El-Edebü'l-Müfred - İmam Buhari Kitap özeti, konusu ve incelemesi
El-Edebü'l-Müfred kimin eseri? El-Edebü'l-Müfred kitabının yazarı kimdir? El-Edebü'l-Müfred konusu ve anafikri nedir? El-Edebü'l-Müfred kitabı ne anlatıyor? El-Edebü'l-Müfred PDF indirme linki var mı? El-Edebü'l-Müfred kitabının yazarı İmam Buhari kimdir? İşte El-Edebü'l-Müfred kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: İmam Buhari
Çevirmen: Faik Akçaoğlu
Çevirmen: Muhammed Enes Topgül
Yayın Evi: Beka Yayınları
İSBN: 9786059603119
Sayfa Sayısı: 512
El-Edebü'l-Müfred Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
İnsanlar için en güzel örnek olan Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, insanlara sadece Kur'ân'ı tebliğ etmekle kalmamış, dine dair hususlar yanında edep ve ahlâka dair de açıklamalarda bulunmuş, kurallar koymuştur. Hadis âlimleri de Hz. Peygamber'in edep ve ahlâka dair hadislerini bir araya getirmek için büyük gayretler göstermişler, bu alanda pek çok eser kaleme almışlardır. Bunların en büyüğü ve en meşhuru ise el-Edebü'l-müfred'dir. Anne-babaya iyilikle başlayan el-Edebü'l-müfred'de, akrabalar ile ilişkileri sürdürmek, çocuklara, komşulara ve tüm insanlara iyi davranmak ve onları ziyaret etmek, hasta ziyareti yapmak, misafire ikramda bulunmak, hayvanlara kötü davranmamak, çevreye zarar vermemek, çeşitli zamanlar, olaylar, durumlar karşısında yapılması uygun olan dualar, söylenmesi uygun olan ve olmayan sözler, çocuklara konulması güzel olan ve olmayan isimler, selamın önemi, izin istemek, meclislerde nasıl hareket edileceği, nasıl oturulup kalkılması gerektiği gibi konular üzerinde ağırlıklı olarak durulmuştur. el-Edebü'l-müfred'de bunlar dışında her Müslümanın dikkat etmesi gereken daha pek çok söz ve davranışı konu alan hadisler yer almaktadır. Bir ahlâk, edep, insan ve aile eğitimi kitabı olan ve yazıldığı dönemden itibaren insanların büyük ilgisini çeken el-Edebü'l-müfred, Hz. Peygamber'in yolundan yürümek ve onun ahlâkı ile ahlâklanmak isteyen her Müslüman için vazgeçilmez bir başvuru kaynağı niteliğindedir.
El-Edebü'l-Müfred Alıntıları - Sözleri
- Abdullah b. Amr (ra) şöyle dediği rivayet edilmiştir: Ben bir duvarı tamir ederken, Resulallah (sav) yanıma geldi ve "Ey Abdullah b. Amr! Bu ne? (Sana gelecek olan ölüm) iş(i) bundan (buna gelecek olan yıkılma işinden) daha süratlidir” buyurdu.
- Ebu’d-Derdâ رضي الله عنه şöyle demiştir: “Rasûlullah ﷺ bana şu dokuz şeyi emretmiştir: 1. Parça parça doğransın veya ateşte pişirilsen bile, Allah’a hiçbir şeyi ortak etme. 2. Kasden (özür olmaksızın) farz namazı asla terk etme; onu kasden terk edenden Allah’ın himayesi kalkmış olur. 3. Asla şarap içme, çünkü o, her kötülüğün anahtarıdır. 4. Ana-babaya itaat et. 5. Yerinden çıkmanı emrederlerse (çıkmana izin verirlerse), onların rızasını kazanmak için çık. 6. Kendini haklı zannetsen bile, başındaki idarecilerle çekişme (onlara Müslüman oldukları müddet karşı çıkma) 7. Arkadaşların kaçsa ve helâk dahi olacak olsan, sen muharebeden kaçma. 8. Zenginliğinden ailene yedir ve harca. 9. Ailene kırbacını kaldırma; onları Aziz ve Celil olan Allah hakkı için korkut.”
- Humeyd b. Abdurrahman şöyle demiştir: ... (Allah Rasulü sav:) "Aileni mal sahibi veya geçinebilecek durumda bırakman, onları insanlara el açar durumda bırakmandan daha hayırlıdır" buyurdu.
