Dündar Taşer - Nevzat Kösoğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Dündar Taşer kimin eseri? Dündar Taşer kitabının yazarı kimdir? Dündar Taşer konusu ve anafikri nedir? Dündar Taşer kitabı ne anlatıyor? Dündar Taşer PDF indirme linki var mı? Dündar Taşer kitabının yazarı Nevzat Kösoğlu kimdir? İşte Dündar Taşer kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Nevzat Kösoğlu
Yayın Evi: Ötüken Neşriyat
İSBN: 9789754377996
Sayfa Sayısı: 227
Dündar Taşer Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Dündar Taşer her şeyden önce, kendi tarihimize, milletimize bakışımızdaki daralmaları, küçülmeleri, Cumhuriyetin ilk dönemleri için anlayışla karşılanabilecek sapmaları parçalayan, ufuk açan bir insandı.
Osmanlıya bakarken, kardeş katli fetvasını açıklarken, Tanzimat hareketlerini değerlendirirken, daima oluşturulmuş yargıları yıkar, kalıpları parçalar, böylece daha millî düşünmemizin, daha millî görmemizin yolunu açardı.
Büyük düşünmeyen, büyük rüya görmeyen milletlerin büyük olamayacağına inandığı için, gençliği böyle büyüklere hazırlamaya çalışırdı.
Dündar Taşer Alıntıları - Sözleri
- Yeniçerilerin bir tarikat disiplini içinde olduğunu söyleyen Taşer, “Ladini orduların savaş kabiliyeti yoktur.” diye ilave eder. Böyle inanan Dündar Taşer, bir gün Genelkurmay’da bulunduğu sıralarda, Orduda moral subayı adı altında bulunan kadroların Alay Müftülükleri haline getirilmesini teklif etmiş. “Baktım, İlahiyat mezunu olanlar bile teklifi garipsediler; ezildiler, büzüldüler... dedim ki, yahu, moral subayı adı ile yaptığınız iş ne? Hiç... Kıtalarda moral geceleri be moral eğitimi diye, iki kaşarlanmış karıya göbek attırıyorsunuz. Zavallı asker tahrik ediliyor. Moral bu mu? Bama Müftü lazım. Savaşta ve tatbikatta, bazı zorunlu anlarda ‘Şu yenebilir, şu içilebilir, şu iş şöyle yapılabilir.’ diye bana fetva verecek, görünüşü, ahlakı, hali tavrı ile askeri tatmin eder hoca lazım...” teklifi İlahiyatçılara bile hoş gelmemiş.
- Ülkücülüğün başlıca şartı, kendisi hiç bir şey istememek, ama millet dostlarına ve ülkü ortaklarına, sahip olduklarının hepsini hiç düşünmeden vermektedir.
- Cemil Meriç ise şöyle der: “Taşer, dizgin tanımayan bir tecessüs, cesur bir idrak ve büyük bir gönül, vicdanını kaybeden bir devrin vicdanı.”
- Ülkücüler ipeğe sarılmış çeliktir. Dündar Taşer
- Süleyman Demirel, her yöne yol açan trafik memuru gibi davranmakta, meydana gelen çarpışmayı gördükçe de, şoförlere vecize söylemektedir. Bu tutumun memlekette yarattığı netice yaygın bir anarşidir... Yalnız unutulan bir şey vardır; tabiat boşluğa müsaade etmez. İktidar boşluğu, kendinde kudret görenler tarafından işgal edilebilir.
- Cemal Gürsel, hemen seçime gidilmesi gerektiğini söyleyen İnönü’yü “İktidara gelmek için gerdeğe girecek bir gencin heyecanını taşıyor.” diye nitelemişti.
- 'Bir taraf olan bertaraf olur'
- Cemil Meriç onun kitabı (Mesele) hakkındaki yazısına şöyle başlar: “ Taşer coşkun bir zekaydı. Fetihten fethe koşan akıncı bir zeka. ... yazarın teklifleri mülevves bir topraktan yükselen ulu bir çınar. ... Karşınızda bir kitap değil bir insan var; bir insan, yani bir şuur. Tarihin derinliklerinden kopup gelen bu sesin layık olduğu yankıyı uyandırmaması ne hazin! Ne ikbal sarhoş etmiş Taşer’i, ne bozgun yeise düşürmüş. Feleğin “germ ü serd”ine vakur bir tebessümle bakmasını bilen yalçın bir irade. Bu yiğit mücahidin de Koçi Bey, Sarı Mehmet Paşa ve Cevdet Paşa gibi tek kaygusu var: Devlet-i ebed müddet’in Devlet-i ebed müddet olması.”
