Frankfurt Okulu ve Eleştirisi - Tom Bottomore Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Frankfurt Okulu ve Eleştirisi kimin eseri? Frankfurt Okulu ve Eleştirisi kitabının yazarı kimdir? Frankfurt Okulu ve Eleştirisi konusu ve anafikri nedir? Frankfurt Okulu ve Eleştirisi kitabı ne anlatıyor? Frankfurt Okulu ve Eleştirisi PDF indirme linki var mı? Frankfurt Okulu ve Eleştirisi kitabının yazarı Tom Bottomore kimdir? İşte Frankfurt Okulu ve Eleştirisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Tom Bottomore
Çevirmen: Ümit Hüsrev Yolsal
Yayın Evi: Say Yayınları
İSBN: 9786050202991
Sayfa Sayısı: 128
Frankfurt Okulu ve Eleştirisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Toplumsal Araştırma Enstitüsü'nün bir düşünce akımı olarak ortaya çıkan Frankfurt Okulu, 1. Dünya Savaşı sonrasında önemli bir sosyal teori merkezi konumuna geldi. Üyelerinden Adorno, Horkheimer ve Marcuse, Frankfurt Okulu'nun genel yaklaşım biçimi olarak Eleştirel Kuram olarak adlandırılan Marksist Kuram'ı ortaya koydular. Eleştirel Kuram, sosyoloji, siyaset bilimi, kültür ve ideoloji alanlarında yapılan çalışmalarda etkili oldu. Başta Habermas olmak üzere son katılan üyelerinin yaptığı felsefi ve sosyolojik çalışmalar Avrupa'da ve Kuzey Amerika'da ses getirdi.
"Tom Bottomore, bu kitapta bize Frankfurt Okulu'nun doğuşunun ve çöküşünün ana özelliklerinin etkileyici bir özetini sunuyor. Kitap aynı zamanda 'Eleştirel Kuram'ın belli başlı önderlerinin eleştirel bir değerlendirmesi olduğu için, vardığı sonuçlar bazı bakımlardan tartışmalı olacaktır. Tom Bottomore, Frankfurt Okulu'nun tutarlı bir Marksçı toplum kuramı paradigması oluşturma başarısızlığını, felsefece düşünmenin yüksek düzeyinden tarihin ve ampirik olguların bulanık sularına inmeyi reddetmelerinde konumlandırırken, yadsınamaz bir biçimde meselenin özüne dokunuyor."
-Peter Hamilton-
Frankfurt Okulu ve Eleştirisi Alıntıları - Sözleri
- Pozitivizm, yalnızca verili olanı olduğu gibi kabul eden değil, ayni zamanda ona olumlu bakan bir tutumdur.
- Tahakkümün özel amaçları ve çıkarları teknolojiye sonradan ve dışardan yüklenmez, bunlar teknik aygıtların inşâsına girer. Marcuse göre : Teknoloji daima tarihsel-toplumsal bir tasarıdır; Onun içinde bir toplumun ve hakim çıkarlarının insanlarla ve şeylerle oluştuğunu belirtir.
- Lukács, Okul üyelerinin durumunu "Adorno dahil olmak üzere önde gelen Alman entelektüellerinin birçoğu, kendilerini bu 'Büyük Boşluk Oteli'ni başka bir yerde Schopenhauer'la bağlantılı olarak şöyle tanımlamıştır: [Otel] Her türlü modern konfora sahip olsa da, boşluğun, hiçliğin ve sacmanın kenarında durmaktadır. Mükemmel yemeklerin ve sanatsal eğlencelerin arasında boşluk üzerine gündelik derin düşünme yalnızca otel sakinlerinin bu en üst düzeydeki konfordan aldıkları hazzı artırabilir."
- Modern ampirizmin bütün sistemi, liberalizmin gelip geçici dünyasına aittir...
- Bilimin olguları ve bilimin kendisi toplumun yaşam sürecinin bir parçasıdır.
