Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri - Bahar Eriş Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri kimin eseri? Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri kitabının yazarı kimdir? Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri konusu ve anafikri nedir? Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri kitabı ne anlatıyor? Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri PDF indirme linki var mı? Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri kitabının yazarı Bahar Eriş kimdir? İşte Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Bahar Eriş
Yayın Evi: Alfa Yayıncılık
İSBN: 9786051717357
Sayfa Sayısı: 200
Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
"Her çocuk benzersiz bir beyinle doğar. Bazıları bu özgünlüğü “eksiklik” veya “güçlük” olarak görür. Okuma güçlüğü olarak bilinen disleksi için de durum böyledir.
Oysa disleksi, içinde müthiş bir güç barındırıyor. Disleksinin özellikleri okulda dezavantajken, doğru destekle hayatta dev avantaja dönüşebiliyor.
NASA’da çalışan her iki kişiden birinde disleksi var. BBC’nin araştırmasına göre, sıfırdan milyoner olanların %40’ı dislektik. Güzel sanatlar alanında disleksi oranı 3 kat daha yüksek.
Einstein, Agatha Christie, Richard Branson, Jamie Oliver, Muhammed Ali, Steven Spielberg, Magic Johnson, Tommy Hilfiger, Ingvar Kamprad, Walt Disney... Tüm bu isimlerin iki ortak özelliği, alanlarında birer dahi ve dislektik olmaları.
Her on çocuktan en az birinde disleksi var. Disleksiyi tanımayan öğretmen ve aileler, bu zeki çocukların, tembel ve haylaz olduğunu düşünebiliyor. “Zeki ama çalışmıyor” diye damgalanıyor, akran zorbalığına maruz kalabiliyorlar.
Dr. Bahar Eriş, bu kitapta disleksideki yeteneklere odaklanıyor. Dislektik yetenekler erken dönemde nasıl keşfedilir ve desteklenir? Dislektik girişimciler, yazarlar, bilim insanları, sporcular, sanatçılar yaşadıkları zorlukları nasıl aşmışlar? Pratik çözümler ve öğrenme yöntemleri nelerdir? Disleksi dostu eğitim sistemi nasıldır?
Türkiye’de ilk olan bu kitapta, “disleksiye rağmen” değil “disleksi sayesinde” başaranlar anlatılıyor. Gölgedeki yıldızları keşfetmeye var mısınız?"
(Tanıtım Bülteninden)
Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri Alıntıları - Sözleri
- "Yeteneğini korumak için ondan daha güçlü olmalısın. "
- "Sezgisel beyin kutsal bir armağan, rasyonel beyin ise sadık bir hizmetkardır. Hizmetkarı onurlandırıp armağanı unutan bir toplum yarattık. "
- Etiketler algıları, algılar da gerçeği şekillendirmede ustadır.
- Güçlükleri ya da engelleri olanlar insanlar değil, sistemlerdir. Ancak sistemleri farklı ihtiyaçları karşılayacak şekilde kuramayanlar, cümlelerini "...güçlüğü, ...engeli " gibi tamlamalarla kurarlar. Bu şekilde söylenince sanki sorun sistemde değil, insandaymış gibi bir algı oluşur.
- Hayaller her zaman kulağınıza haykırmaz. Kim olmanız ve hayatınızın geri kalan kısmında ne yapmanız gerektiğini yüzünüze söylemez. Hayaller genelde fısıltıyla konuşur... Çocuklarıma her zaman söylerim: Hayatta en zor şey, insanın içgüdülerinin ve sezgilerinin sesini duyabilmesidir. Çünkü bu ikisi çok ender bağırır. Bu yüzden hayatınız boyunca kulağınızı hep açık tutun. Eğer o fısıltıyı duyarsanız, kalbinizde bir şeylerin kıpırdadığını hissederseniz ve o işi yapabileceğinizi düşünürseniz, o zaman hayatınızın sonuna kadar o işi yaparsınız. Toplum da yaptıklarınızdan faydalanır.
