Evlilik Psikolojisi - Nevzat Tarhan Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Evlilik Psikolojisi kimin eseri? Evlilik Psikolojisi kitabının yazarı kimdir? Evlilik Psikolojisi konusu ve anafikri nedir? Evlilik Psikolojisi kitabı ne anlatıyor? Evlilik Psikolojisi kitabının yazarı Nevzat Tarhan kimdir? İşte Evlilik Psikolojisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Nevzat Tarhan
Yayın Evi: Timaş Yayınları
İSBN: 9752634540
Sayfa Sayısı: 160
Evlilik Psikolojisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Evlilik, ömürlük bir yolculuktur. Bu uzun yolculukta, tahmin edilemeyecek kadar güzel anlar da yaşanır, hesaba katılmayan sorunlar da baş gösterir. Önemli olan bir kere kanatlandıktan sonra hep havada kalmayı başarabilmektir. Duyguyla mantığı, aşkla arkadaşlığı dengede tutabilen kişiler, bu yolculukta menzile varabilirler.
Prof. Dr. Nevzat Tarhanın Ağustos ayında Timaş Yayınlarından çıkacak kitabı Evlilik Psikolojisi, hayat boyu sürecek sağlıklı birlikteliklere, bir başka deyişle bu uzun ve keyifli yolculuğa rehberlik edecek nitelikte bir kitap.
Tarhan, kitapta her yönüyle evliliği anlatıyor. Kitabın başında modern çağda evlilik hakkında genel bir çerçeve sunan yazar, daha sonra evlilik öncesi ve nişanlılık döneminden başlayarak, tüm aşamalarıyla evlilik sürecini ele alıyor. Evlilikte sevgi ve iletişimin önemini ve mantık-duygu dengesini vurgulayan yazar, okuyucuya mutlu evliliğin sırlarını veriyor, yaşam boyu sürecek sıhhatli evlilikler için yol gösteriyor.
Evlilik Psikolojisinde kadının ve erkeğin farklı psikolojik ihtiyaçları, eşler arası iletişimin püf noktaları, kıskançlık, aldatma, boşanma gibi zor anlara özel tavsiyeler, çocuk sahibi olma kararının zamanlaması, hamilelik ve loğusalık dönemi gibi konularda pratik bilgiler veriliyor.
Nedir Şu Evlilik Dedikleri?
Nevzat Tarhan Evlilik Psikolojisini hazırlarken, hepimizin etrafında gördüğü evlilikleri, hayatın içinden örnekleri esas aldı. Kitabın çıkış noktasını da, Tarhanın okurlarının ve takipçilerinin yıllardır kendisine yönelttikleri sorular oluşturdu. Tarhan, ayrıca bu kitap için "evliliğe özel duygusal zekâ testi" hazırladı.
Evlilik Psikolojisi, Nevzat Tarhanın yalın ve rahat anlaşılır diliyle, evli çiftlerin ve eş adaylarının evlilik denildiğinde akıllarına takılan tüm sorularını yanıtlayacak nitelikte.
Kitaptan seçilmiş bazı sorular:
Kadınların ve erkeklerin evlilikten beklentileri neler?
Farklılıklarda uzlaşmak mümkün mü?
Evlilik için ideal yaş var mı?
Kiminle evleniyorum?
Eşimin sevgi dili ne?
Evlilik kararı hangi dönemde test edilir?
Nişanlılık ne kadar sürmeli?
Aşk evliliğin sebebi mi, sonucu mu?
Fedakârlığın ölçüsü ne olmalı?
Hürrem Sultan taktikleri
Altın orta nokta kuralı
Kendini gerçekleştiren kehanet kuralı
Kimler eşini aldatır?
Duygusal aldatma, cinsel aldatma ayrımı var mı?
Sevginin sanal tatmini: Chatte aldatma
Yüzyıllardır bitmeyen çatışma: Gelin kayınvalide ilişkisi
İdare eden, idarelik olur
Çocuk ama ne zaman?
Hamile babalar
Loğusalık psikolojisi
Evlilik Psikolojisi Alıntıları - Sözleri
- Çağımızda bireylerin iki önemli hastalığı vardır. Biri bencillik, diğeri de lüks düşkünlüğüdür.
- Çünkü güzel söz, sevgiyi arttırır. İnsanın güzel konuşabilmesi için de önce güzel görmesi gerekir. Güzel gören güzel düşünür ve konuşur, güzel konuşan ise iyi ilişkiler kurar, çevresinde pozitif çekim oluşturur.
