1903, Brüksel, Belçika- ö. 17 Aralık 1987, Northeast Harbor, Maine, ABD),romancı, deneme, öykü yazarı ve çevirmen. Üye sayısı 40'la sınırlı olan Académie française'e seçilen (6 Mart 1980) ilk kadın üyedir. Akademi üyeliği yalnızca Fransız vatandaşlarına verildiğinden, Amerikan uyruklu Yourcenar, Fransız cumhurbaşkanının özel izniyle çift uyrukluluk kazanmıştır.

Baba tarafından Flandre bölgesinin Fransız kesiminde yerleşmiş eski bir aileden, anne tarafından ise Belçika'ya çok sayıda edebiyatçı ve siyaset adamı vermiş Valon bir ailenin soyundan gelen Crayencour, Flandre'ın Fransızca konuşulan kesiminde bulunan evinde özel eğitim gördü. Çocukluğunun çoğu, daha sonra "tanıdığım en iyi dost ve en özgür insan" olarak tanımlayacağı babasıyla birlikte gittiği gezilerde geçti. Genç yaşta yazmaya başladı. 1927'de babası öldükten sonra kalan miras, Crayencour'a istediği gibi yazma özgürlüğü kazandırdı, uzun dünya gezilerine çıktı. İlk romanı Alexis'i 1929'da yayımladı. II. Dünya Savaşı çıkana değin bir göçebe gibi yaşadı.Sonra ABD'ye yerleşti; 1947'de Fransız vatandaşlığından çıkmadan ABD vatandaşlığına geçti. Asıl adı Crayencour'u değiştirerek yaptığı Yourcenar adını kullanmaya başladı.

Yapıtları

Yourcenar'ın yapıtları, kusursuz klasik üslupları, içerdikleri geniş bilgi ve psikolojik incelikle dikkati çeker. En önemli yapıtlarında geçmiş dönemleri ve kişilikleri yeniden yaratmış, insanlığın kaderi, ahlak ve iktidara ilişkin düşünceler ileri sürmüştür. Başyapıtı Mémoires d'Hadrien (1951; Hadrianus'un Anıları, 1984) 2. yüzyılda hüküm sürmüş bir Roma imparatorunun öykülerle zenginleştirilmiş anılarını içeren tarihsel bir romandır. Başka bir tarihsel roman olan L'Œuvre au noir (1968; Zenon, 1985) ise 16. yüzyılda yaşamış bir simyacı ve bilim adamının düşsel yaşamöyküsüdür. Yourcenar'ın öteki yapıtları arasında kısa öykülerini topladığı Nouvelles orientales (1938; Doğu Öyküleri, 1985), düzyazı bir şiir olan Feux (1936; Ateşler) ve Le Coup de grâce (1939; Bir Ölüm Bağışlamak, 1988) adlı kısa roman sayılabilir.

Ayrıca denemeler (Sous bénéfice d'inventaire (1962)), ailesine ilişkin anı kitapları (Souvenirs pieux (1973)), (Archives du Nord (1977)) ve Hindu gizemciliğine olduğu kadar eski ve modern Yunanistan'ın lirizmine duyduğu ilgiyi belirten çeviriler yayımladı. Ölüm teması (Mishima ou la Vision du vide (1981)) ile herşeyin gelip geçiciliği teması (Comme l'eau qui coule (1982), Le Temps, ce grand sculpteur (1984)) sanatın ve yalnızlığın ayna oyunlarına temel oldu.

Birçok deneme yazan Yourcenar, Siyahların spiritual'ları ile çeşitli İngiliz ve Amerikan romancılarının yapıtlarını Fransızcaya çevirmiştir.

Marguerite Yourcenar Kitapları - Eserleri

  • Alexis ya da Beyhude Mücadelenin Kitabı
  • Doğu Öyküleri
  • Bir Ölüm Bağışlamak
  • Ateşler
  • Hadrianus'un Anıları
  • Düş Parası
  • Mişima ya da Boşluk Algısı
  • Rüya ve Kader
  • Zenon
  • Akan Su Gibi
  • Mavi Masal

Marguerite Yourcenar Alıntıları - Sözleri

  • Her gün, ölümü bekleyin, bekleyin ki, zamanı geldiğinde, huzur içinde ölün. (Mişima ya da Boşluk Algısı)
  • Sana rastlasam beni görmeden geçerdin, çünkü rüyalarımız tarafindan görülmeyiz. (Ateşler)
  • "Rosalia'nın hayatı bir dönüşün, bir de gidişin bekleyişiyle geçiyordu." (Düş Parası)
  • Hayatın bize rüya kadar saçma gelmemesinin nedeni alışkanlıktır. (Rüya ve Kader)
  • ''Her gece etten kemikten kurtulur, hayalet halimizin provasını yaparız.'' (Rüya ve Kader)
  • Sevdiğim adamla birlikte bir odada, bir yatağın başucundayım. Yatakta yatıyorum, kadınların aşk karşısında kapıldığı uyuşturulmuş hayvan titremesine tutulmuşum. (Rüya ve Kader)
  • Aşk konusunda da, süssüz bir kusursuzluk yanlısıyım. (Bir Ölüm Bağışlamak)
  • ... bazen tanrı kendisini daha doğmazdan önce mahkum etmiş sanısına kapılıyordu ve erdem bile tanrının hoşuna gitmeyen bir diretmeydi sanki. (Zenon)
  • Teni o kadar soluk ki kendi damarlarımı kessem hayatın rengini kazandıramam ona; o kadar soğuk ki, kalbinin üzerine yatsam onu ısıtamam. (Rüya ve Kader)
  • Ölüler uyuyor, ama rüyalarını kimse bilmiyordu. (Düş Parası)
  • Belki de mutluluk daha iyi katlanılan bir mutsuzluktur sadece. (Alexis ya da Beyhude Mücadelenin Kitabı)
  • "Uyanıkken insanların dünyası ortaktır, ama uykuda herkesin ayrı bir evreni vardır." (Rüya ve Kader)
  • Ölüm, bir bahçede ayakta durmuş viyolonsel çalıyor. (Rüya ve Kader)
  • Bir anlamda göz, hiçliği dengeleyen karşı ağırlıktı. (Zenon)
  • Onaylanmayı dileyecek kadar çılgın değilim; kabul görmeyi bile talep etmiyorum: bu çok büyük bir talep. Sadece anlaşılmayı arzu ediyorum. (Alexis ya da Beyhude Mücadelenin Kitabı)
  • Bir köşede oturan hekim, Ölüm'ü rahatsız etmekten korkar bir halde gibi oturuyordu.Kendisinden mucizevi tedaviler isteyen hizmetçileri susturmak zorunda kalmıştı. (Akan Su Gibi)
  • Güzel olan herşey, Tanrı'nın ışığıdır. (Akan Su Gibi)
  • İnsan ölümünün bir kepazelik olduğunu fark etmek için bir insanı sevmek gerekir... (Zenon)
  • Hem istiyor, hem istemiyorum; hem acı çekiyor, hem zevk alıyorum. Yaşamaktan tiksiniyorum, ölümden korkuyorum. (Doğu Öyküleri)
  • Her şeyin bir düş gibi gelip geçtiği bir dünyada küsmek, küfretmek yakışmaz insana. (Doğu Öyküleri)

Yorum Yaz