- Elhamdülillahi Rabbil âlemîn. Essalâtü vesselâmü alâ resûlinâ Muhammedin ve Âlihî ve Sahbihî ecma'în. Enes b. Malik r.a. şöyle demiştir: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şu duayı çok yapardı: ''Allâhümme innî eûzü bike minel hemmi vel hazeni ve eûzü bike minel aczi vel keseli. Ve eûzü bike minel cübni vel buhli. Ve eûzü bike min galebetid- deyni ve gahrir ricâli.'' ''Allah'ım! Üzüntü ve kederden sana sığınırım. Acziyetden ve tenbellikten sana sığınırım. Korkaklıktan ve cimrilikten sana sığınırım. Borç altında ezilmekten ve düşmanların galip gelmesinden sana sığınırım." Buhari cihad 74, Ebu Davud, Salât 367
- Ebû Hureyre şöyle demiştir: "Sizden biri kardeşinin gözündeki bir çöpü görür de kendi gözündeki ağacı veya kütüğü görmezden gelir." Ebû Ubeyd şöyle demiştir: "(Hadiste geçen) cizl kelimesi, büyük ve yüksek ağaç anlamına gelir."
- Ebû Saîd el-Hudrî'den rivayet edildiğine göre, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Bir müslüman dua eder ve duasında bir günah ve akrabalık bağlarını kesmekle ilgili bir istekte bulunmazsa Allah ona şu 3 şeyden birini verir: Ya hemen duasını kabul eder, Ya duasının sevabını ahirete saklar, Ya da onun duası kadar onu kötülükten korur." Bunun üzerine bir kişi "O zaman kişi çok dua eder" dedi. Allah Resûlü de "Allah duaları daha çok kabul eder ve daha çok verir" buyurdu.
- Ebû Hureyre şöyle demiştir: Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Cimrilikten sakının. Çünkü cimrilik sizden öncekileri helak etti. Onlar birbirlerinin kanlarını döktüler, akrabalık ilişkilerini kestiler. Zulüm, kıyamet günü karanlıklar olacaktır."
- Peygamber (sav) şöyle buyurdu: “Müslüman kişinin gıyabında kardeşine yapmış olduğu dua kabul edilir. Dua eden kişinin başucunda görevli bir melek vardır. Kardeşi için her hayır duasında bulunduğunda o melek ‘Amîn, sana da aynısı verilsin’ der.” * Abdullah b. Amr’dan rivayet edildiğine göre, Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “En çabuk kabul edilen dua, kişinin kardeşine gıyabında yaptığı duadır.”
- Peygamberimiz (sav) şöyle buyurdu: “Allah’ım Ben de bir insanım. Bana azap etme. Herhangi bir mü’mine bir sıkıntı verdiysem veya kötü söz söylediysem ondan dolayı bana azap etme.
- Peygamberimiz(sav) şu duayı çok yapardı: “Ey kalpleri evirip çeviren Allah’ım. Kalbimizi dininde sabit kıl. “
- “Ben, anneye iyilik yapmaktan daha çok kişiyi Allah azze ve celleye yaklaştıracak bir amel bilmiyorum.”
- Ebû Zerr'den rivayet edildiğine göre, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, Allah Teâlâ'nın şöyle buyurduğunu haber vermiştir: "Ey kullarım! Ben zulmü kendime haram kıldım ve onu aranızda da haram kıldım. Birbirinize zulmetmeyin. Ey kullarım! Sizler gece-gündüz günah işliyorsunuz, ben ise günahları bağışlıyorum ve buna da aldırış etmiyorum. Benden bağışlanma dileyin, sizi bağışlayayım. Ey kullarım! Benim doyurduklarım dışında hepiniz açsınız. Benden yemek isteyin, ben de sizi doyurayım. Ey kullarım! Benim giydirdiklerim dışında hepiniz çıplaksınız. Benden giyecek isteyin, ben de size giyecek vereyim. Ey kullarım! Sizin öncekileriniz ve sonrakileriniz, insanlarınız ve cinleriniz, sizden en takva sahibi kişinin kalbine sahip olsalar, bu benim mülkümde bir artışa sebep olmaz. Onlar en kötü bir adamın kalbine sahip olsalar, bu benim mülkümde herhangi bir eksilmeye neden olmaz. Onlar geniş bir düzlükte toplansalar ve benden istekte bulunsalar, ben de her bir insana istediğini versem, bu benim mülkümde bir eksilmeye sebep olmaz. Sadece bir defa denize daldırılıp çıkarılan bir iğnenin denizden eksilttiği kadar eksiltir. Ey kullarım! Bunlar sizin amellerinizdir ki, bunları sizin aleyhinize kaydederim. Amelleri arasında bir hayır bulan kişi Allah'a hamd etsin. Bunun dışında bir şey bulan kimse ise sadece kendi nefsini kınasın."
