Evrensel Şarkı - Pablo Neruda Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Evrensel Şarkı kimin eseri? Evrensel Şarkı kitabının yazarı kimdir? Evrensel Şarkı konusu ve anafikri nedir? Evrensel Şarkı kitabı ne anlatıyor? Evrensel Şarkı PDF indirme linki var mı? Evrensel Şarkı kitabının yazarı Pablo Neruda kimdir? İşte Evrensel Şarkı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Pablo Neruda
Çevirmen: Adnan Özer
Editör: Mehmet Necati Kutlu
Editör: Emrah Serdan
Tasarımcı: Bilal Sarıteke
Orijinal Adı: Canto General
Yayın Evi: Can Yayınları
İSBN: 9789750745225
Sayfa Sayısı: 552
Evrensel Şarkı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Sessizliği verin bana, suyu, umudu.
Kavgayı verin, demiri, yanardağları.
Yapıştırın bedenlerinizi bedenime mıknatıs gibi.
Üşüşün ağzıma ve damarlarıma.
Konuşun kanımla, sözcüklerimle
“Neruda Kral Midas gibidir. Dokunduğu her şeyi şiire dönüştürür.”
Gabriel Garcia Marquez
Latin Amerika’nın en büyük destanlarından biri olan Evrensel Şarkı, bir kıtanın capcanlı biyografisi. Kolomb öncesi uygarlıkların, konkistadorların ayak basışının, sömürgenin ve despotluğun, çalkantılı toplumsal olayların arka plan olduğu bir coğrafyada yaşayan, tarihe adını yazdırmış figürler kadar adını kimsenin hatırlamayacağı sıradan insanları da anlatan eşsiz bir halk tarihi çalışması. Evrensel Şarkı, Nobel Ödüllü şairin sürgün günlerinde mazlum, yalnız ve gururlu halkına bıraktığı bir başyapıt.
Evrensel Şarkı Alıntıları - Sözleri
- "Yalnızdım. Hayat düzlük ve yalnızlıktı."
- "Neydi insanoğlu? Ambarlar ve düdükler Arasında başlamış konuşmanın neresinde, Mâdeni hareketlerinin Hangisi arasında yaşıyordu hayatı O yıkılmaz, ebedi olan?"
- gezegenimizin güneşini karartan sayısız küçük yürekten bir kuyrukluyıldız.
- "Taş taş üstünde, neredeydi peki insan? Hava hava üstünde, neredeydi peki insan? Zaman zaman üstünde, neredeydi peki insan? Sen de bugün caddeler ve izler üstünde, Ölü güz yaprakları üstünde Ruha mezara dek eza veren Boş kartalın, o tükenmemiş insanın Kırık bir parçası mı oldun?"
- "Özgürlük ormanındır senin"
- Tarçın ağacının, çiçeklerinin efendisinin soluduğu havayı ver bana.
- "Hepsi günlük kısa ölümlerini Bekleyerek tükendi"
- "Ey vatan, sakla onu koynunda, Kucak aç bu gurbet gezen aşka Bırakma düşmesin Mutsuzluğunun kör kuyusuna"
- "Sen de biliyorsun, dünya âlem biliyor artık bunları. Benim yerim sadece senin yanındır derim"
- "Ah, sevgili kardeşim, elimden gelse sana O zamanlar bana verdiğin yıldızlı mutluluğu vermek isterim."
- "Mısır taneleri gibi dökülüyordu insanlar Nafile işlerin, yüzkarası olayların dipsiz ambarına, Birinci kattan yedinciye, sekizinciye, Bir değil, hayır;p birçok ölüm geliyordu herkese"
- Suçladım ben de o zaman umudu boğmuş olanı
Evrensel Şarkı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Latin edebiyatının kızıl soluğu Nazımın dostu şiirlerinde bahsettiği büyük nerudanın Evrensel Şakı isimli şiir külliyatını okudum. Latin Amerika halkının, kültürünün, siyasal ve sosyal dönüşümlerinin şiire yansımasını çok muntazam işleyen şair aynı zamanda evrensel değerlere de büyük yer veriyor. Özgürlüğü, eşitliği , direnişi tüm gür sesiyle haykırıyor (Caner)
Bence bu kitabı herkes okumalı, dünyaya açılan güzel bir pencereydi okuduğum mısralar. Belki öylesine okurken bile her bir satırında savaşın o kötü etkileyen tarafını hissedebiliyordunuz. Kitabı okurken amacınız ders çıkarmak değilse bile bir şeyler katabileceğini düşünüyorum. "Kimileri vardı ki elzevir böcekleri gibi sayfalar arasında yatar kalkar, tartışırlardı henüz mürekkebi kurumamış kitaplar arasında, futbol maçındaymışçasına bilgelik golü atarak birbirlerine." "Kendimizi savunduk, görünüşte, fırtınalı sayfa üstüne atılmış buluşlar ve işaretlerle, kaptan olduk, biçimsiz sokağı yumruk darbeleriyle düzelten kaptanlar" (Fatma Nur)
Evrensel Şarkı, tüm insanlık adına bence çok önemli bir kitap. Şiirsel şekilde yazılmış ancak kitabın daha çok halk adına yazılmış, savaş dönemini anlatan, halkın çektiği acıları gözler önüne seren metinler de diyebiliriz. Sadece Neruda, bunu şiirsel şekilde ortaya koymuş. Bu anlamda pek tatmin olamadım, bir coğrafyanın biyografisini şiirsel bir şekilde okuduğunuzda kanımca bu sıkıcı oluyor. Kitaba daha çok “halk antolojisi” şeklinde bakmak lazım. Neruda kadar kendi halkıyla özdeşleşen, onlar için kitap yazan, halkının acılarını şiirine dönüştüren vatansever bir şair bulmak da zor. Bu açıdan da beni çok etkilemiş bir kitaptır. (E.)
