Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler - H. P. Lovecraft Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler kimin eseri? Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler kitabının yazarı kimdir? Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler konusu ve anafikri nedir? Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler kitabı ne anlatıyor? Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler PDF indirme linki var mı? Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler kitabının yazarı H. P. Lovecraft kimdir? İşte Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: H. P. Lovecraft
Çevirmen: Kerem Sanatel
Yayın Evi: Dex Yayınları
İSBN: 9786050959512
Sayfa Sayısı: 560
Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Bir yandan korkun bir yandan umudun varsa iki kanatlı olursun, tek kanatla uçulmaz zaten.
Mevlânâ
Edgar Allan Poe’nun mirasçısı ilan edilen ve “Uyandırılan her dehşet, sorumlusunu da yeryüzünden siler,” diyen Lovecraft, tıpkı yarattığı Cthulhu gibi korku edebiyatının en ilham verici mitoslarından biri. Cthulhu’nun Çağrısı, Charles Dexter Ward Vakası, Uzaydan Gelen Renk, Karanlıkta Fısıldayan ve Deliliğin Dağlarında öykülerinde; eski çağlardan kalma ve uzun süredir geri çekilmiş bekleyen yaratıklar, canavarlar, tanrılar efsanelerin, şiirlerin arasından çıkıp yanıbaşımızda soluk almaya başlıyor. Cthulhu’nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler, insanlığın en eski ve en güçlü duygusu korkuyu deşen öykülerle dolu “tuhaf” bir başyapıt.
“İnsanlığın huzuru ve güvenliği için yeryüzünün en karanlık kuytu köşelerinin ve ayak değmemiş mağaralarının kendi haline bırakılması mutlak suretle zaruridir; oralara ilişilmemelidir ki uykudaki anormallikler dirilmesin, küfür gibi varlığını sürdüren korkunç varlıklar zifiri inlerinden fışkırıp yepyeni ve
daha geniş çaplı fetihlere kalkışmasınlar.”
Yazar Hakkında:
Howard Phillips Lovecraft, 1890'da ABD'de dünyaya geldi. Babasını küçük yaşta kaybetti ve bunu psikolojik ve fiziksel açıdan etkiledi. Kara büyü, yasak kitaplar, ezoterizm, okültizm, farklı boyutlar temalarından büyük ölçüde etkilenen yazar; zamanla kendi mitosunu oluşturmaya başladı. Lovecraft, deniz canlılarına karşı büyük bir fobiye sahipti ve bu fobi, yazarın meşhur Cthulhu Mitosu'nun oluşmasında büyük bir etkiye sahiptir. Bilimkurgu ve korkuyu birleştiren ilk yazar anılan Lovecraft, meşhur Mitos'unu yaratarak "Kozmik Korku" adında bir türün de oluşmasını sağladı. H. P. Lovecraft, ölümüne kadar geçen sürede çok sayıda kısa öykü ve novella kaleme almıştır.
Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler Alıntıları - Sözleri
- Ex nihilo nihil fit, yani; hiçbir şey yoktan var olmaz.
- ...sanırım asıl sakatlık ruhundaydı.
- Gene söylüyom, başa çıkamıycaan şeyi hiç uyandırmayacan... :)
- Sanırım bilinçaltım, henüz bilinçli olarak kavrayamadığım bir şey yakalamıştı.
- Devir kanunsuzluk devriydi.
- Sonsuzluğa uzanan bir tek ölüler değildir, Sonsuz çağları deviren ölüm bile ölebilir."
- ...''başa çıkamayacağın şeyi uyandırmayacaksın.''...''..bir insan doğanın sınırlarını zorlamamalıdır, uyandırılan her dehşet sorumlusunu da yeryüzünden siler.''...
- Uyandırılan her dehşet, sorumlusunu da yeryüzünden siler.
- İnsan ırkı yeryüzünün bilinç sahibi varlıkları arasında kesinlikle yalnız değilmiş.
- Sonsuzluğa uzanan bir tek ölüler değildir, Sonsuz çağlar deviren ölüm bile ölebilir.
- Ölüm ancak anılarını silebilirse bir lütuf sayılırmış.
- Hepsi katıksız bir teslimiyet içindeymiş sanki, başka bir alemdelermiş gibi, adeta görünmeyen cellatların eşliğinde emin adımlarla kendi felaketlerine ilerliyorlarmış.
- Yaklaşık bir buçuk metre uzunluğundaki pembemsi yaratıkların bir çift devasa sırt yüzgeci ya da zarımsı kanadı, bir dizi eklemli uzvu, kabuklu gövdeleri vardı ve normalde kafasının olması gereken yerde de çok sayıda güdük antenle kaplı, oval şeklinde bir yumru bulunuyordu.
