Feynman Fizik Dersleri 1 - Richard P. Feynman Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Feynman Fizik Dersleri 1 kimin eseri? Feynman Fizik Dersleri 1 kitabının yazarı kimdir? Feynman Fizik Dersleri 1 konusu ve anafikri nedir? Feynman Fizik Dersleri 1 kitabı ne anlatıyor? Feynman Fizik Dersleri 1 PDF indirme linki var mı? Feynman Fizik Dersleri 1 kitabının yazarı Richard P. Feynman kimdir? İşte Feynman Fizik Dersleri 1 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Richard P. Feynman
Çevirmen: Zekeriya Aydın
Orijinal Adı: Feynman Lectures on Physics Vol 1: Mainly Mechanics, Radiation & Heat (The Feynman Lectures on Physics (The New Millennium Edition) #1)
Yayın Evi: Alfa Yayıncılık
İSBN: 9786051713441
Sayfa Sayısı: 560
Feynman Fizik Dersleri 1 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Bu üç cilt Feynman'ın 1961-64 yılları arasında, California Teknoloji Enstitüsünde (Caltech), bütün birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinin aldıkları fizik derslerinin tarihsel bir kaydıdır.
Derslerin 1. cildi, 1961-62 akademik yılında California Teknoloji Enstitüsünde (Caltech) Prof. R.P. Feynman tarafından giriş fiziği dersi olarak verilmiş olan bir konferanslar dizisine dayanmaktadır; tüm Caltech birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinin aldığı fizik dersinin ilk yılını kapsamaktadır; ikinci yılı kapsayan benzer bir dizi de 1962-63'te bunun peşinden gelmiştir. Kitap, alışıldık fiziğe giriş konularının dışında bir seyir izler. Kuantum fiziğine giriş niteliği de taşıyan bu kitap, Feynman'ın dehasını ve en zor konuları basite indirme becerisini yansıtmaktadır.
(Tanıtım Bülteninden)
Feynman Fizik Dersleri 1 Alıntıları - Sözleri
- Filozoflar, bilim için mutlaka gerekli olan şeyler konusunda yeri geldikçe konuşurlar; fakat bunların çoğu, hep görüldüğü gibi, pek bilmeden safça söylenmiş, genelde de yanlış şeylerdir.
- Matematik, bir doğa bilimi olmadığından, bize göre bir bilim değildir; çünkü doğruluğu deneyle sınanamaz.
- Yaşamı anlama çabasına bizleri yönelten varsayımlardan en güçlüsünü bizden ifade etmemiz istenseydi; bu, "her şey atomlardan yapılmıştır ve canlı varlıkların yaptıkları her şey atomların hareketleriyle anlaşılabilir" şeklinde olurdu..
- Doğanın tümünün her parçası ya da her bir kısmı, ancak tam gerçeğe ya da tam gerçeğin bizim bildiğimiz kadarına bir yaklaştırmadır. Aslında henüz tüm yasaları bilmediğimizi bildiğimiz için, bildiğimiz her şey bir tür yaklaştırmadir. Bu nedenle, bilgiler sadece sonradan unutulmak ya da daha doğrusu, düzeltilmek üzere öğrenilmelidir.
- Bilimsel bilgimizin tümü büyük bir felakette yok olsa ve gelecek kuşak yara tıklarına sadece tek bir cümle iletilebilseydi, en az sözcükle en çok bilgi içeren ifade ne olurdu? Bunun atom varsayımı (ya da atom olgusu veya nasıl adlandınırsanız o) olduğuna inanıyorum: Her şey atomlardan yapılmıştır; sürekli hareket halinde dolanıp duran, aralarında biraz mesafe varken birbirlerini çeken, fakat birbirleri üzerine iyice sıkıştırıldıklarında birbirlerini iten küçük parçacıklardan. Sadece biraz hayal gücü ve biraz da düşünmeyle, bu tek cümlenin doğa hakkında ne kadar çok bilgi içerdiğini görürsünüz.
