diorex
sampiyon

Evrenin Yapısı - Lucretius Carus Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evrenin Yapısı kimin eseri? Evrenin Yapısı kitabının yazarı kimdir? Evrenin Yapısı konusu ve anafikri nedir? Evrenin Yapısı kitabı ne anlatıyor? Evrenin Yapısı PDF indirme linki var mı? Evrenin Yapısı kitabının yazarı Lucretius Carus kimdir? İşte Evrenin Yapısı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 17.09.2022 01:00
Evrenin Yapısı - Lucretius Carus Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Lucretius Carus

Çevirmen: Turgut Uyar

Çevirmen: Tomris Uyar

Orijinal Adı: De Rerum Natura

Yayın Evi: Norgunk Yayıncılık

İSBN: 9789758686643

Sayfa Sayısı: 268

Evrenin Yapısı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Romalı düşünür ve şair Lucretius'un eşsiz yapıtı Evrenin Yapısı Türkçenin iki büyük ustası Turgut Uyar ve Tomris Uyar eliyle dilimize aktarılmıştı. İlk olarak 1974 yılında Hürriyet Yayınları, daha sonra 2000 yılında İyi Şeyler Yayıncılık tarafından yayımlanmış olan bu ölümsüz metin bir Norgunk Yayıncılık kitabı olarak yeniden hayat buldu.

Her şey birbiriyle sınırlandırılmış, görüyoruz: Hava tepelerle ve tepeler havayla. Toprak sınır çiziyor denize, deniz karalara, Oysa evreni sınırlayacak bir şey yok dışında. Sınırsız uçurumun boşluğu bundandır Öyle ki şimşekler bile geçemez on Bitimsiz zaman parçasında yarışan şimşekler Alınması gereken yolu kısaltamazlar bile, Öyle engindir doğaca varlıklara tanınan çevren; Hiçbir boyutla sınırlanmaz uzaklıkta, genişlikte.

Spinoza'dan Nietzsche'ye, oradan Deleuze'e, günümüze uzanan o yeğin düşünce çizgisinin tozanlarını yeryüzüne ilk savuranlardandır Lucretius.

(Tanıtım Bülteninden)

Evrenin Yapısı Alıntıları - Sözleri

  • Birazcık bile olsun kısaltamayız ölümü Yaşamı uzatarak. Değişmez kalır ölümden sonraki süre. Aynı sonsuz ölüm beklemektedir seni. VAROLMAMA SÜRESİ EŞİTTİR HERKESİN ;HA DÜN ÖLMÜŞSÜN ŞAFAKTA Ha aylar, yıllar önce kapamışsın gözlerini !...
  • . Sürekli damlayan bir taşı oyar. ...
  • Ne değerli oluyor elde edemediklerimiz. Bir kere de elde ettik mi, başka şeye yöneliyor tutku. Dinmez, onulmaz bir susuzlukla bağlıyız yaşama.
  • Ne yazık mutsuz insan yüreğine! Ne yazık Düşten yoksun insan kafasına! Ne kadar ufacık Aştığımız yaşam yolu, ne korkulu, ne karanlık! Anlamıyor musun, iki itisi var, iki amacı doğanın:Bedenin acı çekmemesi, erince varması ruhun,Tadından korkmaması haz veren duyumların...
  • . Hiçbirine yaşam mülk olarak verilmez; hepsi kiralık. ...
  • . İnsanın en büyük zenginliği, mutlu bir zihinle az şeyle yaşamaktır; çünkü küçük asla eksik değildir. ...
  • Ölümü geciktirmek sonsuzluğu kısaltmaz.
  • . İpleri ve düğümleri güçlü olan o ağa girdikten sonra, aşk tuzaklarından kaçmaktan daha kolaydır; ama buna rağmen, ağaca bağlı, dolaşmış, zavallı aptal, kendi yolunda durmadığın sürece yine de çıkabilirsin. ...
  • Neden ölümden korkayım ki? Ölüm varken ben yokum, ben varken ölüm yok.

