Deli Kızın Türküsü - Gülten Akın Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Deli Kızın Türküsü kimin eseri? Deli Kızın Türküsü kitabının yazarı kimdir? Deli Kızın Türküsü konusu ve anafikri nedir? Deli Kızın Türküsü kitabı ne anlatıyor? Deli Kızın Türküsü PDF indirme linki var mı? Deli Kızın Türküsü kitabının yazarı Gülten Akın kimdir? İşte Deli Kızın Türküsü kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Gülten Akın
Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları
İSBN: 9789750821905
Sayfa Sayısı: 112
Deli Kızın Türküsü Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Doğan Kardeş Dizisi, çağdaş Türk şiirinin en önemli şairlerinin seçme şiirlerini gençlerle buluşturuyor. Genç okurların, şairlerimizin şiir serüvenlerini kronolojik bir biçimde izleyebileceği dizinin son kitabı Gülten akın'a ait.
Elimi uzatsam tutamasam
Olanca sevgimi yalnızlığımı
Düşünsem hayır düşünmesem
Senin hiç haberin olmasa
Senin hiç haberin olmaz ki
Başlar biter kendi kendine o türkü
Deli Kızın Türküsü Alıntıları - Sözleri
- "İçinden içinden büyür insan bazan Kök salar kendi derinlerine Bedenini bağışlar egemenliğinden Kırılmış bir parmak, bükülmeyen bir diz Ertelenir eklem, ertelenir kas Susturulur kan Derin toplar güllerini İner yarın bahçesine."
- "Bir büyük oyun yaşamak dediğin Beni ya sevmeli, ya öldürmeli."
- "... Sonsuz şeyler uğruna mesela Kırılıp dökülen şeyler uğruna Kendinizi ne çok aldattınız."
- Uzun Yağmurlardan Sonra Sen yağmurlu günlere yakışırsın Yollar çeker uzak dağlar çeker uzak evler Islanan yapraklar gibi yüzün ışır Işırsa beni unutma Alır yürür sıcak mavisi gökyüzünün Kuşlar döner uzun yağmurlardan sonra bir gün Bir yer sızlar yanar içinde büsbütün Her şeye rağmen ellerin üşür Üşürse beni unutma Yeni dostlar yeni rüzgârlar gelir geçer Yosun muydum kaya mıydım nasıl unuttular Kahredersin başın önüne düşer Düşerse beni unutma
- Ah, kimselerin vakti yok durup ince şeyleri anlamaya
- "Beni sorarsan, Kış işte Kalbin elem günleri geldi Dünya evlere çekildi, içlere Sarı yaseminle gül arasında Dağların mor baharıyla Sis arasında Denizle göl arasında Yanımda kediler, kuşlar Fikrimden dolaşıyorum."
- Benim bir nokta kırılmışlığım Gözlerimin ardında büyür durur
- Ah, kimselerin vakti yok. Durup ince şeyleri anlamaya..
- "Bir büyük oyun yaşamak dediğin Beni ya sevmeli ya öldürmeli"
- Yüzünü yüzüme daya Beni sana bağlayan ipeği Soluğunla dirilt Derdimi kimseye vermek istemem Erincimi paylaş
- Ağaçtan maviden denizden uçar Kendinden uçamaz kuş
- Bağrımızda yıkılası dünyaya Yetecek ateşi beslediğimizi Kim bilir kim bilebilir
Deli Kızın Türküsü İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kimmiş bu deli kız ?: kitap/deli-kizin-turkusu--29386 Şiir kitabı olduğu için çok da yazılacak bir şey yok aslında. Ama şairin dil ve üslubunu beğendim. Değişik konu ve ana fikirlerde yazmasını da sevdim. Şiirler değişik uzunluktalar, bu bir artı bence. Ama kitabın en çok ismine bayıldım. Alıntı sayımın yeterli olduğunu düşünüyorum. Bu kapak tasarımını seviyorum. Gülten Akın'ın biyografisi falan var bu da artı. Bir günde bitti kitap bu da artı. (Sümeyye Dikyol)
Gülten Akın’ın okuduğum ilk kitabı.Çok güzel bir seçki olmuş. “Bazı şairlerin şiirlerini değil şairi okursunuz. Bu yüzden bu kitapra seçtiğim şiirleri okurken, Gültan Akın’ı okuyacaksınız.” İyi Gülten Akın’lar Raşit Çavuş Üste yazılı olan yazının anlamı ve güzelliğini şiirleri okurken o şiirleri hissettiğinizde anlıyorsunuz. Son olarak bir şiir bırakıyorum “Bir roman kadar uzun bu tümce, - Sonra işte yaşlandım.” Tavsiye ederim kitabı. (Memo)
Bugünden sonra kadından şair olmaz diyenlere, sen hiç Gülten Akın'ın şiir kitaplarını okudun mu diyeceğim. Kitabı okumadan önce şairi hakkında biraz araştırma yaptım. Sezen Aksu, Edip Akbayram gibi sanatçıların bu güzel şiirleri bestelediğini hatta albümlerine ismini verdiklerini öğrendim. 2008 yılında Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın vefatından sonra Milliyet Gazetesi'nin yaptığı yarışmada en fazla oyu alarak " Yaşayan En Büyük Türk Şairi " olarak gösterildiğini öğrendim. Kitaba gelecek olursak, "Doğan Kardeş - Seçme Şiirler" dizisinin son üyesi olduğunu öğrendim bu kitabın. Bu, biz şiirseverler için üzücü bir durum tabi. Birbirinden güzel şiirlerin derlenip bize ulaştırılması güzeldi. Bu çalışmada sadece onlardan biri. Sırf bu yüzden bile okunmalı diye düşünüyorum. Şiirleri seçerken, gençlerin ve onu ilk kez tanımaya yola çıkacakların seveceği şiirlerden seçmişler. İyi de yapmışlar bence. Ben ilk kez Gülten Akın okudum ve sevdim, fırsatım olursa diğer kitaplarını da okuyacağım. Önsözde geçen cümleyle de bitiriyorum. " Bazı şairlerin şiirlerini değil şairi okursunuz. İyi Gülten Akın'lar... (Abdullah Ergen)
Deli Kızın Türküsü PDF indirme linki var mı?
Gülten Akın - Deli Kızın Türküsü kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Deli Kızın Türküsü PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Gülten Akın Kimdir?
Gülten Akın Cankoçak (d. 23 Ocak 1933, Yozgat - ö. 4 Kasım 2015). Türk şair ve yazar.
1950'li yıllarda yazmaya başladığı şiirleriyle, kısmen İkinci Yeni çizgisinde görülen, ancak 1970'li yıllardaki şiirlerinden itibaren bireysellikten toplumculuğa yönelen bir şairdir.
Şiirleri pek çok dile çevrilen ve kırktan fazla şiiri bestelenen Gülten Akın, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın 2008 yılındaki vefatından sonra Milliyet gazetesinin yaptığı bir araştırmada en fazla oyu alarak "Yaşayan En Büyük Türk Şairi" olarak gösterildi. Şiirinde bir doruk noktası olarak nitelenen Beni Sorarsan'ı 2013'te yayımladı.
23 Ocak 1933 tarihinde Yozgat'ta doğdu. Yozgat'ın Sorgun ilçesinde ilköğrenimini tamamladı. 1940'lı yıllarda memleketi Yozgat'tan Ankara'ya göç etti ve ortaöğrenimini Ankara Atatürk Anadolu Lisesi 'nde tamamladı. 1955'te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.
1956'da Yaşar Cankoçak'la evlendi; bu evlilikten beş çocuk sahibi oldu. Kaymakam olan eşinin görevi nedeniyle 1958-1972 arasında Anadolu'nun çeşitli ilçelerinde yaşadı. Gevaş, Alucra, Gerze, Saray ilçelerinde ve Kahramanmaraş'ta yardımcı avukatlık, avukatlık ve öğretmenlik yaptı.
1972'de Ankara'ya yerleşerek Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolu'nda çalıştı. Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu. Demokratik kitle örgütlerinin yeniden kuruluşu çalışmalarına katıldı. İnsan Hakları Derneği, Halkevleri, Dil Derneği gibi örgütlerde kurucu ve yönetici olarak görev aldı. 1978'de emekliye ayrıldı. 1980'lerde Ankara'da bir banka soygununa katıldığı gerekçesiyle tutuklanan ve dosyası Şentepe Devrimci Yol davasıyla birleştirilerek önce müebbet hapse mahkum edilen sonra cezası Yargıtayca bozulan oğlunun cezaevi günlerinde yaşadıklarını şiirine yansıttı. 42 gün (1986) adlı kitabında Mamak Cezaevi'nde süren açlık grevini anlattı. Yaşamını Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde sürdürdü.
4 Kasım 2015'te tedavi görmekte olduğu hastanede hayatını kaybetti. Cenazesi 6 Kasım 2015 cuma günü Kocatepe Camii'nden kaldırılarak Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.
Son Haber gazetesinde ilk şiiri 1951'de yayımlandı. Ardından Hisar, Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Mülkiye gibi dergilerde çıktı. Başlarda şiirlerinin konusu doğa, aşk, ayrılık, özlem iken, daha sonraları ise toplumsal sorunlar ağır bastı. 1980 öncesinde halkın yaşadıkları, onun da hayatına ve şiirine yansıdı. Daha sonraki şiirlerinde toplumsal sorunlara yöneldi. Gezip gördüğü yerlerden aldığı esinle zenginleşen ve coşkulu bir insan sevgisiyle yoğrulan şiiri, toplumsal sorunları, yaşam-halk ilişkisini öne çıkardı.
Şiirlerinde büyük ölçüde folklor öğelerinden yararlandı. Şiir üzerine yazılarını bir araya getiren "Şiiri Düzde Kuşatmak" (1983) kitabında, halk kaynağına inme isteğini, "halkta var olan öz ve biçimi diyalektik olarak yükseltmek, şiiri yükseltirken halkın yaşamının ve yaşam biçimlerinin yükselmesine yardımcı olmak" sözleriyle açıklar. Şiirleri pek çok dile çevrildi ve kırktan fazla şiiri bestelendi. Bestelenen şiirlerinden biri, Sezen Aksu'nun 1993 tarihli albümüne adını veren Deli Kızın Türküsü'dür.
2008'de Dağlarca'nın ölümünden sonra Milliyet gazetesinin yaptığı yaşayan en büyük şair araştırmasında en çok oyu alan Gülten Akın, şiirinde bir doruk noktası olarak nitelenen Beni Sorarsan'ı 2013'te yayımlamış ve bu kitabı ile Metin Altıok Şiir Ödülü'ne layık görülmüştür.
Akın, şiir dışındaki edebi türlere fazla ilgi göstermedi ancak yedi adet kısa oyun yazdı. Ürettiği tiyatro metinlerinde kadın, evlilik, düzene yönelik eleştiriler, yoksulluk, yalnızlık, yaşlılık ve yabancılaşma gibi konular üzerinde durdu.
Ödülleri
1955 - Varlık şiir yarışmasında birincilik ödülü
1964 - Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü ,Sığda ile
1972 - TRT Sanat Ödülleri Yarışması'nda Başarı Ödülü, Maraş'ın ve Ökkeş'in Destanı ile
1976 - Yeditepe Şiir Armağanı, Ağıtlar ve Türküler ile
1991 - Halil Kocagöz Şiir Ödülü
1992 - Sedat Simavi Edebiyat Ödülü
1999 - Akdeniz Altın Portakal Şiir Ödülü
2003 - Dünya gazetesi Yılın Telif Kitabı Ödülü
2008 - Erdal Öz Edebiyat Ödülü
2014 - Metin Altıok Şiir Ödülü
Gülten Akın Kitapları - Eserleri
- Deli Kızın Türküsü
- Kestim Kara Saçlarımı
- Kırmızı Karanfil
- Beni Sorarsan
- Sessiz Arka Bahçeler
- 42 Gün
- Ağıtlar ve Türküler
- Uzak Bir Kıyıda 1984 - 2003
- Toplu Şiirler 2
- Toplu Şiirler 1
- Kuş Uçsa Gölge Kalır
- Sonra İşte Yaşlandım
- Seyran
- Şiir Üzerine Notlar
- Uzak Bir Kıyıda / 1991-2013 - Toplu Şiirler III
- Celaliler Destanı
- Rüzgar Saati
- Şiiri Düzde Kuşatmak
- Sığda
- Sevda Kalıcıdır
- Toplu Şiirler
- İlahiler
- Sevdiğim Yaz Geldi Yine ( Ciltli )
- Maraş'ın ve Ökkeş'in Destanı
- Toplu Oyunlar
- Bütün Eserleri I - Gülten Akın
Gülten Akın Alıntıları - Sözleri
- Suya düşmüş arıyı gözleyen Bu dünya düşündürmez mi Kimin hayatı, kimin umurunda Oysa sarmalandın, paylaşıldın Ortasında sen gibi bir kalabalığın... (Sessiz Arka Bahçeler)
- Bazı adamlar var şaşıyoruz. Avuçlarındaki sıcağı nasıl Düzenlerini nasıl yitirmiyorlar Şaşıyoruz burası İstanbul  (Kestim Kara Saçlarımı)
- Azizler yahut günahkârlar gibi farketmez Ellerim yüreğim dolu gelmişim Şuracıkta dünyanın öbür ucunda Rüzgârı senin değirmenine çevirebilirim (Rüzgar Saati)
- Yüreği ışıdı, "insan'' diye düşündü. İnsandır. İnsanda umut vardır umut vardır... (42 Gün)
- Sevememek biraz yorgunluktandır. (Kestim Kara Saçlarımı)
- Gün kendini değiştiriyor. Ama insan kendini değiştiremiyor. (Beni Sorarsan)
- Bir roman kadar uzun bu tümce, - Sonra işte yaşlandım. (Uzak Bir Kıyıda 1984 - 2003)
- Biz belki çok bilen, çok dalgın, çok konuşkan Ama kesinlikle ölen solucanlarız Tam eskimiş, sinmiş gövdemize Tam kendimizin olmuş giysiyi Hızla yenileriz, hızla yenileriz, hızla, hız... (Sığda)
- Ayrılık sularda nilüfer görürsün tutamazsın (Ağıtlar ve Türküler)
- Bizcil sen de Kuş mu sandın yalanı yanlışı Taksan kanatlanır mı? Yediğin seni yakacak Vurduğun seni yakacak Gör cehennem yok mu var mı? (Ağıtlar ve Türküler)
- “Aynı dille konuşuyor / aynı dili konuşmuyoruz.” . (Ağıtlar ve Türküler)
- “. . . Aynı dille konuşuyor, aynı dili konuşmuyoruz." (Ağıtlar ve Türküler)
- "Senin verdiğin umudu Geyik içse ölür, balık yutsa.." (Toplu Şiirler)
- Her mültecinin içinde bir gül ağacı boylanır Sıcağa susuzluğa dayanıklı Ülkesizlik tüm ülkeler sayısınca genişliktir Sınırsızlığa sonsuzluğa dayanıklı (Sevda Kalıcıdır)
- "Adresini yaktım. Yakmak gibiydi biraz da dünyayı, her şeyi... Yaktım adresini, şimdi özlem dolu hayatım." (Toplu Şiirler)
- - Otuz gün oldu bacım bugün. Tam otuz gün. Eriyip gidiyorlar. - Sebebi neymiş peki, niye bu oruç. - İnsanca yaşamak istiyorlar yalnızca. Kötülüksüz, dayaksız. Ölmeyi, onurlarıyla ölmeyi seçtiler. (Toplu Şiirler 2)
- Ufak şeylerdi diyorum, küçük soluklar,bir ömre karşılık bu kör yalnızlık değildi seçtiğim... (Kuş Uçsa Gölge Kalır)
- Ağaçtan maviden denizden uçar kuş Kendinden uçamaz (Kestim Kara Saçlarımı)
- Bir roman kadar uzun bu tümce, —Sonra işte yaşlandım. (Uzak Bir Kıyıda / 1991-2013 - Toplu Şiirler III)
- Ah, kimselerin vakti yok Durup ince şeyleri anlamaya (Kırmızı Karanfil)