Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı - Stephen R. Covey Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kimin eseri? Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabının yazarı kimdir? Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı konusu ve anafikri nedir? Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabı ne anlatıyor? Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı PDF indirme linki var mı? Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabının yazarı Stephen R. Covey kimdir? İşte Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Stephen R. Covey
Çevirmen: Osman Deniztekin
Çevirmen: Filiz Deniztekin
Orijinal Adı: 7 Habits of Highly Effective People
Yayın Evi: Varlık Yayınları
İSBN: 9789754344431
Sayfa Sayısı: 422
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Kişisel, mesleki ve ailevi sorunların çözümünde ilke merkezli bir yaklaşım benimseyen Stephan R. Covey, insan onuruna yaraşır, dürüst, uyumlu, huzurlu ve başarılı bir yaşam için edinilmesi gereken alışkanlıkları belirliyor. On beş milyonu aşan satışıyla kendi alanında vazgeçilmez bir başvuru kaynağı haline gelen bu eser, günümüz dünyasında gerekli olan bilgelik ve güce ulaşmanın yollarını gösteriyor.
"Kurumsal yönetim ve insanalr alanında araştırma yapanların pek azı birincil ilkeler üzerinde Stephen Covey kadar düşünmüştür. Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı bize bir 'nasıl yapmalı' rehberinden çok, bir 'fırsat' sunuyor. Kendimizi ve başkalarının üzerindeki etkimizi keşfederken Dr. Covey'nin derin kavrayışından yararlanma fırsatını buluyoruz. Yaşamınızı değiştirebilecek harika bir kitap..."
-Tom Peters (In Search of Excellence kitabının yazarı)
"Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı'nı Türk okurlarına kazandırmış olduğunuz için sizleri kutluyorum. Yaşantı merkezini doğru ilkelere kavuşturmanın, bütün insanlık için şaşmaz bir hedef olmasını diliyorum..." 25.11.1996
-Can Kıraç(Yönetici ve yazar)
(Arka Kapak)
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı Alıntıları - Sözleri
- Düşünce ek, eylem biç; eylem ek, alışkanlık biç; alışkanlık ek, karakter biç; karakter ek, kader biç, der özdeyiş.
- “Kimse bir başkasını değişmesi için ikna edemez. Hepimiz, ancak içeriden açılabilen bir değişim kapısında nöbet bekleriz. Bir başkasının kapısını, tartışarak ya da duygularına seslenerek açamayız.” Marilyn Ferguson
- Biz dünyayı olduğu gibi değil, olduğumuz gibi görürüz.
- En önemli şeyler, asla en önemsizlerin insafına bırakılmamalı.
- Param, efendim değil, uşağım olacak.
- Davranışlarımız, koşullarımızın değil, kararlarımızın işlevidir.
- Ne olduğun kulağımda öylesine çınlıyor ki, ne dediğini duyamıyorum.
- Yöneticilik, işleri doğru yapmaktır. Liderlik ise, doğru olanı yapmaktır.
- Bizi en çok yaralayan başkalarının hataları, hatta kendi hatalarımız değil, bütün bunlara verdiğimiz tepkidir.
- “Alışkanlıklar bir halata benzer. Her gün bir ilmik daha atarız ve çok geçmeden koparılamaz hale gelir.” Horace Mann
- “Zalim olan zayıflardır. İncelik sadece güçlülerden beklenebilir.” - Leo Roskin
- “Düşünce ek, eylem biç; eylem ek, alışkanlık biç; alışkanlık ek, karakter biç; karakter ek, kader biç.” der bir özdeyiş.
- "Gerçek büyüklüğe, bencillikten arınmış bereketli bir zihin aracılığıyla –karşılıklı yarar için, karşılıklı saygı ile– ulaşılacaktır."
- "Biz dünyayı olduğu gibi değil, olduğumuz gibi görürüz..."