- "Topladım dağılan kalbimin her bir köşesini"
- "Şu aynanın karşısına geç, kendine bir bak. Başkalarıyla ilgili söylediğin her kötü söz senin bir yansıman."
- Kendi tanımlarımızda hapsoluyoruz; yetmiyor, başkalarını da hapsediyoruz.
- Başarısızlığımızı garantileyen bir tek şey vardır. O da vazgeçmektir. Craig Breedlove
- Unutmayın, "Bir çocuğu yetiştirmek tüm köyün işidir."
- "Kendi tanımlarımızda hapsoluyoruz; yetmiyor, başkalarını da hapsediyoruz."
- "klasik okul sistemi dislektik beyinlere göre kurulmamıştır. sağ beyni baskın dislektik bireylerin sol beyin odaklı okul sisteminde başarısız olması onların değil, sistemin güçlüğüdür. sistemin her çocuğun ihtiyaçlarını, potansiyelini, güçlü yönlerini ortaya çıkarıp işleme konusundaki yetersizliğinin bir sonucudur. disleksi eksiklik bir yana, büyük bir potansiyel barındırır."
- Dünyayı eşi benzeri olmayan bir gözle "görebilen" Picasso'nun "okuma körü" ilan edilmesi, klasik eğitim sisteminin farklı yetenek tiplerine kör olmasının bir sonucu. Sistemi atlatıp potansiyelini gerçekleştirebilenler bunu birkaç şeye borçlu: kendilerine olan inançlarını kaybetmeme, çevrenin de desteğiyle içlerindeki potansiyeli keşfetme, o alanda odaklı, tutkulu ve bilinçli çalışma.
- Zihnindeki duygusal televizyonu açıp sürekli aynı programı izlemeyi bırak. Yaşadığın bir kaybın sana verdiği acıyı gösterip duran o programı artık izleme. O seni zehirlemekten başka bir şey yapmıyor. Kapıyı kapat, plağı değiştir, tozu silkele. Eskiden olduğun kişi olmayı bırak ve şimdi olduğun kişiye dönüş. -Paulo Coelho
- İnsan bazı sorunları zamanla çözse de bazı duygular derinlerde bir düğüm olarak kalmaya devam eder.
Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Her eğitimcinin mutlaka okuması gereken bir kitap. Ülkemizde arka planda kalmış bir konuyu bu kadar güzel ve başarılı bir şekilde ele aldığı için yazarı tebrik ederim. Her açıdan çok faydalı bir eser. (Muhammed Ali)
"Madem tanı için bir çaba harcanıyor, bir masrafa giriliyor, o zaman o çabayı neden yeteneklerini 'tanılamak' yönünde harcamayalım? Bu çocukların müthiş sanatsal, bedensel, görsel, sezgisel yetenekleri var. " Geçtiğimiz senelerde öğretmen arkadaşlarımla bir okul çıkışı koştur koştur 'disleksi' konulu zorunlu hizmet içi eğitim seminerine katıldık. En sevdiğimiz (!) anlatma şekli olan slayttan cümleleri okuma yöntemiyle 'disleksi nedir , gözlemlenen zorlukları nelerdir gibi ansiklopedik bilgileri günün yorgunluğuyla yarım yamalak dinledik. Tek hatırladığım kısmı kendisi de dislektik olan Ebru Cündübeyoğlu' nun konuşma videosuydu. Neyse, seminer bitti ,yoklama imzaları atıldı ve eğitimimiz başarıyla (!) tamamlanmış oldu. Artık hepimiz disleksinin ne olduğunu biliyorduk... Şimdi bu kitabı okuduktan sonra farkettim ki bizim diskeksinin ne olduğunu değil, ne olmadığını öğrenmemiz lazım. #gölgedekiyıldızlar #disleksiningizliyetenekleri Disleksi; Bir hastalık değil! Zeka geriliği değil! Göz ya da beyin bozukluğu değil! Düzeltilmesi gereken bir problem değil! Hele başarılı olmak için engel hiç değil! Öyle olsaydı Agatha Christi kitapları defalarca çevrilmiş dünyaca ünlü bir yazar olabilir miydi? Ya da Oscar ödüllü yönetmen Steven