- Bilimin ilkesi, tanımı, aşağı yukarı şöyledir: Tüm bilgi deneyle sınanır. Deney, bilimsel "gerçek"in tek yargıcıdır. Fakat bilginin kaynağı nedir? Sınanacak yasalar nereden gelir? Bu yasaların ortaya çıkmasına, bize ipuçları vererek, bizzat deneyin kendisi yardım eder. Gelgelelim bu ipuçlarından büyük genellemeler yaratmak, onların altında yatan harika, basit ama çok garip örüntüleri tahmin etmek ve sonra doğru tahminler yapıp yapmadığımızı tekrar deneylerle. sınamak için hayal gücüne de ihtiyaç duyulur. Bu hayal etme süreci o kadar zordur ki fizikte bir iş bölümü bile yapılır: Kuramsal fizikçiler yeni yasaları ha yal ederler, çıkarımlar yaparlar ve tahminlerde bulunurlar, ama onlar deney yapmazlar; deneysel fizikçilerse deney yaparlar, hayal ederler, çıkarımlar yaparlar ve tahminlerde bulunurlar.
- Buzun burada görülen kendine özgü kristal deseni içinde, gerçek buz yapısında olduğu gibi, birçok "boşluk vardır. Bu düzenleme bozulduğunda, bu boşluklar moleküller tarafından doldurulabilir. Su ve harf dökümünde kullanılan alaşım dışında, pek çok basit malzeme eriyince genişler, çünkü katı kristalde atomlar sıkışık bir şekilde bir araya gelmişlerdir ve eriyince gelişigüzel hareketleri için daha büyük bir hacme gereksinimleri olur; fakat buz eridiğinde, o açık yapı çöker.
- Önünüzde ileri geri yürüyen, sizinle konuşan ve akıl almaz karmaşıklığıyla ya pabileceği şeyleri hayal etme gücünüzü sarsan bu "nesne"nin çok karmaşık düzenlenişte bir atomlar yığınından ibaret olması mümkün müdür? Bizim bir atom yığını olduğumuzu söylediğimizde, sadece bir atom yığınından ibaret olduğumuzu kastetmiyoruz; çünkü birinden diğerine tekrarlanmamış bir atomlar yığını, önünüzdeki aynada gördüğünüz olanaklara tam layıkıyla sahip olabilir.
- Ama o zaman, "öğretim gücünün etkinliği pek nadir görülür, ancak şu mutlu yeteneklilere yarar, ki onlara da öğretim neredeyse gereksizdir." (Gibbon)
- Her şey atomlardan oluşmuştur. Ana varsayım budur. Örneğin, biyolojinin her yerinde en önemli varsayım, hayvanları oluşturan her şeyin atomlardan yapılmış olmasıdır. Başka bir deyişle, canlı varlıkların yaptıkları hiçbir şey yoktur ki fizik yasalarına göre hareket eden atomlardan meydana geldikleri görüşüyle açıklanamasın.
- Kimyacı bu aşırı karmaşık dizilimlerde atomların düzenlenişini keşfetmek için, farklı iki maddeyi karıştırdığında ne olacağına bakar. Fizikçi, kimyacının atomların düzenlenişini betimlediğinde ne dediğini bildiğine hiçbir zaman iyice inanmamıştır. Neredeyse yirmi yıldır, bazı durumlarda, böyle moleküllere (örneğimizdeki kadar karmaşık olmasa bile, onun parçalarını içeren moleküllere) fiziksel yöntemlerle bakılabiliyor ve renklere göre değil de, nerede oldukları ölçülerek her atomun yeri belirleniyor. Ve hayret! Kimyacılar hemen hemen hep haklı çıkıyor.
- Isı normalde sıcak gazın molekül hareketleri şeklindedir; fakat bazı durumlarda öylesine de vasa olabilir ki ışık oluşturur. İşte alev böyle elde edilir.
