diorex
sampiyon

Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas - Michael Ende Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas kimin eseri? Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas kitabının yazarı kimdir? Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas konusu ve anafikri nedir? Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas kitabı ne anlatıyor? Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas PDF indirme linki var mı? Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas kitabının yazarı Michael Ende kimdir? İşte Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 15.04.2022 18:00
Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas - Michael Ende Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Michael Ende

Çevirmen: Saadet Özkal

Editör: Işıl Şahin

Tasarımcı: Ezgi Gültekin

Orijinal Adı: Jim Knopf Und Lukas Der Lokomotivführer

Yayın Evi: Pegasus Yayınları

İSBN: 9786052993354

Sayfa Sayısı: 272

Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Düdüğünü neşeyle öttüren Emma, bilge Lukas ve küçük Cim’le arkadaşlığın değerini ve gökkuşağının tüm renklerinin bir aradayken daha güzel olduğunu keşfedeceksiniz…

Lokomotifçi Lukas, lokomotifi Emma’yla küçücük bir ada ülkesi olan Hasvetya’da yaşar. Bir gün postacı adaya şüpheli bir paket getirir. Paketten çıkan küçük Cim büyüyüp delikanlı olduğunda adada yeteri kadar yer olmayacağı için Lukas ve Emma ile adayı terk edip büyük bir maceraya atılır.

Camdan ağaçlar, ejderhalar, güyadevler, bezelye kadar çocuklar ve krallarla dolu bu macerada kahramanlarımızın başına gelmeyen kalmayacaktır.

Momo ve Bitmeyecek Öykü’nün yazarı Michael Ende’den, hem çocuklar hem de yüreği çocuk kalan yetişkinler için, arkadaşlık ve cesaret üzerine Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü sahibi bir başyapıt daha…

(Tanıtım Bülteninden)

Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas Alıntıları - Sözleri

  • "Belgeniz olmadan" diye açıkladı üçüncüsü "resmi olarak yoksunuz demektir! Çünkü var olmayan bir insan hiçbir yere gidemez.
  • "Korku hiçbir işe yaramaz çünkü. Korku varsa, her şey olduğundan çok daha kötü görünür insana."
  • Çünkü bu yılan cinsinin her iki ucunda da kafası vardı, bu yüzden nereye sürüneceği konusunda kendisiyle sürekli fikir ayrılığına düşüyordu. Dolayısıyla bu yılanların bir hayvanı anlayabilmeleri söz konusu değildi. Onun için sebzeyle beslenmek zorundaydılar, sebzeler kaçamıyordu çünkü.
  • "Pek çok insanın bir takım özellikleri var. Sözgelimi Bay Düğme siyahi. O doğuştan böyle ve bu yüzden garipsenecek bir yanı yok, öyle değil mi? İnsan niye siyahi olmasın ki? Ama ne yazık ki insanların çoğu böyle düşünmüyor. Sözgelimi kendileri beyazsa, tek doğru rengin kendi renkleri olduğuna inanıyor ve birilerini siyahi olmasından hoşlanmıyorlar. Çok üzücü ama insanlar çoğunlukla böyle mantıksızlar."
  • "İnsanlar kendileri beyazsa, tek doğru rengin kendi renkleri olduğuna inanıyor ve birilerinin siyah olmasına karşı çıkıyorlar. Çok üzücü ama insanlar çoğunlukla böyle mantıksızlar..."
  • Korku varsa, her şey olduğundan çok daha kötü görünür insana.
  • Asıl işi uyruk olmak ve yönetilmekti.
  • 'İnsanlar kendileri beyazsa, tek doğru rengin kendi renkleri olduğuna inanıyor ve birilerinin siyah olmasına karşı çıkıyorlar. Çok üzücü ama insanlar çoğunlukla böyle mantıksızlar.'
  • Kral'ı yalnızca hafta sonları ve bayram tatillerinde görmek mümkündü. Çünkü O, zamanının büyük çoğunluğunu yöneterek geçirmek zorundaydı.
  • "Kendileri bile birbirlerini ayırt edemiyorlardı. Ama bundan rahatsız görünmüyorlardı. Belli ki içlerinden hiçbiri aslında kim olduğunu bilmiyordu. Bilmeye can attıkları da yoktu, çünkü hepsi aynıydı zaten."
  • "Gerek olmaz olur mu? Lokomotifçiye lokomotif gerekir, yoksa başka neyi sürecek? Asansörü mü? Ama o zaman asansörcü olurdu! Üstelik gerçek bir lokomotifçi lokomotif sürmek ister, başka bir şey değil."
  • "şimdi Cim , insanın bir hüner sahibi olmasının , yeri geldiğinde ne kadar işe yaradığını göreceksin."
  • Gerek olmaz olur mu? Lokomotifçiye lokomotif gerekir, yoksa başka neyi sürecek? Asansörü mü ? Ama o zaman asansörcü olurdu!
  • Ne var ki, onun tam olarak ne kadar güçlü olduğunu kimse bilmiyordu, çünkü huzurlu, sakin bir yaşamı vardı ve hiçbir zaman gücünü kanıtlamak zorunda kalmamıştı
  • -Yoo, bence yine de endişelenecektir," dedi Lukas. Yüzü düşünceli bir hal aldı. "Hem sen mektup yazamazsın ki yazmayı bilmiyorsun!" -"Olsun, ben de mektup çizerim,"

Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Çocuklara hitap ettiği düşünülsede fantastik film tadında olan kitap akıcı olmanın yanında sürükleyiciydi. Hayal gücünün sınırlarının olmadığını kanıtlamaya çalışırken beş duyuyla ilgili gerçeklerin değişmeyeceğini ve hayat boyu sürecek olan bazı derslerin yanında insanı -ya ne kadar güzel böyle eğlenceli kitaplar yazmak -diye düşündüren cezbedici bir kitap olduğu söylenebilir. (Azize)

Kitabın orjinal dili, yazarın anlatım yeteneğini daha iyi anlamamıza sebep oluyor. Deyimler, ülkeye özgü kültür, cümle kuruluşu, olayları betimlemesi bambaşka. Çoğu çevirilerde bunu yakalamak zor. Büyük başarı elde ettiği ilk eseri olan bu kitapta, fantezi dünyasını anlatan, gerçek dünyayla da bağlarını koparmayan Ende, çocuklar için yazmış olduğu eserleriyle her yaştan okuyucuya hitap ediyor. Ende' nin kitaplarını severek okuyorum. (M. K)

Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas PDF indirme linki var mı?

Michael Ende - Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Michael Ende Kimdir?

12 Kasım 1929’da, gerçeküstücü bir ressamın oğlu olarak Almanya’da Garmisch-Partenkirchen’de dünyaya geldi.

1945’te, on altı yaşındayken askere çağrılınca eğitimini sürdürdüğü Waldorf okulundan ayrıldı. Savaştan sonra 1948-1950 yılları arasında bir drama okuluna katıldı, aktörlük yaptı, skeçler ve kısa oyunlar yazdı, Münih Halk Tiyatrosu’nda yönetmenlik ve Bavyeralı bir yapım şirketi için film eleştirmenliği yaptı.

Yazar olarak ilk büyük başarısı, çocuklar için yazdığı Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas (Jim Knopf und Lukas der Lokomotivfuehrer)’dir. Fantezi dünyasını seçen, fakat gerçek dünyayla olan bağlarını da koparmayan öyküleriyle pek çok övgü ve ödül almasına karşın alçakgönüllülükten vazgeçmemiştir. Fantezi romanı Bitmeyecek Öykü’yle dünya üzerindeki milyonlarca çocuğu büyüleyen Michael Ende, 64 yaşında, Stuttgart’ta mide kanseri sonucu yaşamını yitirdi.

