diorex
sampiyon

Fatih Sultan Mehmed - Reşad Ekrem Koçu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Fatih Sultan Mehmed kimin eseri? Fatih Sultan Mehmed kitabının yazarı kimdir? Fatih Sultan Mehmed konusu ve anafikri nedir? Fatih Sultan Mehmed kitabı ne anlatıyor? Fatih Sultan Mehmed PDF indirme linki var mı? Fatih Sultan Mehmed kitabının yazarı Reşad Ekrem Koçu kimdir? İşte Fatih Sultan Mehmed kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 26.10.2022 05:00
Fatih Sultan Mehmed - Reşad Ekrem Koçu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Reşad Ekrem Koçu

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050926569

Sayfa Sayısı: 284

Fatih Sultan Mehmed Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Fatih Sultan Mehmed’in çarpıcı yaşam öyküsünü bir de Reşad Ekrem Koçu’nun usta kaleminden okuyun…

Reşad Ekrem’in dilinde tarih gerçek hayattan daha canlı, daha güzel, daha büyülü.

“20. yüzyılın başında şehrin hüzünle yaraladığı ve şehrin hüzünlü ama tamamlanmamış bir imgesini yaratan o özel ruhlardan biridir Reşad Ekrem Koçu.”

Orhan Pamuk

“Uzun yıllar öncesine dönüyorum ve Murat Reis’in Oğlu’nu okumaya başlıyorum. Büyük bir hayranlıkla okuduğum bu roman uçsuz bucaksız denizlerden geçip giderek bana Osmanlı tarihini sevdiriyor. Yazarı Reşad Ekrem Koçu, Osmanlı tarihini ‘bugünde yaşatan’ mucizevi, görkemli bir yazar! Reşad Ekrem’in eşsiz eseriyle dostluğum artık hep sürecek, herhalde

ölünceye kadar…” Selim İleri

Fatih Sultan Mehmed: Atalarının en büyük hayalini gerçekleştirip İstanbul’u fetheden kudretli padişah, Osmanlı Devleti’ni imparatorluğa dönüştüren büyük asker… Diğer yandan Avnî mahlasıyla şiirler yazan, sanatçı ve âlimlerin dostu bir hükümdar.

Fatih Sultan Mehmed Alıntıları - Sözleri

  • Sultan Mehmed, Topkapı karşısında dikilmiş büyük sancağının altında, at üzerinde, bu muhteşem girişi seyrediyor ve sevincinden ağlamamak için kendisini zor tutuyordu.
  • Sultan Mehmed şehre resmen ayak bastıktan az sonra, Ortodoks mezhebinin en yüksek makamı olan istanbul Patrikliği'ni kendi kariha-i şahanesinde ihya edecek ve istanbul Rumlarına bir mezhep hürriyeti fermanı verecektir.Bu ne ulvi büyüklük ve necabettir.
  • Fatih Sultan Mehmed'in cepheden cepheye koşarak yer yer teftiş ceya bizzat idare ettiği Türk orduları bu memleketlere adalet, huzur ve refah götürmüştür.
  • Elçiler, üstelik, vaktiyle Çelebi Sultan Mehmed tarafindan Uzun Hasan'ın ecdadına karşı taahhüt ettiği senevi 1.000 halı ile sarıklık tülbentlerin altmış yıldan beri gönderilmediğini, Hasan Bey'in bunları da toplu olarak istediğini bildirmişlerdi ve buna da Sultan Mehmed fevkalade hiddet etmişti, fakat hiddeti sürekli kahkahalar şeklinde tezahür etmiş, elçilere: "Haydi siz rahatsızca dönünüz... Bu ağır yükü siz götüremezsiniz, onu ancak yeryüzünün en kuvvetli adamı olan ben taşıyabilirim... İnşallah, pek yakında gelir, borcumu bizzat öderim!" demişti.
  • Şarab-ı rahmet içti şehitler Sıratı kuş gibi geçti şehitler Fenâ mülkünde eğlenmedi anlar Beka sarayına göçtü şehitler.
  • Oğullar ataya yürek yağıdır. Oğulun iyisi gamı dağıtır, Oğlu kim atanın hemsazı olsa Safalı bağı, bostan bağıdır. Oğlu kim dua alup makbul olsa Atanın devleti, yüzü akıdır.
  • Âşık için dünyadan da, candan da vazgeçmek kolay amma sevgiliyi terk etmek mümkün mü? Cihanın taç ve tahtını ve devletini verseler, o yine sevgilisinin olduğu yerden ayrılıp gitmek istemez; orada, yüreği sevgi çarpıntılarıyla dolu olarak kendi başına sultan olmayı üstün tutar.
  • Bir gün yeni harp hazırlığının nereye karşı olduğunu soran bir ordu kadısına; "Efendi! Eğer sakalımın tellerinden bir tanesi tasavvurlarımı bilseydi onu koparır ve yakardır!" demişti..
  • Bir gün yeni harp hazırlığının nereye karşı olduğunu soran bir ordu kadısına: "Efendi! Eğer sakalımın tellerinden bir tanesi tasavvurlarımı bilseydi onu koparır ve yakardım!" demişti.
  • Cihan bağında açılıp da hadiselerin soldurmadığı gül var mıdır? Bivefadır cihan yok anda karar...