- Atomların varlığını nereden biliyoruz? Daha önce sözü edilen kurnazlıklar dan biri vasıtasıyla: Atomlarin varlığını bir varsayım olarak kabul ederiz ve sonuçlar birer birer bizim öngördüğümüz şekilde, diğer bir deyişle nesnelerin atomlardan yapılmış olmasına uygun olarak ortaya çıkar. Biraz daha doğrudan kanıtlar da vardır, bunun güzel bir örneği şudur: Atomlar o kadar küçüktür ki onları bir ışık mikroskopuyla bile göremezsiniz; aslında, elektron mikroskopuyla da görünmezler. (Bir ışık mikroskobuyla ancak çok daha büyük cisimleri görebilirsiniz.) Şimdi atomlar, diyelim ki suda, sürekli hareket halindeyseler ve biz su içine atomlardan çok daha büyük bir top koyarsak, top oraya buraya hareket edecektir; tipkı etrafındaki pek çok kişi tarafından itilen çok büyük bir topla oynanan top-itme oyununda olduğu gibi. Oyuncular topu çeşitli yönlerde iterler ve top oyun alanı içinde düzensiz şekilde hareket eder. Böylece, sudaki "büyük top" da, bir andan diğerine, bir tarafındaki vuruşların diğer tarafında kilere eşit olmaması nedeniyle aynı şekilde hareket edecektir. Dolayısıyla, mükemmel bir mikroskopla sudaki iyice küçük parçacıklara (kolloidler) bakarsak, atomların bombardımanı etkisiyle bu parçacıkların sürekli oraya buraya hareket ettiklerini görürüz. Buna Brown hareketi denir. Kristallerin yapısında da atomlar için başka kanıtlar görebiliriz. X-ışınlan analizlerinden çıkarılan kristal yapıları, uzaysal "biçimleri" açısından, birçok durumlarda, doğadaki kristallerin gösterdiği gerçek şekillerle uyuşurlar. Bir kristalin çeşitli "yüzleri" arasındaki açılar, kristalin atom tabakalarından meydana geldiği varsayımından çıkarılan açılarla yay saniyeleri mertebesine kadar uyuşmaktadır.
- Yan yana atomlardan oluşan bir çelik parçası ya da bir parça tuz böylesine ilginç özelliklere sahip olabiliyorsa; dünya üzerinde binlerce kilometrelik alana yayılmış bu aynı küçük parçacıklardan başka bir şey olmayan su dalgalar ve köpükler yapabiliyor, kıyıya vurunca haşin sesler çıkarıyor, çimentoyla karışınca acayip örüntüler oluşturuyorsa; eğer bunların tümü, bir su akıntısının tüm yaşamı bir atomlar yığınından başka bir şey değilse, acaba daha neler olabilir? Atomları durmaksızın tekrarlayarak, belirli bir desende düzenlemek ya da onlardan menekşe kokusu gibi küçük karmaşık öbekler oluşturmak yerine, farklı atomlardan, hiç tekrarlanmayan, yerden yere hep değişen çeşitli şekillerde bir düzenleme yapsak, acaba bu nesne ne kadar daha olağanüstü davranabilir? Önünüzde ileri geri yürüyen, sizinle konuşan ve akıl almaz karmaşıklığıyla ya pabileceği şeyleri hayal etme gücünüzü sarsan bu "nesne"nin çok karmaşık düzenlenişte bir atomlar yığınından ibaret olması mümkün müdür? Bizim bir atom yığını olduğumuzu söylediğimizde, sadece bir atom yığınından ibaret olduğumuzu kastetmiyoruz; çünkü birinden diğerine tekrarlanmamış bir atomlar yığını, önünüzdeki aynada gördüğünüz olanaklara tam layıkıyla sahip olabilir.
