Firavun İmanı - Tarık Buğra Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Firavun İmanı kimin eseri? Firavun İmanı kitabının yazarı kimdir? Firavun İmanı konusu ve anafikri nedir? Firavun İmanı kitabı ne anlatıyor? Firavun İmanı kitabının yazarı Tarık Buğra kimdir? İşte Firavun İmanı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Tarık Buğra
Yayın Evi: İletişim Yayınları
İSBN: 9750502191
Sayfa Sayısı: 229
Firavun İmanı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Firavun İmanı 'nda Tarık Buğra, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet 'in kuruluşu sorunsalını bu kez Sakarya Savaşı arefesi ve hemen ertesi dönem bağlamında romanlaştırıyor. Kahramanları yine sıradan halk veya ikinci, üçüncü plandaki kişileri temsil eden tipler. Roman Mustafa Kemal 'in tartışılmaz liderliği etrafında şekillenen cumhuriyetin kurucu kadrosu ve onun iradesine karşı, bizzat Kuvayi Milliye hareketi içinden şekillenmekte olan milli-muhafazakar hoşnutsuzluk, tepki ve muhalefetin şekillenişini konu alıyor.
Firavun İmanı Alıntıları - Sözleri
- "Bir felaketin birdenbire söylenmesi ikinci bir felakettir."
- Yıllar geçiyordu. Ama aynı yıllar, çeşitli insanlar için çeşitli şekilde geçiyordu.
- İnsanlar, şuuruna varsalar da, varmasalarda, mutlulukları veya geçimleri, yani sefil güvenlikleri peşinde koşup duruyorlardı.
- İnsanı kalbinden yakalayan sözler var.
- Akif’in bir sözünü hatırladılar: “ İnsan.. zor mahlûk.”
- Yaşayacaklar da elbette. Ve yaşamak dürüstler için, kalpleri yıkanmışlar için kolaydı.
- Lakin insanı bu kadar küçülmüş görmeye tahammülüm yok.
- Mizaç, bir müddet için gizleniyor, hatta düzeltilmiş, tahsil ve terbiye ile değiştirilmiş zannediliyor. Ama ânı gelince derhal ve noksansız olarak ortaya çıkıveriyor.
- İnsan.. zor mahlûk
- Siyasi kudreti elinde toplayanlar eninde sonunda başkalarının çıkarları ve oyunları için çalışmaya başlıyor, kuklalaşıyorlardı. Ali Yusuf işte bunu tespit etmişti, cümlesini de buldu: Diktatörler kukladır.
- Bütün mesele mizaçları anlayabilmekte. Bunu yaptınız mı, umulmadık davranış kalmaz, üç aşağı beş yukarı bütün neticeleri kestirebilirsiniz; ihanet ihanet olmaktan çıkar, aldanış diye bir şey kalmaz ve ancak seçilen işbirliklerinden söz edilebilir.
- Canlı bir neşe ve sonu gelmez, her konuyu ve herkesi saran iyimserlik, iyiye yoruş onun mizacıydı.
- Akıldan üstün, akla hükmeden bir şey var. Mizaç.
- "Allahlım, doğruların, haklıların, vatanını, milletini sevenlerin sen yardımcısı ol."
- "Akıldan üstün, akla hükmeden bir şey var. Mizaç. Değişmeyen, insanın bırakamadığı, insanın kendisi olan budur. Bu, Allah'ın bastığı damgadır. Bir müddet için gizleniyor, hatta düzeltilmiş, tahsil ve terbiye ile değiştirilmiş zannediliyor. Ama anı gelince derhal ve noksansız olarak ortaya çıkıveriyor."
Firavun İmanı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Şöyle diyor yazar: "Onları, sözde darûlfûnuna (üniversiteye) yazdırmışlardı. Kimi ilm-i iktisat (ekonomi), kimi içtimâiyat (sosyoloji), kimi de hikemiyat (felsefe) okuyacaktı. Sâdi bir de baktı ki, adamların kendilerini birer hafiye, birer bozguncu ve baltalayıcı gibi yetiş tirmekten başka dertleri yok..." Anladığım o ki asıl mesele kendini nasıl yetiştirdiğin. Bu günde böyle değil mi? Belirli bir eğitim geçmişi olan kaç kişi kendini yetiştirmiş oluyor? Ve şimdi soruyorum Firavun imana gelmiş midir? Bir asır devrildi hala Ali Yusuflar sahnede vatanseverlik taslıyor, kursulerden konuşuyor, ününe ün servetine servet katıyorlar.. Hüseyin Avniler de aynı çaresizlikle geziyorlar. Firavun imana gelir mi? Hangi Firavun imana gelir? Kaç tane firavun var? (Hilal)
Mizacın değişmezliğini arka fona savaş yıllarını koyarak anlatır Firavun İmanı. İnsanın mizacı değişmeyen tek şeyidir. Akıl sadece onun emrindedir. Mizacın neye yatkınsa aklın da o yönde çalışır diyor yani. Ne mutlu mizacı iyiye, sadakate, imana yatkın olana. Allah herkesi hesap zamanı gelip sıkıştığında imana gelenlerden, firavun imanlılardan sakınsın.. (Müge Pehlivan Göncü)
Firavun İmanı PDF indirme linki var mı?