Evrensel Şarkı PDF indirme linki var mı?
Pablo Neruda - Evrensel Şarkı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Evrensel Şarkı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Pablo Neruda Kimdir?
Pablo Neruda (asıl ismi: Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto) (12 Temmuz 1904 Parral, Şili - 23 Eylül 1973 Santiago), Şilili yazar ve şair.
Hayatı
Şili'de demiryolu işçisi bir baba ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesini çok küçükken kaybetti. 13 yaşındayken yerel "La Mañana" gazetesindeki bazı makalelerle katkıda bulunmaya başladı. 1920'de "Selva Austral" isimli edebiyat dergisinde "Pablo Neruda" adıyla yazmaya başladı. Şair, bu takma ismi Çek şair Jan Neruda'da anısına seçmişti. Daha sonra bu isim yasal adı olarak kalmıştır. İlk kitabı Crepusculario 1923 yılında yayınladı. Sonraki sene şairin en tanınmış ve pek çok dile çevrilmiş olan eserlerinden Yirmi Aşk Şiiri ve Umutsuz Bir Şarkı(Veinte poemas de amor y una cancion desesperada) basıldı. Edebi çalışmalarına devam ederken, bir yandan da Santiago'daki Şili Üniversitesi'nde Fransızca ve pedagoji okudu. 1927-1935 arası hükümetin elçisi oldu ve Burma, Seylan, Java, Singapur, Buenos Aires, Barselona ve Madrid'te görev yaptı. Bu dönemde yazdığı şiirler ezoterik sürrealist şiir kitabı "Residencia en la tierra" (1933)da toplanmıştır. İspanya İç Savaşı ve García Lorca'nın ölümü onu çok etkiledi ve önce İspanya sonra da Fransa'da Cumhuriyetçi harekete katılmasına neden oldu. Bu sırada şiirlerini topladığı Kalbimdeki İspanya (España en el Corazón (1937)) üzerine çalışmaya başladı. Kalbimdeki İspanya iç savaş sırasında cephede basılması açısından önemlidir. Aynı yıl ülkesine dönen Neruda'nın daha sonraki eserlerini siyasi ve sosyal konular üzerine oluşturmuştur. 1939'da Paris'te İspanyol göçmenler için konsolosluk görevine getirildi. Meksika'daki konsolosluk görevi sırasında Canto General de Chile'yi yazdı. Bu eserde bütün Güney Amerika kıtasının doğası, insanları ve tarihi yazgısı epik şiir şeklinde anlatılmaktadır. Eser, 1950'de Meksika'da basılırken, Şili'de de el altından yayınlandı. Yaklaşık 250 şiirin yer aldığı eser, on kadar dile çevrildi ve bu çeviriler yüzünden Neruda elçilik yaptığı ülkelerde zorluklar yaşadı. 1943'te Şili'ye dönen Neruda, 1945'te senatör seçildi ve Şili Komünist Partisi'ne katıldı. 1947'de Başkan González Videla'nın grevdeki madencilere yönelik baskıcı protestolarını protesto ettiği için, 2 yıl boyunca kendi ülkesinde kaçak yaşadı. 1949'da yurt dışına çıktı ve 1952'ye kadar çeşitli ülkelerde bulundu. Bu dönemde yazdığı eserler politik aktivitelerinin damgasını taşır. Örneğin Las Uvas y el Viento (1954) Neruda'nın sürgündeki günlüğü gibidir. Yaşamı boyunca güçlü siyasi duruşuyla tanınan Neruda, ülkesindeki ve İspanya'daki faşizme karşı durmuştur. 1970 yılında Şili başkanlığına aday gösterilmiş, ancak daha sonra başkan seçilen Salvador Allende'yi desteklemiştir. Allende seçilince Neruda'yı Şili'nin Fransa elçisi olarak görevlendirdi. 1971 yılında edebiyat dalında Nobel Ödülü aldı. 1972 yılında sağlık sorunları nedeniyle elçilik görevini bırakarak Şili'ye döndü. 24 Eylül 1973'de kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti. Kendisi Nazım Hikmet adına Barış Ödülü almıştır.Bir kongrede Nazım Hikmet ile ilgili 'Onun(Nazım Hikmet'in)yanında biz şair bile olamayız' diyerek Nazım Hikmet'i övmüştür
