Dedem Bir Kiraz Ağacı - Angela Nanetti Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Dedem Bir Kiraz Ağacı kimin eseri? Dedem Bir Kiraz Ağacı kitabının yazarı kimdir? Dedem Bir Kiraz Ağacı konusu ve anafikri nedir? Dedem Bir Kiraz Ağacı kitabı ne anlatıyor? Dedem Bir Kiraz Ağacı PDF indirme linki var mı? Dedem Bir Kiraz Ağacı kitabının yazarı Angela Nanetti kimdir? İşte Dedem Bir Kiraz Ağacı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Angela Nanetti
Çevirmen: Sema Baykal
Yayın Evi: Günışığı Kitaplığı
İSBN: 9789944717670
Sayfa Sayısı: 160
Dedem Bir Kiraz Ağacı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Çağdaş İtalyan edebiyatının çok ödüllü yazarı Angela Nanetti'den Akdeniz sıcaklığında bir çocuk klasiği.
2006 Chronos Ödülü (Fransa)
2002 Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü Adayı
Tonino, köyde yaşayan dedesiyle anneannesine düşkün bir çocuktur. Onların köydeki sevgi ve eğlence dolu yaşamı, Tonino için anne babasının baskısından uzak, özgür günler anlamına gelmektedir. Annesi doğduğunda dedesinin dikmiş olduğu kiraz ağacı Felice ve anneannesinin beslediği akıllı kaz Alfonsina, Tonino için çok özeldir. Hele, yaşamındaki önlenemez değişiklikler, Felice ve Alfonsina'ya yepyeni bir gözle bakmasına neden olacaktır...
İtalyan edebiyatının güçlü yazarlarından, Hans Christian Andersen Ödülü sahibi Angela Nanetti'nin tüm dünyada çok sevilen romanı ilk kez Türkçe'de! Kitap, sevginin büyülü sarmallarında dolanan bir çocuğun aile büyükleriyle yaşadığı sıcaklığı, taşra yaşamının sevecenliğini yansıtıyor. Ölüm gibi zor bir temayı çocuk gerçekliğine taşıyan roman, insanı doğadan koparıp, kendisine yabancılaştıran kent yaşamı üzerine de düşündürüyor. Küçük Tonino'nun aile büyükleriyle ilgili duygularını onun dilinden şiirsel bir gerçekçilikle aktaran roman, çağdaş çocuk edebiyatının klasiklerinden kabul ediliyor. (Tanıtım Bülteninden)
Dedem Bir Kiraz Ağacı Alıntıları - Sözleri
- ben hoşuma gitmeyen şeyler anlatmak istemiyordum ve böylece artık okula gitmemeye karar verdim..
- Annem doğduğunda, dedem kasabaya inmiş; anneannem için bir çift altın küpe ve bir kiraz ağacı fidanıyla eve dönmüş. Bahçeye gidip bir çukur kazmış, çukurun içini sıcak gübreyle doldurmuş ve ağacı dikmiş; sonra bir çakı alıp, ateşte kızdırmış ve ağacın gövdesine bir isim yazmış: FELICITÂ (mutluluk). Gerçekte de bu, annemin ismi olmuş. Dedeme göre, kiraz ağacının da ismi aynı olmalıymış. Ama anneannem ona, bu ismin bir ağaç için pek uygun olmadığını söylemiş; bunun üzerine de dedem, ağaca FELICE (mutlu, neşeli) adını vermeye karar vermiş ve öyle de olmuş. O zamanlar Felice'nin üç dalı varmış ve ilkbaharda, annem yedi aylıkken ve dört dişi varken Felice de dört çiçek açmış. O andan itibaren annem ve kiraz ağacı birlikte büyümeye başlamışlar ve dedem Ottaviano ve anneannem Teodolinda'yla bir aile oluşturmuşlar. Bunu anlamak için aile fotoğraflarına bakmak yeterliydi.
- "Kendini iyi hissetmiyor musun, dede? " diye sordum. Dedem ayağa kalkıp, eve doğru yürüdü. "Çok iyiyim, ama buramda bir diken var, " diye cevap verdi; kalbini işaret ediyordu.
- "Gerçekten güzel bir öğlen sonrası geçirdik" dedi. "Bir süreliğine eski güzel günlere geri döndüğümü sandım. Oysa..."
- İyi ki Sen varsın!