- Bütün doğru değildir... -Adorno
- Kapitalist dünyada burjuvazi ve işçi sınıfı halen temel sınıflardır.
- Bizi doğanın dışına çıkaran şey, doğasını bilebildiğimiz tek şeydir; dil.
- Güncelliğe karşı bu garip mesafe bir kenara bırakıldığında, Max Horkheimer’in efsanevi ünü ile Eleştirel Teori’nin adı, işte bu otuzlu yıllara dayanır; yani Sosyal Araştırmalar Dergisi’nde, Eleştirel Teori’nin yöntem ve içeriğini oluşturan temel denemelerin yayınlandığı zamana.
Frankfurt Okulu ve Eleştirisi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
eleştirisi üzerine Tom Bottomore'a genel hatlarıyla katılamadığım için pek sevemedim bu kitabı. habermas, adorno, horkheimer ve marcuse'u ampirik sonuçlarla ilgilenmemekten, tarihsel perspektiften kaçındıkları ve genel olarak felsefik analiz getiremedikleri için frankfurt okulunun çöküşünün yaşandığını iddia etmekte. ancak sorun şu ki bay bottomore okulun neo-marksisizm ya da marksizimi yeniden yapılandırmak için değil ''eleştirel kuramı'' insanlara anlatmak için ortaya çıktığını görememektedir. İDEOLOJİ YANLIŞ BİLİNÇTİR. frankfurt okulu gibi, birmingham okulu ve chicago okulunun da ana tezi budur. hemen her ideolojik tutumu birer saplantı olarak görür ve bilincin önündeki en büyük set olduğunu düşünürler. burada işin içine tarihsellik katmak pek de içerikle alakalı bir durum değil. keza tezler deneysel bilgiyle değil özgür bilinçle ortaya atıldığından herhangi bir varlık iddiası da yoktur. eleştirel kuramın bir ideoloji olarak varolması önce kendisiyle çelişmesi değil midir zaten. keza bu okullar kültür endüstrisini, aydınlanmanın diyalektiğini, müzikoloji ve sosyolojik açıdan marksizmin eksik kaldığı noktalarda aşmış bir boyutta seyretmektedir. eleştirel kuram önce kendini reddetmekle başlar. (Uğur De Molinari)
Frankfurt Okulu ve Eleştirel Kuramı öz bir şekilde anlatan ve aynı zamanda eleştirel değerlendirmesini yapan güzel bir eser. Okuduğum Kitaplar: Tom Bottomore - Frankfurt Okulu ve Eleştirisi Kitapla ilgili özet: https://kitapokurum.blogspot.com/2019/02/tom-bottomore-frankfurt-okulu-ve-elestirisi.html (Cavanşir Gadimov)
Batı Marksçılığı'nın betimleyicisi Frankfurt Okulu'nun doğuşu ve çöküşü Tom Bottomore tarafından bu kitapta anlatılmış. Kitap aynı zamanda eleştirel kuram'ın belli başlı önderlerinin de eleştirel bir değerlendirmesini içermekte. (Murat)
Frankfurt Okulu ve Eleştirisi PDF indirme linki var mı?
Tom Bottomore - Frankfurt Okulu ve Eleştirisi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Frankfurt Okulu ve Eleştirisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Tom Bottomore Kimdir?
1920- 1992 yılları arasında yaşayan Marxist sosyolog ve siyaset bilimci Tom Bottomore 1952'den 1964'e kadar London School of Economics'te ders verdi. 1965'ten 1967'ye kadar Simon Fraser Üniversitesi Siyaset Bilimi, Sosyoloji ve Antropoloji Bölüm Başkanlığını yürüten Bottomore, 1967 yılında akademik özgürlük konusundaki bir tartışma nedeniyle bu pozisyonu bıraktı. 1968 ve 1985 yılları arasında University of Sussex'te Sosyoloji Profesörü olarak çalışmalarını sürdürdü. Marxism, kapitalizm eleştrisi, siyaset teorisi gibi ilgi alanlarına sahip olan yazarın eserleri arasında Early Writings of Karl Marx (1964), Marx: Selected Writings in Sociology & Social Philosophy (1964), A Dictionary of Marxist Thought (1983), The Socialist Economy- Theory and Practice (1990), Between Marginalism and Marxism: The Economic Sociology of J. Schumpeter (1992) bulunmaktadır.
Tom Bottomore Kitapları - Eserleri
- Frankfurt Okulu ve Eleştirisi
- Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi
- Seçkinler ve Toplum
- Siyaset Sosyolojisi
- Toplumbilim
- Frankfurt Okulu
- Marx'ın Sosyolojisi
- Modern Toplumda Sosyal Sınıflar
- Marxist Düşünce Sözlüğü
- Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi
- Avusturya Marksizmi
- Avusturya Marksizmi
Tom Bottomore Alıntıları - Sözleri
- Tahakkümün özel amaçları ve çıkarları teknolojiye sonradan ve dışardan yüklenmez, bunlar teknik aygıtların inşâsına girer. Marcuse göre : Teknoloji daima tarihsel-toplumsal bir tasarıdır; Onun içinde bir toplumun ve hakim çıkarlarının insanlarla ve şeylerle oluştuğunu belirtir. (Frankfurt Okulu ve Eleştirisi)
- ...siyaset fiilen seçkinlerin ellerinde şekillenir; ama bu, toplumun demokratik olmadığı anlamına gelmez. Çünkü bireysel yurttaşlar, hükümette dolaysız bir rol oynamaktan hep alıkonsalar bile, en azından belli aralarla arzularını duyurma olanağına sahiptirler. (Seçkinler ve Toplum)
- Bütün doğru değildir... -Adorno (Frankfurt Okulu ve Eleştirisi)
- Eğer çok artmış olan nüfusun yeterli yiyecek bulamadığı bir dönem gelirse ve eğer aynı zamanda akıl, ahlâk kurallarını bozan saçma hurafeleri yenebilirse, o zaman insanlar henüz doğmamış olanlara karşı da görevleri bulunduğunu, onlara dünyaya gelmiş olanların yok olması pahasına var olabilme şansı tanımamaları gerektiğini anlayacaklardır. (Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi)
- Bence Avrupa sosyolojisinin güçlü yanlarından biri de, toplumsal hayatı konu edinen bir toplumbilimin tek başına yetersiz olacağını; bu yetersizliğini gidermek için sorunlarını formüle etmekte başlangıç noktası olarak yararlanacağı; ayrıca yapacağı bilimsel araştırmalardan sonra ortaya çıkacak yeni yeni sorunları açıklığa kavuşturmakta başvurabileceği bir toplum felsefesiyle yakın ilişkiler içinde bulunması gerektiğini, gelişmesinin ilk yıllarından itibaren kabullenmiş bulunmasıdır. (Toplumbilim)
- «Toplumbilim neye yaramaktadır?» sorusuna ben şu ya nıtı vermek istiyorum: Toplumbilimin yararlılığı, bildiğimiz, karşılaştığımız aksaklıklara çare bulmamızı kolaylaştırmasından çok, kendi zamanımızla, çevremizle ve toplumsal konumumuzla sınırlı kalmayacak kadar geniş bir çevredeki diğer insanlara karşı daha büyük bir anlayış ve kavrayış gücüne kavuşmamızı sağlamasından; yakınlık duygularımızı canlı tutmasından ve bizlere geniş bir düşünce ve tasarım yeteneği kazandırmasındandır. (Toplumbilim)
- Mısır, Suriye ve Irak’ta devrimler esas olarak orta sınıfa ve alt orta sınıfa mensup genç subaylarca yönetilmiştir. (Seçkinler ve Toplum)
- Kapitalist dünyada burjuvazi ve işçi sınıfı halen temel sınıflardır. (Frankfurt Okulu ve Eleştirisi)
- Toplumsal yapılar, tipler ve tutumlar kolayca erimeyen madeni paralardır. Bir kez biçim verildikten sonra olasılıkla varlıklarını yüzlerce yıl sürdürürler. (Seçkinler ve Toplum)
- Modern Avrupa toplumlarında, yönetici sınıf mertebeleri açık tutulmaktadır. Alt sınıflara mensup bireylerin üst sınıflara girmekten alıkoyan engeller, ya kaldırılmış, ya da azaltılmıştır ve eski mutlakiyetçi devletin gelişerek modern temsili devlete dönüşmesi hemen hemen tüm siyasal güçlerin, hemen hemen tüm toplumsal değerlerin toplumun yönetimine katılmasına olanaklı kılmıştır. (Seçkinler ve Toplum)
- Her zaman bir egemen sınıf, dolayısıyla da sömürü olacaktır. (Seçkinler ve Toplum)
- ...modern demokrasilerde küçük bir azınlığın servete ve üretim kaynaklarına sahipliği ile halk yığınının oy hakkı sayesinde siyasal iktidara sahip olması arasında potansiyel bir karşıtlık bulunmaktadır. (Seçkinler ve Toplum)
- Pozitivizm, yalnızca verili olanı olduğu gibi kabul eden değil, ayni zamanda ona olumlu bakan bir tutumdur. (Frankfurt Okulu ve Eleştirisi)
- Montesquieu, son olarak, kölelik kurumunun, iklimin bir sonucu olduğu tezini ortaya atar. (...) Diğer taraftan Montesquieu, bu konuda o kadar emin değildir ve köleliğin doğal olmadığına ilişkin düşünceyi kabule hazırdır. (...) İzleyen bölümün sonunda, oldukça dokunaklı bir biçimde şunları yazmaktadır. "Bu yazıyı, aklımın mı yoksa yüreğimin mi yazdırdığını bilmiyorum. Olasıdır ki, en yararlı hizmetlerin özgür insanlara uygun bir şekilde teşvik edilmediği bir iklim dünya üzerinde yoktur. Kötü yasalar tembel adamları yaratmış, belki de onların tembelliği köleliklerine yol açmıştır." Bununla birlikte, bir bölümde, Montesquieu'nün zenci köleliğini doğal sayarak savunması üzüntü vericidir. (Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi)
- Ordular azgelişmiş ülkelerdeki en modern unsurlar arasında yer alır ve hızlı teknolojik değişime anlayışla bir modernleştirici etkide bulunurlar, çünkü mensuplarını modern tekniklerle eğitirler ve çalışmaya karşı yeni tutumlar aşılarlar. (Seçkinler ve Toplum)
- Çalışmak, mücadele etmek ve kendilerine daha iyi bir yaşam kurmak için toplum içinde bir araya gelmiş dünyanın tüm insanlarını seyretmek, anlamak insana hiçbir şeyin veremeyeceği bir mutluluk veriyor. (Toplumbilim)
- Kim daha iyi şarkı söylüyor ya da en iyi dans ediyorsa, kim daha yakışıklı, daha güçlü, daha becerikli ya da daha güzel konuşuyorsa, en fazla itibarı o görüyordu. Ve bu, eşitsizliğe ve aynı zamanda kötülüğe doğru atılan ilk adımdı. (Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi)
- “Savaş devleti meydana getirir, devlet de savaşı.” (Siyaset Sosyolojisi)
- Her şeyden önce, ilk dönem toplumbilimi ansiklopediktir; toplumsal hayatın ve tarihin tümünü birden kapsamaktadır. İkinci olarak, tarih felsefesinin etkisi ve daha sonraları evrim konusundaki biyolojik teorinin bu etkiyi pekiştirmesiyle toplumsal evrimin temel aşamalarını ve işleyişini açıklamaya çalıştığı için evrimcidir. Üçüncü olarak, karakter yönünden doğal bilimlere benzer biçimde, genellikle bir pozitif bilim sayılmaktadır. (Toplumbilim)
- Bilimin olguları ve bilimin kendisi toplumun yaşam sürecinin bir parçasıdır. (Frankfurt Okulu ve Eleştirisi)