- Kız "bak, yıldızlar ne güzel parlıyor" dedi. Erkek yanıt verdi:"Evet! Ve şu anda dünyada, onların neden parladığını bilen tek kişi benim." Kız sadece ona gülmekle yetindi. Belli ki o anda yıldızların neden parladığını bilen tek adamla birlikte olmak onu etkilememişti. Evet, tek başına olmak üzüntü verir insana; ama ne yapalım ki bu dünya böyle.
Feynman Fizik Dersleri 1 İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Feynman Fizik Dersleri serisi Richard Feynman'ın Caltech'teki 1.ve 2. sınıflara verdiği derslerin tarihsel kaydıdır. Feynman'ın nobel aldığını (Kuantum Elektrodinamiği (QED) teorisini formüle etti) da düşünürsek oldukça önem arz eden kitap serisidir. Birinci kitap mekanik, ışınım ve ısıyı anlatıyor. Kitap sıradan ders kitapları gibi değil ancak daha iyi öğrenmeniz açısından kafa patlatmanız gerek. Matematiğiniz iyiyse anlattıklarını kavramanız daha kolay olur. Kitap fiziğe farklı açılardan baktırıyor ve Feynman'ın zor konuları nasıl basitçe anlattığını görüyoruz. (Yuji)
Dünya'ya farklı bir açıdan bakmak için harika bir başlangıç ancak Feynman ve onun düşünceleriyle, fiziğe bakışıyla olurdu. Doğayla bütünleşmek için okunmalı, çalışılmalı... Biraz olsun yaşadığımız Evren'i böyle görebilirsek, bir çiçeğe bakarken bile seratonin salgılamamamız için bir neden göremiyorum. Kim "güzelliği" böyle tanımlamak istemez ki? https://www.youtube.com/watch?v=cRmbwczTC6E (Murat Rapata)
ilk fırsatta almayı düşünüyorum normal bir kitaptan çok daha fazlası. Bilimin magazini kitaplardan değil bu da onu daha cazip kılıyor. Popüler bilim okumak hoş değil çünkü (Mustafa)
Feynman Fizik Dersleri 1 PDF indirme linki var mı?
Richard P. Feynman - Feynman Fizik Dersleri 1 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Feynman Fizik Dersleri 1 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Richard P. Feynman Kimdir?
Richard Phillips Feynman 20. yüzyılın en önemli fizikçilerindendir. Kuantum elektrodinamiği üzerindeki çalışmaları nedeniyle 1965'te Julian Schwinger ve Sin-Itiro Tomonaga ile beraber Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştür.
1918'de ABD'nin New York eyaletinde Queens'teki Far Rockway adlı küçük bir kasabada dünyaya geldi. Henüz 16 yaşındayken türev ve integral hesabını tüm yönleriyle kavradı. 17 yaşında Rockway'den ayrılıp, lisans derecesini yapacağı MIT (Massachusetts Institute of Technology)'e girdi. Lisans derecesinden sonra ünlü Princeton Üniversitesi'ne kabul edildi. Doktorasını Princeton'dan aldıktan sonra, dekorsal sanatlar öğretmeni Arline Greenbaum ile ailesinin itirazlarına aldırış etmeyerek evlendi. 1942'de ABD'nin savaşa katılmasıyla birlikte, Manhattan Projesi (atom bombası projesi) için çağrıldı.
Burada Nazilerden kaçıp ABD'ye sığınan, Alman fizikçi Hans Bethe tarafından kuramsal bölümün önderi olarak atandı. Bu görevi aldığında henüz 24 yaşındaydı. Manhattan Projesi'nde Feynman, kritik kütle için gerekli olan uranyum miktarını tespit etmek için çalıştı. Hipotezini denemek için Los Alamos'u havaya uçurmadan birçok deney araçları geliştirdi. Oak Ridge uranyumun parçalanması sırasında güvenlik sorunuyla uğraşırken, Feynman çalışanların ışıma zehirlenmesinden korunması için prosedürler geliştirdi. Savaş sonrası Bethe'yi takip ederek, Cornell Üniversitesi'ne gitti. Feynman burada atomaltı parçacıkların karmaşık yapısı için basit bir gösterim geliştirdi. Onun bu gösterimi Feynman Çizelgeleri olarak bilinir.
Savaş bittikten sonra, 1965'te Kuantum elektrodinamiğine yaptığı katkılardan dolayı Itiro Tomonaga ve Julian Schwinger ile birlikte Nobel Ödülüne layık görüldü.
1986'daki Challenger felaketini araştıran Rogers komisyonunda yer aldı.
1988'de Los Angeles'ta öldü.
Ölmeden önce söylediği son sözün "İki defa ölmekten nefret ederdim, çok sıkıcıymış" olduğu rivayet edilir.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman
Richard P. Feynman Kitapları - Eserleri
- Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman
- Fizik Yasaları Üzerine
- Her Şeyin Anlamı
- Keşfetmenin Hazzı
- Altı Kolay Parça
- Temel Parçacıklar ve Fizik Yasaları
- Başkalarının Ne Düşündüğünden Sana Ne
- Feynman'ın Kayıp Dersi
- Güzel Dediniz Bay Feynman
- Kuantum Elektrodinamiği
- Feynman Fizik Dersleri 1
- Altı Zor Parça
- Feynman Fizik Dersleri 3
- Feynman Fizik Dersleri 2
- Feynman Fizik Dersleri
- The Meaning of It All
- No Ordinary Genius
- Six Easy Pieces
Richard P. Feynman Alıntıları - Sözleri
- Şimdiye kadar geliştirilmiş olan matematiksel uslamlamalar fizikçiler için kuşkusuz çok önemli ve yararlıdır. Öte yandan, fizikçilerin uslamlamaları da matematikçiler için bazen yararlı olur. (Fizik Yasaları Üzerine)
- Bugün gerçek durum bu olmasa bile, hükümetlerin gücünün sınırlanması gereken bir dönemin geleceğine inanıyorum; hükümetlerin bilimsel kuramların geçerlilikleri konusunda yetkilerinin olmayacağı bunu yaptıklarında da gülünç bir durumda kalacakları bir dönem; tarihin ekonominin ve felsefenin farklı tanımlamalarına karar vermeyecekleri bir dönem. Ancak bu şekilde insanlığın geleceği gerçek olanaklara kavuşacaktır. (Keşfetmenin Hazzı)
- Düşünmeyi elden bırakmazsanız, özgürlüğünüzü de bırakmazsınız. (Güzel Dediniz Bay Feynman)
- NEWTON YASA 1 : Üzerine etki ettirilen kuvvetlerle durumunu değiştirmeye zorlanmadıkça, her cisim kendi durgun durumunu, ya da düz çizgi üzerindeki düzgün hareket durumunu sürdürür. (Feynman'ın Kayıp Dersi)
- "Sadece mükemmel olmayan düşünceleri hayal edebilirim, ama mükemmel olmayan da sadece mükemmeli referans alarak anlaşılabilir. Bu yüzden de mükemmelin var olması gerekir" Descartes (Başkalarının Ne Düşündüğünden Sana Ne)
- Newton, Ay’ı yörüngede tutan çekimin, nesneleri Dünya’ya çeken kuvvetle aynı şey olabileceğini düşündü. (Fizik Yasaları Üzerine)
- Tüm gerçekleri anlayıp kalbine kabul ettirdiğinde gereksiz ve çözülemez sorular sorarak neden kendimizi perişan edelim? (Başkalarının Ne Düşündüğünden Sana Ne)
- Bence yeni çözümler bulmak için çabalamaya devam etmek her şeyi yapabilmenin yoludur. (Her Şeyin Anlamı)
- Verilen bir durumda bir parçacığın sadece varlığı,aynı durumdaki parçacıklar çiftini yaratmanın olasılığını ikiye katladığını söyler. Başlangıçta bu durumda n adet parçacık varsa, olasılık (n+1) çarpanıyla artar. İşte bu, Bose istatistiğin çok önemli bir özelliğidir, lazerlerin çalışmasını sağlayan da budur. (Temel Parçacıklar ve Fizik Yasaları)