Dündar Taşer İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Başarısız: Biyografik eser olarak bence başarısız. Hayatı hakkında çok az bilgi mevcut. Daha çok düşünce dünyası hakkında yazılmış. Bu bilgiler de Ziya Nur Aksu ve Erol Güngör eserlerinden alınmış. (Aziz Bulut)
Dündar Taşer, Türk tarihinde ve Türk fikriyatında önemli bir yere sahiptir. Kısa süren hayatında bir çok gence dokunmuş ve Türk gençliğini zihni kirleten batılı fikirlerden arındırarak milli konulara yöneltmiştir. Eser biyografiden ziyade Taşer'in 1969 - 1972 arası yazdığı makaleleri ele alıyor. Keşke kronolojik olarak Taşer ile ilgili bir biyografi olsaydı dedirtiyor. Evet fikirleri ve kaleme aldığı makaleler bizler için önemli mahiyette. Fakat böylesine fikirlere sahip bir idolünde hayatını detaylı şekilde bilmeye hakkımız olduğunu düşünüyorum. Taşer makalelerinde Atatürkçülükten çok yakınmaktadır. Bunun kullanıldığını ve kullananların temelinde marksizlerin yattığını söylemektedir. Bir diğer makalelerinde ele aldığı önemli bir konu ise tarafsızlık konusu. Gençlere 'Bir taraf olan bertaraf olur' demektedir. Taşer'in ölümü bilindiği üzere büyük bir belirsizliktir. Eserde bununla ilgili bir yorum bulunmamaktadır. Dediğim gibi eserde genel itibari ile Taşer'in makaleleri yer alıyor. Selam olsun büyük 'Türkmen Ağasına' ... (Gündoğdu)
Nevzat Kösoğlu/ Dündar Taşer Nevzat Kösoğlu'nun, Türk Milli Siyasi hayatındaki önemli şahsiyetlerin biyografilerini yazdığı ikinci kitabı Dündar Taşer. Kitap, Nevzat Kösoğlu'nun roman tadında akıcı bir üslupla yazmış olduğu biyografi eseridir. Kitap iki bölümden meydana gelmektedir, birinci bölümde Dündar Taşer'in biyografisinden bahsedilmekte, ikinci bölümde de kendisinin yayınlamış olduğu gazetelerdeki makaleleri seçki halinde sunulmaktadır. Kitaptaki tek eksik yan; Dündar Taşer'in kronolojik olarak hayatının verilmemesidir. Dündar Taşer, Türk Siyasi hayatında önemli bir figürdür. 35 yaşında, Türkiye için önemli bir dönüm noktası olan 1960 İhtilali'ne katılan bir asker, daha sonra ihtilalcilerin arasında meydana gelmiş olan fikir ayrılıkları nedeniyle sürgüne gönderilen, ülkeye döndükten sonra da siyaseten ülkeye hizmet eden, bu süreç içerisinde de özellikle gençliğin yetişmesi noktasında büyük emekleri olan bir "Türkmen ağası"dır. Erol Güngör'ün Türk sosyal hayatına üretmiş olduğu fikirler ne kadar yararlı ise, Dündar Taşer'in de Türk siyasi hayatına vermiş olduğu emek o derece önemlidir. İyi bir tarih bilgisine değil aynı zamanda o tarih bilgisini milli şuurla yorumlamayı becerebilen aydınlar arasında sayılmalıdır. Özellikle 1960-1970 yılları arasında ülkemizdeki siyasi kargaşa ve kaosu milli bir duruşla değerlendirebilmiş, siyasi değerlendirmeler yapmış ve çözüm önerileri sunmuştur. Osmanlı Tarihi'ndeki olayları değerlendirerek bugünkü olayların yorumlanmasında onları esas almıştır. Ülkemizdeki batılılaşma anlayışına karşı duruşunu gerekçelendirerek, milli hayatımızın devamı için lazım olanları kamuoyuna sunmuştur. Erol Güngör gibi çok genç yaşta vefatı, Türk sosyal ve siyasi hayatında yeri doldurulamayan bir boşluk bırakmıştır. #Kitapşuuruinsanlıkşuuru. (Mustafa Parlatan)
Dündar Taşer PDF indirme linki var mı?