Fatih Sultan Mehmed İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Fatih Sultan Mehmed & Reşad Ekrem Koçu ●Fatih Sultan Mehmed'in cağının çok önemli devlet adamı, şairi ve bilim insanı olması yanında oldukça özel bir karakteri olduğu aşikardır. Bu kitap onun hayatı öncesi Osmanlı'nın durumundan başlayarak ölümüne kadar devlet adına yaptıkları ve hayatı hakkında oldukça detay bilgilerle doludur. Kitabın sonunda Fatih'in kaleme aldığı eserleri de bulabilirsiniz. Kitap çok akıcı, tıpkı bir macera ve olay incelemesi gibi. Ozellikle Istanbul fethi öncesi hazırlıkları ve fetihin anlatıldığı sayfaları bir solukta, yaşayarak okudum. Merhametli ve akliselim bir padişahtır. Oldukça da duygusaldır. Özellikle de ortanca oğlu Mustafa'nın ölümü ile fazlasıyla sarsılmıştır. Ölümünden önce büyük bir sefer hazırlığındaydı. Bu sefer neticesinde bambaşka bir dünya düzeni olacağı konuşulmaktadır. Elbette hem Fatih'in ölümü hem de bu seferin gizemi tarihçiler arasında merak ve tartışma yaratmaktadır. O halde. Hadi okuyun! ● #fatihsultanmehmet #fatihsultanmehmed #reşadekremkoçu #kitap #kitapokumakgüzeldir #kitapönerisi #hadiokuyun #dogankitap #doğankitap (Nuri Bülent Aytemiz)

Şüphesiz dünyada en çok bilinen, tarihe iz bırakmış Osmanlı sultanıdır. Osmanlı padişahları dâhil kendi çağdaşları arasında entelektüel kişiliği ortaya çıkmış bir kişilikti. Savaş taktiklerinde bir deha olması, mevcut çatışmalarda yeni teknikleri uygulaması dönemin şekillenmesinde etkisi olmuştur. Tarihin en renkli kişiliğe sahip hükümdarı Reşat Ekrem Koçu kaleminde okumak ayrı bir keyif verdiğini söyleyebiliriz. ‘’Efendi! Eğer sakalımın tellerinden bir tanesi tasavvurlarımı bilseydi onu koparır ve yakardım’’ II.Mehmet hayatında çok inişli ve çıkışlı bir hayatı olduğunu görebiliyoruz. Mevcut şartlar kendisini istikrarlı ve tedbirli olmasını sağlamış. Öncelikle padişah adayı olmayan ikinci şehzade olması, sonra hazırlıksız bir hükümdarlık denemesi olmuş. Mevcut sadrazamlar, kazaskerler ve şeyhülislam uzun uzun inceleyip geleceği planlamıştır. İstanbul fetih edilmesi yanı sıra Anadolu’da Türk birliğinin kurulması, Karadeniz Sahillerinin kontrol edilmesi, Karadeniz’de deniz ticaretini kısmen kontrol altına alınması, Mora yarımadasının ve Ege adalarının teslim alınmıştır. Yönetimi canını ve hayatını bu devlet için harcayan devşirme paşalarına emanet etmiştir. İlmiye sınıfına büyük katkılar vererek adaleti tahsis etmiştir. Osmanlı devletini bir cihan imparatorluğuna dönüştürmüştür. Osmanlı sultanlarının hükümdarlığının yanında farklı zanaatlarla uğraşıldığı bilinen bir gerçektir. Fatih Sultan Mehmet’in savaş topu (Şahi) dökümünde ve planlaması yapıyordu. Bunun yanında Avni mahlasında şiir yazdığı, altı farklı dilde konuşup yazabildiği, on iki bilinmeyenli matematik denkleri çözebildiği bilinen gerçeklerdendir. Özellikle R. Ekrem Koçu’nun tekrarla belirtiği bir konu: Kendini kanıtlamış yabancı bütün tarihçiler padişahın hakkını vererek takdir etmiştir. (Alperen Yağcı)