Evrenin Yapısı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Konsül Marius ile konsül Sylla’nm çağdaşı ve Cicero’nun dostu olan Titus Lucretius Carus’un Yunanistan’ da, epikurosçu Zenon’un okulunda felsefe okuduğu sanılır. Soylu bir ai­leden geldiği için kamu yaşamında rol oynaması gerekiyordu ama kültürü ve felsefi inançları yüzünden bu tür uğ­raşlardan uzak durdu. Bazı kaynak­larda Lucretius’un kırk yaşında, bir delilik bunalımı sırasında canına kıy­dığı söylenir. Evrenin yapısı M.Ö şiir diliyle yazılmış bir fizik kitabı olmasına rağmen öğretileri modern fizikle örtüşüyor. Lucretius bu eserde gözlem yeteneğini, müthiş zekasıyla birleştirerek doğanın işleyişine yönelik mükemmel gerçeklik çıkarımlarında bulunuyor. Atomların ezeli ve ebedi olduğunu ve de evrenin var olması için Tanrısal bir güce ihtiyaç duymadığını akılla temellendiriyor. Yapıtta ruhun bedenle birlikte varolduğunu ve ölümle de yok olacağını belirtiyor. Tanrıların ve dinlerin insan ürünü olduğuna da ayrıca dikkat çekiyor. Doğanın değişmez, acımasız kanunlarının gücünü, devinimini yine kendinden aldığını, Aşkın bir varlığa ihtiyaç duymadığını ve doğa olaylarının Tanrının keyfi iradesine bağlı olmadığını akli delillerle temellendiriyor. Eserin sonlarına doğru da sanatın, dillerin nasıl ortaya çıktığı yerleşik hayata nasıl geçildiği gibi birtakım insan uygarlığına ışık tutacak önemli konularda bilgiler veriyor. Bu olağanüstü yapıtın ilgi çekici yanı, Lucretius’un boğuntusunun, barış ve güzellik isteğiyle at başı birlikte gidi­şini dile getirmesidir.Lirizmi ve açık­lamalarının şaşmazlığıyla dikkati çe­ken Lucretius’a göre, akılsal bilgi ve bilgelik üstünde temellenen mutluluk gerçekleştirilebilir ve  bu mutluluk ölümlü olduğunu  bilerek, öte dünya­dan bir şey istemez, ona başvurmaz. Lucretius’un epikurosçu düşünceleri, çağında pek ilgi çekmemiştir. Söyledi­ğine göre, İ.Ö. 54’te Evrenin Yapısı’ nı yayımlamış olan Cicero bile bu ya­pıtın pek sözünü etmemiştir. Lucreti­us’un yapıtı, daha sonraki yüzyılın Vergilius ve Horatius gibi büyük ozan­larının dikkatini çekti. Bunlar, Lucretius’a öykündüler ya da ondan esin­lendiler. Daha sonra Kilise Babaları da Lucretius’un öğretilerine karşı çık­tılar. Ortaçağ Avrupası Lucretius’u bilmez; yapıtı, Rönesans’ta yeniden yayımlanmıştır. VII. yy’da Gassendi, Moliere ve La Fontaine, Lucretius’u okudular ve yücelttiler. Bayie, ünlü Dictionnaire philosophique et critigue’inde (Felsefi ve Eleştirel Sözlük) Lucretius’un maddeci kanıtlarının ço­ğunu yeniden ileri sürdü. Günümüzde, Lucretius’un felsefe ve bilim kuramları ancak tarihsel bir il­gi konusudur ama bu ozanın sanatı, Evrenin Yapısı’m bütün zamanların en büyük şiirlerinden biri yapmaya yetmiştir. (Mahmut Keçeci)

Bundan 2000 Yıl önce yazılmış ve Turgut-Tomris Uyar tarafından çevirisi yapılmış evrenin uçlarına masalımsı bir yolculuk. Lucretius'un zekasına hayran kalacaksınız. Rutherford'un 19. yy da keşfini yaptığı boşluklu yapıyı çok çok öncesinden keşfediyor. Yunan düşünürlerden en çokta atomu ilk kez ortaya atan Democritostan etkilenmiş ve bu etkiyi Latin dünyasına taşımış ilk kişi. 'Biz varken ölüm yok, ölüm varken biz yokuz, ölümden neden korkalım ki.' (Pluto)

İnsanoğlunun her şeyi bilimsel olarak açıklamaya başlamasının yani bilimsel düşüncenin mimarlarından Demokritos ile Epiküros'un aydınlattığı yolu, bundan tam iki bin yıl önce yazdığı şiirsel eseri Evren'in Yapısı ile ölümsüzleştirdi Lucretius. İnanç sorunsalından evren, dünya ve canlıların oluşumu ve yapısına, doğa gözlemlerinden insan, insan ilişkileri ve aşka dair gözlemleri ve tespitlerine, insan hayatının amacından insani duygulara, beden ve ruha bakışından insan eğitimine, Sokrates'e attığı taştan, Demokritos ve Epiküros'a sunduğu saygıya, Yunan mitolojisinden, iki bin yıl önceki bazı uygarlıklar, bitkiler ve hayvanlara kadar her şeyi bulabileceğiniz muhteşem bir eser. Öncesinde Demokritos ve özellikle Epiküros ile ilgili kitapları okursanız Evrenin Yapısını daha iyi anlayabilirsiniz. (Epikürosçu)

Evrenin Yapısı PDF indirme linki var mı?

Lucretius Carus - Evrenin Yapısı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Evrenin Yapısı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Lucretius Carus Kimdir?

Lukretius, (Titus Lucretius Carus) MÖ 99 - MÖ 55 yılları arasında yaşamış, kilicın üzerine atlayarak canına kıymış Roma dönemişair ve filozof.

Eksik kalan yazılarını ölümünden bir süre sonra Cicero sona erdirmiş, derleyip düzenlemişti. Michel de Montaigne adlı yazarın denemelerinde de, bu ünlü şairin sözlerine rastlayabilirsiniz.

"İnsanlar yaşatarak yaşar birbirini ve hayatmesalesini, birbirine devreder koşucular gibi."