Pablo Neruda Kitapları - Eserleri
- Yirmi Aşk Şiiri ve Umutsuz Bir Şarkı
- Şiirler
- Kuruntular Kitabı
- Kuşlar Sanatı
- Ayaklarına Dokunurum Gölgede
- Yüz Aşk Sonesi
- Yaşadığımı İtiraf Ediyorum
- Yeryüzünde Konaklama
- Hayvanlar Kitabı
- Ve Aşktan Olacak Ölümüm
- Aşk Şiirleri
- Yürekte İspanya
- Yürekteki İspanya ve Oduncunun Türküsü
- Evrensel Şarkı
- Kaptanın Dizeleri
- Bir Yıldıza Övgü
- Kara Ada Şiirleri
- Sorular Kitabı
- Aşk
- Seçme Şiirler
- Şiir Boşuna Yazılmış Olmayacak
- Joaquin Murieta'nın İhtişam ve Ölümü
- Şiirler
- Unutmak Yok
- Aşk Soneleri
- Albertina Rosa'ya Aşk Mektupları
- Yüreğim Rüzgarlarla Özgür
- Gölge Bile Yalnız
- Kaptanın Dizeleri ve Yürekteki İspanya
- Twenty Love Poems and a Song of Despair
- Love Poems
- Makasçı Uyansın
- Neruda Unutmak Yok
- Yeryüzü Şiirinin Eşiğinde Kara Ada Şiirleri
- The Captain's Verses
Pablo Neruda Alıntıları - Sözleri
- "Zaman lanet zamandı, zaman kara zamandı, Feci bir kor gibi yokluğu taşıyordu kadınların yüreğinde... " (Yürekteki İspanya ve Oduncunun Türküsü)
- Seviyorum susmanı, yokluk gibisin çünkü, sesim sana varmadan işitiyorsun beni. (Yirmi Aşk Şiiri ve Umutsuz Bir Şarkı)
- "Benim bütün hayatım böyle idi: Bir elle beni sırtımdan itmişler, öteki elle bana çiçek buketleri vermişlerdi." (Yaşadığımı İtiraf Ediyorum)
- Sen ve ben, umutları ve kışları bölüşüp, İşi sonuna vardırmıştik... (Ve Aşktan Olacak Ölümüm)
- "Ah, soluk yüreğimin kucaklayamadığı şey..." (Yeryüzünde Konaklama)
- Süt, ekmek, kitaplar hepsi de paylaşılmış hazinelerdir. (Yürekte İspanya)
- Öyle bir apansız olmayıştı ki sonsuza dek durdum orada kimseyi bilmeden, kimse beni bilmeden bir sandalyenin altındaymışım gecede yitmişim gibi böyleydi işte olmuş olmayan sonsuza dek durdum orada. (Gölge Bile Yalnız)
- peşinde seğirttiğim gölge, henüz benim değil. (Seçme Şiirler)
- Onu sevmiyorum artık, bu açık, belki de seviyorum ama. Aşk kısa, unutmak ne uzun. (Aşk)
- Belki de toprak öğretecek bize ölü görünen her şeyin aslında canlı olduğunu (Kuruntular Kitabı)
- "sevgilim, eğer ölürsem ben, sen ölmezsen ya da ölürsen sen ve say ki ben ölmezsem sürüp gitsin şu bizim derdimiz de, çünkü hiçbir süre geçemez ömrümüzü" (Aşk Soneleri)
- "İnsan ırklarının ağacında çeşitli renkler de yapraklar da görülmeye başlıyor." (Yaşadığımı İtiraf Ediyorum)
- Hep meraklı olmuşumdur şu erotik tavşana: (Hayvanlar Kitabı)
- My soul wandered, happy, sad, unending. Thinking, burying lamps in the deep solitude. (Twenty Love Poems and a Song of Despair)
- Uçurumundan daha derin öpücüğünü bulmayacaksın ömrüm. (Kaptanın Dizeleri ve Yürekteki İspanya)
- Hadi, burda bana eyvallah, Evime dönüyorum, düşlerime. (Yürekte İspanya)
- I am smaller than an insect. (Love Poems)
- Her şeyi olan ve her şeyi yitiren biri... (Neruda Unutmak Yok)
- Hangi umudu varsayalım, hangi saf kehaneti, hangi kesin öpüşü gömelim yüreğimize,boyun eğelim köklerine kimsesizliğin… (Yeryüzünde Konaklama)
- Kötü lanetliyi halka anlatın sizler Acılarımıza, Sırtlanca gülerek başa geçenleri. Ölümümün hiç önemi yok Ve çektiklerimizin Mücadele uzun sürecek Ve bunların bilinmesi gerek Arkadaş unutma Bilinmesi gerek bunların (Şiirler)