Nevzat Kösoğlu - Dündar Taşer kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Dündar Taşer PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Nevzat Kösoğlu Kimdir?
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü mezunudur. Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı başkanı. İstanbul’da gazetecilik ve hukuk tahsili yaptı. Ankara’da “Babıalide Sabah” adlı gazetede gazeteci olarak çalıştı. Yedek subay olarak askerliğini yaptıktan sonra, avukatlık mesleğinin yanı sıra “Söğüt Dergisi”ni çıkardı ve “Ötüken” yayınevinin kurucularından oldu.
1974 senesinde genel sekreter yardımcısı olarak MHP’de resmen görev aldı. 1977’de aynı partiden Erzurum milletvekili olarak seçildi. 12 Eylül 1980 İhtilali’nden sonra birbuçuk yıl hapishanede yattı. Çıktıktan sonra fiili siyasetle artık ilgilenmedi. 14 ciltlik “BüyükTürk Klasikleri”ni yayınladıktan sonra, 8-10 yıldır üzerinde çalıştığı “Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları” serisinin şimdiye kadar 26 cildini Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınlarından neşretmiş bulunmaktadır.
Nevzat Kösoğlu Kitapları - Eserleri
- Şehit Enver Paşa
- Milli Kültür ve Kimlik
- Dündar Taşer
- Türk Olmak ya da Olmamak - Millî Kültür, Mozaik Kültür ve Etnisite
- Kitap Şuuru
- Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp
- Şehit Enver Paşa
- Galip Erdem
- Türk Kimliği ve Türk Dünyası
- Hukuka Bağlılık Açısından Eski Türkler'de, İslam'da ve Osmanlı'da Devlet
- Türk Dünyasında Yeni Bir Medeniyet Tasarımı
- Türk Milliyetçiliği ve Osmanlı
- Peyami Bey
- Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler
- Küreselleşme ve Milli Hayat
- Geçmiş Zaman Peşinde Yahut Vaizin Söyledikleri
- Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 1. Kitap
- Bediüzzaman Said Nursi
- Tarihe Konuşmalar
- Galip Erdem
- Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 4. Kitap
- Bediüzzaman Said Nursi Hayatı Yolu ve Eseri
- Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 2. Kitap
- Türk Olmak ya da Olmamak
- Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 3. Kitap
- Dündar Taşer
- Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp
- Hukuka Bağlılık Açısından Eski Türkler'de, İslam'da ve Osmanlı'da Devlet
- Tarihe Konuşmalar
- Milliyetçilikte Yeni Arayışlar Yahya Kemal
Nevzat Kösoğlu Alıntıları - Sözleri
- Her ikimiz bir ateşte, ben yanarım o yanmaz. (Galip Erdem)
- İçimizin ölçülerini bozdurmamalıyız. İçimizde çiçeklenecek güzellikler kalmazsa, hayata aksettireceğimiz yahut hayattan alacağımız güzellikler de yok demektir. Çünkü hayatın anahtarı içimizdedir. (Milli Kültür ve Kimlik)
- "Asıl noksanımız yeterince sevmesini öğrenememiş olmamızdır." (Galip Erdem)
- Mavi, bilinmezliğin ve sonsuzluğun yanında, hürriyeti de temsil eder. Zaten hürriyet sonsuz bir rüya ve bilinmez bir hayal değil midir? (Galip Erdem)
- Enver Paşa gibiler gerilimi yüksek insanlardır. Güçlü bir iman, iyi bir seciye ve temiz bir ahlâk olunca, bu gerilim, kişisel hırsların ötesinde millî, dinî, insani emellere bağlanır. (Şehit Enver Paşa)
- Nice sultanları tahttan indirir, Nicesinin gül benzini soldurur; Bir hasretlik, bir yoksulluk, bir ölüm... (Milli Kültür ve Kimlik)
- "Hayat, Allah'a dönük ve iman hayata ruh olmalı. O zaman hayat bekâ bulur, meyveleri kalıcı olur." (Bediüzzaman Said Nursi)
- Samimiyetine inandıklarımın yermesine üzülmem, riyakarlığını bildiklerimin övmesinden sakınırım. (Galip Erdem)