- Havvat B. Cübeyr şöyle demiştir: “ Günün başında uyumak cahillik, ortasında uyumak ahlâk, sonunda uyumak ise ahmaklıktır.”
- Câbir şöyle demiştir: Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Ahir zamanda ümmetimde suretlerin değiştirilmesi, iftira atma ve yere batma olayları yaşanacaktır. Bunlarda önce zalimlerden başlanacaktır."
- “Mizan’da güzel ahlaktan daha ağır hiçbir şey yoktur. “ Hz. Muhammed(sav)
El-Edebü'l-Müfred İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitabın ciltli ve Arapça-Türkçe metin bir arada olanını aldım. Cildi, kağıt kalitesi, dizgisi ve çevirisi çok güzel. Hadislerin tahkik ve tahricleri yapılarak dipnotlarda gösterilmiş. Hadislerin sıhhatleri hakkında müdekkik alimlerin görüşleri de tıpkı kitap/kesful-hafa--202782 'da yapıldığı gibi dipnotlara eklense idi daha iyi olurdu diye düşünüyorum. (Kağan Bilge)
El-Edebü'l-Müfred PDF indirme linki var mı?
İmam Buhari - El-Edebü'l-Müfred kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de El-Edebü'l-Müfred PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı İmam Buhari Kimdir?
Muhammed ibn İsmail el Buhari veya İmam Buhari (d. 21 Temmuz 810, Buhara - ö. 31 Ağustos 869 Hartenk, Semerkand), Buhara'lı Türk birmuhaddistir.
Arap geleneklerine göre adı Ebu Abdillah Muhammed bin İsmail bin İbrahim bin el-Mugîre bin Merdezbehe-l' Cufî el-Buhârî (Arapça: محمد بن إسماعيل بن ابراهيم بن المغيرة البخاري , Muḥammed b. Ismāʿīl b. Ibrāhīm b. al-Muġīra al-Buḫārī al-Ǧuʿfī)'dir. Yazdığı Sahih-i Buhari diye bilinen (Arapça: الجامع الصحيح, al-Ǧāmiʿu ʾṣ-ṣaḥīḥ) eser sonradan Kütüb-i sitte diye anılan serinin ilk kitabını oluşturur.
21 Temmuz 810 yılında günümüzde Özbekistan'da bulunan Buhara şehrinde doğmuştur. 869 yılında ölmüştür. Buhara'da doğduğundan ismi Buhari kalmıştır. Genç yaşta annesinin terbiyesi altında Arapça'yı ve Kur'an'ı öğrenmiştir. Mekke'ye ilk gidişi hac amacıyla, 16 yaşında annesi ve kardeşi ile birlikte olmuş, annesi ve kardesi Buhara'ya dönerken, kendisi ilim ögrenmek istegiyle Mekke'de kalmıştır (Hicri 210/Miladi 825).[1][2] Babasından kalan servet onun hiç kimseye muhtaç kalmadan ilim öğrenmesine vesile olmuştur. İmam olarak anılan Buhari, İslam dininin en büyük muhaddisi sayılır. İslam Peygamberinin vefatından 178 yıl sonra dünyaya gelen Buhari, hadisleri halk içinden duyduğu ve kendi araştırmaları ile oluşturmuştur. Oluşturduğu hadis eserleri sayesinde İslam içerisinde Kuran'ın yanında Hadis düsturunu oluşturan kişi olarak bilinir.