Osmanlı Padişahları arasından en sevdiğim padişahtır kendisi. Kanuni Sultan Süleyman'da ikinci sırayı alır. Fatih Sultan Mehmed Han bambaşkadır. Onun hayat hikayesini okumak isteği Ahmet Ümit'in "Sultanı Öldürmek " adlı kitabı ile başladı kesinlikle okuyun hele de o Fetih anının anlatımı... Burda da çok daha detaylı okudum. Fatih'in ölümüne dair 2 senaryo da beni üzdü. Çünkü yaşasaydı kesinlikle bambaşka bir harita olurdu şuan ... Hatta durumumuz her şeyimiz bambaşka olurdu. Keşke daha derin kişilik özellikleri bilgisi verilmiş olsaydı. Keşke günümüz türkçesi ağırlıkta olsaydı şiirlerini anlayamadim buna çok üzüldüm. En çok da İstanbul'a dair olan şiiri beni duygulandırdı... umarım günümüz türkçesi ile daha detaylı bir kitap okurum. Ruhun şad olsun Ey Yüce Fatih Sultan Mehmed Han (Arzu Onuklu)

Fatih Sultan Mehmed PDF indirme linki var mı?

Reşad Ekrem Koçu - Fatih Sultan Mehmed kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Fatih Sultan Mehmed PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Reşad Ekrem Koçu Kimdir?

Tarihi konularda yazdığı fıkra, roman, hikâye ve incelemeleriyle ve en önemli yapıtı İstanbul Ansiklopedisi'yle tanınmaktadır. 1905'te İstanbul'da doğan Koçu, Bursa Erkek Lisesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nü 1931 tarihinde bitirdi. Aynı fakültede asistan oldu, ancak, 1933 Üniversite Reformunda hocası Ahmet Refik Altınay'la beraber üniversiteden ayrıldı. Alman, Kuleli, Pertevniyal ve Vefa liselerinde tarih öğretmenliği yaptı. Reşad Ekrem Koçu 6 Temmuz 1975'te İstanbul'da öldü.

Öğretmenliği sırasında Tarihten Sesler gibi çeşitli dergi ve gazetelerde şiir, hikâye ve çocuk romanları, Osmanlı döneminin ilginç olaylarını ve kişilerini öyküleştirdiği Forsa Halil (1962), Patrona Halil (1967), Erkek Kızlar (1962) ve Haşmetli Yosmalar (1962) gibi kitaplar yazdı. Evliya Çelebi Seyahatnamesinin (1943-1967, 6 cilt) bazı bölümlerini bugünkü dile aktardı. Türk Giyim, Kuşam ve Süsleme Sözlüğü (1967) ise alanında yapılmış ilk önemli çalışmadır. Reşad Ekrem Koçu'nun en önemli ve büyük yapıtı, İstanbul'u her yönüyle ayrıntılı biçimde anlatan İstanbul Ansiklopedisi olarak kabul edilir. Bu ansiklopedinin ilk baskısı 1944-1951 Aba-Bahadir Sokağı maddeleri ve ikinci baskısı 1958-1971 yayımlandı ve 11'inci ciltte 7076 sayfaya ulaşarak "Gökçınar" makalesinde yarım kaldı. Koçu'nun diğer kitapları arasında Osmanlı Padişahları (1960) ile Eski İstanbul'da Meyhaneler ve Meyhane Köçekleri (1947) ve 2 ciltlik Kösem Sultan sayılabilir.

Reşad Ekrem Koçu Kitapları - Eserleri

  • Tarihimizde Garip Vakalar
  • Yeniçeriler
  • Kızlarağasının Piçi
  • Kösem Sultan
  • Fatih Sultan Mehmed
  • Osmanlı Padişahları
  • Aşk Yolunda İstanbul'da Neler Olmuş
  • Eski İstanbul'da Meyhaneler ve Meyhane Köçekleri
  • Tarihimizde Kahramanlar
  • Topkapı Sarayı
  • Patrona Halil
  • Kabakçı Mustafa
  • Forsa Halil
  • Erkek Kızlar
  • Osmanlı Tarihinin Panoraması
  • Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde Yasaklar
  • Esircibaşı
  • Kafes Arkası Günahkarları
  • Cevahirli Hanım Sultan
  • Aşık Şair ve Padişahlar
  • Tarihte İstanbul Esnafı
  • Dağ Padişahları
  • Hatice Sultan ile Ressam Melling
  • Haydut Aşkları
  • Türk Giyim Kuşam ve Süslenme Sözlüğü
  • Türk Zaferleri
  • İstanbul Tulumbacıları
  • Taçlı Fahişeler
  • Selçuk Tarihi
  • Ahmed Rasim - Ahmed Refik

Reşad Ekrem Koçu Alıntıları - Sözleri

  • Bir kere bir akıl çelindi mi üst yanı kolaydır. (Kafes Arkası Günahkarları)
  • Alemdar Mustafa Paşa'nın İstanbul'a girdikten sonra yaptığı işler Vaka-yi Selimiye denilen 1807 Mayıs İhtilali'ne kuvvetle bağlıdır. (Kabakçı Mustafa)
  • Bir gün yeni harp hazırlığının nereye karşı olduğunu soran bir ordu kadısına; "Efendi! Eğer sakalımın tellerinden bir tanesi tasavvurlarımı bilseydi onu koparır ve yakardır!" demişti.. (Fatih Sultan Mehmed)
  • Mayaları aynı çamurdan insanlar çabuk anlaşırlar, ilk tanıştıkları gün kırk yıllık dost kadar yaklaşırlar. (Cevahirli Hanım Sultan)
  • Bütün tebaasının malı ve canı iki dudağı arasında çıkacak emre bağlı padişahlar, askeri ihtilallerde öyle bir acze düşmüşlerdir ki, yüzlerine karşı pervasızca hitaptan ve hatta hakaretten çekinilmemiştir. (Topkapı Sarayı)
  • Abdülaziz'in horoz ve koç dövüştürme merakı ve galip gelen hayvanların boyunlarına elmas nişanlar taktığı rivayetleri saltanatının bu sonuncu devrine yakıştırılan şeylerdir. (Osmanlı Padişahları)
  • Gidenler devlet hazinesini soymuştu, gelenler hazinede bir şey bulamadıkları için gidenlerin terekesini yağmaladılar. (Yeniçeriler)
  • Eski berberler aynı zamanda sünnetçi, dişçi ve hacamatçıydı;kellik, uyuz, sıraca, egzama gibi cilt hastalıklarına da ilaçlar, merhemler yapardı,çeşitli ihtisas sahibi mütetabbiptiler. (Tarihte İstanbul Esnafı)
  • “Bir yeniçeriye de bir gün, - Nizamıcedid olur musun? diye sormuşlar. - Vallah billah Moskof olurum, Nizamıcedid olmam!.. demiş.” (Yeniçeriler)
  • "Şimâlden, cenuptan, şarktan ve garptan, İstanbul'a esen bütün rüzgârlar, fitne ve fesat tohumları saçıyordu." (Esircibaşı)
  • Sarayın odun ambarı 16. asırda bir cinayete sahne olmuştu. 17. asır ortasında ise tarihi bir idam fermanının tatbik edildiği yer oldu. Sultan IV. Murad zamanında asrın büyük şairi, Türk hiciv edebiyatının büyük üstadı Nef'î, bu padişahın gazabına uğrayarak burada idam olundu. ... Şairin cesedi Saray-ı Hümayun'un deniz kenarındaki Balıkhane Kapısı önünden denize atıldı. (Topkapı Sarayı)
  • Bütün bu suları, merhemleri, tozları hazırlamak için bazen 14 yaşında bir erkek çocuğu beyni, bir küçük kızcağızın kalbi lazım geliyordu. Evinin fırınında ve bahçesinin muhtelif yerlerinde, 2.000'den fazla yakılarak öldürülmüş çocuk iskeleti buldular!.. (Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde Yasaklar)
  • Büyük İtalyan edibi Edmondo de Amicis de (1846-1908) İstanbul Seyahatnamesi'nde İstanbul esnafından bahsederken şunları yazıyor : Türklerle pazarlık etmeyin "Rum, müşteriyi seslenip çağırır, eliyle koluyla işaretler yaparak davet eder ;Ermeni, biraz daha temkinlidir;Yahudi, malının fiyatını kulağa fısıldayarak arz eder;Türk'e gelince, sessiz, müşterisini sadece bakışlarıyla çağırır. Bir Türk'e söylediği fiyat için, sakın, 'Biraz aşağı olmaz mı?' diye pazarlığa girişmeyin, bunu kendisine bir hakaret sayar ve 'Ben hırsız mıyım ki önce sizden hakkım olmayan fahiş bir para isteyeyim ve sonra pazarlığa girişeyim!..' der. " (Tarihte İstanbul Esnafı)
  • Halk denilen esrarengiz kitlenin içinde kulakların asla duyamayacağı ve gözlerin hiç göremeyeceği kim bilir ne garip ve acayip şeyler oluyordu? (Erkek Kızlar)
  • Sultan İbrahim'in devrinde hakikat olan yolsuzluk, makam temini için rüşvet toplama, hısım ve akrabayı bir mansıpa kaydırmada dalkavuk kadınların devlet işlerine karışmasıdır; sancakbeyleri, valiler ve kadılar dama taşları gibi durmadan değiştirilmiş, herkes makamından emin olmadığı için verdiği rüşveti gittiği yerde halktan fazlasıyla çıkarmaya çalışmış, bu suretle memleketi zulüm kaplamıştır. (Osmanlı Padişahları)
  • "Şu dünyada garip kaldım. " (Kafes Arkası Günahkarları)
  • "Bencillik gütme, *müstebit olma. Adalet tarlasını bilgi sapanı ile sür ve **meşveret tohumunu ek. Bir an evvel bitip yeşermesi içinde durmadan gözyaşlarınla sula" *zorba, baskıcı **danışma, istişare, görüş paylaşımı (Dağ Padişahları)
  • Abbasi halifelerinden Filozof Memun, "İnsan üç çeşittir" diyor, "Bir kısmı gıda gibi her zaman ve her yerde lazımdır. Bir kısmı deva gibidir, yerinde ve zamamnda lazımdır, bir kısmı da illet gibidir, Allah bizi onlardan korusun!.." (Patrona Halil)
  • Bu hezele guruhunun (Patrona Halil ve peşinden giden ayaktaşlar) kıyamını, Lale Devri'nde İbrahim Paşa ve yâranının sefahat ve lüksüne karşı toplum ıstırabından doğmuş bir hareket gibi göstermek, bizce çok hatalıdır. Patrona ile ayaktaşlarının acı hayat hikâyesini yazar ve onların hakiki simalarını göstermeye çalışırken yukarıdaki satırları, işte bunun için yazdık Halkın ve esnafın bin türlü şikâyeti, vergiler, para ayarsızlığı, toplumu kızdıran himayeler de, lale merakı ve helva sohbeti gibi, Lale Devri'nden evvel de vardı, sonra da devam etti. Kaldı ki, karşısında hırslı muhalifleri ve düşmanları bulunamayan bir iktidar, Türkiye tarihinde değil, cihan tarihinde görülmez. (Patrona Halil)
  • Oğullar ataya yürek yağıdır. Oğulun iyisi gamı dağıtır, Oğlu kim atanın hemsazı olsa Safalı bağı, bostan bağıdır. Oğlu kim dua alup makbul olsa Atanın devleti, yüzü akıdır. (Fatih Sultan Mehmed)

Yorum Yaz