Frankenstein - Mary Shelley Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Frankenstein kimin eseri? Frankenstein kitabının yazarı kimdir? Frankenstein konusu ve anafikri nedir? Frankenstein kitabı ne anlatıyor? Frankenstein PDF indirme linki var mı? Frankenstein kitabının yazarı Mary Shelley kimdir? İşte Frankenstein kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 11.05.2022 10:00
Frankenstein - Mary Shelley Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Mary Shelley

Çevirmen: Duygu Akın

Yayın Evi: Ntv Yayınları

İSBN: 9786055813307

Sayfa Sayısı: 144

Frankenstein Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

'Frankenstein' Klasik roman tam renkli canlandırıldı!

Bilim ve teknolojinin yeni yeni doğduğu zamanlardı. İnsana her şey mümkün görünüyordu; yaşamı yaratmak bile. Victor Frankenstein bu fikri saplantı haline getirmiş, teorilerini kanıtlamak için yılmadan çalışıyordu. Ancak hayalini kurduğu başarı, yalnızca kendisi değil, dostları ve ailesi için de kanlı canlı bir kâbusa dönüştü.

Mary Shelley'nin gotik korku öyküsü ilk kez 1818'de basıldı ve o günden bu yana pek çok sahne prodüksüyonuna ve filme ilham verdi; bunların çoğu orijinal başyapıttan büyük ölçüde saptı. Bizlerse fantastik hikâyeyi orijinal öyküye sadık kalarak hayata geçiren renkli bir çizgi roman sunuyoruz sizlere.

'Renkli çizimlerle dolu sayfalar öylesine güzeldi ki onları kirli ellerimle mahvetmemek için eldiven giymeyi bile düşündüm! Bol konuşma az aksiyon değil karşınızdaki; bu çizgi -pardon, 'resimli grafik'- format uyarlamasında hata bulmak imkansız.'

-www.ComicBitsOnline.com-

'Classical Comics çalışanları klasik edebiyatı 'heyecanlı bir maceraya' dönüştürmüş.'

-Mary Lee Hahn-

A Year of Reading

'İster orijinal metine, ister uyarlamaya dayalı örneğiyle bu çizgi roman genç okuyuculara son derece çekici bir seçenek sunuyor, onları klasiklerle tanıştırıyor ve büyük edebi eserleri anlama ve takdir etme fırsatını yaratıyor. İşte ufuklar böyle genişletilir. İşte eğitim budur.'

-Chad Boudreau-www.ComicReaders.com

'İşte gençliğin gözlerini edebiyatın sihirine karşı açmanın bir yolu. Bu kitapları yapanlara sonsuz teşekkürler. Bir dahaki sömestrde bu kitaplardan yararlanacağım için ne kadar heyecanlı olduğumu anlatamam.'

-Leah, Kanadalı Öğretmen-

 