İmam Buhari Kitapları - Eserleri
- El-Edebü'l Müfred Cilt 1
- Sahih'i Buhari Muhtasarı
- El-Edebü'l Müfred Cilt 2
- Edebu'l-Müfred
- Hadislerle Müslümanın Edep ve Ahlakı
- El-Edebü'l-Müfred
- El Edebül Müfred
- Sahihi Buhari ve Tercemesi (17 cilt)
- Sahih-i Buhari Tercüme ve Şerhi (11 Cilt Takım)
- Hallerin Terbiyesi
- Namazda Elleri Kaldırma Kitabı
- el - Edebü'l Müfred
- Müttefekun Aleyh Hadisler
- Hayatı Rasülullah İle Yaşamak El Edebü'l-Müfred 2.CİLT
- Hayatı Rasülullah İle Yaşamak El Edebü'l-Müfred 1.CİLT
- Sahih-i Buhari 2. Cilt
- İlahi Kelamın Müdafaası
- Sahihi Buhari Arapça Tek Cilt (Muhtasar)
- Birru’l-Vâlideyn
- Sahih-i Buhari 6. Cilt
- Sahih-i Buhari 5. Cilt
- Sahih-i Buhari 4. Cilt
- Sahih-i Buhari 3. Cilt
- Sahih-i Buhari 2. Cilt
- Sahih-i Buhari 1. Cilt
- Ayet ve Hadislerle Sahih Dualar
- SAHİH-İ BUHARÎ MUHTASARI TECRİD-İ SARÎH TERCEMESİ ve ŞERHİ -2. CİLT
- Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercemes Cilt 1
- Şah-ı Nakşibend Gönüller Nakkaşı
- El-Edebü'l Müfred'den Hadis Sohbetleri
- Kulların ve Fiilerinin Yaratılması
- Birrül Vâlideyn
- Edebu'l Müfred
İmam Buhari Alıntıları - Sözleri
- Abdullah ibni Mes'ûd radıyallahu anh şöyle dedi: "Ciddi olsun, şaka yollu olsun yalan söylemek doğru değildir. Birinizin çocuğuna sana şunu vereceğim deyip sonra da vermemesi doğru değildir." (El-Edebü'l Müfred Cilt 1)
- Enes İbni Mâlik’in annesi: “Yâ Resûlallah! Hizmetkârın Enesçiğe duâ et!” deyince, Peygamber aleyhisselâm, Allah Teâlâ’dan benim için hayırlı olan her şeyi istedi. Duâsının sonunda: “Allah’ım! Onun malını ve evlâdını çoğalt ve ona verdiklerini bereketli kıl” buyurdu. Fahr-i Âlem Efendimiz’in Enes’e yaptığı duâ gerçekleşmiş, Enes yüz yıldan fazla yaşamış, Ensâr’ın en zengini olmuş, 120 kadar çocuğu ve torunu dünyaya gelmiştir. (El-Edebü'l Müfred Cilt 1)
- Eğer biz, dostların ayıplarına baksaydık, dostsuz kalırdık. (Hallerin Terbiyesi)
- Ka’b ibnu Malik r.a. şöyle dedi: Allah Rasulu s.a.v. şöyle buyurmuştur: “Müminin misali yeşil ekin dalı gibidir. Rüzgar onu kah eğer, kah doğrultur durur. Münafığın misali yere sabit sedir ağacı gibidir. Ortasından veya altından kırılıncaya kadar dimdik durmaya devam eder.” 5643 (Sahih-i Buhari Tercüme ve Şerhi (11 Cilt Takım))
- "Hz. Ali radiyallahu anh'dan rivayet edildiğine göre; Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bir cenazede idi. Eline bir şey alıp onunla yere bir şeyler çizmeye başladı ve şöyle buyurdu: "Sizden hiçbir kimse yoktur ki, cennetten veya cehennemden yeri takdir edilmiş olmasın." (Ashab-ı Kiram): "Ey Allah'ın Rasulü! O halde çalışmayı bırakıp da bize yazılmış olana tevekkül etmeyelim mi?" dediler. Rasulullah şöyle buyurdu: "Çalışın. Zira herkese ne için yaratıldıysa, onun için imkan verilmiştir." Ve buyurdu ki: "Saadet ehlinden olana, saadet ehlinin ameli kolaylaştırılır. Şekavet ehlinden olana da şekavet ehlinin ameli kolaylaştırılır." Sonra şu Ayet-i Kerime'yi okudu: "Onun için kim (elinde bulunandan) verir, Allah'a karşı gelmekten sakınır ve en güzel sözü (kelime-i tevhidi) tasdik ederse, biz onu en kolay olana kolayca iletiriz. Fakat kim cimrilik eder, kendini Allah'a muhtaç görmez ve en güzel söz (kelime-i tevhidi) yalanlarsa, biz de onu en zor olana kolayca iletiriz." (el - Edebü'l Müfred)
- Abdullah ibni Ömer radiyallahu anhümâ şöyle dedi: "Biriniz, içinde kimse bulunmayan bir eve girdiğinde: 'es-Selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi's- Sâlihîn ( Allah'ın selâmı bize ve Allah'ın salih kullarının üzerine olsun)' diye selâm versin. (El-Edebü'l Müfred Cilt 2)
- Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Utanmadıktan sonra dilediğini yap." (El-Edebü'l Müfred Cilt 2)
- Birbirinize kin tutmayiniz, birbirinize hased etmeyiniz. Ey Allah'ın kulları kardeş olunuz.. (El Edebül Müfred)
- Ebû Katâde Rib'î (r.a.)'dan. Kendisi şu hadisi/bilgiyi anlatırdı: "Rasûlüllah (s.a.v.)'in yanından bir cenaze geçirdiler: " Rahata erdi, rahat ettirdi." buyurdu: "Ey Allah'ın Rasûlü, rahata erme ve rahat ettirme nedir?" dediler: "Mümin bir kul dünya yorgunluğundan rahat eder. Günahkâr/kötü bir kul da (bu dünyadan göçerek) diğer kulları, memleketleri, ağaçları ve hayvanları rahat ettirir" buyurdu". (Müttefekun Aleyh Hadisler)
- "Sevgin, saplantılı bir tutkuya, nefretin helak edici bir buğza dönüşmesin" Hz. Ömer ra. (Edebu'l-Müfred)
- Ebu Hureyre (r.a.) rivayet etmiştir: "Ölümünden sonra, ölünün derecesi yükseltilir. Ölü: "Ey Rabbim! Bu nasıl bir şeydir?" der. Ona: ''Çocuğun senin için Allah'tan mağfiret diledi!" denilir.. (Hadislerle Müslümanın Edep ve Ahlakı)
- Müslüman müslümana zülmetmez ve onu tehlikede bırakmaz. (Sahihi Buhari ve Tercemesi (17 cilt))
- Allah Teâlâ'dan kusurlarının bağışlanmasını isteyen, kendisine karşı yapılan kusurları bağışlamalıdır. (El Edebül Müfred)
- Utanmazsan dilediğini yap. (El Edebül Müfred)
- Meclislerin en hayırlısı, en geniş olanıdır. (El-Edebü'l Müfred Cilt 2)
- . . . Hatırlat, şüphesiz ki hatırlatmak, mü’minlere fayda verir. (Sahih'i Buhari Muhtasarı)
- Kibir, hakkı kabul etmemek ve insanları hakir görmektir. (el - Edebü'l Müfred)
- Ebû Zer el-Gıfârı radıyallahu anhtan: Şöyle demiştir: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikte bir seferde bulunuyorduk .Müezzin (Bilâl-i Habeşî radıyallahu anh) öğlen ezanını okumak istedi. Nebî-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, “Serinliği bekle (de öyle oku)” buyurdu. (Bir müddet) sonra yine okumaya davrandı. Yine “Serinliği bekle (de öyle oku)” buyurdu. (Müezzin) tâ tepelerin gölgelerini uzanmış gördüğümüz zamana kadar (bekledi). (SAHİH-İ BUHARÎ MUHTASARI TECRİD-İ SARÎH TERCEMESİ ve ŞERHİ -2. CİLT)
- "Enes radıyallahu anh'dan rivayet edildiğine göre; o, şöyle dedi: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem kendisine bir şey (hediye) getirildiği zaman şöyle buyururdu: "Bunu falan kişiye götürün. Çünkü o, Hatice'nin arkadaşıydı. Bunu filan hanımın evine götürün. Çünkü o, Hatice'yi seviyordu." (el - Edebü'l Müfred)
- Bera'dan r.a. o şöyle dedi: Allah Rasulu sallallahu aleyhi ve sellem Semiallahulimen hamideh deyip de secde edinceye kadar, bizden hiç kimse sırtını eğmezdi. Sonra O'nun ardından secdeye varırdık. (Sahih-i Buhari Tercüme ve Şerhi (11 Cilt Takım))