Dedem Bir Kiraz Ağacı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Evet...kitap okumayı seviyorum, çocuklar için yazılmış kitapları daha çok seviyorum. Hele, kitabın konusu, çocuk yüreğinde duygusal olarak artılar kazandiracaksa başarılı oluyor bence. Ilk kez okuduğum, tesadüfen bulduğum kitap unutmayacaklarım içinde yerini aldı. Yetişkin bir insanın, çocuk yüreğini bu kadar güzel anlatmasına hayran kaldım. (Yasemin BAHADIR)
Oğlumun kitaplarından biri daha bitti. Çok tatlı bir hikaye. Tonino isimli bir erkek çocuğunun ebeveynleri, büyükanne ve büyükbabası ile ilişkileri. Gönül rahatlığıyla çocuklarınız okuyabilir. Bence siz de okuyun derim. (DEMET KURT)
Bu aralar okuduğum en güzel kitap diyebilirim. Küçük - büyük herkesin okuyabileceği Dedem Bir Kiraz Ağacı kitabında baş kahramanımız Tanino, köyde yaşayan dedesiyle anneannesine düşkün bir çocuktur. Tanino için dedesinin annesi doğduğunda diktiği kiraz ağacı Felice ve anneannesinin kazı Alfonsina çok önemlidir. Çünkü Felice ve Alfonsina da kaybettiği sevdiklerini bulacaktır... ♡ Kitabı okuyan arkadaşlar, siz de Dedem Bir Kiraz Ağacı kitabını benim gibi Şeker Portakalı'na benzettiniz mi? (WinchesteR)
Dedem Bir Kiraz Ağacı PDF indirme linki var mı?
Angela Nanetti - Dedem Bir Kiraz Ağacı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Dedem Bir Kiraz Ağacı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Angela Nanetti Kimdir?
1942’de İtalya’nın kuzeyinde, Bolonya’ya bağlı Budrio’da doğan Angela Nanetti, Bolonya Üniversitesi Ortaçağ Tarihi Bölümü’nü bitirdi, İtalyanca öğretmenliği yaptı. 1995’te öğretmenliği bırakıp kendini yazmaya adayan Nanetti, 2003’te Il Mondo dell’infanzia (Çocukluk Dünyası) adlı kitabıyla Hans Christian Andersen Ödülü’nü kazandı. Le memorie di Adalberto (Adalberto’nun Anıları), Cambio di stagione (Mevsim Değişikliği) ve Angeli (Melekler), özellikle çocuk ve gençlik kitaplarıyla tanınan yazarın çeşitli dillere çevrilmiş eserlerinden bazıları. Yaklaşık yirmi dile çevrilen ve Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan Dedem Bir Kiraz Ağacı (Mio nonno era un ciliegio, 1998) adlı çocuk romanı, 2002 Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü’ne aday gösterildi, 2006 Chronos Ödülü’nü kazandı. Son kitabı La compagnia della pioggia (Yağmur Topluluğu, 2009) olan yazar, İtalya’nın Adriyatik kıyısında, Pescara’da yaşıyor. -
Angela Nanetti Kitapları - Eserleri
- Dedem Bir Kiraz Ağacı
- Kuyrukluyıldız Eken Adam
- Düşler Sirki
- Hikâye Ormanı
- Mistral
- 100 Şatolu Çocuk
- Yağmur Kardeşliği
Angela Nanetti Alıntıları - Sözleri
- Angela Nanetti soruyor: Mutluluğun ne kadarı uyum ve kabulleniştir, ne kadarı hayal ve arayış ? (Kuyrukluyıldız Eken Adam)
- "Ama biliyor musun baba, Kara Adam'lar gerçekten var." (Hikâye Ormanı)
- Yıldızlar beni görüyor, diye düşündü. Kendini yalnız hissettiği gecelerde hep bu cümleyi tekrarlardı. ''Yıldızlar gökyüzünün gözleridir,'' derdi Myriam da. ''Ay ağzı; Güneş de başındaki tacı.'' (Kuyrukluyıldız Eken Adam)
- Yüzünün pencerenin camını yapıştıran Arno, Yıldızlar beni görüyor, diye düşündü. Kendini yalnız hissettiği gecelerde hep bu cümleyi tekrarladı. (Kuyrukluyıldız Eken Adam)
- "Tilki anlatmaya başladı, hikaye öyle güzel ve o kadar uzundu ki bütün gece sürdü. Hatta bir ara oradan geçen ay, bahçenin üzerindeyken onları dinlemeye koyulduğu için bir süre yolculuğuna devam etmeyi unuttu." (Hikâye Ormanı)
- "Gerçekten güzel bir öğlen sonrası geçirdik" dedi. "Bir süreliğine eski güzel günlere geri döndüğümü sandım. Oysa..." (Dedem Bir Kiraz Ağacı)