- "Kalbin, aklın hiç bilmediği kendine özgü nedenleri vardır." - PASCAL
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Önce kendi evinde başarılı ol. Rabbinin yardımını iste ve buna layık ol. Dürüstlüğünden ödün verme. Ilgili kişileri unutma. Bir yargıya varmadan önce her iki tarafı da dinle. Başkalarına akıl danış. Orada bulunmayanları savun. İçten ama kararlı ol. Her yıl yeni bir konuda yeterlilik kazan. Yarının işini bugünden tasarla. Beklerken elini çabuk tut. Her zaman olumlu tavır takın. Mizah ve Hoşgörü anlayışını kaybetme. Kişi olarak da iş yerinde de düzenli ol. Hatalardan korkma, sadece o hatalara yaratıcı, yapıcı ve düzeltici tepkiler gösterememekten kork.. (Esra Çabukol)
100'den fazla kişisel gelişim kitabı okumuş bir birey olarak bana bir şey katmadınığını söyleyebilirim. Kişisel gelişim alanında yeni olanlar için biraz tatmin edici olabilir. İş hayatında yeni olanlar da kitaptan faydalanabilir ama daha fazlası değil. Kitapta hoşuma giden bir örneği aktarmak isterim. Yazar, bir şirkete eğitim vermek için bir otele gidiyor. Bir kaleme ihtiyacı oluyor. Otelde gördüğü temizlik görevlisine durumu aktarıyor. Temizlik görevlisi resepsiyona yönlendirmek yerine kalemi hemen bulacağını belirtip yazarın yanından ayrılıyor. Biraz sonra kalemi getiriyor. Buna benzer birkaç örnek daha var otelde. Kısaca göreviniz olmasa bile müşterinin sorununu çözmek şirketinizi mutlaka başarılı kılacaktır. Her şey için onay verip inisiyatif vermeyen büyük şirketlere duyurulur. (Serhat Özgül)
Bundan daha iyisi var!: Kişisel gelişim kitaplarının hayatınızda bir mucize yaratamayacağına inanlardanım.. Lâkin kişisel gelişim kitaplarını hayatımdaki insanlardan, işimden, hayatın adaletsiz düzeninden sıkıldığımda beni gazlaması için tercih ediyorum. Şöyle bir bakındım herkes çok beğenmiş aman efendim böylesi yok!, harika! bestsellere girmiş! falan filan. Hemen okumaya başladım. Benden kaynaklı birşey sanırım... Bende herkeste bıraktığı intibayı bırakmadı. Ders kitabı niteliğindeki bölümleri beni çok sıktı, o yüzden baya ağır ilerledi. Akıcılık anlamında zayıf yani. Fazla realist olması da ekstrası sanki küçükken andımız okunmadan önce okul müdürü konuşma yapardı ya 'şöyle yapın böyle olursun' adamı sıkardı tam bu yazara uyan örnek benim için. Aynı o tarzda bir dili vardı. Kusura bakmasın okuyan okur arkadaşlar ben bundan daha iyisini okudum, daha iyilerini izledim! İş dünyasında verdiği örnekleri dünyanın, ülkemizin en iyi ceolarının konuşmalarını dinlediğinizde hak verirsiniz ve hayatını sil baştan yazan ilkokul mezunu bile olmayan bir kadının sosyal hayatının tecrübeleri sizin gelişiminize daha fazla destek olur bu kitaptan. İngilizceniz varsa "goalcast" adlı siteyi incelemenizi, ordaki kişisel gelişim koçlarının videolarını tavsiye ederim. Kitabı okuyup okumamak size kalmış, kişisel gelişim kitaplarına ihtiyaç duymadan enerjiniz hep var olsun! (Verda)
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı PDF indirme linki var mı?
Stephen R. Covey - Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Stephen R. Covey Kimdir?
Dr. Stephen R. Covey (d. 24 Ekim 1932 Salt Lake City, Utah), - (ö. 16 Temmuz 2012,Utah) saygın bir uluslararası liderlik otoritesi, aile uzmanı, eğitmen, kurumsal danışman ve hayatını ilke merkezli yaşam ve liderliğin öğretilmesine adamış olan bir yazardır.
Eğitim
Harvard Üniversitesinden İşletme Yüksek Lisansı(MBA), kurumsal davranış ve iş yönetimi profesörü olduğu, ayrıca rektör yardımcısı ve üniversite ilişkileri yöneticisi olarak çalıştığı Brigham Young Üniversitesinden de doktorası bulunmaktadır.
