Denemeler Cilt 4 - Montaigne Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Denemeler Cilt 4 kimin eseri? Denemeler Cilt 4 kitabının yazarı kimdir? Denemeler Cilt 4 konusu ve anafikri nedir? Denemeler Cilt 4 kitabı ne anlatıyor? Denemeler Cilt 4 kitabının yazarı Montaigne kimdir? İşte Denemeler Cilt 4 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Montaigne
Çevirmen: Engin Sunar
Yayın Evi: Say Yayınları
İSBN: 9786050200805
Sayfa Sayısı: 416
Denemeler Cilt 4 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Boşuna şeyler yazmak kadar boş bir şey yoktur. Tanrı’nın bize bu kadar ilahi bir şekilde dile getirdiği şeyler üzerinde zeki insanlar özenle ve sürekli olarak düşünmelidirler.
Denemeler Cilt 4 Alıntıları - Sözleri
- Herkesin gözü dışarıdadır, ben gözümü içime çevirir, içimde gezdiririm. Herkes önüne bakar, ben içime bakarım: Benim işim gücüm kendimledir."
- Kimse parasını başkalarına dağıtmaz; Ama herkes yaşamını ve zamanını dağıtır.
- Rodos sovalyesi rütbeli iyi bir komutanin komutasında deniz savaşı ogrenmeye, diğer yarisiniysa Türk ordularinin disiplinini öğrenmeye ayirmalarini isterdim; Çünkü onlarin bizim ordularimizdan hayli büyük farklari var ve bize göre çok ustunler.
- En önemsiz ve en anlamsız sıkıntılar en fazla can yakan sıkıntılardır ve aynen küçük harflerin gözleri daha fazla yorması gibi, küçük meseleler de bizi daha fazla tedirgin eder.
- “Açık denizde fırtına dalgaları coştururken kıyıdan başkalarının zorlu çabalarını seyretmek hoş.”
- Bendeki kusurların köklerini ona gosteriyorum, o tutup bunlardan bir ağaç yapiyor
- Birbirlerini anlamayanlar arasında anlamış gibi yapmaktan ve aklı kullanarak konuşmaktansa, işi aptallığa vurmak bana daha uygun geliyor.
- Platon, " dünya işlerine bulaşmış birinin bundan yüz akıyla çıkması bir mucizedir " der
- Ruhsal acılar şiddetlendikçe daha karanlıklaşır; en ağır hastalar, bu acıları en az hissedenlerdir.
- "Majorem fidem homines adhibent iis quae non intelligunt" (İnsanlar anlamadıklarına daha çok inançla katılıyorlar...)
- Düşüncelerime fazla değer vermem; ama başkalarınınkine daha da az değer veririm.
- "Geçmiş yaşamdan haz alabilmek, iki kere yaşamaktır." Martial
- Deneyimimle gördüm ki, sonsuz bir hoşgörü, düğüm çözüldüğü zaman en yırtıcı öç almalara yol açar.
- Kimsenin yapmaya cesaret edemeyeceğimizi düşündüğü şeyi yapmayı daha kolayca göze alırız ve zorluklar onu kolaylaştırır.
Denemeler Cilt 4 İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Dördüncü kitabın da bitmesiyle hem bu kitabın hem de genel olarak Denemeler'in incelemesini yapmak istiyorum. Bu ciltte Montaigne bilerek - kitapta sebebini açıklıyor - denemelerini uzun tutmuş. Eh, bu da okumayı bir tık zorlaştırıyor. Tadımlık denemelerden ziyade dikkatle okunması gereken denemeler var daha çok. Yazım ve imla hatalarına değinmek istemiyorum artık ancak bu kitapta da birçok cümlede eksik kelime mevcuttu. Yanlış yazılmasını geçtim artık... Pek tabi, yanlış yazılan kelimeler de oldukça fazlaydı. "Sezaret" diye olmayan bir kelime zihnime yerleşti sayelerinde. Bir kelime 4 kez mi yanlış yazılır? Hem de hepsinde ilk harfi büyük olacak şekilde? Cesaret kelimesinin yanlış yazılmış hali olduğunu düşünüyorum ancak yine de sinir bozucu. Genel eleştiriye gelirsem... Montaigne, kendi yaşadığı dönem çevresinde olsa da, hayatın içinde olup da aklımıza gelebilecek birçok konuda kendi fikrini tarihsel olaylar ve antik düşünürlerin deyişleriyle destekleyerek sade bir dille anlatıyor. Deyişlerin hem kendi dillerinde hem de Türkçe olarak verilmiş olması mutluluk sebebi. Denemelerin uzunlukları oldukça değişken; 2 sayfa deneme de görebiliyoruz 214 sayfa da... İşi kolaylaştıran kısım, denemelerin isimleri ile içerikleri arasındaki uyumsuzluk. Evet, denemenin bir başlığı var ancak içeriğinde sadece o başlığa dair düşünceler bulunmuyor. Oldukça dağınık ve biraz da daldan dala atlayarak ilerliyor Montaigne. Dolayısıyla 15 - 20 sayfa boyunca aynı konuyu okumuyorsunuz. Konular demişken; böbreğindeki taşlardan yemek yeme rutinine, yolculuklarından ev işlerine, ebeveynlerinden birçok kral ve imparatora, devlet işlerinden halk işlerine, kadınlardan - söylemlerine katılmam mümkün değil elbette - erkeklere ve aşktan öfkeye kadar birçok konu mevcut kitapta. Yazım ve imla hataları dolayısıyla kitabın kapağını bile açmak istemediğim zamanlar olsa da filozofların ve düşünürlerin Denemeler'i neden başucu kitabı yaptıklarını anlayabiliyorum. Uzun süreli ve aralıksız okumada yorgunluk ve baş ağrısı yapabilir, şahsen ciltler arasında farklı kitaplar okudum. Okunması kesinlikle tavsiye edilir. (Sinemis Özdemir)
Kitabın Yazarı Montaigne Kimdir?
16. yüzyıl Fransız deneme yazarı.
Montaigne 28 Şubat 1533'te Bordeaux'da doğdu. Ailesi onun iyi bir eğitim almasını sağladı. Eğitim süresince Yunan ve Latin edebiyatını öğrendi. Bir süre bulunduğu yörede Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. Ailesinden kalan geniş bir malikanede günlerini kitaplarıyla ve yazılarıyla geçirdi. Bu çalışmaların sonucu olarak ünlü Denemeler adlı kitabı oluştu. Montaigne, Denemelerinde başta insan sevgisi olmak üzere iyimserlik, dayanışma, özgürlük ve okuma alışkanlığı üzerine çok özgün yazılar kaleme aldı. Bu yazıları herkesin anlayabileceği sade bir anlatımla okura ulaştırdı.
Montaigne Kitapları - Eserleri
- Denemeler
- Yol Günlüğü
- Mutluluk ve Yaşama Sanatı
- Monteigne'den Bilgelik Sözleri
- Yavaşladıkça Çoğalıyorum
- Yazmak
- Uğultulu Tepeler - Denemeler
- Filozoflar Tanrılar ve İnsanlar
- Denemeler - III.Cilt
- Denemeler Cilt 2
- Denemeler Cilt 4
- İnsan
Montaigne Alıntıları - Sözleri
- Catherine: "Benimle dost olacak mısın?" diye bir daha sordu. Hareton: "Hayır, sen ömrün boyunca benden utanırsın sonra. Beni daha iyi tanıdıkça utancın artar. Ben de buna gelemem işte." dedi. Catherine tatlı tatlı gülümseyerek onun yanına sokuldu: "Demek benimle dost olmayacaksın öyle mi?" Ondan sonrasını duymadım. Yalnız, başımı çevirip bakınca, kabul edilmiş olan kitabın üzerine eğilmiş öylesine pırıl pırıl, hayat dolu iki yüz gördüm ki... (Uğultulu Tepeler - Denemeler)
- “Bu andaç özelliği, metnin niteliğini büyük ölçüde etkilemiştir. Bunlar gerçekten ham notlar biçimindedir. Dolasıyla okur, bu kitabın özellikle ilk sayfalarında bir hayal kırıklığı yaşayabilir. Dil özensiz, ifade bazen şaşırtıcı, içerik de sudan ve değersiz bulunabilir. Sabırlı olmalı, vazgeçmemeli. Yolculuk ilerledikçe metnin içeriğinin çekiciliği ve önemi belirginlik kazanacaktır.” (Yol Günlüğü)
- Okunacak bir sürü iyi kitap var, oturun da okuyun biraz. Oturun şuraya da ruhunuzu kurtarın! (Uğultulu Tepeler - Denemeler)
- Yalana aracı olmak zorunda kalsam bile bunu temiz bir vicdanla yapmaya çalışırım. Başkasına ihanet etmeyi göze alacak kadar birine sadık görünmek istemem. (Yavaşladıkça Çoğalıyorum)
- "Yazmak mı konuşmak mı evvela derseniz; yazmak derim. Yazı muhatabını seçer. Konuşmak için ise dinleyici kulak gerek. Bunu bulmak da zordur." (Yazmak)
- Öldürülenler öldürenlerinin peşini bırakmazlar. (Uğultulu Tepeler - Denemeler)
- En önemsiz ve en anlamsız sıkıntılar en fazla can yakan sıkıntılardır ve aynen küçük harflerin gözleri daha fazla yorması gibi, küçük meseleler de bizi daha fazla tedirgin eder. (Denemeler Cilt 4)
- Elimden geldiği kadar değil, cesaret edebildiğim kadar söylerim gerçekleri. Cesaretim ise ben yaşlandıkça büyür. (Yavaşladıkça Çoğalıyorum)
- "Kral da dilenci de aynı iştahla acıkırlar..." (Monteigne'den Bilgelik Sözleri)
- “Ben kendi katilimi seviyorum ; ama seninkini onu nasıl sevebilirim!” (Uğultulu Tepeler - Denemeler)
- Son saatine geldiğine inanmış olarak ölen pek az kişi vardır; umudun bizi en fazla aldattığı yer burasıdır. Bu hayal hiç durmadan kulağımıza, "Başkaları çok daha fazla hasta oldu, ölmedi; durum düşünüldüğü kadar umutsuz değil. En kötü olasılıkla, Tanrı nice mucizeler yarattı" diye fısıldar. En büyük değeri verdiğimiz şey budur. Bize tüm evren yok olmamızdan acı duyuyormuş, içinde bulunduğumuz duruma üzülüyormuş gibi gelir. (Denemeler - III.Cilt)
- "Kendine rağmen bir insanı kurtarmak, onu öldürmektir." (Horatius, Şiir sanatı, 467) (Denemeler - III.Cilt)
- İyi bir yüreğin olursa, kapkara bir zenci de olsan, yüzün yine sevimli olur... (Uğultulu Tepeler - Denemeler)
- Dün saygınlığı olan bir şeyin yarın ne olacağı belirsiz. (Denemeler Cilt 2)
- "Sorarım ona, ölmek korkusundan ölmek çılgınlık değil mi?" (Denemeler Cilt 2)
- Dunya'nin en büyük cezaevi,cahil insanın kafasının içidir. (Monteigne'den Bilgelik Sözleri)
- İnsan her yerde aynı insandır; bir insanın özünde asalet yoksa, kâinatın tacını bile taksa yine çıplak kalır. (Yavaşladıkça Çoğalıyorum)
- Ölümün bizi nerede bulacağı belli değil, en iyisi biz onu her yerde bekleyelim. (Yavaşladıkça Çoğalıyorum)
- Halkın öfkesi, taptıkları tanrının tek gerçek tanrı olduğuna inanan komşuların kinlerinden kaynaklanır. (İnsan)
- Ne yürekli şu umut denen şey, ölümlü bir varlığa hayal edebildiği her şeyi yapabileceğini düşündürtüyor bir anda. (Yavaşladıkça Çoğalıyorum)