Tarık Buğra - Firavun İmanı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Firavun İmanı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Tarık Buğra Kimdir?
Süleyman Tarık Buğra (d. 2 Eylül 1918 – ö. 26 Şubat 1994), Türk gazeteci ve roman, hikâye, oyun ve fıkra yazarı.
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının tanınmış yazarlarındandır. Çok yönlü bir yazar olan Buğra, özellikle romanlarıyla tanınır. 1991'de devlet sanatçısı unvanı almıştır.
1918'de Akşehir'de doğdu. Babası, Akşehir'de ağır ceza hâkimi olarak görev yapan Erzurumlu Mehmet Nazım Bey, annesi Akşehirli Nazike Hanım idi. Çocukluğunun geçtiği Akşehir'i eserlerinin çoğunda mekân olarak tercih etti.
İlk ve ortaokulu Akşehir'de okudu. Ortaokulda Rıfkı Melül Meriç'in öğrenicisi oldu. 1933'te ortaokulu bitirdikten sonra yatılı öğrenci olarak İstanbul Erkek Lisesi'ne devam etti. İstanbul Lisesi’nde Hakkı Süha Gezgin'in, Pertev Naili Boratav'ın öğrencisi oldu. Yazar olmaya onuncu sınıfta karar verdi. Tarık Nazım müstear ismiyle hikâye ve şiirler yazmaya başladı. Okulun yatılı kısmı kapanınca Konya Lisesi'ne geçti ve 1936'da mezun oldu.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde iki yıl okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne geçti. Parasızlık nedeniyle zor bir öğrencilik dönemi geçirdi ve üç yıl sonra mezun olamadan bu okuldan da ayrıldı.
1942-1945 yılları arasındaki üç yıllık askerlik görevi sırasında devlet memurlarının bıyıklarını kesme kuralını ihlal ettiği için on bir sürgün yaşadı. İlk piyeslerini ve ilk romanını askerliği sırasında yazdı. İlk eseri, Akümülatörlü Radyo başlıklı piyesti. Eser, Şehir Tiyatroları tarafından reddedilince, Yalnızlar başlığıyla roman hâline getirdi.
Askerli hizmetini tamamladıktan sonra İstanbul'a döndü ve 1947'de Edebiyat Fakültesi'ne kaydoldu. Burada Ahmet Hamdi Tanpınar ve Mehmet Kaplan'ın öğrencisi oldu. Bir yandan da Şişli Terakki Lisesi'nde muallim muavinliği görevinde bulundu. 1948'de yazdığı Oğlumuz başlıklı hikâyesi Cumhuriyet gazetesinin açtığı yarışmada ikincilik ödülüne layık görüldü. Bu ödül ona edebiyat ve basın dünyasının kapılarını araladı. 1949'da ilk kitabı olan ve içinde 13 öykü bulunan Oğlumuz'u yayımladı. Çınaraltı dergisini çıkaran Yusuf Ziya Ortaç, kendisine dergiye katılmasını, Sanat Hareketleri başlıklı sütunda her hafta bir öykü yazmasını önerdi. Dergiye gönderdiği ilk hikâye, “Havuçlu Pilav Meselesi” başlıklı hikâyesi oldu. Basın dünyasından da iş teklifleri alan yazar, bu teklifler sayesinde basın hayatına atılmak için cesaret buldu ve Edebiyat Fakültesi’nden mezuniyet tezini vermeden ayrıldı.
1949-1952 arasında Akşehir’de babası Erzurumlu Mehmet Nâzım Bey’le birlikte “Nasreddin Hoca” gazetesini çıkardı. 1950'de Jale Baysal ile evlendi, on sekiz yıl sonra boşanma ile sonlanan bu evlilikten 19 Aralık 1951’de kızları Ayşe dünyaya geldi. 1952'de babasını kaybeden Buğra, gazeteyi elden çıkardı ve İstanbul'a döndü. Aynı yıl, ikinci hikâye kitabı “Yarın Diye Bir Şey Yoktur” yayımlandı.