Kitapları
Dr. Covey, İş Dünyasında Yirminci Yüzyılın En Etkili Kitabı diye anılan, otuz sekiz dile çevrilerek tüm dünyada 15 milyonun üzerinde satışa ulaşan Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı'nın yanı sıra, Önemli İşlere Öncelik, İlke Merkezli Liderlik, Etkili Ailelerin 7 Alışkanlığı ve 8'inci Alışkanlık: Bütünlüğe Doğru adlı kitapların da yazarıdır.
2002 yılında Forbes dergisi Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabının “yönetim alanında yazılmış tüm zamanların en iyi 10 kitabından biri” olduğunu ilan etmiştir. Önemli İşlere Öncelik kitabı 2 milyondan fazla satmış ve Simon & Schuster’a göre “tüm zamanların en çok satan zaman yönetimi kitabı” olmuştur. Dr. Covey’nin Etkili Ailelerin 7 Alıskanlıgı kitabı Ekim 1997’de satışa çıktığı andan itibaren üç ay içerisinde New York Times listesinde dördüncü sıraya yerleşmiştir ve bugüne dek aile üzerine yazılmış en çok satan kitaptır.
Diğer projeler
FranklinCovey
Dr. Covey, 123 ülkede şubesi bulunan FranklinCovey Şirketi'nin kurucularından biri ve başkan yardımcısıdır. Bu şubeler, Dr. Covey'in vizyon, disiplin ve tutkusunu paylaşarak, dünyanın her yerindeki birey ve kurumlara ilham vermekte, değişim ve gelişmeleri için araçlar sağlamaktadır.
Kişisel
Dokuz çocuk, kırk üç torun sahibi olarak, 2003 yılında Ulusal Babalık İnisiyatifi'nden Babalık Ödülü'nü almıştır ve bunun şimdiye dek aldığı en anlamlı ödül olduğunu belirtmektedir. Aldığı diğer ödüller arasında, insanlığa hizmet ederek katkıda bulunduğu için Thomas More Kolej Madalya'sı, 1999'da Yılın Konuşmacısı Ödülü, Sikh'in 1998 Uluslararası Barış Adamı Ödülü, 1994 Uluslararası Yılın Girişimcisi Ödülü ve Yılın Ulasal Girişimcisi Yaşam Boyu Başarı Ödülü de vardır. Dr. Covey ayrıca Time dergisinin seçtiği En Etkili 25 Amerikalı'dan biri olarak tanınmaktadır ve yedi onursal doktoraya sahiptir. 79 yaşında vefat etti. Nisan 2012 de bisiklet kazası geçirmişti.
Stephen R. Covey Kitapları - Eserleri
- Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı
- Önemli İşlere Öncelik
- 8'İnci Alışkanlık
- Etkili Ailelerin 7 Alışkanlığı
- Etkili İlişkinin 7 Alışkanlığı
- Yüksək Effektli İnsanların 7 Vərdişi
- Etkili Yöneticilerin 7 Alışkanlığı
- Güvenin Hızı
- Öngörülemeyen Zamanlarda Öngörülebilir Sonuçlar
- İlke Merkezli Liderlik
- 3'üncü Alternatif
- Harika İş Harika Kariyer
Stephen R. Covey Alıntıları - Sözleri
- "Kalbin, aklın hiç bilmediği kendine özgü nedenleri vardır." - PASCAL (Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı)
- Yöneticilik, işleri doğru yapmaktır. Liderlik ise, doğru olanı yapmaktır. (Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı)
- Bilmek ve yapmamak, aslında bilmemektir. (8'İnci Alışkanlık)
- Mutlu eşler birbirlerinin farklı kültürlerini, güçlü yönlerini, becerilerini, reflekslerini, tuhaflıklarını ve içgüdülerini yaratıcılık kaynağı olarak görürler. (Etkili İlişkinin 7 Alışkanlığı)