Frankenstein Alıntıları - Sözleri

  • . Ruhumda, anlamadığım bir şey var. ...
  • "Kederim seninkinden büyük çünkü pişmanlığın acı iğnesi, ölüm beni alana kadar yaralarıma batmayı bırakmayacak."
  • Perişan, çaresiz ve yapayalnızım.
  • Ah, Victor ah! Yalan gerçeğe böylesine benzerse kim gerçek mutluluğa yürekten inanabilir ki?
  • İNSAN DENEN VARLIK GERÇEKTEN DE AYNI ZAMANDA HEM BÖYLE KUDRETLİ, ERDEMLİ VE OLAĞANÜSTÜ HEM DE FESAT VE AŞAĞILIK MIYDI?
  • Yüreğim ve ruhum yapmayı umduğum keşiflerin çabası içindeydi.
  • Canavar, kapitalizmin yarat­tığı ücretli emek sınıfı gibidir. Kapitalizm ya da burjuvazi daha onu yaratırken anonim ve kişiliksiz olmasını sağlamıştır. Ancak, canava­rın Frankenstein denetiminden çıkması gibi bu proletarya da bur­juvazinin denetiminden çıkmıştır ve burjuvazi kendi yarattığı sınıfın kendisini yok edecek güç olduğunu anlamak zorundadır.
  • İnsanın başına aralıksız şekilde su damlamasına benzeyen bir işkence çekiyor gibiydim.
  • Korkarım ki biricik sevgilim, şu dünyada tadacak çok az mutluluk kaldı bize. Ancak o mutluluğumun tamamı sende başlayıp sende bitiyor. Defet yersiz kaygılarını. Yalnız sana adadım ben ömrümü ve tüm mutluluk arayışlarımı.
  • İnsanlığın tamamı bana karşı suç işlemişken, suçlu olarak bellenecek tek kişi ben miyim?
  • Adam olun, adam! Ya da adamdan fazlası olun.
  • Ah, Victor ah! Yalan gerçeğe böylesine benzerse kim gerçek mutluluğa yürekten inanabilir ki?
  • Tanrı'nın yarattığı Adem'in bile Havva'sı vardı. Benim kimim var? Herkesin tek başına bıraktığı yapayalnız bir kişiyim ben.
  • Gece tehlikelerle doludur.

Frankenstein İncelemesi - Şahsi Yorumlar

10/10 bu çizgi roman bul ve oku :): Nereden başlayacağımı gerçekten bilmiyorum. Daha bir kaç gün önce romanına 8/10 vermişken, şimdi çizgi romanına 10/10 verdim. Benim için bile şaşırtıcı bu olay. Neyse kitabın konusunda pek bir şey yazmayacağım. merak edenler roman incelememe bakabilir. Şimdi çizgi romanın niye daha yüksek puanı var buna bakalım. Öncelikle kitapta bazen sıkıcı ve uzun kısımlar yer alıyordu. çizgi roman özellikle bu fazlalıklardan çok net şekilde kurtulmuş ve hafiflemiş. Çok da iyi olmuş bence. Vurucu cümleler daha çok vuruculuğunu hissettiriyor. Bunun yanı sıra bir çizgi romandan bekleyeceğiniz kalitede baskı-kağıt kalitesine sahip. Çizimlerin yanında renklendirmeler de on numara olunca keyif almamak için Bilim kurgu düşmanı olmanız gerekiyor. (bu adam gibi : Bilmukavemat ) Roman incelemesinde de bahsettiğim vahşi-vurucu sahneler burada çok güzel tasarlanmış kesinlikle fırsatını bulunca okumanızı tavsiye ederim. Bu cümleyi kolay kolay söylemem ama: Bence romanı okumayıp çizgi romanı okursanız da baya keyif alırsınız. Roman'a gerek kalmayabilir. O kadar kaliteli bir uyarlama olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra yazarın hayatını da özetleyen çok güzel bir kısım var. Çünkü Yazarımız bu kitabı yayımlarken büyük sıkıntılar yaşamış. Ve tekrardan yazara teşekkür etmek istiyorum daha ortada fal yok yumurta yok böyle bir kült esere can vermiş. Helal olsun ne diyelim :) Kitabın sonunda da yazar hayatı dışında Frankenstein hakkında güzel yazılar da var bakmayı unutmayın. Haa bu arada kitabı 4,5-5 TL'ye satan Kitapyurdu ve NTV 'ye ne kadar teşekkür etsek az. Ulan bu fiyata bu kalite... 10/10 vermemek elde değil :D (Levent Günaydın)

Çizgi Roman: Mary Shelley tarafından yazılan ve genç bilim insanı olan Victor Frankenstein'ın yarattığı, alışılmışın dışında bir bilimsel deneyde garip şekilli ama akıllı bir yaratığın hikayesini ele alan eser. Çizimler harika. Ntv yayınlarından okumanızı tavsiye ederim. kitap/frankenstein--25775 (Dogan Adsaz)

İçerisinde çok güzel çizimlerin bulunduğu kısa ve özet bir kitap. Özellikle çocuklar için hazırlanmış, onların okuyabileceği düzeyde ve açık,anlaşılır bir dilde yazılmış. Kalıcı ve öğretici olsun diye de kitabın sonuna çeşitli sorular konmuş konu hakkında. Ben ilk defa Frankeştayn okudum ve çok sevdim. Bundan sonra normal kitap versiyonunuda okumak için sabırsızlanıyorum. Özellikle çocuklara tavsiye ederim. Esenle kalınız. ♡ (Edebi Hayat)

Frankenstein PDF indirme linki var mı?

Mary Shelley - Frankenstein kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Frankenstein PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mary Shelley Kimdir?

1797 yılında Londra'da doğdu. Babası William Godwin, radikal siyasal görüşleriyle tanınan bir yazar, annesi Mary Wollstonecraft ise dönemin etkili bir kadın hakları savunucusuydu. Annesi doğumu sırasında ölünce, babası tarafından büyütüldü ve doğal olarak ondan ve arkadaş çevresinden oldukça etkilendi. Bu şartlar altında edebiyat ve felsefe'nin başlıca ilgi alanları olması kaçınılmazdı. Çocukluğunun büyük bölümünü kitap okuyarak, hikayeler yazarak geçiren Mary 1814'de, dönemin en gözde romantik şairlerinden Percy Bysshe Shelley'e aşık oldu. Percy Shelley'in evli olması nedeniyle İsviçre'ye kaçmak zorunda kaldıklarında Mary henüz 17 yaşındaydı. Babası William Godwin bu ilişkiye karşı çıktı. İki sevgili, Percy'nin eşinin 1816'da ölümünden sonra Londra'ya dönüp evlenebildiler. Ardından İtalya'ya yerleştiler.

Frankenstein'in düşüncesi; Mary'de, 1816 yazında yarı uyanık olarak gördüğü bir kabus sebebiyle oluştu ve hikayeyi geliştirmesi için eşi tarafından desteklendi. Frankenstein ya da Modern Prometheus 1818 başlarında yayımlandı. Romanın doğuşunda, İngiltere'deki sanayi devriminin, Locke ve Hobbes gibi düşünürlerin etkisini de görmek mümkündür. 1822 yılında eşini bir tekne kazasında kaybeden Mary, Londra'ya döndü ve 1851 yılında ölünceye kadar profesyonel yazarlık yaptı. Frankenstein; kuşaktan kuşağa bir korku klasiği olarak aktarılsa da, öyküde doğrudan korkuya yapılan bir gönderme yoktur aslında. Katil, canavar denilen yaratık ve yaratıcısı Dr. Frankenstein kurbandır aslında. Modern çağa ve rasyonel aklın egemenliğine karşı romantik başkaldırının metaforudur onlar. Yani toplum dışına itilen, kendi savaşını veren ve bu savaşta yenilen farklı insanların acıklı öyküsüdür.

Daha çok Frankenstein ile anılan Mary Shelley ayrıca, Lodore, Falkner (1837), Perkin Warbeck ve insanlığın yavaş yavaş yok oluşunu inceleyen ve 1826'da yayımlanan apokaliptik bir roman olan The Last Man'in de yazarıdır.

Mary Shelley Kitapları - Eserleri

  • Frankenstein ya da Modern Prometheus
  • Frankenstein
  • Ölümlü Ölümsüz
  • Frankenstein Cilt 1
  • Maurice, ya da Balıkçının Kulübesi
  • Frankenstein Cilt 2
  • Mathilda
  • Karanlık Yazılar
  • Son İnsan
  • Transformation