- Yapmayı çok sevdiğin bir şey bulmaya bak. Çok çalış. Ve mizah anlayışını asla, asla kaybetme! (Güzel Dediniz Bay Feynman)
- Ne basit değil mi?! (Fizik Yasaları Üzerine)
- Uzay ve zamanla ilgili düşüncelerimizi doğru şekilde sınamak için, çok küçük uzaklıkların daha altında, hiç deney yapmadık. Böylece biz sadece düşüncelerimizin bu uzaklığın üstünde işlediğini biliyoruz. Şunu da eklemeliyiz ki, oyunun kuralları kuantum mekaniksel ilkelerdir... (Altı Kolay Parça)
- Her insana cennetin kapılarını açan anahtar verilir. Aynı anahtar cehennemin kapılarını da açar. (Her Şeyin Anlamı)
- Hawaii'de beni bir keresinde bir Budist tapınağına götürdüler. Tapınakta bir adam, "size asla unutamayacağınız bir şey söyleyeceğim" ve ekledi: "Her insana cennetin kapılarını açan anahtar verilir. Aynı anahtar cehennemin de kapılarını açar." Bu bilim için de böyledir. Bir bakıma o cennetin kapılarını açan bir anahtardır, ancak aynı anahtar cehennemin de kapılarını açar, hangi kapının nereye çıktığı konusunda bir talimatnamemiz yoktur. (Her Şeyin Anlamı)
- "En sonunda hiç kimsenin böylesi içine kapalı bir eğitim sistemiyle, sadece sınav geçmeyi öğreterek eğitilebileceğini düşünmediğimi söyledim." (Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman)
- Copernicus ölüm döşeğine uzandığında, "Gökteki Kürelerin Dolanımları Üzerine"adlı kitabının ilk kopyaları kendisine gösterilmişti. Basımını bilerek, artık cezasını çekmeyeceği bir zamana dek geciktirmişti. Kitap, düşünülemeyecek bir şey öneriyordu: Evren’in merkezi Yer değil, Güneştir. Kitap, dolanma hareketleri hakkındaydı, gökyüzündeki gerçek dolanma hareketleri. Mecazi anlamda Bilimsel Devrim diye adlandırılagelmiş olan kuramı kapı dışarı ediyordu. Bugün, politik ve diğer ayaklanmaları devrimler olarak adlandırdığımızda, Kopernik’e saygı borcumuzu ödüyoruz; çünkü onun dolanma hareketleri hakkındaki kitabı ilk devrimi başlatmıştı. (Feynman'ın Kayıp Dersi)
- düşünmek eyleminden çok büyük zevk alıyordum ve herhangi bir şeyin bu zevki veren makineyi bozmasına izin veremezdim. (Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman)
- Vicdanı çok temizdi çünkü onu hiç kullanmamıştı. (Feynman'ın Kayıp Dersi)
- En etkileyici keşiflerden biri, yıldızların sürekli yanmalarını sağlayan enerjinin kaynağıdır. Bunu bulan kişilerden biri, yıldızların parlayabilmeleri için içlerinde çekirdek tepkimelerinin yer alması gerektiğini düşündükten bir gece sonra kız arkadaşıyla dolaşıyordu. Kız "bak, yıldızlar ne güzel parlıyor" dedi. Erkek yanıt verdi: "Evet! Ve şu anda dünyada, onların neden parladığını bilen tek kişi benim." Kız sadece ona gülmekle yetindi. Belli ki o anda yıldızların neden parladığını bilen tek adamla birlikte olmak onu etkilememişti. Evet, tek başına olmak üzüntü verir insana; ama ne yapalım ki bu dünya böyle. (Altı Kolay Parça)
- Atomlardan bir evren, ve evrende bir atom. (Güzel Dediniz Bay Feynman)