- Eşinizi daha iyi biri yapmaya çalışmayın: Onu mutlu etmeye çalışın. Eşimizin sanki bizim yolumuz daha iyiymişçesine daha fazla bizim gibi olması gerektiğini düşünme eğilimindeyizdir. … bunun asla işe yaramayacağını ve onların evliliğinize katacakları kendilerine has özelliklerine saygısızlık olduğunu söyleyebilirim. …farklılıkları takdir edin, onlarla birlikte yürüyün, çabanızı onları mutlu etmek için harcayın. (Etkili İlişkinin 7 Alışkanlığı)
- Etki ve tepki arasında bir boşluk vardır. Bu boşlukta tepkinizi seçme gücü ve özgürlüğüne sahipsiniz. Gelişim ve mutluluk tepkilere bağlıdır. (Etkili İlişkinin 7 Alışkanlığı)
- Rebecca: Zaman ve çabalarını öncelikle anneliğe adamayı seçen kadınlara yapıştırılan etiket beni rahatsız ediyor. Sanki toplum, çocukları iyi yetiştirmeyi, bir şirketin belli bir ürün dizisinin kârını büyütmek kadar değerli görmüyormuş gibi geliyor bana. (Önemli İşlere Öncelik)
- Davranışlarımız, koşullarımızın değil, kararlarımızın işlevidir. (Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı)
- “İlahi, mənə cəsarət ver, dəyişə bildiyimi və dəyişməli olanı dəyişim, mənə itaətkarlıq ver, dəyişməli olmayan şeyləri necə var elə qəbul edim, mənə ağıl ver, bunlar arasındakı fərqi bilim”. (Yüksək Effektli İnsanların 7 Vərdişi)
- ...yazda əkib becərməyi unudasan, yayda boş boş gəzəsən, payızda da bol məhsul almaq iddiasında olasan... Ferma təbii sistemdir.Əvvəlcə dəyərini ödə, sonra istədiyini al. (Yüksək Effektli İnsanların 7 Vərdişi)
- “Önündekini kokla,ona dokun,ne yapabileceğine bak!” (8'İnci Alışkanlık)
- İçinde yaşadığımız modern toplum,kestirme yolu gösteren tekniklere bayılıyor. Oysa yaşamda kalite kestirmeden giderek edinilemez. Kestirme diye bir şey yoktur. Ama bir yol vardır. Bu yol,tarih boyunca itibar ve saygı gören ilkelerin temeli üzerine kurulmuştur. Bu bilgelikten alınacak dersler varsa,o da anlamlı bir yaşamın sürat ya da verimlilikle ilgisi olmadığıdır. Anlamlı bir yaşam sürmek, işi ne kadar çabuk yaptığınıza değil, ne iş yaptığınıza ve o işi neden yaptığınıza bağlıdır. (Önemli İşlere Öncelik)
- Bilinçli bir şekilde ilgilenmediğiniz ve yenilemediğiniz her şey bozulacak, hastalanacak veya çökecektir. (Etkili İlişkinin 7 Alışkanlığı)
- Fazla hata yapmaktansa az hata yapmaktan korkmalıyız. Philip Knight (Etkili Yöneticilerin 7 Alışkanlığı)
- Düzgün prinsiplər haqqında nə qədər çox bilsək, ağılla hərəkət etmək üçün fərdi azadlığımız o qədər geniş olacaq. (Yüksək Effektli İnsanların 7 Vərdişi)
- Siz insanın işlək əllərini pulla ala bilərsiniz,amma onun ürəyini ala bilməzsiniz.Onun həvəsi,şövqü,sədaqəti haradadırsa, ürəyi də oradadır. (Yüksək Effektli İnsanların 7 Vərdişi)
- Bizi en çok yaralayan başkalarının hataları, hatta kendi hatalarımız değil, bütün bunlara verdiğimiz tepkidir. (Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı)
- Insanlar işten ayrılmazlar. Patronlarından ayrılırlar. (Etkili Yöneticilerin 7 Alışkanlığı)
- "Kitlelerin kurtuluşu için özenle çalışmaktansa, kendini tamamen bir bireye adamak çok daha asildir." (Etkili İlişkinin 7 Alışkanlığı)
- “Zalim olan zayıflardır. İncelik sadece güçlülerden beklenebilir.” - Leo Roskin (Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı)