Doctor Who: Ölüm Şehri - Douglas Adams Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Doctor Who: Ölüm Şehri kimin eseri? Doctor Who: Ölüm Şehri kitabının yazarı kimdir? Doctor Who: Ölüm Şehri konusu ve anafikri nedir? Doctor Who: Ölüm Şehri kitabı ne anlatıyor? Doctor Who: Ölüm Şehri PDF indirme linki var mı? Doctor Who: Ölüm Şehri kitabının yazarı Douglas Adams kimdir? İşte Doctor Who: Ölüm Şehri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Douglas Adams
Yazar: James Goss
Çevirmen: Ayda Sungur
Orijinal Adı: Doctor Who: City of Death
Yayın Evi: İthaki Yayınları
İSBN: 9786059756170
Sayfa Sayısı: 352
Doctor Who: Ölüm Şehri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Otostupçunun Galaksi Rehberi serisinin yazarı Douglas Adams’ın senaryosunu yazdığı aynı adı taşıyan klasik bir Doctor Who macerası: Ölüm Şehri…
Doktor, Romana’yı tatil için Paris’e götürmeye karar verir. Ancak TARDIS onları 1979’a, zamanın dokusunda bir yırtık olan o gizemli yıla sürükler.
Çok geçmeden uzaylı bir ırkın, dünyanın en meşhur tablosu Mona Lisa’yı çalma, zaman makinesi yapma ve çok korkulan bir ırkı diriltmeyle ilgili planlarının içinde olduklarını fark ederler. Artık gizemli ve hoş Kont Scarlionilerin entrikalarını bozulması ve insan ırkının kurtarılması Doktor ve Romana’ya bağlıdır.
Tüm zamanların belki de en sevilen Doktor’u 4. Doktor’dan benzersiz bir macera.
“Diziyi seviyorsanız, kitaba bayılacaksınız.” –Geeks of Doom
“Baştan sona Mona Lisa’yla ilgili bir kitap olan Ölüm Şehri’nin, bir başyapıt olmasına şaşmamak gerek.”—Doctor Who TV
“Birinci sınıf bir eser.”—Starburst Magazine
Doctor Who: Ölüm Şehri Alıntıları - Sözleri
- "Evrendeki yaşamların tümü vahşi ve savaşçıydı. Bana filozof ve şair dolu bir ırk göster, sana öğle yemeği ısmarlayayım."
- Heidi, paranın sıkıcı olduğunu, hatta çok paraya sahip insanların daha da sıkıcı olduğunu düşünerek büyümüştü.
- Ters gitme ihtimali olan çok şey var.
- neden sıkılmak için evleneyim ki?
- "Evreni gereğinden fazla ciddiye alan pek çok insan var. Onlardan biri olma."
- İyi de nereye gidelim, buradan daha iyi neresi var ki?
- bırak baksınlar, aval aval baksınlar, alık alık baksınlar
- "İnsanların içinde evren falan deme." diye tembihledi. "Dikkat çekiyorsun sadece."
- Para olmadan, boyutlar haddinden fazla eşitlikçiydi. Kraliçe de olsanız, mutfaktaki hizmetçi de, boyutlar içindeki ilerleyişiniz sabit orandaydı.
- "Şimdi, zaman aralığını büyük ölçüde artırmanın bir yolunu bulmalısınız." Arttırmak? Çatlak mıydı bu adam? Şüphesiz imkansızdı bu. En azından... "Ama Kont, emin misiniz? Einstein diyor ki ...." "Amaan." Kont ilgisizce elini savurdu. "Ben işe Einstein'ı almadım Profesör. Ben! İşe! Sizi! Aldım!"
- "Senin problemin polis gibi durman. Palyaço kılığına girsen bile polis olduğun anlaşılır."
- Bugün üstünden bir kamyon geçmemişti. Bu da bir şeydi.
- "bir fındık kabuğu içinde bile kâinatın kralı sayabilirim kendimi... gördüğüm kötü rüyalar olmasa."
- "Ben çok mu yaşlandım yoksa?" dedi, "Nasıl eğlenildiğini unuttum."
- "İnsanlardan elde ettiği tek şey gürültüydü."
Doctor Who: Ölüm Şehri İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Öncelikle bir şeyi düzelterek başlamak istiyorum: Kitap Douglas Adams'a ait değil, senaryo olarak yazılan konunun ana hatları ona ait ve senaryoyu kitaplaştırarak yayımlayan James Goss, detayları başarısızca değiştirerek ve doldurarak kitabı Douglas Adams başta olmak üzere birkaç kişiye ithaf etmiş. Fransa, Fransızlar ve Fransızca... Kitap bunlar için yazılmış. Yalnızca bunları anlatmak için ana konudan bağımsız olarak ilerleyen iki hikaye vardı ve ana konuya en ufak bir katkıları dahi yoktu, sırf yazılmak için yazılmış. Teknik anlamda o kadar kötü bir kitap ki yazmaya elim varmıyor; zira eleştirilecek noktalar yok, yerden yere vurulması gereken noktalar var. Hem de birçok nokta... Rezalet. Yalnızca Doktor Who kitabı olduğu için bu puanı veriyorum. (Littlefinger)
Sıkı bir Doctor Who hayranı olarak bu kitabın beni bir kısımdan sonra sıktığını söyleyebilirim. Maalesef kendi açımdan önerdiğim bir kitap değil. (Nurgül)
Doctor Who (2020-1): kitap/doctor-who-olum-sehri--69235 Huhuuuuu bir Doctor Who kitabını daha okumuş oldum ve şu ana kadar okuduğum Doctor Who kitapları arasında en en en çok beğendiğim açık ara bu kitap oldu. Kurgusu, hikayesi, anlatım dili, akıcılığı... hepsi çok iyiydi. Hele sonu, hele kurgu, hele hele olay örgüsü... Nasıl bir sondu, olaylar nerelere bağlandı? Şoklarda kaldım ve kitap aklıma geldikçe hala inanamıyor ve hala kitaba aşık geziyorum. Kitabı Doctor Who dizisinden en az bir sezon izlediyseniz tavsiye edebilirim. Yoksa bu kitaptan hiçbir zevk almamanız garanti olur. Ben dizinin hastasıyım ve hala izlemediğim sezonlar var. O yüzden ilk kitapları okuyup diziye ondan sonra devam edeceğim. Diyebilirim ki Doctor Who kitaplarının hepsinden ayrı ayrı zevk aldım tıpkı dizisi gibi... Ama sanırım dizi daha güzel be... Hımmm kitabın konusundan bahsetmedim sanırım. Bu nasıl anlatılabilir ki? Olay genellikle Paris'te geçiyor ve ilk kısımlar Mona Lisa üzerinde dururken sonraki kısımlar neler neler üzerinde duruyor bir bilseniz... Doctor Who hayranıysanız kesinlikle okumanız gerekiyor... Huh! Çok dağınık bir yazı oldu ama siz genel olayı anladınız diye düşünüyorum. Ben kitabı aşırı sevdiğim için çenem düştü ve aklıma gelenleri hemen hemen yazmaya çalıştım. Spontane bir yazı oldu. Üstüne düşünülmedi, düzeltmedi, sadece yazıldı ve bir kitap ve dizi hakkındaki düşünce ve duygularım paylaşıldı. (Yağmur Aslı Türker)
Doctor Who: Ölüm Şehri PDF indirme linki var mı?
Douglas Adams - Doctor Who: Ölüm Şehri kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Doctor Who: Ölüm Şehri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Douglas Adams Kimdir?
Douglas Noel Adams, İngiliz bilimkurgu yazarı. 11 Mart 1952'de İngiltere'nin Cambridge kentinde doğdu, 11 Mayıs 2001'de ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Santa Barbara kentinde öldü.
Okula Essex'de gitti. Cambridge'de St. Johns College'e devam ederken Footlights tiyatro klübünde görev aldı. Pek çok iş denedi: bir hastanede hizmetlilik, inşaat işçiliği, kümes temizlikçiliği, bir Arap aile için korumalık yaptı. Daha sonra BBC'de Dr. Who dizisinde yapımcılık ve senaryo editörlüğü yaptı. Dr. Who'nun üç bölümünü yazdı. Monty Pyton grubundan Graham Chapman ile birlikte çalıştı.
BBC'de yayımlanan The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (Otostopçunun Galaksi Rehberi) adlı radyo oyunu ile ünlü oldu. Oyun, kitap olarak da yayımlandı. Bu radyo oyunundan aynı adlı bir bilgisayar oyunu da üretti. Daha sonra Bureaucracy ve Starship Titanic adlı bilgisayar oyunları üzerinde de çalıştı. Starship Titanic sonradan bir kitap olarak da yayımlandı, ancak Adams'ın hem oyun hem de kitap üzerinde çalışacak zamanı olmadığından kitabı Terry Jones yazdı.İleri derecede bir Beatles hayranıydı.
Adams 1991'de avukat Jane Belson ile evlendi, 1994'te Polly adlı bir kızları oldu.
Yazar, 49 yaşında spor yaparken bir kalp krizi sonucunda Santa Barbara'da yaşama gözlerini yumdu.
Adams çok çalışkan olmamakla ünlüydü. Genelde başkalarının itmesi ile kitaplarını yazardı. Yapıtlarında beklenmedik dönüşlerle ve çılgınca olaylarla dolu canlı, hicivli bir stil kullandı. Günlük yaşam ile dalga geçti. Adams'ın hayranları, kitaplarından alınma bir jargon kullanmaktan hoşlanırlar. Adams'ın yapıtlarından hoşlananlar, genelde Terry Pratchett'in yapıtlarını da sevebilirler.
Otostopçunun galaksi rehberi dizisindeki elektronik cep rehberi, yazıldıktan onlarca yıl sonra bugünün internet dünyasında başta Wikipedia olmak üzere bireysel katılımla geliştirilen ansiklopedi,sözlük ve forumlara fikir öncülüğü etmiştir. Ancak Roman içerisinde geçen rehber evrenin sonsuz kaynaklarını inceleyen uzay gezginleri tarafından gelen bilgilerle zenginleştirildiği için milyonlarca içerik bilgi ve yazı barındıran günümüz kaynaklarından önemli bir farkı bulunmakta ve Dünya başlığı Otostopçunun galaksi rehberinde iki kelime ile açıklanmaktadır; "Çoğunlukla Zararsız"
Douglas Adams Kitapları - Eserleri
- Otostopçunun Galaksi Rehberi
- Otostopçunun Galaksi Rehberi
- Evrenin Sonundaki Restoran
- Hayat, Evren ve Her Şey
- Elveda ve Bütün O Balıklar İçin Teşekkürler
- Çoğunlukla Zararsız
- Kutsal Dedektiflik Bürosu
- Ruhun Uzun Karanlık Çay Saati
- Kuşkucu Somon
- Doctor Who: Ölüm Şehri
- Otostopçunun Galaksi Rehberi - Radyo Tiyatrosu
- Yıldız Gemisi Titanic
- Müstesna Sözlük
Douglas Adams Alıntıları - Sözleri
- Bırak geçmiş kendi kendine kalsın ve yaşadığın an geleceğe doğru ilerlesin diye düşünüyordu. (Çoğunlukla Zararsız)
- Sonra, adamın birinin, değişiklik olsun diye bundan böyle halka nazik davranmanın ne kadar iyi olacağını dile getirdiği için bir ağaca çivilenmesinden yaklaşık 2000 yıl sonra, bir perşembe günü, Rickmansworth'de küçük bir kafede tek başına oturan bir kız, bunca zamandır ters giden şeyin ne olduğunu birdenbire fark edip en sonunda dünyanın nasıl iyileştirilebileceğini ve mutluluğun hüküm sürdüğü dönüştürülebileceğini anlamıştı. Bu sefer doğru olanı bulmuştu. Bu işe yarayacak ve hiç kimsenin bir yerlere çivilenmesi gerekmeyecekti. Ama ne yazık ki, bir telefon bulup birilerine bundan söz edemeden Yerküre yeni bir hiperuzay kestirme yolunun yapılması için beklenmedik bir şekilde yok edildi ve böylece bu fikir yitip gitti. Görünüşe göre sonsuza dek. Bu, o kızın öyküsüdür. (Elveda ve Bütün O Balıklar İçin Teşekkürler)
- "Onları endişelendiren yaptıkların değil," dedi Roosta, "yapacakların." (Evrenin Sonundaki Restoran)
- Herhangi bir şey ortaya çıkarken bir başka şeyi ortaya çıkarıyorsa , bir başka şeyin ortaya çıkmasına neden oluyor demektir. (Çoğunlukla Zararsız)
- Kısa süre önce mutsuz bir gönül ilişkisi yaşadım ve o nedenle başkalarının iyi vakit geçirmesi için hiçbir neden göremiyorum. (Otostopçunun Galaksi Rehberi)