Altı kitaptan oluşan De rerum natura (Doğa Üzerine) adlı eseri yazmış olan Lukretius,

1. hiçten hiçbir şeyin çıkmayacağı ve

2. hiçbir şeyin ortadan kaldırılamayacağı

ilkeleriyle birlikte, maddi cismin ve boşluğun varolduğunu öne sürmüştür. Lukretius, daha sonra cismi de, bileşik ve basit diye, ikiye ayırmıştır. Bunlardan bileşik cisimler nesnelere, şeylere karşılık gelirler; buna karşın, basit cisimler atomlardır. Atomun varoluşunu öne sürdüğü için, maddenin sonsuzca bölünebilirliğine karşı çıkan Lukretius, bir yandan da atomların şekil ve ağırlıkları olduğunu, fakat renk, ses, koku ve tat gibi ikincil niteliklere sahip olmadığını iddia etmiştir.

Lucretius Carus Kitapları - Eserleri

  • Evrenin Yapısı
  • Varlığın Yapısı
  • Varlığın Yapısı

Lucretius Carus Alıntıları - Sözleri

  • Yoksa tüm kurucu öğeler azalsaydı gitgide, Yani bir varlık konmazdı ortaya, oysa çiçek Gibi açılıyor nesneler, doğuyor özgün, sürelerde. (Varlığın Yapısı)
  • Tükenenden, birinin ölümü ötekinin doğumudur. (Varlığın Yapısı)
  • “Platoncu anlayış, gerçeği yaşananda değil, düşüncede varolanda, duyuların dışında bir ülkede arıyor; ilklerin, değişmez ölçülerin bizim evrende yalnızca görüntülerinin bulunduğunu ileri sürüyordu...” - İsmet Zeki Eyüboğlu (Varlığın Yapısı)
  • Doğada biri yakar ışığı ötekiler için. (Varlığın Yapısı)
  • Ne değerli oluyor elde edemediklerimiz. Bir kere de elde ettik mi, başka şeye yöneliyor tutku. Dinmez, onulmaz bir susuzlukla bağlıyız yaşama. (Evrenin Yapısı)
  • Neden ölümden korkayım ki? Ölüm varken ben yokum, ben varken ölüm yok. (Evrenin Yapısı)
  • Birazcık bile olsun kısaltamayız ölümü Yaşamı uzatarak. Değişmez kalır ölümden sonraki süre. Aynı sonsuz ölüm beklemektedir seni. VAROLMAMA SÜRESİ EŞİTTİR HERKESİN ;HA DÜN ÖLMÜŞSÜN ŞAFAKTA Ha aylar, yıllar önce kapamışsın gözlerini !... (Evrenin Yapısı)
  • Güvenilmez Salt düşünmekle duyulara gelmeyen varlığa. (Varlığın Yapısı)
  • . İpleri ve düğümleri güçlü olan o ağa girdikten sonra, aşk tuzaklarından kaçmaktan daha kolaydır; ama buna rağmen, ağaca bağlı, dolaşmış, zavallı aptal, kendi yolunda durmadığın sürece yine de çıkabilirsin. ... (Evrenin Yapısı)
  • Ne yazık mutsuz insan yüreğine! Ne yazık Düşten yoksun insan kafasına! Ne kadar ufacık Aştığımız yaşam yolu, ne korkulu, ne karanlık! Anlamıyor musun, iki itisi var, iki amacı doğanın:Bedenin acı çekmemesi, erince varması ruhun,Tadından korkmaması haz veren duyumların... (Evrenin Yapısı)
  • İlkesiz varlık düşünülemez bize kalırsa. (Varlığın Yapısı)
  • . Hiçbirine yaşam mülk olarak verilmez; hepsi kiralık. ... (Evrenin Yapısı)
  • . Sürekli damlayan bir taşı oyar. ... (Evrenin Yapısı)
  • Evrende yokoluşun ardı gelmeseydi, yokolurdu, Nesneleri kuram anavarlığın öğeleri de, Baştan beri geçen günler, akan süre içinde, Bir nesne kalmazdı kurmak için yenilerini... (Varlığın Yapısı)
  • . İnsanın en büyük zenginliği, mutlu bir zihinle az şeyle yaşamaktır; çünkü küçük asla eksik değildir. ... (Evrenin Yapısı)
  • Ölümü geciktirmek sonsuzluğu kısaltmaz. (Evrenin Yapısı)
  • Tanrıların, yırtıcı yabanların yüce anası, Varlığımızı yaratan denmiş toprağa bu yüzden. (Varlığın Yapısı)
  • tanrılar sonsuz bir mutluluk vermiş mi evrene (Varlığın Yapısı)
  • Ey Tanrıça, sen gelirsin gider yeller, dağılır bulutlar, Seninle bezenir yaratıcı toprak, güzel çiçeklerle. Sana gülümser durgun denizlerin suları, Işıklarla dolar pırıl pırıl yaygın gökler. (Varlığın Yapısı)
  • Bir yabancı nesne girdiğinde gövdeye Karışır duyulur, başlar karşıt direnişler, Tepkiler sezilir gövdenin kimi yerlerinde, Duyarsın tepkiyi elini koyduğun bölümde. (Varlığın Yapısı)

Yorum Yaz