Dünya İçin Bir Şey Yap - Orhan Kural Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Dünya İçin Bir Şey Yap kimin eseri? Dünya İçin Bir Şey Yap kitabının yazarı kimdir? Dünya İçin Bir Şey Yap konusu ve anafikri nedir? Dünya İçin Bir Şey Yap kitabı ne anlatıyor? Dünya İçin Bir Şey Yap PDF indirme linki var mı? Dünya İçin Bir Şey Yap kitabının yazarı Orhan Kural kimdir? İşte Dünya İçin Bir Şey Yap kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Orhan Kural
Yayın Evi: Han Yayınları
İSBN: 9786055640002
Sayfa Sayısı: 64
Dünya İçin Bir Şey Yap Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Dünyamızı hep birlikte nasıl kurtarabiliriz; örneğin siz neler yapabilirsiniz?
Birçok şey geri dönüştürülebilir; elektronik atıklar, pet şişeler, piller…
Sizin de evlerinizde rahatça uygulayabileceğiniz; hem tasarruf edip hem de ekonomik sisteme katkı sağlayabileceğiniz yöntemler var.
Dünya İçin Bir Şey Yap Alıntıları - Sözleri
- Gandhi, "Bir toplum hayvanlara davranış şekli ile değerlendirilir."" Der
- Eğer bir yıl sonrasını düşünüyorsan, bir tohum ek. Eğer on yıl sonrasını düşünüyorsan, bir ağaç dik. Eğer yüz yıl sonrasını düşünüyorsan, insanları eğit. Bir tohum ekerek bir kez ürün alırsın, Bir ağaç ekerek on katı ürün alırsın, İnsanı eğitirsen, yüz katı ürün alırsın.
- Konserve kutularını ve jiletleri sararak çöpe atın, aksi takdirde çöpü karıştıran kişiler ellerini, hayvanlar ise boğazını kesebilir.
- "İklim değişikliklerine ve ısınmaya, insanın tüketim hırsı neden olmaktadır. Daha çok tüketen değil, daha çok düşünen ve bilen mutludur. Bunun çözümü "sizsiniz", ancak her vatandaş görevini yaparsa başarı sağlanır."
- Sorgulayın... İlkeli olun... Hiçbirimiz hepimiz kadar güçlü değiliz. Unutmayın, bilgi güçtür.
- Kızlderililer, beyazlara şöyle seslenmişti: "Kendi çöplüğünüzde boğulacaksınız."
- Gandhi, "Bir toplum hayvanlara davranış şekli ile değerlendirilir" der. Unutmayın, yaşayan her şey değerlidir. "Hayvanların yaşam hakkı sizin onları sevip sevmemenize bağlı değildir."
- Bundan 2600 yıl önce yazılmış bir Çin şiirinde, bir ozan bakın ne güzel demiş: Eğer bir yıl sonrasını düşünüyorsan bir tohum ek. Eğer on yıl sonrasını düşünüyorsan bir ağaç dik. Eğer yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insanları eğit. Bir tohum ekerek bir kez ürün alırsın. Bir ağaç dikerek on katı ürün alırsın. İnsanı eğitirsen, yüz kat ürün alırsın.
- Barkodunda 869 numarasıyla başlayanlar Türk malıdır.Onları tercih edin.
- Çocukların oynarken ellerinden kaçırdıkları uçan balonların denizlere düşmesi, içindeki kimyasallar yüzünden özellikle deniz canlıları için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Onlar balonları, denize düşünce, yiyecek sanıp yutuyorlar.
- Kolaların içindeki fosforik asit bir bifteği iki günde ve bir çiviyi ise ortalama dört günde eritebilir.
- Her gece yatağa yatınca bir muhasebe yapın. Hayatınızın başarı çıtasını mutlaka yükseltin.
- "Karanlıktan şikayet etmeyin, siz de bir mum yakın." -Konfüçyus
- "Moda" sadece aşırı tüketimi destekler. Moda iyi bir şey olsaydı sürekli değişmezdi.
- Karanlıktan şikayet etmeyin, siz de bir mum yakın.
Dünya İçin Bir Şey Yap İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Dünyayı birlikte nasıl kurtarabiliriz, ne yapabiliriz diye bir endişeniz varsa kesinlikle okuyun. Herzaman yanımızda taşıyıp en az haftada bir defa okumalıyız. Okumak yarım saatinizi almaz ancak ömür boyu kullanacağınız bilgiler edinirsiniz. (M.Burak SOLAK)
Her gün yaptığımız, bizler için artık sıradanlaşmış ve hatta birer alışkanlık olarak gördüğümüz davranışların aslında doğaya, diğer canlılara büyük zarar verdiğini adeta yüzünüze vuracak bu kitap. Orhan Hoca'nın çevre, hayvan ve özellikle israf hassasiyeti malumunuz, ayrıca bunu o kadar güzel anlatmış ki, istemsizce söylüyorsunuz, 'Evet, bundan sonra dikkat edeceğim.' Herkesin okuması ve toplumdaki duyarlılığın artmasını dilerim. (Asiye)
Çevremize katkı sağlamak için yapabileceğimiz pratik bilgilerin ve doğamızla ilgili ilginç bilgilerin yer aldığı bir kitap. Herkes okumalı ve hatta okutmalı. (Betül)
Dünya İçin Bir Şey Yap PDF indirme linki var mı?
Orhan Kural - Dünya İçin Bir Şey Yap kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Dünya İçin Bir Şey Yap PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Orhan Kural Kimdir?
Orhan Kural, (d. 1950, İstanbul) gezi romanı yazarı, gezgin ve aktivist.
Orta öğrenimini Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra, 1968-1969 yılında girdiği İTÜ Maden Fakültesinden 1972 Haziran döneminde "maden mühendisi" olarak mezun oldu. Aynı yıl Eylül ayında lisansüstü öğrenimine Henry Krumb bursu kazanarak New York Columbia Üniversitesi'nde başladı.
1973 Mayıs'ında Maden Yüksek Mühendisi unvanını alarak İTÜ Maden Fakültesi'ne asistan olarak girdi. 1981 yılında Federal Almanya Hükûmeti'nin DAAD bursunu kazanarak 14 ay süre ile Aachen Teknik Üniversitesi'nde briketleme konusunda araştırmalar yaptı ve 1982 Kasım ayında Venezuela Hükûmeti'nin davetlisi olarak Maracaibo kentinde kömür teknolojisi seminerine katıldı. Kömürün teknolojisi, hava kirliliği ve briketleme üzerine değişik dillerde 50 civarında makalesi bulunuyor. Kömürün briketlemesinde ekonomik olup ve sağlığa zararlı olmayan bazı katkı maddelerini geliştirdi. Bu katkı maddeleri Türkiye ve Türkiye dışında geniş bir uygulama alanı buldu.
Yirmi farklı ülkede ve Türkiye'de çok sayıda konferans ve seminer verdi. Konuşmacı ve yönetici olarak birçok eğitim programlarına ve panellere katıldı. Kömür konulu, 3 adet Türkçe ve bir adet İngilizce kitabın editörlüğünü yaptı. İngilizce hazırlanan Coal (kömür) isimli esere 22 devlet başkanı önsöz yazdı. Bu özelliği ile Guiness Rekorlar Kitabına girdi. Ayrıca, biri TÜBİTAK tarafından desteklenmiş 4 adet araştırma projesi yürütücülüğü ve değişik danışmanlık görevleri bulunmaktadır. Yeditepe Üniversitesi'nde bir sömestr İngilizce olarak “İstatistik” dersini verdi.
2009 yılından itibaren üç dönem İTÜ Maden Fakültesi’nde Maden Mühendisliği Anabilim Dalı ve Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak görev aldı.
2019 Eylül’de İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi, 2018'de ise İstanbul Esenyurt Üniversi'nde öğretim görevlisi olarak katıldı.
Kural, farklı ülkeleri tanıttığı 17 gezi kitabı ve "Bu Kitap Başka" adlı anı kitabı hazırladı. Kural, matematik kitabını 2004'te yayınladı. Türkiye'nin değişik yerlerinde ve yurt dışında 42 kişisel fotoğraf sergisi açtı.
Ayrıca ilk ve orta dereceli okullar, üniversiteler, valilikler, belediyeler, sanayi kuruluşları, silahlı kuvvetler, polis meslek yüksekokulları, yurtlar, huzurevleri, hastaneler, halk eğitim merkezleri, müftülükler, siyasi parti merkezleri, değişik dernekler ve halka açık yerlerde 81 il ve ayrıca 60'a yakın ülkede çevre bilincine odaklanan 6 bine yakın konferans verdi.
Değişik kanallarda radyo ve televizyon programları hazırlayıp sunan Kural, 193 ülkeyi gezdi ve Nomadmania Sitesinde, dünyanın en gezgin insanları listesinde 48. sırada yer aldı.
Türkiye Gezginler Derneğinin kuruculuğunu üstlenen Kural, 2003'te Benin Fahri Konsolusluğu'na, 2013'te Vanuatu Fahri Konsolosluk Yardımcılığına atandı. Bine yakın ödül ve plaket sahibi olan Orhan Kural'a 2014'te Cotonou'da "Benin Cumhuriyeti Devlet Nişanı" takdim edildi.
Ayrıca kendi yaşam öyküsünü anlattığı "Bu Kitap Başka" adlı bir anı kitabının sahibidir. Kendi dallarında isim yapmış 50 günümüz yazarının anılarının yer aldığı "Sefername I ve Sefername II ve Seferi" adlı eserlerin editörlüğünü yaptı. Ayrıca bir "Matematik" kitabının yazarıdır. Çevre duyarlı şiirleri bir antoloji kitabında topladı. Ayrıca Star TV'de Olmaz Böyle Şey programının Juri başkanlığını yapmıştır.
Korona virüse yakalanarak kaldırıldığı hastanede ve 2 hafta yoğun bakımda kaldıktan sonra 22 Aralık 2020 tarihinde hayatını kaybetmiştir.
"PANDEMİYE RAĞMEN FRANSA'DAYIM"
Kural'ın sosyal medya hesabından paylaştığı son gezisi Fransa'dan. "9-12 Ekim arasında Fransa'daydim. Belçika sınırındaki Lilie'ye, oradan dünyanın en güzel katedrallerinden birinin yer aldığı Amiens'e gittim. Jules Verne de Amiens'te doğmuş. Poitiers'e gittim" notuyla Twitter'da youtube sayfasını paylaşan Kural, bu geziden yaklaşık 1,5 ay sonra hastaneye kaldırıldı.
SİGARA KARŞITLIĞI İLE DE BİLİNİRDİ
Kural, akademik kariyeri ve gezginliğinin yanı sıra sigara karşıtlığı ve bu konuda açtığı davalarla da biliniyor. Ünlü komedyen Cem Yılmaz'a da "Sigarayı özendirme" suçlamasıyla dava açan ancak davası reddedilen Orhan Kural, ünlü komedyen ile bu konuda birkaç kez polemik yaşamıştı.
Orhan Kural Kitapları - Eserleri
- Dünya İçin Bir Şey Yap
- Büyük Dünyada Küçük Adımlar
- Gezi Kitabı
- Gizemli Coğrafyalar
- Gezi Rehberi
- Bir Gezginin Dünyası
- Dünya Döndükçe İnsan Gezdikçe
- Ufukların Ötesinde
- Dünya Döndükçe İnsan Gezdikçe
- Dünya Kalemimin Ucunda
- Yol Çağrısı
- Sibirya'dan Şili'ye
- Seferi
- Sibirya'dan Şili'ye
- Büyük Dünyada Küçük Adımlar
- Ve Sekiz Oldu
- Gezginin Gölgesi
- Bu Kitap Başka
- Göçmen Kuşun Kanadında
- Bir Tutam Dünya
- Ben Bir Gezginim
- Köşe Bucak Dünya
- Yol Türküleri
- Gezgin Gözüyle İslam Coğrafyası
- Çevre Şiirleri Antolojisi
Orhan Kural Alıntıları - Sözleri
- Her türlü kötülüğün başında cehalet var. İnsanlığın terörden, kötülüklerden kurtulması için cehaletin ortadan kaldırılması gerekiyor. (Ufukların Ötesinde)
- Arnavutluk'ta zorunlu ihtiyaçların dışında yapılan her harcama "lüks" sayılıyor. Arnavutluk halkı için gerektiğinden fazlasını harcamak hep kapitalizmin oyunu gibi görülmüş ve kapitalizm ülkede hırsızlıkla eş değer tutulmuş. (Ufukların Ötesinde)
- Bir Amerikalı zengin, Vatikan'da Papa'yı ziyaret edip elini öpmüş. Sonra da, "Papa hazretleri size nefis bir Polonyalı fıkrası anlatabilir miyim?" diye sormuş, Papa bozulmuş, "Evladım bildiğin gibi ben de Polonyalıyım" demiş. Amerikalı eklemiş: "Merak etmeyin sizin de anlayacağınız biçimde yavaş yavaş anlatırım." (Büyük Dünyada Küçük Adımlar)
- "Ön yargı, taassup ve dar görüşlülüğün en iyi tedavisi seyahattir." #MarkTwain (Sibirya'dan Şili'ye)
- Ayrıca ortalama ömür de oldukça yüksek bir grafik çiziyor ABD'de. Beyaz erkek 71,0, siyah erkek 63,3; beyaz kadın 78,8, siyah kadın ise 73,7 yıl yaşıyor ortalama olarak. (Büyük Dünyada Küçük Adımlar)
- Eğer bir yıl sonrasını düşünüyorsan, bir tohum ek. Eğer on yıl sonrasını düşünüyorsan, bir ağaç dik. Eğer yüz yıl sonrasını düşünüyorsan, insanları eğit. Bir tohum ekerek bir kez ürün alırsın, Bir ağaç ekerek on katı ürün alırsın, İnsanı eğitirsen, yüz katı ürün alırsın. (Dünya İçin Bir Şey Yap)
- Her gece yatağa yatınca bir muhasebe yapın. Hayatınızın başarı çıtasını mutlaka yükseltin. (Dünya İçin Bir Şey Yap)
- İnsansal ilişkilerden söz ettiği sürece, zaman ve mesafeler ne denli küçülürse ve kısalırsa kısalsın gezi edebiyatının modası geçmeyecek ve yeni atılımlarla bu edebiyatın yenilikleri sürecektir. (Büyük Dünyada Küçük Adımlar)
- "Moda" sadece aşırı tüketimi destekler. Moda iyi bir şey olsaydı sürekli değişmezdi. (Dünya İçin Bir Şey Yap)
- Söylenceye göre 2500 yıl önce Budizm şöyle doğmuş. Nepal Prensi Siddharta Guatama, düşünde sarayındaki en güzel kadınların bir anda çürüdüğünü görmüş. Prens, insanların çektikleri acıları düşünüp atına binmiş, olup bitenlere çözüm aramak için sarayından ayrılmış. Dünya nimetlerinden elini eteğini çeken, kendini derin düşüncelere kaptıran prens, yıllar sonra bilgeliğe ermiş, Buda olmuş. Buda'nın hayatının ilk yıllarını temsil eden her "küçük prens"in kutsal olduğu kabul edilmiş. Buda olduktan annesi dahil, hiçbir kadın "küçük prens"e dokunamamış. Çünkü o artık Budizm'in yeniden doğuşunu temsil ediyormuş. (Büyük Dünyada Küçük Adımlar)
- Gandhi, "Bir toplum hayvanlara davranış şekli ile değerlendirilir" der. Unutmayın, yaşayan her şey değerlidir. "Hayvanların yaşam hakkı sizin onları sevip sevmemenize bağlı değildir." (Dünya İçin Bir Şey Yap)
- "Karanlıktan şikayet etmeyin, siz de bir mum yakın." -Konfüçyus (Dünya İçin Bir Şey Yap)
- Arnavutluk dağlık bir bölge olduğundan düz yer bulmak çok güç. Hatta, Adriyatik Denizi kıyılarında uzanan dar şerit düzlük olmasa, havaalanı bile olmayacakmış ülkenin. (Ufukların Ötesinde)
- Brezilya'nın milli içkisi şeker kamışından yapılan "kaşasa"dır. (Ufukların Ötesinde)
- Bir zamanlar Arnavutluk'ta televizyon sunucusu akşam programını her zaman "İyi geceler Enver Hoca!" diye bitirirmiş. Çünkü, bir tek onun evinde televizyon varmış! (Ufukların Ötesinde)
- "Amerika ve İngiltere, aynı dili konuşarak birbirinden ayrılan iki ülkedir." (Büyük Dünyada Küçük Adımlar)
- Osmanlı'dan miras kalmış pek çok sözcük de duymak mümkün: Pencere, ilaç, eyvallah, haydi, maşallah gibi... (Ufukların Ötesinde)
- Bir İngiliz, ABD gezisi sırasında bir taksiye biner, büyük yapılardan birinin önünden geçerken şoföre binanın ne zaman yapıldığını sorar. Şoför 1950'lerde, 6 ayda yapıldığını söyler. Bunun üzerine İngiliz, dudak büker, "İngiltere'de böyle bir yapı en fazla iki ayda yapılır." Şoför sesini çıkarmaz. Bir köprüden geçerlerken İngiliz yine aynı soruyu sorar. Şoför köprünün 1960'larda bir yılda yapıldığını söyleyince, İngiliz yine aynı tavırla İngiltere'de böyle bir köprünün en fazla 3 ayda yapılabileceğini söyler... İngiliz gideceği yere kadar birkaç kez daha tekrarlar tutumunu. Şoförün sabrı taşımıştır, ama yine de ses çıkarmaz. Tam o sırada Özgürlük Anıtı'nın önünden geçiyorlardır. İngiliz, Özgürlük Anıtı'nı gösterip onun da ne zaman, ne kadar sürede yapıldığını sorunca şoför dayanamaz. Hayretle bakar anıta ve şaşkınlıkla bağırır: "A! Dün akşam yoktu ki bu anıt!..." (Büyük Dünyada Küçük Adımlar)
- Bundan 2600 yıl önce yazılmış bir Çin şiirinde, bir ozan bakın ne güzel demiş: Eğer bir yıl sonrasını düşünüyorsan bir tohum ek. Eğer on yıl sonrasını düşünüyorsan bir ağaç dik. Eğer yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insanları eğit. Bir tohum ekerek bir kez ürün alırsın. Bir ağaç dikerek on katı ürün alırsın. İnsanı eğitirsen, yüz kat ürün alırsın. (Dünya İçin Bir Şey Yap)
- İlginçtir, Amerika deyince ilk akla gelen Amerika kıtası değil de, Amerika Birleşik Devletleri geliyor. İlginçtir diyorum; çünkü benim de aklıma önce ABD geliyor. Belki de dünyanın en güçlü devleti oluşundan kaynaklanıyor bu duygu... (Büyük Dünyada Küçük Adımlar)