Mary Shelley Alıntıları - Sözleri

  • Ah beklenti, sen ne korkunç şeysin, hele bir de ümitten ziyade korkuyla beslendiğinde! (Karanlık Yazılar)
  • Ey insanoğlu, çiçeklerle bezenmiş yeryüzündeki tüm miras hakkından el çek, yeryüzünden sana kalabilecek tek şey, ölülerin gereksinim duyduğu küçük bir çukur. (Son İnsan)
  • "Kederim seninkinden büyük çünkü pişmanlığın acı iğnesi, ölüm beni alana kadar yaralarıma batmayı bırakmayacak." (Frankenstein)
  • Bir kötülük başka bir kötülüğü yaratır. (Maurice, ya da Balıkçının Kulübesi)
  • Ayrım gözetmeksizin her şeyi öğrenmek de istemiyordum. İtiraf edeyim, ne dillerin yapısı, ne hükümetlerin işleyişi, ne de çeşitli devletlerin siyaseti çekici geliyordu bana. Öğrenmek istediğim, yerin ve göğün sırlarıydı: Beni ister eşyanın dış görünüşü, ister doğanın iç düzeni, isterse insanın gizemli ruhu zapt etmiş olsun, araştırmalarım hep metafiziğe, ya da bu kelimenin en yüksek anlamıyla dünyanın fiziki sırlarına yönelikti. (Frankenstein ya da Modern Prometheus)
  • İnsanın iyiliğine nasıl inanırım artık? (Frankenstein Cilt 1)
  • Ben okumayı Bayan Barnet'in İncil'inden öğrenen çocuklardan biriyim. O 'iyi komşuluk karşılığı' diyerek bunun için para almazdı ama her Pazar ona bir sepet sebze ve meyve götürür, her güz bizim en iyi elma şarabımızdan bir düzine verirdik. (Maurice, ya da Balıkçının Kulübesi)
  • ... dünya bir lahit, gökyüzü bir yeraltı mezarı, biz ise yürüyen ölüleriz. (Karanlık Yazılar)
  • Tanrı'nın yarattığı Adem'in bile Havva'sı vardı. Benim kimim var? Herkesin tek başına bıraktığı yapayalnız bir kişiyim ben. (Frankenstein)
  • Beni sadece kararlılığımın verdiği güç ayakta tutuyordu. (Frankenstein Cilt 1)
  • Ah o sonu gelmez zamanın ağırlığı! O bir türlü geçmek bilmeyen saatlerin bezdiriciliği! (Ölümlü Ölümsüz)
  • Tek tesellim yalnızlıktı; derin, kapkaranlık, ölüm gibi bir yalnızlık. (Frankenstein ya da Modern Prometheus)
  • İhtiras kusur değildir. Deli, genellikle öngörülü olduğunu sanan kişidir.Ve bazen, habercilerimizin örneğinde olduğu gibi, hayal kurmaya devam etmek gerekir... Gerçeğe dokunabilmek için... (Frankenstein Cilt 1)
  • Ancak yapmamaları gereken şeyi yapan insanlar, işledikleri suçun hayır getirdiğini nadiren görürler. (Maurice, ya da Balıkçının Kulübesi)
  • Bak Mathilda, insanlar için gözlerini feda etsen, zaten kördü derler. (Mathilda)
  • “Bir şeyin sana ait olduğunu anlamak için onu özgür bırak Mathilda" (Mathilda)
  • "Nedir bu ölüm? Seni bir daha görememek mi? Kendi parçamdan ayrılmak mı?" (Mathilda)
  • Ölüm her zaman, yüzüstü bıraktıklarını, birbirinde ayıracağı vakitten önce acı çektirerek yakınlaştırır. (Frankenstein Cilt 1)
  • Daha doğuşundan beri dev olarak adlandırdığım aşkım, umutsuzlukla mücadele ediyordu. Savaş alanı olan yüreğim birisinin demir ökçesiyle yaralanmış, ötekinin sel gibi akan gözyaşlarıyla ıslanmıştı. (Son İnsan)
  • ”güvenmek sevmekten daha değerli, zamanla anlarsın.” (Mathilda)

Yorum Yaz