1952-1956 arasında Milliyet, Vatan, Yeni İstanbul gibi gazetelerde edebiyat tenkitleri ve denemeler yazdı. Gazeteciliğinin bu ilk yıllarında Abdi İpekçi, Reşat Ekrem Koçu ve Peyami Safa ile çalışma imkanı bulduğu bilinmektedir.[5] Bu arada üçüncü öykü kitabı İki Uyku Arasında'yı (1954)'te yayımlayan Buğra, 1955'te Siyah Kehribar başlıklı bir roman yazdı. Dönemin faşist İtalya'sında geçen romanın pek çok eleştirmen tarafından hoş görülmedi ve yazar bir bekleme dönemine girerek uzun süre başka roman yazmadı.
Gazeteciliğe 1956-1957 yıllarında Vatan ve Yenigün gazetelerinde yayın müdürü olarak devam etti. 1958'de Milliyet gazetesi spor sayfası sorumluluğu yapan Buğra, aynı yıl Tercüman ve Yeni İstanbul gazetelerinde de yazarlık görevini sürdürdü. 1959'da önce Tercüman'ın, ardından Yeni İstanbul'un, ardından da Türkiye Spor isimli günlük spor gazetesinin yayın müdürlüğünü yaptı. 1962 yılında ise Yol adlı haftalık derginin yayın müdürlüğünü yaptı. Bu arada Türk Kurtuluş Savaşı’nı konu edinen Küçük Ağa romanını hazırladı.
Küçük Ağa, 1963 yılında Yeni İstanbul'da tefrika edildi ve 1964'te de kitap olarak yayımlandı. Çok olumlu tepkiler alan roman, Mehmet Kaplan tarafından mezuniyet tezi olarak kabul edildi ve böylece Buğra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden diploma aldı.[8] Küçük Ağa'nın ardından dördüncü öykü kitabı Hikâyeler'i, Küçük Ağa'nın devamı olan Küçük Ağa Ankara'da ve ardından da Komik-i şehir Naşit'in hayatını anlattığı İbiş'in Rüyası'nı tamamladı. İbiş'in Rüyası, 1970 TRT Sanat Ödülleri Yarışması'nda başarı ödülüne değer bulundu.
Buğra, 1970-1976 arasında Tercüman gazetesinde köşe yazarlığı ve sanat sayfaları düzenleme işini sürdürdü. 1976'da Tercüman'dan emekli oldu ve zamanını bütünüyle edebiyata verdi. Firavun İmanı (1976), Dönemeçte (1978), Gençliğim Eyvah (1979), Yağmur Beklerken (1981) adlı dönem romanlarını yayımladı. Bu romanlarda Cumnuriyet'in çeşitli evrelerini, demokrasiye geçiş sürecindeki çalkantıları konu edindi. Devlet Tiyatroları'nda Edebi Kurul Başkanlığı'nda Edebi Kurul üyeliği yaptı. 8 Eylül 1977'de hikâye yazarı Hatice Bilen ile ikinci evliliğini yaptı.
Yazarın, Ayakta Durmak İstiyorum (1966) ve Üç Oyun (1981) adlarıyla kitaplaştırdığı piyeslerinin hemen hepsi sahnelendi, romanları da TV dizisi haline getirildi. Fıkralarından seçmeleri Gençlik Türküsü (1964), gezi notlarını Gagaringrad (1962), dil ve edebiyat üzerine yazılarını Düşman Kazanmak Sanatı (1979), denemelerini ise Bu Çağın Adı (1979) başlıklarıyla yayımladı.
Tarık Buğra'nın Sakıp Sabancı'nın hayatını anlattığı Patron başlıklı bir piyesi, Mimar Sinan'ın hayatını anlattığı bir senaryosu ile Mehmed Akif'in hayatını ele alan bir romanı da mevcuttur.
Buğra, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş yıllarını anlattığı Osmancık'la (1985) Millî Kültür Vakfı edebiyat armağanı’nı, “Yağmur Beklerken” romanı ile de 1989 Türkiye İş Bankası Büyük Ödülü'nü aldı. 1991'de devlet sanatçısı unvanı aldı.
1993'teki ani rahatsızlığının ardından kanser teşhisi konan Buğra, tedavi gördüğü Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 26 Şubat 1994'te hayatını kaybetti. Cenazesi Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.
1999-2000 öğrenim döneminde İstanbul'un Pendik ilçesinde açılan bir liseye “Tarık Buğra” adı verilmiş; 2002’de Akşehir merkez Ortaokulu’nun adı "Akşehir Tarık Buğra İlköğretim Okulu" olarak değiştirilmiş ve 2004 yılında Akşehir'e bir Tarık Buğra heykeli dikilmiştir. Ayrıca Ankara’da Millî Kütüphane önünde bir heykeli bulunur.
Tarık Buğra, tarihçi Ayşe Buğra'nın babasıdır. Ayşe Buğra, iş adamı Osman Kavala ile evlidir.
Tarık Buğra Kitapları - Eserleri
- Osmancık
- Küçük Ağa
- Gençliğim Eyvah
- Yağmur Beklerken
- İbiş'in Rüyası
- Firavun İmanı
- Yalnızlar
- Dönemeçte
- Yarın Diye Bir Şey Yoktur
- Siyah Kehribar
- Ayakta Durmak İstiyorum
- Oğlumuz: Yarın Diye Bir Şey Yoktur
- Düşman Kazanmak Sanatı
- Bu Çağın Adı
- Politika Dışı
- Dünyanın En Pis Sokağı
- Yüzlerce Çiçek Birden Açtı
- Bir Ben Vardır Benden İçeri
- Akümülatörlü Radyo
- Zafer Gaye Değildir
- Güneş Rengi Bir Yığın Yaprak
- Gençliğim Eyvah
- Hikayeler
- Güneş ve Arslan
- Patron
- Siyah Kehribar
- Sıfırdan Doruğa - Patron
- Yalnızlar
- Düşman Kazanmak Sanatı
- Gagaringrad-Moskova Notları
- Üç Oyun
- İki Uyku Arasında
- Gençlik Türküsü
- Sıfırdan Doruğa
- Bu Çağın Adı
- Küçük Ağa Ankara'da
- Tarık Buğra ile Söyleşi
Tarık Buğra Alıntıları - Sözleri
- En önemli gerçek ve yaşayan tek gerçek geçen günlerdir. (Osmancık)
- "Ortada fikir yok fikir hürriyeti diye tepinenler sürüyle." (Dönemeçte)
- Saadet kitaplardadır. (Yalnızlar)
- Meşhur hikâyeci kağıtların üzerinde öyle bir insan yaratmak istiyor ki; bu insan bütün insanlığın küçülüşlerine, iğrençliklerine teselli olsun. (Yarın Diye Bir Şey Yoktur)
- "Bu memleket gramer okutmayan mektepler gördü. Bırakın grameri, lûgatten ne haber?" (Düşman Kazanmak Sanatı)
- "Bir felaketin birdenbire söylenmesi ikinci bir felakettir." (Firavun İmanı)
- Siyasi kudreti elinde toplayanlar eninde sonunda başkalarının çıkarları ve oyunları için çalışmaya başlıyor, kuklalaşıyorlardı. Ali Yusuf işte bunu tespit etmişti, cümlesini de buldu: Diktatörler kukladır. (Firavun İmanı)
- Bana kalırsa bütün gerçekler ilgi çekicidir. Tabii öğrenildikleri zaman... (Yüzlerce Çiçek Birden Açtı)
- İnsan hâin bir mahlûktur kızım. Bunu böylece bilesin. (Siyah Kehribar)
- Yıllar, saatler, saniyeler değil, biz nereye gidiyoruz? (Yarın Diye Bir Şey Yoktur)
- ..."Arapça hakikat'ın yerine Türkçe gerçek'i kullansak ne kaybederiz?" Cevap çok kısa idi: "Hakikat'ı kaybederiz". (Düşman Kazanmak Sanatı)
- Yatcez bâdem şekerim. (Yağmur Beklerken)
- Yıllar geçiyordu. Ama aynı yıllar, çeşitli insanlar için çeşitli şekilde geçiyordu. (Firavun İmanı)
- Bunu herkes bilir. Ve.. herkesin bildiklerini söylemektense dans etmek saha iyi olmaz mı? (Yüzlerce Çiçek Birden Açtı)
- Ölüme giden yollar ve gidişler hep aynı değildir. Ölümün ötesi herkes için aynı değildir ki. (Yarın Diye Bir Şey Yoktur)
- ‘İnsan yaşayışı ancak ve sadece mantıkla, akılla başarıya ulaştırabilir ve mutluluk da başarının dışında düşünülemez.’ (Dönemeçte)
- Gerçekte o şimdi bütün dünyaya ve hatta kendisine de düşmandı. (Siyah Kehribar)
- Dünya bütünüyle ve insanla ilişkisi olan her şey ve hem de en güzel, en üstün halleriyle benim için dönüyor, ben olduğum için olmuş bulunuyordu. (Dönemeçte)
- Bitiremediğim o kadar çok başlangıcım vardı ki... (Akümülatörlü Radyo)
- Bir kıta keşfedilmiştir ama keşfedilen cennet de olsa insan tek başına olduktan sonra neye yarar? (Yarın Diye Bir Şey Yoktur)
Editör: Nasrettin Güneş