- "İhtiyar, 'Kuyrukluyıldızlar biraz savruk ama cömert kraliçelerdir,' derdi. Kendilerine özen göstermeye gerek duymayacak kadar güzeldirler. Gökyüzünde taranmamış, dağınık saçlarını savura savura dolaşır, oraya buraya dökerler. Döktükleri saçlar tohumlarıdır. Kraliçe arılar gibi onlar da böyle böyle yaşamın devamlılığını sağlarlar. (Kuyrukluyıldız Eken Adam)
- "Elden ne gelir!" diye tekrar etti. "Bari uyuyalım." (Yağmur Kardeşliği)
- İyi ki Sen varsın! (Dedem Bir Kiraz Ağacı)
- Yıldızlar kimsenin malı değildir, herkesindir. Yeter ki gökyüzünde doğduklarında gör, o zaman dileğin gerçekleşir. (Kuyrukluyıldız Eken Adam)
- ""İyi de, ormandaki o Kara Adam annemi ağlatan adam mı?" diye sordu Agata. "Bu Kara Adam'lar sürüsüne berekettir!" dedi Tilki esrarengiz bir şekilde. "Tilkilerin Kara Adam'ları olduğu gibi çocukların, hatta balıkların, köpeklerin, kuşların da Kara Adam'ları vardır ... " "Ya annelerin?" "Bazen . . . " (Hikâye Ormanı)
- Hayallerimizden vazgeçecek olan bizler değiliz, bizi terk edecek olan onlardır. (Kuyrukluyıldız Eken Adam)
- Tilkilerin Kara Adam'ları olduğu gibi çocukların, hatta balıkların, köpeklerin, kuşların da Kara Adam'ları vardır .. . (Hikâye Ormanı)
- "Kendini iyi hissetmiyor musun, dede? " diye sordum. Dedem ayağa kalkıp, eve doğru yürüdü. "Çok iyiyim, ama buramda bir diken var, " diye cevap verdi; kalbini işaret ediyordu. (Dedem Bir Kiraz Ağacı)
- "Her kuyrukluyıldızın kendi ışığı vardır ve her yıldız bir başka yıldızı çağırır." (Kuyrukluyıldız Eken Adam)
- Bir öykü, sonu iyi biterse güzeldir. (Düşler Sirki)
- "Bir ada, tek başına kalmak için değil, birilerinin gelmesi, birilerinin gitmesi için vardır." (Mistral)
- Arno ormandaki adamı düşündüğünde, içinde, hayal gücünü harekete geçiren, yüzlerce soru uyandıran bir merak kıpırdanmaya başladı. Bu gizemli yabancı kimdi? Neden o kulübeye sığınmıştı? Hayal gücü oradan oraya sıçradıkça, merak umudu besliyor ve yabancı adamın görmediği yüzü babasının bildik yüzüyle yer değiştiriyordu. Ya gelen babasıysa..? Ya onlara sürpriz yapmak için saklanıyorsa..? Belki de yardıma gereksinimi vardı? Belki de Arno’nun yardımına! (Kuyrukluyıldız Eken Adam)
- Yüzünü pencerenin camına yapıştıran Arno, yıldızlar beni görüyor, diye düşündü. Kendini yalnız hissettiği gecelerde hep bu cümleyi tekrarlardı. “Yıldızlar gökyüzünün gözleridir”, derdi Myriam da. “Ay, ağzı; Güneş de başındaki tacı.” Ya kuyrukluyıldızlar? Kuyrukluyıldızlar neyiydi gökyüzünün? Belki saçları, belki de kaşları” (Kuyrukluyıldız Eken Adam)
- Annem doğduğunda, dedem kasabaya inmiş; anneannem için bir çift altın küpe ve bir kiraz ağacı fidanıyla eve dönmüş. Bahçeye gidip bir çukur kazmış, çukurun içini sıcak gübreyle doldurmuş ve ağacı dikmiş; sonra bir çakı alıp, ateşte kızdırmış ve ağacın gövdesine bir isim yazmış: FELICITÂ (mutluluk). Gerçekte de bu, annemin ismi olmuş. Dedeme göre, kiraz ağacının da ismi aynı olmalıymış. Ama anneannem ona, bu ismin bir ağaç için pek uygun olmadığını söylemiş; bunun üzerine de dedem, ağaca FELICE (mutlu, neşeli) adını vermeye karar vermiş ve öyle de olmuş. O zamanlar Felice'nin üç dalı varmış ve ilkbaharda, annem yedi aylıkken ve dört dişi varken Felice de dört çiçek açmış. O andan itibaren annem ve kiraz ağacı birlikte büyümeye başlamışlar ve dedem Ottaviano ve anneannem Teodolinda'yla bir aile oluşturmuşlar. Bunu anlamak için aile fotoğraflarına bakmak yeterliydi. (Dedem Bir Kiraz Ağacı)