- Kaba dokulu giysisinin üzerinden pembe tozları silkeledi ve ayağa kalkıp sadece yüz metre ötedeki kayalık çıkıntıya baktı. Azıcık, minicik de olsa bir endişesi yok değildi. Gerçi, beyninin büyük kısmıyla bağlandığı ve kayalığın ardında bir Kapı olacağına ve Kapının Yol olacağına dair sonsuz ve sarsılmaz olan inancı sağlamdı, ama yine de beyninin su şişesi ile ilgili konuyu anlayan minik kısmı, elinde olmadan geçmiş hayal kırıklıklarını hatırlıyor ve küçücük ama rahatsız edici bir uyarı sinyali veriyordu. Eğer gitmemeyi ve kapıyı görmemeyi seçecek olursa, o zaman sonsuza kadar onun varlığına inanmaya devam edebilirdi. Bu inanç hayatının doğal mıknatısı olacaktı (geriye ne kadar hayatı kalmışsa diyordu beyninin su şişeni bilen kısmı). Diğer taraftan eğer Kapıya saygılarını sunmaya gidecek olur da kapı orada olmazsa... O zaman ne olacaktı? At sabırsızca kişnedi. Tabii ki cevap gayet basitti. Tam da bu sorunla baş edebilmek için gerekli bütün kart devrelerine sahipti, aslına bakılırsa onun görevinin özü de buydu. Gerçekler nasıl olursa olsun inanmaya devam edecekti, İnancın başka nasıl bir anlamı olabilirdi ki? O Kapı orada olmaya devam edecekti, kapı orada olmasa bile. (Kutsal Dedektiflik Bürosu)
- “Ne aradığımı bilmiyorum.” “Neden?” “Çünkü…ne aradığımı bilirsem onu arayamam.” (Otostopçunun Galaksi Rehberi)
- “Bugün yanlış bir şey mi yaptım, yoksa dünya hep böyleydi de ben mi bunu fark edemeyecek kadar içime kapanmıştım?” (Otostopçunun Galaksi Rehberi)
- "Estetik ve teknoloji onu için açılmamış kitaplardı ve ona kalsa zaten bütün kitapları yakıp küllerini de gömerdi." (Evrenin Sonundaki Restoran)
- Zaman düzensizlikler ve engellerle doludur. (Ruhun Uzun Karanlık Çay Saati)
- "Senin problemin polis gibi durman. Palyaço kılığına girsen bile polis olduğun anlaşılır." (Doctor Who: Ölüm Şehri)
- ''Biliyoruz ki, zihin bu şeyleri bütün karmaşıklıklarıyla ve bütün basitlikleriyle kavrama becerisine sahiptir. Havaya fırlatılmış bir top, fırlatılma hızına ve yönüne, yer çekiminin gücüne, havanın sürtünmesine -ki bunu yenmek için enerji harcamak zorundadır- topun yüzeyindeki havanın türbülansına ve topun dönüşünün hız ve yönüne bağlı olarak yol alır. Bununla birlikte, bilinçli olarak 3x4x5'in ne ettiğini bulmakta güçlük çeken biri, diferansiyel cebir ve buna akraba bir sürü hesaplamayı şaşırtıcı bir hızla yapıp havada uçan bir topu hiç güçlük çekmeden yakalayabilir.'' (Kutsal Dedektiflik Bürosu)
- "İnsanlardan elde ettiği tek şey gürültüydü." (Doctor Who: Ölüm Şehri)
- Herkesin hayatta büyük fırsatı yakaladığı bir an vardır. Eğer gerçekten önem verdiğiniz fırsatı kaçıracak olursanız, hayatınızdaki her şeyin ürkütücü derecede kolaylaştığını görürsünüz. (Çoğunlukla Zararsız)
- “İnsanlar birlikte huzur ve uyum içinde yaşamayı niye bir türlü öğrenemiyorlar?” (Otostopçunun Galaksi Rehberi)
- Her şeyden fazla sevdiği şey uyumaktı. (Ruhun Uzun Karanlık Çay Saati)
- O artık kendi dünyasında bir uzaylıydı. (Elveda ve Bütün O Balıklar İçin Teşekkürler)
- "Yaşamı önceden tamamen planlanacak olsa insan kendini zincirlenmiş hisseder." (Kuşkucu Somon)
- Douglas'sız bir dünya Douglas ile dolu bir dünyadan çok daha tatsız bir dünya. (Kuşkucu Somon)
- Mesela böhür böhür öksüren birinin, öksürüğün nedenine dair sunduğu ve günde elli sigara içtiği gerçeğiyle hiçbir ilgisi olmayan, mükemmel biçimde tatmin edici türden bir açıklama. (Müstesna Sözlük)