- Sevgi ikinci planda olmalı.. Eş adaylarının birbirini sağlıklı tanıyabilmesi için sevgiyi ikinci, aklı ve mantığı birinci plana almaları gerekir.
- Eğer bir insan karşı tarafı incitmeden kendi kişilik sınırlarını çizmeyi başarırsa, iki taraf da birbirini daha rahat tanır.
- Zevklerinin peşinde koşan insan olgunlaşmamıştır ve mutlu olamaz. İnsanı gerçek mutluluğa eriştirecek olan soyut ideallerinin gerçekleşmesidir.
- Kadın veya erkek, eşiyle iyi ilişki kurmanın yollarını arar ve bulursa sevgi, saygı ve dolayısıyla güven kendiliğinden oluşur.
- Ünlü bir düşünür "Evlilik iki kişinin birbirine bakması değil, aynı yöne bakmasıdır" demiş. Bu söz, aslında evlilikte eşlerin ortak ilgi alanlarının ve değerlerinin olması gerektiğine işaret ediyor.
- Evliliği yanan bir ateşe benzetebiliriz. Ateşin devamlı yanması için sürekli beslenmesi gerekir, tıpkı bunun gibi, evliliğin sağlıklı yürüyebilmesi için de daima beslenmesi, yatırım yapılması icap eder. Söz konusu yatırım ancak kişinin, kadın erkek psikolojisi, eşler arası iletişim, çocuk ve ergen psikolojisi vs. gibi konularda bilgi sahibi olarak kendini geliştirmesiyle gerçekleşebilir.
Evlilik Psikolojisi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Okurken bitirmek için çok zorlandım. Kitap erkek egemen bir bakış açısıyla yazılmış ve empatiden yoksun. Ayrıca alelade bir üslup mevcut. Kitabın kaynak olarak altının dolu olduğunu düşünmüyorum ve gerçekten eşitlikten, adaletten yana insanları okurken sinir küpüne çevirecek ifadeler mevcut. İnsanların evlilikle ilgili bilmesi gereken en öncelikli şey kadın ve erkeğin evlilikte ortak sorumluklar almasıdır. Kadının fedakar davranarak kitapta bahsedildiği tabirle aldatan eşe yere düşen mücevher muamelesi yapması hiçbir şey kazandırmaz. (Laila)
Çok bilgilendirici bir kitap. Evlenmeden önce okunmasını tavsiye ederim. Erkek ve kadının bakış açılarını, farklarını, beklentilerini açıklıyor. Faydalı bir eser. (Diha)
Aile danışmanlığı üzerine eğitim almayı planladığım için arada okumalarıma aile psikolojisi, evlilik psikolojisi, çocuk ve ergenlik psikolojisi üzerine okumalar eklemeyi düşünüyorum. Kitap genel itibariyle evlenmeden önce her çiftin okuması gerektiği kanaatindeyim. Araştırmalarla desteklenen kitabı okurken, çevremizdeki aile ilişkileri ile karşılaştırma imkanı sağlıyor. Açıkçası aile çok önemli bir kurum. Bugün ne yazık ki aileler parçalanıyor. İstatistiklerle boşanma oranları incelendiğinde, durumun vehameti açıkça görülüyor.. Aile danışmanlığı için bir başlangıç kitabı oldu benim için.. Hayırlı Okumalar (ilim heybem)
Kitabın Yazarı Nevzat Tarhan Kimdir?
Nevzat Tarhan, (d. 7 Temmuz 1952, Merzifon, Amasya), Türk hekim, psikiyatrist ve nöropsikolog. Üsküdar Üniversitesi'nin kurucu rektörü. 1998 yılında Memory Centers of America'nın Türkiye temsilciliğini aldı. Türkiye'de ilk nöropsikiyatri hastanesi olan NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nin yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir. Ayrıca Türk-Amerikan Nöropsikiyatri Derneği Türkiye Şubesi başkanıdır.
1952 yılında Amasya Merzifon'da doğdu. 1969 yılında Kuleli Askerî Lisesi'ni, 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdi. GATA stajı, Kıbrıs ve Bursa kıta hizmetinden sonra 1982 yılında GATA'da psikiyatri uzmanı oldu. Erzincan ve Çorlu’da hastane hekimliği sonunda GATA Haydarpaşa’da yardımcı Doçent (1988) ve Doçent (1990) oldu. Klinik direktörlüğü yaptı. Albaylığa (1993) ve Profesörlüğe (1996) yükseldi. 1996-1999 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesinde öğretim üyeliği ve Adli Tıp Kurumunda bilirkişilik yaptı. Kendi isteğiyle emekli oldu.1998 yılında Memory Center of America’nın Türkiye temsilciliğini aldı.
40’ın üzerinde SCI sınıfı dergilerde olmak üzere ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış 100’ün üzerinde araştırma makalesi vardır.
Halen; Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörlüğü ve 2006 yılında Türkiye’nin ilk nöropsikiyatri hastanesi olarak kurulduktan sonra 2017’de Türkiye’nin ilk Avrupa’nın ise 2. Beyin Hastanesi olarak faaliyetlerine devam eden NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.
Kitapları 1 milyondan fazla satmıştır. İngilizce ve Almanca bilmektedir.
İki çocuk babasıdır.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Nevzat_Tarhan
Nevzat Tarhan Kitapları - Eserleri
- Mesnevi Terapi
- Kadın Psikolojisi
- Aşk Terapi
- Mutluluk Psikolojisi
- Bilinçli Genç Olmak
- Kendinizle Barışık Olmak
- Duyguların Psikolojisi
- Yunus Terapi
- Mutlu Evlilik Psikolojisi
- Duyguların Psikolojisi ve Duygusal Zeka
- Psikolojik Savaş
- Evlilik Psikolojisi
- Toplum Psikolojisi ve Empati
- İnanç Psikolojisi
- Aile Okulu
- Sen Ben ve Çocuklarımız
- Güzel İnsan Modeli
- Var mı Beni Anlamak İsteyen
- Son Sığınak Aile
- Değerler Psikolojisi ve İnsan
- Bilinçli Aile Olmak
- Çağın Vicdanı Bediüzzaman
- Pozitif Psikoloji
- Hz. Mevlana ile Aile Terapisi
- Akıldan Kalbe Yolculuk
- 10 Adımda Pozitif Psikoloji
- Genç Arkadaşım
- Makul Çözüm
- Asimetrik Savaş: Politik Psikoloji
- Hayata Dair
- Anne Darbe Ne Demek?
- Hastalar Risalesi Üzerine Psikiyatrik Açıdan Bir Analiz
- Son Sığınak Aile
- Kadın Psikolojisi
- Bilgelik Psikolojisi 1
- Bilgelik Psikolojisi 2
Nevzat Tarhan Alıntıları - Sözleri
- İnsanın ruh sağlığını oluşturan temel duygulardan biri "güvendir". Bu duygunun olmadığı bir ortamda, sevgi söylemleri bir anlam ifade etmez. (Güzel İnsan Modeli)
- "Kalem kılıçtan keskindir, dil de keskin bir kılıçtır" (Kendinizle Barışık Olmak)
- İnsanda merak ve hayret varsa öğrenme isteği bitmez. Öğrenme duygusunun tatmini kendini geliştirmekle olur. (Yunus Terapi)
- Hiçbirimiz bütünüyle kıymetli ya da tamamen işe yaramaz değiliz. İnsan bazı özellikleri itibariyle değerli olduğunu söyleyebilir ama kişiliği açısından böyle bir tanımlama yapması doğru değildir. (Duyguların Psikolojisi ve Duygusal Zeka)
- Evrende gözüken madde dünyası da görünmeyen mana dünyasının üstünde sadece bir perdedir. (Akıldan Kalbe Yolculuk)
- Aklımızı yönetmek yetmiyordu, duygularımızı da yönetmeliydik. (Mutluluk Psikolojisi)
- " Çağımızda bireylerin iki önemli hastalığı vardır. Biri bencillik, diğeri de lüks düşkünlüğüdür." (Mutlu Evlilik Psikolojisi)
- "Bazı insanlar vardır, hata yaparlar ve aynı hatayı ısrarla tekrar ederler. Bunlar akıl seviyesi en düşük olan insanlardır. İkinci grup insanlar vardır, bir hata yaparlar ve bu hatayı ikinci defa tekrar etmezler. Bu, onların ortalama akıllı insanlar olduklarını gösterir. Bir de başkalarının hatalarından ders alıp o hataya düşmeyenler vardır ki, bunlar yüksek akıllı kişilerdir." (Var mı Beni Anlamak İsteyen)
- Büyük başarılar, büyük mücadelelerin sonucunda gelir, mücadele ne kadar çetinse başarı da o kadar büyük olur. (Mutluluk Psikolojisi)
- "Bilinç, ruhla beden arasındaki basamaktır." (İnanç Psikolojisi)
- "Herkes kızabilir, bu kolaydır. Ancak doğru insana, doğru miktarda, doğru zamanda, doğru nedenle ve doğru şekilde kızmak, işte bu kolay değildir.". .. (10 Adımda Pozitif Psikoloji)
- Bediüzaman, "İnsanın kıymeti himmeti nisbetindedir.Himmeti ise, ittihaz ettiği maksadın derece-yi ehemmiyetine bakar."der.Buna göre, "Kimin himmeti milleti ise, o kimse tek başıyla küçük bir millettir."der. (Çağın Vicdanı Bediüzzaman)
- Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çatışması yaşanmaya başlar. Taraflar akıllı ve şanslı iseler üçüncü dönem olan bağlılık aşamasına geçerler. Evlilikte aşkın yani romantik duyguların devam etmesi, iyi ilişki kurmaya bağlıdır. Bunun için aşk iyi ilişkinin sebebi değil, sonucudur. (Kadın Psikolojisi)
- Kişiselleştirme ve aldatma kaygısı, dürüst olmayan insanların tepkisidir. (Değerler Psikolojisi ve İnsan)
- "...mutluluk kapasitesi üzerinde net bir genetik etki vardır. Ve genler hastalığın başlamasını ve rotasını etkilediklerinden mutsuzluk getirebilirler." (10 Adımda Pozitif Psikoloji)
- ---Prof. Dr. Nevzat Tarhan hocamızın Çağın Vicdanı kitabından alıntıdır---- Narsistik(özsever) kişinin temel özellikleri şunlardır: Gururlu ve kibirlidirler, kendilerini özel ve önemli görürler, övgüyle beslenirler, menfaatçidirler. Kendi çıkarları için kuralları değiştirirler. Beklentileri karşılanmazsa sinirlenirler, eleştiriye hiç tahammül edemezler. İnsanları çok iyi kullanırlar ve sömürürler. Başkalarının duygu, düşünce ve ihtiyaçlarına empati duymazlar. En çok kafa yordukları konular zenginlik, güç, şöhret, başarı, güzellik, aşk gibi konulardır. Son derece kıskanç, kinci ve nankördürler. Çıkarları biten insanı bi anda unuturlar, vefa duygusu beslemezler. Egosu büyük, ama her şeyi küçük olan bu kişiler sevilmezler. Kendilerini o kadar güçlü hissederler ki, başka bir şeye ihtiyaç duymazlar. En akıllı, en yetenekli, en iyi insan olarak kendilerini görürler. Sıradan olmaktan korktuklari için çok çalışırlar. Rekabeti çok kullanırlar, sanat, spor, bilim, ticaret gibi konulardaki kesifler bunların işidir. Diğer insanlar narsistik kişinin yaptığı işlerden hoşlanır, fakat kibirli hallerinden nefret ederler. Liderler arasında narsistik kişi çoktur. Liderliğin bittiği yerde narsisizm başlar. En büyük narsist Hitler'di! Sezarın çoğu, Napolyon, Mussolini, Kleopatra, Nemrud, Firavun, Stalin hepsi büyük narsistlerdendi. Bunlardan Hitler, Darwin'den etkilenerek kendi ırkının üstünlüğünü, diğer ırkların değersizliğini doktrin haline getirdi(Narzizm). Bunu halkına inandırdı ve insanlık tarihinin en kanlı savaşının çıkmasına neden oldu. (Çağın Vicdanı Bediüzzaman)
- Nasıl bir bahçede meyve ve sebzelerin yetişmesinde iyi bir toprak, su, güneş ışığı gerekliyse, başarı için de sıcak aile atmosferi gereklidir. (Bilinçli Genç Olmak)
- Sabır amaca yönelik olmalıdır, her istediği yapılan çocuk bencil, her şeyine "hayır" denilen çocuk inatçı olur. Dengeyi sağlayınız. (Bilinçli Aile Olmak)
- Nükleer güç nedeniyle artık klasik savaşlar yapılmıyor. Teknoloji stratejiyi belirliyor. Sessiz savaşlar yaşanıyor. Bu savaşların silahları da gizli ve esrarlı olmak zorunda. (Anne Darbe Ne Demek?)
- “Halbuki özgüven kişinin kendini olduğundan üstün ya da aşağı değil olduğu gibi kabul etmesi demektir.” (Aile Okulu)