- Ex nihilo nihil fit, yani; hiçbir şey yoktan var olmaz.
- Beş loblu beyninin gelişmişliği şaşırtıcıydı; ayrıca kısmen kafadaki kılcal kamçılarla alakalı, yeryüzündeki diğer hiçbir organizmayla bağdaşmayan yabancı unsurlara sahip bir duyu organının emareleri vardı. Muhtemelen beşten fazla duyuya sahipti, dolayısıyla mevcut benzerliklere bakarak davranış biçimini kestirmek mümkün değildi.
Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Korku: Kitap kalın olduğu için çantamda, yanımda taşımak istemedim. Yanımda taşıyamayınca bitirmesi uzun sürdü. Bende artık bitsin diye son sayfaların fotoğrafını çektim ve otobüste durakta okumaya devam ettim. Son sayfalara yaklaştığım bir sabah otobüste ters koltuğa oturmuştum. Şanslıyım yer bulduğuma. Neyse ben açtım telefonu sayfaları okuyup okuyup siliyorum. Bir yolcu bindi. Sanırım parfümü çokça kullanmış ya da çok ağır bir koku. Ya da her ikisi de. Hem ağır bir koku hem bolca... Maske takmama rağmen koku burnumu fena yaktı. Kokudan burnum bile rahatsız olmaya başladı. Bindiğim otobüste öyle lay lay gitmiyor. Bir yere yetişmesi lazımya hani, her frende ön koltuğa şöyle bir gidip geliyor yolcular. Ben de deliliğin dağlarında canavar avındayım. Öyle bir yer okudum ki zaten ters oturmuşum, zaten parfüm baş ağrısı yapmış, zaten otobüs dans ederek gidiyor hemen kapattım telefonu. Midem kalktı. Hele şükür bitirdim. Neden bu kadar yazı yazdım. Bütün bu olumsuzluklara rağmen bitmesini istedim. Sonunu bilmek istedim. Aman ne okuyacağımda diyebilidim ama kendine çeken bir yanı var. Güzel bir kitaptı kötü değildi. Ama 560 sayfa bir roman olsa okunabilir fakat aynı yazardan 6 farklı kısa roman ya da öyküyü okumak benim için sıkıcı oldu. Uzun sürdü uzun sürmesi daha da sıktı beni. Ama yine de bitirmek istedim. Bunların haricinde içlerinde en çok birini sevdim. ''Uzaydan gelen renk'' Ve şu yaşımda gerçekten o sayfaları okurken korktum. Herkesin okuyacağı bir tarz değil. Bazı yerlerde betimlemeleri çok uzun. Ama hikayelerin konuları diğer kitaplara benzemeyen tarzda. Farklılık isteyenler için güzel bir alternatif. İlk defa bu tarz bir inceleme yazdım. Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim. Bol kitaplı çok okumalı günler dilerim. (Büşra Koç Çiçekli)
H.P. Lovecraft'ı okudukça bilmemenin güzelliklerini keşfediyorum. Zira bilmediklerimiz korkularımız, dolayısıyla da hayal gücümüzü tetikliyor. Lovecraft da ıssız bir köyden, buzulların bilinmezliğinden, hatta Plüton'un keşfinden bile korkmuş olacak ki üzerine delicesine, altın hayaller geliştirmiş. İyi ki bilmiyormuş ve iyi ki korkmuş. Farklı coğrafyalarda ve farklı "gelişlere" sahip öykülere yer veren bu derleme haliyle öğretici dipnotlara da sahip. Coğrafya, sanat, bilim hakkında bir dolu dipnotu zihninize kazıyabilirsiniz. Özellikle "Deliliğin Dağlarında" eserindeki tarihi kalıntıların bilimsel terimleri oldukça zengin. Öte yandan Lovecraft'ın korku ve bilim-kurgu sinemasındaki görsel etkisine şahit olmak şahane. 80'ler ve hatta günümüz sinemasında, filmin konusu Lovecraft temasına uygun olsun ya da olmasın, kozmik anlatının görselleştirilmesinde hep bir Cthulhu mitosu esintisi oluyor. Hatta seslerin bile bu çağrışımlarla yaratıldığına inanıyorum. Edebi anlamda sorunları görmek mümkün. Lovecraft bazı meselelerin betimlemelerine öylesine takılı kalıyor ki, farklı cümlelerle aynı şeyin sayfalarca anlatımına maruz kalıyoruz. Ayrıca beyefendinin yersiz ırkçılığı da zaman zaman öylesine sinir bozucu oluyor ki gülünç bir hal alıyor ve kahkaha attıracak düzeye geliyor. Kendisi sıradan bir zencinin odaya girişini anlatıp devam etmek yerine, bir anda gereksiz nefretine yenik düşüp, olayla alakası olmayan aşağılamalar yapıyor. Fakat ilk paragraflarda belirttiğim üzere benzersiz bir kozmik hayal gücünü okuyoruz. Kötü bir insan olsan da, edebi açıdan iyi ki var olmuşsun Lovecraft. (Furkan Doğan)
Korku türünü sevenlerin baş yapıtı Lovecraft: Öncelikle bu kitabı incelemeden önce belirtmek istediğim bir konu var. Korku türünü ilk defa okudum. Lovecraft'ı yıllardır tanısam da hep Conan'ın yazarı Robert E. Howard ile ortaklıkları dışında pek bir bilgim yoktu. O ortaklıkta Weird Tales gibi türünün ilk dergisi olan 1922'in sonlarında yayına başlayan ender bir dergiyle oldu. Evet korku türü fakat o dönemin korkusu biraz farklıydı. Kılıç-büyü-fantezi üçlemeleri korku içeriyordu. Bu türü araştırırken kahramangiller adlı sitenin 6 yıldır korku türü ve edebiyatı hakkında podcastler yaptığını görünce sevinçten nereden başlayacağımı bilemedim. Lovecraft hakkında olanları mutlaka ama mutlaka dinleyin. 1. :https://kahramangiller.com/podcast/gerisi-hikaye-bolum-20-h-p-lovecraft-i/ 2. :https://kahramangiller.com/podcast/gerisi-hikaye-bolum-21-h-p-lovecraft-ii/ Kitaba değinmek gerekirse Lovecraft'ın hayatı olağandışı biçimde ilerleyen ve hep deliliğin sınırında giden fakat delirmemeyi başaran bir yazar olmuştur. Hayatı hakkında belli başla hikayeler var. Onun yeri burası değil gibi. Kitapta 5 tane hikaye ya da kısa roman türünden örnekler bulunuyor. İlk örnek Cthulhu'nun çağrısı muazzam dehşete düşüren, meraktan korkutan bir edebi esere dönüşürken insanlık öncesi bir varlıktan bahsediyor. Hatta bu Cthulhu denen yaratığa insanlar fazlaca inanıp tarikatlar bile kurmuşlardır gerçek anlamda. 2. hikaye olan Charles Dexter Ward vakası ise yine ürkünç ama bu sefer hayli uzun bir hikaye bizi karşılıyor. Akıl hastanesinde yatan Charles Dexter'ı bu duruma getiren sizce nedir? Sanrılar ve anlatılamayacak dereceye varan kabuslarına ney neden olmaktadır? İşte ailenin bir tanıdığı olan Doktor Willett bunu araştırmak için yola çıkar ve o da deliliğin sınırlarında gezdiği son anda anlar. Burada Lovecraft'ın diğer hilkat garibesi Yog-Sothoth karşımıza çıkar. Gönderemeyeceğin şeyi çağırmayacaksın. 3. hikaye olan Uzaydan Gelen Renk en tatlı hikaye olarak duruyordu. Arkham düşen bir meteordur. Daha sonra bunların sayısının fazlalılığı anlaşılırken köydeki ve civardaki herkes garip bir biçimde ölmektedir. 4. hikayemiz Karanlıkta Fısıldayan sonu ile ağır bir yutkunma hissi bıraktıran dehşet'ül vahşet bir hikaye örneğidir. Akeley çiftliğinde bir şeyler olmaktadır. Henry Akeley'in Wilmarth'a yolladığı mektuplarda çiftliğin etrafında Dünya dışı bir varlığın onu rahatsız ettiğini yazar. Hatta telefonları bile kesebilmektedir. Doktor bir teklif üzerine korkarak oraya gider ve sonunda SPOİLER---!!!!! . . Akeley'in çoktan ele geçirip bedenini kaybettiğini anlar. Doktor koltukta Akeley'in uzuvları gördüğünde kafayı yemek üzereydi. Son hikayemiz Deliliğin Dağlarında beni biraz sıktı. Kopuk iletişimler ile ilerleyen bu olaylar silsilesi Güney Kutbu'na araştırmaya giden bir grubun sonuyla biter. Evrimsel olaylara, milyon yıllık bitki, hayvanlara değinirken Lovecraft burada bize bilmediğin bir şeyi fazla eşelememeyi öğütlüyor. (Emre)
Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler PDF indirme linki var mı?
H. P. Lovecraft - Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı H. P. Lovecraft Kimdir?
Howard Phillips Lovecraft, (20 Ağustos 1890-15 Mart 1937) Amerikalı korku yazarı ve Cthulhu Mitosu'nun yaratıcısı. Eserlerinde bilim kurgu ile korkuyu birleştiren ilk yazardır.
20 Ağustos 1890'da Rhode Island, Providence'de doğdu. Pazarlamacı olan babası Winfield Scott Lovecraft ve annesi Sarah Susan Phillips Lovecraft'ın tek çocuğuydu. Anne ve babası, ikiside otuzlu yaşlarındayken evlenmişlerdi. 1893 yılında Lovecraft henüz 3 yaşındayken, babası Chicago'da bir iş gezisinde olduğu sırada kaldığı otel odasında ağır bir psikolojik rahatsızlık geçirdi. Providence'e geri getirilerek Butler Akıl Hastanesi'ne kaldırıldı. 1898 yılında bir sinir krizi sonucu geçirdiği felç yüzünden ölene dek burada kalacaktı. Babasının hastalığı ve ölümünün Lovecraft üzerinde oldukça büyük ve derin bir etkisi oldu.
Yazarın en verimli dönemi, yaşamının son on yılında Providence'e döndükten sonra başladı. En bilinen kısa öyküsü Charles Dexter Ward Vakası ve Deliliğin Doruklarında'yı bu dönemde yazdı. Alonzo Typer'ın Günlüğü, Tümsek, Kanatlı Ölüm gibi birçok hayalet öyküsünü edebiyat dünyasına tanıttı. En üretken olduğu bu yıllarda iyice yoksullaşan yazar hayatta kalan teyzesiyle küçük bir pansiyona taşınmak zorunda kaldı.
1936'da yazara bağırsak kanseri teşhisi kondu. Yetersiz beslenme yüzünden durumu iyice ağarlaşan Lovecraft, 15 Mart1937 yılında Providence'de yaşama veda etti.
H.P. Lovecraft adı, 1926 yılında yazdığı korku romanı Cthulhu Mitosu'yla ölümsüzleşti. Bu roman, birçok filme, besteye ve çizgi romana esin kaynağı oldu. Günümüzde de yaşamını sürdüren aralarında Stephen King, Bentley Little, Joe R. Lansdale ve Neil Gaiman'ın bulunduğu birçok bilim kurgu yazarına esin kaynağı oldu.
H. P. Lovecraft Kitapları - Eserleri
- Cthulhu'nun Çağrısı
- Deliliğin Dağlarında
- Nyarlathotep
- Karanlıkta Fısıldayan
- Innsmouth'un Üzerindeki Gölge
- Uyku Duvarının Ötesinde
- Charles Dexter Ward Vakası
- Erich Zann'ın Müziği
- Lanetin Uyanışı
- Zamanın Dışından Gelen Gölge
- Mezarlıktaki Dehşet
- Cthulhu’nun Çağrısı
- Toplu Eserler 1
- H.P. Lovecraft - Bütün Hikayeleri
- Bilinmeyen Kadath'a Düş Yolculuğu
- Bütün Romanları
- İki Novella: Inssmouth Üzerindeki Gölge - Zamanın Uçurumunda
- Denizler Kuruyana Kadar
- Dunwich Dehşeti
- Herbert West : Diriltici
- H.P. Lovecraft Seçme Eserler
- Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler
- Dagon
- Toplu Eserler 2
- Karanlığın Hayaleti
- Edebiyatta Doğaüstü Korku
- Toplu Eserler 3
- Tuhaf Kurgu Yazmak Üzerine Notlar
- Tuzak
- H.P Lovecraft'tan Üç Öykü
- H.P. Lovecraft Seti
- Ölülerin Çığlığı
- Yuggoth’tan Mantarlar
- Gotik Öyküler
- The Horror at Red Hook
- The Colour Out of Space
- Bothon
- Cthulhu Mitosu Öyküleri
- Le Temple
- The Dunwich Horror
- The Horror in the Museum
- Evdeki Resim
- At The Mountains of Madness
- The Lurking Fear
- Gölgelerden Gelen Korku
- H.P. Lovecraft's the Dunwich Horror
- Complete Works of H. P. Lovecraft
H. P. Lovecraft Alıntıları - Sözleri
- Evrendeki bütün dehşeti gördüm, bundan sonra ne bahar sabahları ne de yaz çiçekleri benim için zehirden başka bir şey olamaz. (Cthulhu'nun Çağrısı)
- “Her biri kendi yönünde çaba sarfeden bilimler bugüne kadar bize çok az zarar verdi,ama bir gün dağınık bilgilerin bir araya getirilmesi gözlerimizin önüne öyle korkunç bir gerçeklik serecek ki,bu manzara içindeki kendi konumumuzu görünce ya ortaya çıkan bu gerçek nedeniyle delireceğiz ya da ölümcül ışıktan yeni bir karanlık çağın huzur ve güvenliğine kaçacağız.” (Cthulhu’nun Çağrısı)
- Büyük bir sır, tabii varsa bileni. (Yuggoth’tan Mantarlar)
- Altımızdaki inanılmaz manzaraya aptal aptal bakarken dilimizin ucuna ‘Corona Mundi -Dünyanın Çatısı-’ gibi türlü türlü fantastik deyişler geldi. Bu ölü kutup dünyasını ilk gördüğümden beri sık sık aklıma takılan tekinsiz eski efsaneleri şeytani Leng yaylasını, Mi-Go’yu Himalayalar’ın iğrenç Karadam’mı, insanlık öncesi dönemlere ilişkin imalarla dolu Pnakotic Elyazmalarını, Cthulhu Mezhebi’ni, Necronomicon’u, şekilsiz Tsathoggua ve bu yarı-varlıkla ilişkili şekilsiz yıldız döllerinden daha kötü şeyler üzerine Kuzey ülkelerinin söylenlerini düşündüm yeniden. (Toplu Eserler 1)
- Yeryüzündeki en büyük lütuf, insan zihninin çevresinde bulunan her şeyle bağlantı kurma konusundaki yetersizliğidir bence. (Cthulhu'nun Çağrısı)
- Hayatım boyunca bilinmeyene karşı hissettiğim hevesi kaybetmedim ve son gelmeden evreni olabildiğince yakından tanımaya kararlıyım. (Mezarlıktaki Dehşet)
- “Bilinmeyen, bazı insanları sanıldığından çok fazla çekiyor..” (Bütün Romanları)
- "Nereye gittiğini gizli tut. Büyük bir aydınlanma seni bekliyor." (Karanlıkta Fısıldayan)
- Fakat evrende acı olduğu kadar merhemi de vardı ve o merhem unutuştu. (Lanetin Uyanışı)
- Bazen kendine gelmen için, başkalarından gitmen gerekir. Uzaklaşmak, özgürlüktür... (Charles Dexter Ward Vakası)
- Yaklaşık bir buçuk metre uzunluğundaki pembemsi yaratıkların bir çift devasa sırt yüzgeci ya da zarımsı kanadı, bir dizi eklemli uzvu, kabuklu gövdeleri vardı ve normalde kafasının olması gereken yerde de çok sayıda güdük antenle kaplı, oval şeklinde bir yumru bulunuyordu. (Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler)
- Tanrım al beni! Buradayken kırmızı olurum daha iyi, Zambak gibi beyaz ve yarım yıldır ölü olacağıma! (Uyku Duvarının Ötesinde)
- Yüzeye çıkmış olan batabilir, batmış olansa yüzeye çıkabilir. (Cthulhu'nun Çağrısı)
- Deniz delirmiş gibi monologuna ve rüzgâr söylenmesine devam etti, fakat bunlar bilinçsizliğin duvarlarıyla benden uzaktaydı ve bir süreliğine gece okyanusu uyuyan bir zihinden atılmıştı. (Denizler Kuruyana Kadar)
- Hafıza bazen merhametli silinmeler yapıyor. (H.P Lovecraft'tan Üç Öykü)
- …bir insan Doğayla belirli sınırların ötesinde oynayamaz ve dokuduğun her dehşet, seni yeryüzünden silmek için yükselir. (Bütün Romanları)
- Kinik olmak iyidir, hâlinden hoşnut bir kedi olmak daha bile iyidir ve en iyisi de hiç var olmamaktır. (Tuhaf Kurgu Yazmak Üzerine Notlar)
- Ölüm merhametlidir; çünkü oradan dönüş yoktur, ama gecenin öte tarafından yorgun, bitkin ve bilgili geri dönenler için artık huzur diye bir şey yoktur. (Herbert West : Diriltici)
- Erken uyarılan, erken önlem alır. (Denizler Kuruyana Kadar)
- kelimeler ruhumu kemiren dehşet ve şaşkınlığın yalnızca çok küçük bir kısmını anlatabilir. (Zamanın Dışından Gelen Gölge)