Spielberg Jurassic Park, Shindler' in Listesi gibi filmleri çekebilir miydi? Sydney Opera Binası gibi muazzam bir esere imzasını atan Jon Utzon mimar olabilir miydi? Pablo Picasso, Leonardo Da Vinci bugün hâlâ konuşuluyor olur muydu? Kurucusu dislektik olan ve demonte mobilya mantığını başlatan 'İkea' bir dünya devi haline gelebilir miydi? Daha kimler var kimler.. Demek ki sorun onlarda değil, sorun bu kadar farklı zeka türü ve ilgi alanı varken herkese aynı şeyi aynı şekilde öğretmeye çalışmamızda! Artık bilinçlenme vakti... Kitapla ilgili daha anlatmak istediğim çok şey var ama buraya sığdırmam mümkün değil. Diskeksiye dair birçok şeyi bulabileceğiniz ve kesinlikle bakış açınızı değiştireceğiniz bir okuma olacağını söyleyebilirim . Kesinlikle tavsiye ediyorum. (lezzetlikitaptariflerim)
Disleksi (öğrenme güçlüğü) hakkında eğitimci ve aileler için faydalı bir kaynak kitap. Genel hatlarıyla tüm gerekli bilgiler anlaşılır bir dille yazılmış. Belirtileri, beynin yapısal işleyişi, psikolojik olarak çocukların ve ailelerin yaşadıkları, öğretmenlerin yaklaşımı, meslek seçimi, eğitim süreci, dezavantajı avantaja çevirme yöntemleri vb. aklınıza gelen tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Farklı meslek gruplarından dislektiklerin teşhis aşamasına gelene kadar çektiği sıkıntılar ve sonrasındaki başarı hikayelerini bir dislektik annesi olarak motive edici buldum. En iyi tedavinin sabır, sevgi, anlayış ve güven olduğuna inanıyorum. Konuya ilgisi olanlara bu kitabı ve yazarın çocuk eğitimiyle ilgili yazdığı diğer kitapları tavsiye ederim. (Öz&Gür)
Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri PDF indirme linki var mı?
Bahar Eriş - Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Bahar Eriş Kimdir?
2004’ten bu yana Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitim Programı’nda üstün yetenek konusunda dersler veren Dr. Bahar Eriş, 1998-2000 döneminde Fulbright Bursu ile gittiği ABD’nin New York şehrinde, Columbia Üniversitesi’ne bağlı Teachers College’de, Üstün Yetenek Eğitimi Programı’nda master eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra aynı bölümde doktora eğitimine devam etmiş, 2005 yılında Ed.D. (eğitim doktoru) derecesi almıştır. 2000-2004 yıllarında Teachers College çerçevesindeki üstün yetenek eğitimine yönelik ve heterojen okul öncesi programlarında öğretmen olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda profesyonel simultane çevirmen olan Eriş, 1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim Tercümanlık Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1997 yılında aynı üniversitenin Eğitim Fakültesi, İngilizce Öğretmenliği bölümünden pedagojik formasyon diplomasına hak kazanmıştır.
Bahar Eriş Kitapları - Eserleri
- Korkmasaydın Ne Yapardın?
- Anne Beynim Aç
- Senin Yolun Hangisi?
- Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri
- Her Çocuk Üstün Yeteneklidir
- Hayatın İlk Üç Yılı
- Şimdi Değilse Ne Zaman?
Bahar Eriş Alıntıları - Sözleri
- Çocuğun sorumluluk bilinci kazanmak gibi bir derdi ya da algısı yoktur. Aile buna zemin hazırlamalıdır. Evdeki sorumluluk, daha sonra okul ve çalışma hayatına da olumlu yansır. (Senin Yolun Hangisi?)
- Her çocuğun kendi gelişim süreci vardır ve buna saygı duymak gerekir. (Her Çocuk Üstün Yeteneklidir)
- Kaybettiklerinin kederiyle gövdende açılan koskoca oyuklar, bir gitarın gövdesi gibi, sana özgün ve gerçek bir ses kazandırıyor. Sadece senin olan, başka kimsede olmayan bir ses. “Her şeye rağmen yaşamaya devam edecek kadar cesursun.” diyen bir ses. (Korkmasaydın Ne Yapardın?)
- Hatalar, yaşanmış bir hayat için ödediğin bedellerdir. Sophia Loren (Korkmasaydın Ne Yapardın?)
- Sınıflar, deniz yüzü görmemiş, ağaca tırmanamadığı için kendisini yeteneksiz ilan eden balıklarla dolu. (Anne Beynim Aç)
- "Şu aynanın karşısına geç, kendine bir bak. Başkalarıyla ilgili söylediğin her kötü söz senin bir yansıman." (Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri)
- Güçlü çocuklar yetiştirmek, bozuk yetişkinkinleri onarmaktan daha kolaydır. Frederick Douglass (Hayatın İlk Üç Yılı)
- Türkiye, birey olamamış, meslek sahibi yetişkinlerle dolu bir ülke. Bu ülkede birçok insan hangi yaştan ya da meslekten olursa olsun, kendi hayatını değil, başkalarının kendisine uygun gördüğü hayatı yaşıyor. (Anne Beynim Aç)
- İnsan bazı sorunları zamanla çözse de bazı duygular derinlerde bir düğüm olarak kalmaya devam eder. (Gölgedeki Yıldızlar-Disleksinin Gizli Yetenekleri)
- Sevdiğimiz alandaysak, fiziksel acı yaşasak bile ruhsal acı yaşamayız. Ancak bu bedeli, yapmak istemediğimiz bir iş için ödüyorsak, o zaman durum vahim olabilir. (Senin Yolun Hangisi?)
- Hepimizin içinde keşfedilmeye değer biricik yetenekler olduğuna inanıyorum. (Korkmasaydın Ne Yapardın?)
- Çocuk, en iyi öğretmendir. Siz ona bir öğretirken, o size iki öğretir. (Hayatın İlk Üç Yılı)
- " Çocuklar genellemelere sığmaz ama genellemeler de büyük resmi göstererek önemli ipuçları sunar. " (Hayatın İlk Üç Yılı)
- "Kaçtığım bütün savaşların, yaralarını taşıyorum. " (Korkmasaydın Ne Yapardın?)
- Eğitimde fırsat eşitliği herkese aynı eğitimi vermek değil, herkese potansiyelini gerçekleştirme şansını tanımak demektir. (Her Çocuk Üstün Yeteneklidir)
- Duygusal zekaya sahip anne babalar olun. Başarısız olduğu tespit edilen üç temel yaklaşım; - Çocuğun duygularını tamamen göz ardı etmek, - Çocuğa karşı çok gevşek davranmak, - Çocuğun duygularına hiç saygı göstermeyerek onu küçümsemek. (Her Çocuk Üstün Yeteneklidir)
- "Ebeveyn olmak, senden sonraki kuşağa rehberlik etmek, senden önceki kuşağı affetmektir.." Peter Krause (Hayatın İlk Üç Yılı)
- Etkin liderlik karşıdakine hükmetme değil insanların ortak hedefler çerçevesinde bir araya gelmesine yardım etme sanatıdır. (Her Çocuk Üstün Yeteneklidir)
- Bebek bağımsızlığını ilan etse de, bebeğinden bağımsızlığını ilan edemeyen annelerin sayısı kültürümüzde az değil. Anne, bu durumun farkında bile olmayabiliyor. Sorduğunuzda çocuğun onsuz yapamayacağını söylüyor. Bazen gerçekten böyle düşünüyor, bazen de bu “vakitsiz ayrılığı” bir türlü kabullenemiyor. Hatta bunu hayat boyu içinde sindiremeyen anneler var. (Anne Beynim Aç)
- Sevgi, çocuğunun gideceği yolu seçmek değil, seçtiği yolda kaybolmasın diye destek olmaktır. (Korkmasaydın Ne Yapardın?)