- Kendisi üretemeyip, sürekli ithal eden kültür/dil, mantığını ve heyecanını kaybeder ve artık bir gelecek vadedemez. (Türk Milliyetçiliği ve Osmanlı)
- Ülkemizdeki bağımsız değerlendirme gücünü kazanamamış, kendi gözleri ile olayları göremeyen ve kavrayıp yorumlayamayan bazı okumuş çevreler de sunulan bu ideolojik üsluplu küreselleşme söylemine, mal bulmuş Magripliler gibi sarılıp savunmaya başlamışlardır. Onlara göre, bu bir çağdaşlaşmadır ve çağın gerisinde kalmamamız gerekmektedir. Aydınlarımızı hüzünlendiren bu ilkel tutumu bir yana bırakırsak, sorunun taraftar yahut karşı olmak değil, küreselleşme denilen gelişmelerin önünde savrulup gitmek veya bu gelişmeleri gemleyerek onlara imanımız ve millî menfaatlerimizin gerektirdiği yönü verebilmek olduğunu kolayca görebiliriz. Yeryüzündeki bütün toplumlar için mesele, bu gelişmeleri kimin yönlendirebileceği ve bundan kimin yararlanabileceğidir. Bu olgular karşısında her toplumun kendi bakış açıları, değerleri açısından tavır alması, tutum takınması beklenir. Bunu başaramayanlar, kültürün her alanında kayıplar vermekten kurtulamayacaktır (Küreselleşme ve Milli Hayat)
- "Millet asırlarca beraber yaşamış, zulüm ve felaketlere beraber göğüs germiş, şan ve şerefi beraber istihsal etmiş, beraber ağlayarak beraber sevinmiş, gelecekte de ortak gayeye ulaşmak için beraber muzaffer olmaya azmetmiş, dayanışma halindeki fertler topluluğudur." (Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp)
- "...bütün hayatımda kendi kendime babalık etmek mecburiyetini duyduğum için bu eksikliğin beni ileride pişman etmesinden korkuyordum..." (Peyami Bey)
- Peyami Bey inanmış ve inancının asabiyetini yaşayan bir insandı. Allah'ı inkâr etmenin, inanmaktan çok daha zor olduğunu söyler. Kendisine bir anket sorusu olarak, Allah'a inanıyor musunuz? diye sorulduğunda , ''Ooo, bal gibi.'' diye cevap verir. (Türk Dünyasında Yeni Bir Medeniyet Tasarımı)
- Zalim bir padişahı yıkmak için ve hür ve mutlu bir vatan kurmak için elbirliği ettiğim Ermeni milleti! Vatanımın en korkunç ve acı günlerinde vatanımı, düşmana esir olarak tarihten silmeye kalktıkları için, son ferdine kadar yok etmeye çalıştığım Ermeni Milleti! Bugün, Türk milletinin alicenaplığına sığındığı için huzura ve rahata kavuşturmak istediğim Ermeni milleti! Eğer siz Türk vatanına sadık kalırsanız, size elimden gelen her şeyi yapacağım. Eğer yine bir takım şuursuz komitacılara takılarak Türk’e ve Türk vatanına ihanete kalkarsanız, bütün memleketinizi saran ordularıma emir vererek, dünya üstünde nefes alacak tek Ermeni bırakmayacağım; aklınızı başınıza alın! (Şehit Enver Paşa)
- “Yaşasın Turan, Yaşasın İslam ve yaşasın Enver Paşa” (Şehit Enver Paşa)
- 21. asrın ağırlıklı konularından birinin Türk meselesi olacağı kesindir. (Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 1. Kitap)
- "İnsanın gurura, öğünmeye hakkı yoktur. Çünkü hayrı küçük, kötülüğü çok büyüktür." (Bediüzzaman Said Nursi)
- .. hayat ne kadar coşkun olursa olsun, insanın gayesi sulara gem vurmak, onun mecraını çizmektir; bir sele kapılıp gitmek değil. (Milli Kültür ve Kimlik)
- Bir kültür din, Allah'ın, peygamberleri vasıtasıyla insanlara tebliğ ettiği emirlerdir, diye inanıyorsa artık o kültürde, dinin kaynağını, mahiyetini araştıran büyük mütefekkirler çıkmaz. (Kitap Şuuru)
- Türk olmak için Türk doğmak yeterli degildir. Türk gibi duymak, Türk gibi düşünmek, bilhassa Türk gibi irade edip çalışmak da lazımdır. (Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp)