diorex
sampiyon

Edebu'l-Müfred - İmam Buhari Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Edebu'l-Müfred kimin eseri? Edebu'l-Müfred kitabının yazarı kimdir? Edebu'l-Müfred konusu ve anafikri nedir? Edebu'l-Müfred kitabı ne anlatıyor? Edebu'l-Müfred PDF indirme linki var mı? Edebu'l-Müfred kitabının yazarı İmam Buhari kimdir? İşte Edebu'l-Müfred kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 24.04.2022 16:00
Edebu'l-Müfred - İmam Buhari Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: İmam Buhari

Yayın Evi: Motif Yayınevi

İSBN: 9789756161272

Sayfa Sayısı: 415

Edebu'l-Müfred Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Edebu'l-Müfred Alıntıları - Sözleri

  • İslâm’ın öğrenilmesi ve yaşanması için gayret etmek de bir cihattır.
  • Fakat bir evlât, anne ve babasına hizmet eder,onların duâsını alırsa, Kâinâtın Rabbi, o evlâdın ömrünü bereketlendirmek sûretiyle uzatabilir. Bu şöyle olur: Cenâb-ı Hak onu rahat ve huzûr içinde yaşatır. Başkasının bir yılda yapamayacağı hayır ve hasenâtı, ibâdet ve tââtı,o kuluna kısa bir zaman içinde yaptırabilir. Böyle bir saâdet, o kul için ömrün uzaması sayılır. Allah Teâlâ istediği kuluna, ölümünden sonra kendine sevap kazandıracak hayırlı işler de yaptırabilir. Bu da o kul için ömrün uzaması sayılır.
  • Vefâ duygusu, insanın sahip olduğu en üstün erdemlerden biridir.
  • Müslümana yakışmayan bir huy da dedikodu yapmaktır.
  • Bir Müslüman, bir başka Müslümanı aslâ müşrik veya kâfir diye suçlamamalıdır. Çünkü bir kimsenin imanı konusunda hüküm vermek, insana büyük sorumluluk yükler ve bu çok tehlikeli bir iş, ağır bir vebâldir
  • Büyük günahların en ağırı Allah’a şirk koşmak, ana-babaya itâatsizlik etmek ve yalan söylemektir.
  • “Yâ Resûlallah! Cüreyc ile mâcerâsı olan çocuğun hikâyesi nedir?” diye sordu. Resûlullah Efendimiz sözüne şöyle devam etti: “Cüreyc, kendine mâbet edindiği bir mekânda (savmaa) ibâdet eden, dünyadan el etek çekmiş zâhid bir kimseydi. Bir sığır çobanı da onun bu mâbedinin altında yatıp kalkar, köy halkından bir kadın da çobanın yanına gelip giderdi. Bir gün bu Cüreyc’in annesi oğlunun yanına geldi ve ona: “Cüreyc!” diye seslendi. Ancak Cüreyc namaz kılıyordu. Cüreyc içinden: “Şimdi anneme cevap mı versem, yoksa namazıma devam mı etsem?” diye geçirdi. Sonra namazına devam etmeyi daha uygun buldu. Annesi de cevap alamayınca dönüp gitti. Daha sonra annesi yine Cüreyc namaz kılarken oraya geldi ve ona seslendi. Cüreyc bu kez de: “Anneme cevap mı versem, yoksa namazıma devam mı etsem?” diye düşünüp yine namaza devam etti. Annesi üçüncü defa gelip ona seslendiğinde Cüreyc, yine namaz kılıyordu. O yine: “Anneme cevap mı versem, yoksa namazıma devam mı etsem” diye içinden geçirdi ve yine namaza devam etmeye karar verdi. Cüreyc’in kendisine cevap vermediğini gören annesi ona: “Ey Cüreyc! Fâhişelerin yüzüne bakmadan Allah senin canını almasın!” diye bedduâ etti ve dönüp gitti. Cüreyc’in mâbed edindiği yerin altında yatıp kalkan o sığır çobanıyla, oraya gidip geldiği sırada ilişki kuran o kadın, bir çocuk dünyaya getirince, onu alıp kralın huzûruna götürdüler. Kral: “Bu çocuğun babası kim?” diye sordu. O da: “Cüreyc” dedi. Kral tekrar: “Şu mâbedde yaşayan adam mı?” diye sordu. Kadın da: “Evet, o” deyince, Kral: “Onun mâbedini yıkın, kendisini de alıp bana getirin!” dedi. Cüreyc’in mâbedini baltalarla yıkarak yerle bir ettiler. Cüreyc’in ellerini iple boynuna bağladılar, onu alıp Kral’a götürdüler. Giderken onu halkın arasından ve kendisini seyretmekte olan fâhişelerin yanından geçirdiler. Cüreyc onları görünce güldü. Kral’ın huzûruna çıkınca, Kral: “Bu kadın senin hakkında neler söylüyor?” dedi. Cüreyc de: “Ne söylüyormuş?” diye sordu. Kral: “Çocuğunun senden olduğunu söylüyor.” Cüreyc kadına döndü ve: “Sen böyle mi söylüyorsun?” dedi. Kadın: “Evet” deyince, Cüreyc: “Çocuk nerede?” diye sordu. “İşte, kadının kucağında.” dediler. Bu defa Cüreyc çocuğa: “Söyle çocuk, baban kim?” diye sordu. Çocuk: “Sığır çobanı.” dedi. Bunu gören ve gerçeği anlayan Kral, Cüreyc ile konuşmaya başladı: “Senin mâbedini altından yapalım mı?” “Hayır.” “Gümüşten yapalım mı?” “Hayır.” “Peki, neden yapalım?” “Eskiden nasılsa yine öyle yapın.” “Halkın arasından geçerken gülümsedin, neye gülümsedin?” “Çok iyi bildiğim bir şeye güldüm. Bütün bunlar, annemin bedduâsı yüzünden oldu.” Daha sonra Cüreyc oradakilere olup bitenleri anlattı.
  • "Sevgin, saplantılı bir tutkuya, nefretin helak edici bir buğza dönüşmesin" Hz. Ömer ra.
  • • İnsan güzel söz söylemeli, söylemiyorsa susmalıdır.. "
  • Abdullah ibni Abbâs radıyallahu anhüma şöyle dedi: “Bir Müslüman, Müslüman olan anne ve babasına, sevâbını Allah’tan bekleyerek iyi davranırsa, Cenâb-ı Hak ona cennetten iki kapı birden açar. Şâyet anne ve babasından sadece biri hayatta ise, Allah Teâlâ ona cennetten bir kapı açar. Eğer anne ve babasından birini gücendirirse, Allah onları hoşnut edene kadar, o evlâttan râzı olmaz.” Bir adam İbni Abbâs’a: “Ya anne ve baba çocuklarına haksızlık etmişse?” diye sordu. İbni Abbâs da: “Haksızlık etseler de böyle.” dedi.
  • Sevgi, miras olarak geçer.
  • Muâz İbni Cebel radıyallahu anh şöyle dedi: Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem elimi tuttu ve bana: “Ey Muâz!” buyurdu. Ben de: “Emret, Yâ Resûlallah!” dedim. “Seni seviyorum.” buyurdu. Ben de: “Allah’a yemin ederim ki, ben de seni seviyorum.” dedim. “Sana her namazın sonunda okuyacağın bir duâ öğreteyim mi?” diye sordu. Ben de: “Evet öğret” dedim. “Şöyle de” buyurdu: Allâhümme eınnî alâ zikrike, ve şükrike, ve husni ibâdetik “Allahım! Seni zikretmek, Sana şükretmek ve Sana güzelce kulluk etmekte bana yardım et!”
  • “Onlardan biri veya her ikisi yaşlanıp eline bakarsa onlara ‘öf’ bile deme, onları azarlama, kendilerine tatlı ve gönül alıcı sözler söyle! Onlara merhamet gösterip alçak gönüllü davran ve kendileri için şöyle duâ et: ‘Rabbim! Onlar beni küçükken nasıl şefkat ve sevgiyle büyüttülerse, Sen de onlara öyle merhamet eyle!’” (İsrâ 17/23-24)
  • Hiç kimse bir başkasına fasık, kafir demesin. Şayet suçladığı kişi öyle değilse, o söz onu söyleyene döner. ( Buhari, Edep 44 )
  • Abdullah b. Mesud (r.a.), ashab-ı güzini şöyle tavsif eder: "Siz öyle bir dönemdesiniz ki konuşanınız, isteyeniniz az vereniniz çoktur; güzel davranışlarınız arzularınıza yön vermektedir. Ancak sizden sonra öyle dönemler gelir ki o zaman anlayan ve bilen azalır, konuşan çoğalır;isteyen çoğalır veren azalır; bütün davranışlara arzular, tutkular yön verir."

Edebu'l-Müfred İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Müslüman, Müslüman kardeşinin aynasıdır.: Rahman ve Rahim olan Allah adıyla! Hamd, alemlerin Rabbi olan Allah'a aittir. Salat ve selam müttakilerin imamı Rasûlullah (S.A.V) 'a O' nun ailesine ve seçkin ashabına olsun. İzzet ve şeref de Muhammed ümmetine olsun. Rabbimiz, Hz. Muhammed (sav) 'i Kur’ân ile gönderdi. Kur’ân' ı en iyi anlayan, yorumlayan ve yaşayan Hz. Peygamberdir. O'nun hadisleri Kur’ân'dan süzülen gerçeklerdir. Kur’ân'ın hayata uygulanış şeklidir. Hadisler okunup anlaşılmadan Kur’ân ve onun öngördüğü yaşam tarzı eksik anlatılmış olur. Bu kitapta toplumsal konular, sahabelerin ve Peygamberimiz (sav) 'in hadisleriyle, davranışlarıyla ve olaylar karşısında verdikleri tepkilerle anlatılmıştır. *Günlük hayatta davranışlarınız etkileyen *Olaylar karşısında görüşlerinizi değiştiren *Ve her Mü'min' nin inandığı gibi yaşamasını sağlayacan bir kitap ve daha fazlası... (Esrayaprak)

Peygamber efendimizin en meşhur hadislerinin bir araya getirildiği muazzam bir eser, İmam-ı Buhârî'nin özenle derlediği hadisler, günlük yaşamda bizlere yardımcı olacak derslerle dolu. (Engin Dinç)

İmam-ı Buhari'nin günlük hayatta en çok akla gelen ve karşımıza çıkan konularda hadislerle anlatılan bir eser. Kitap tamamıyla hadislerden oluşmaktadır. Fakat bazı hadisler arka arkaya yada başka başlıklar altında tekrarlamaktadır. kitap/el-edebul-mufred-metinsiz--159719 yazar/Imam-Buhari (M.V.)

Edebu'l-Müfred PDF indirme linki var mı?

İmam Buhari - Edebu'l-Müfred kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Edebu'l-Müfred PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı İmam Buhari Kimdir?

Muhammed ibn İsmail el Buhari veya İmam Buhari (d. 21 Temmuz 810, Buhara - ö. 31 Ağustos 869 Hartenk, Semerkand), Buhara'lı Türk birmuhaddistir.

Arap geleneklerine göre adı Ebu Abdillah Muhammed bin İsmail bin İbrahim bin el-Mugîre bin Merdezbehe-l' Cufî el-Buhârî (Arapça: ‏محمد بن إسماعيل بن ابراهيم بن المغيرة البخاري‎ , Muḥammed b. Ismāʿīl b. Ibrāhīm b. al-Muġīra al-Buḫārī al-Ǧuʿfī)'dir. Yazdığı Sahih-i Buhari diye bilinen (Arapça: الجامع الصحيح, al-Ǧāmiʿu ʾṣ-ṣaḥīḥ) eser sonradan Kütüb-i sitte diye anılan serinin ilk kitabını oluşturur.

21 Temmuz 810 yılında günümüzde Özbekistan'da bulunan Buhara şehrinde doğmuştur. 869 yılında ölmüştür. Buhara'da doğduğundan ismi Buhari kalmıştır. Genç yaşta annesinin terbiyesi altında Arapça'yı ve Kur'an'ı öğrenmiştir. Mekke'ye ilk gidişi hac amacıyla, 16 yaşında annesi ve kardeşi ile birlikte olmuş, annesi ve kardesi Buhara'ya dönerken, kendisi ilim ögrenmek istegiyle Mekke'de kalmıştır (Hicri 210/Miladi 825).[1][2] Babasından kalan servet onun hiç kimseye muhtaç kalmadan ilim öğrenmesine vesile olmuştur. İmam olarak anılan Buhari, İslam dininin en büyük muhaddisi sayılır. İslam Peygamberinin vefatından 178 yıl sonra dünyaya gelen Buhari, hadisleri halk içinden duyduğu ve kendi araştırmaları ile oluşturmuştur. Oluşturduğu hadis eserleri sayesinde İslam içerisinde Kuran'ın yanında Hadis düsturunu oluşturan kişi olarak bilinir.

İmam Buhari Kitapları - Eserleri

  • El-Edebü'l Müfred Cilt 1
  • Sahih'i Buhari Muhtasarı
  • El-Edebü'l Müfred Cilt 2
  • Edebu'l-Müfred
  • Hadislerle Müslümanın Edep ve Ahlakı
  • El-Edebü'l-Müfred
  • El Edebül Müfred
  • Sahihi Buhari ve Tercemesi (17 cilt)
  • Sahih-i Buhari Tercüme ve Şerhi (11 Cilt Takım)
  • Hallerin Terbiyesi
  • Namazda Elleri Kaldırma Kitabı
  • el - Edebü'l Müfred
  • Müttefekun Aleyh Hadisler
  • Hayatı Rasülullah İle Yaşamak El Edebü'l-Müfred 2.CİLT
  • Hayatı Rasülullah İle Yaşamak El Edebü'l-Müfred 1.CİLT
  • Sahih-i Buhari 2. Cilt
  • İlahi Kelamın Müdafaası
  • Sahihi Buhari Arapça Tek Cilt (Muhtasar)
  • Birru’l-Vâlideyn
  • Sahih-i Buhari 6. Cilt
  • Sahih-i Buhari 5. Cilt
  • Sahih-i Buhari 4. Cilt
  • Sahih-i Buhari 3. Cilt
  • Sahih-i Buhari 2. Cilt
  • Sahih-i Buhari 1. Cilt
  • Ayet ve Hadislerle Sahih Dualar
  • SAHİH-İ BUHARÎ MUHTASARI TECRİD-İ SARÎH TERCEMESİ ve ŞERHİ -2. CİLT
  • Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercemes Cilt 1
  • Şah-ı Nakşibend Gönüller Nakkaşı
  • El-Edebü'l Müfred'den Hadis Sohbetleri
  • Kulların ve Fiilerinin Yaratılması
  • Birrül Vâlideyn
  • Edebu'l Müfred

İmam Buhari Alıntıları - Sözleri

  • Abdullah ibni Mes'ûd radıyallahu anh şöyle dedi: "Ciddi olsun, şaka yollu olsun yalan söylemek doğru değildir. Birinizin çocuğuna sana şunu vereceğim deyip sonra da vermemesi doğru değildir." (El-Edebü'l Müfred Cilt 1)
  • Enes İbni Mâlik’in annesi: “Yâ Resûlallah! Hizmetkârın Enesçiğe duâ et!” deyince, Peygamber aleyhisselâm, Allah Teâlâ’dan benim için hayırlı olan her şeyi istedi. Duâsının sonunda: “Allah’ım! Onun malını ve evlâdını çoğalt ve ona verdiklerini bereketli kıl” buyurdu. Fahr-i Âlem Efendimiz’in Enes’e yaptığı duâ gerçekleşmiş, Enes yüz yıldan fazla yaşamış, Ensâr’ın en zengini olmuş, 120 kadar çocuğu ve torunu dünyaya gelmiştir. (El-Edebü'l Müfred Cilt 1)
  • Eğer biz, dostların ayıplarına baksaydık, dostsuz kalırdık. (Hallerin Terbiyesi)
  • Ka’b ibnu Malik r.a. şöyle dedi: Allah Rasulu s.a.v. şöyle buyurmuştur: “Müminin misali yeşil ekin dalı gibidir. Rüzgar onu kah eğer, kah doğrultur durur. Münafığın misali yere sabit sedir ağacı gibidir. Ortasından veya altından kırılıncaya kadar dimdik durmaya devam eder.” 5643 (Sahih-i Buhari Tercüme ve Şerhi (11 Cilt Takım))
  • "Hz. Ali radiyallahu anh'dan rivayet edildiğine göre; Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bir cenazede idi. Eline bir şey alıp onunla yere bir şeyler çizmeye başladı ve şöyle buyurdu: "Sizden hiçbir kimse yoktur ki, cennetten veya cehennemden yeri takdir edilmiş olmasın." (Ashab-ı Kiram): "Ey Allah'ın Rasulü! O halde çalışmayı bırakıp da bize yazılmış olana tevekkül etmeyelim mi?" dediler. Rasulullah şöyle buyurdu: "Çalışın. Zira herkese ne için yaratıldıysa, onun için imkan verilmiştir." Ve buyurdu ki: "Saadet ehlinden olana, saadet ehlinin ameli kolaylaştırılır. Şekavet ehlinden olana da şekavet ehlinin ameli kolaylaştırılır." Sonra şu Ayet-i Kerime'yi okudu: "Onun için kim (elinde bulunandan) verir, Allah'a karşı gelmekten sakınır ve en güzel sözü (kelime-i tevhidi) tasdik ederse, biz onu en kolay olana kolayca iletiriz. Fakat kim cimrilik eder, kendini Allah'a muhtaç görmez ve en güzel söz (kelime-i tevhidi) yalanlarsa, biz de onu en zor olana kolayca iletiriz." (el - Edebü'l Müfred)
  • Abdullah ibni Ömer radiyallahu anhümâ şöyle dedi: "Biriniz, içinde kimse bulunmayan bir eve girdiğinde: 'es-Selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi's- Sâlihîn ( Allah'ın selâmı bize ve Allah'ın salih kullarının üzerine olsun)' diye selâm versin. (El-Edebü'l Müfred Cilt 2)
  • Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Utanmadıktan sonra dilediğini yap." (El-Edebü'l Müfred Cilt 2)
  • Birbirinize kin tutmayiniz, birbirinize hased etmeyiniz. Ey Allah'ın kulları kardeş olunuz.. (El Edebül Müfred)
  • Ebû Katâde Rib'î (r.a.)'dan. Kendisi şu hadisi/bilgiyi anlatırdı: "Rasûlüllah (s.a.v.)'in yanından bir cenaze geçirdiler: " Rahata erdi, rahat ettirdi." buyurdu: "Ey Allah'ın Rasûlü, rahata erme ve rahat ettirme nedir?" dediler: "Mümin bir kul dünya yorgunluğundan rahat eder. Günahkâr/kötü bir kul da (bu dünyadan göçerek) diğer kulları, memleketleri, ağaçları ve hayvanları rahat ettirir" buyurdu". (Müttefekun Aleyh Hadisler)
  • "Sevgin, saplantılı bir tutkuya, nefretin helak edici bir buğza dönüşmesin" Hz. Ömer ra. (Edebu'l-Müfred)
  • Ebu Hureyre (r.a.) rivayet etmiştir: "Ölümünden sonra, ölünün derecesi yükseltilir. Ölü: "Ey Rabbim! Bu nasıl bir şeydir?" der. Ona: ''Çocuğun senin için Allah'tan mağfiret diledi!" denilir.. (Hadislerle Müslümanın Edep ve Ahlakı)
  • Müslüman müslümana zülmetmez ve onu tehlikede bırakmaz. (Sahihi Buhari ve Tercemesi (17 cilt))
  • Allah Teâlâ'dan kusurlarının bağışlanmasını isteyen, kendisine karşı yapılan kusurları bağışlamalıdır. (El Edebül Müfred)
  • Utanmazsan dilediğini yap. (El Edebül Müfred)
  • Meclislerin en hayırlısı, en geniş olanıdır. (El-Edebü'l Müfred Cilt 2)
  • . . . Hatırlat, şüphesiz ki hatırlatmak, mü’minlere fayda verir. (Sahih'i Buhari Muhtasarı)
  • Kibir, hakkı kabul etmemek ve insanları hakir görmektir. (el - Edebü'l Müfred)
  • Ebû Zer el-Gıfârı radıyallahu anhtan: Şöyle demiştir: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikte bir seferde bulunuyorduk .Müezzin (Bilâl-i Habeşî radıyallahu anh) öğlen ezanını okumak istedi. Nebî-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, “Serinliği bekle (de öyle oku)” buyurdu. (Bir müddet) sonra yine okumaya davrandı. Yine “Serinliği bekle (de öyle oku)” buyurdu. (Müezzin) tâ tepelerin gölgelerini uzanmış gördüğümüz zamana kadar (bekledi). (SAHİH-İ BUHARÎ MUHTASARI TECRİD-İ SARÎH TERCEMESİ ve ŞERHİ -2. CİLT)
  • "Enes radıyallahu anh'dan rivayet edildiğine göre; o, şöyle dedi: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem kendisine bir şey (hediye) getirildiği zaman şöyle buyururdu: "Bunu falan kişiye götürün. Çünkü o, Hatice'nin arkadaşıydı. Bunu filan hanımın evine götürün. Çünkü o, Hatice'yi seviyordu." (el - Edebü'l Müfred)
  • Bera'dan r.a. o şöyle dedi: Allah Rasulu sallallahu aleyhi ve sellem Semiallahulimen hamideh deyip de secde edinceye kadar, bizden hiç kimse sırtını eğmezdi. Sonra O'nun ardından secdeye varırdık. (Sahih-i Buhari Tercüme ve Şerhi (11 Cilt Takım))

Yorum Yaz