Yazın hayatına 1950’lerde kabare senaryoları yazarak başlayan Ende’nin en çok ses getiren kitabı 1979’da yayımlanan The Neverending Story’ydi (Bitmeyecek Öykü). Roman 30’dan fazla dile çevrildi ve uluslararası alanda çok satanlar listesine girdi. Ayrıca Momo adlı kitabı ise büyük ses getirdi. Kitabında zamandan bahseden yazar, bu romanın hikayesini birinden duyduğunu, duyduklarını hiç değiştirmeden bize aktardığından bahsediyor yazarımız.

Michael Ende Kitapları - Eserleri

  • Momo
  • Bitmeyecek Öykü
  • Dilek Şurubu
  • Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas
  • Cim Düğme ve Vahşi 13'ler
  • Özgürlük Hapishanesi
  • Ayna İçinde Ayna
  • Santa Cruza Giden Uzun Yol
  • Çıplak Gergedan
  • Rüyayiyen
  • Sabırlı Sakin Yürür
  • Ayıcık ile Hayvanlar
  • Pimpirik ile Sümsük
  • Hoyrat Rodrigo Ve Yaveri Bücür
  • Büyü Okulu ve Diğer Öyküler
  • Ayna İçinde Ayna
  • Özgürlük Hapishanesi

Michael Ende Alıntıları - Sözleri

  • 'İnsanlar kendileri beyazsa, tek doğru rengin kendi renkleri olduğuna inanıyor ve birilerinin siyah olmasına karşı çıkıyorlar. Çok üzücü ama insanlar çoğunlukla böyle mantıksızlar.' (Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas)
  • Peki "bir"likte ya da zamansızlıkta birbirimize rastlayacak mıyız? Rastlarsak, o zaman ne olacağız? Yoksa o zaman artık olmayacak mıyız? Ya da Evet ile Hayır gibi birbirimizi tamamlayacak mıyız? (Ayna İçinde Ayna)
  • "Tuhaftır ama korkunç şeyler çok fazla tekrarlandığında korkutma güçlerini kaybederler." (Bitmeyecek Öykü)
  • Her şey düşleyebileceğimden çok daha mükemmel ve gerçek (Bitmeyecek Öykü)
  • "Bir gün gelecek ve sanki hiç yaşamamış gibi ölüp gideceğim." (Momo)
  • Ama insanın yapmak istediği şeyi yapması öyle kolay değildir. Onun ne olduğunu bulmak sıklıkla uzun zaman gerektirir, bazen de birazcık şans. (Hoyrat Rodrigo Ve Yaveri Bücür)
  • Yemek yiyen birini seyretmekle insanın karnı doymuyor çünkü! (Büyü Okulu ve Diğer Öyküler)
  • Zavallı, acınası dünya için iyilikten başka bir şey istemiyoruz! (Dilek Şurubu)
  • Belki de kötülüğün tüm sırrı, hiçbir sırrı olmamasından ibarettir. (Özgürlük Hapishanesi)
  • Peki ama bu sözcük ne anlatır: Anı? Üzerine kurduğumuz bilinç ne kadar da yıpranmış. Daha biraz önce söylenmiş, okunmuş, yapılmış olan şey hemen sonra gerçek değildir artık. Yalnızca bizim belleğimizde var olan bir şeydir ve bütün yaşamımız, hatta bütün dünyamız böyledir. Gerçek diyebileceğimiz şey, o sonsuz küçüklükteki şimdiki zaman anıdır yalnızca ve o da biz onu düşünmek istediğimizde çoktan geçip gitmiştir. (Özgürlük Hapishanesi)
  • Bir şeye aklım bir türlü ermiyor: Neden kötüler dünyada bu kadar güçlü oluyor da iyiler hep kaybediyor? (Dilek Şurubu)
  • “Hiçbir trenin gelmeyeceğini, hiçbirinin kalkmayacağını biliyorsunuz. Hepsi yalan!” (Ayna İçinde Ayna)
  • -Yoo, bence yine de endişelenecektir," dedi Lukas. Yüzü düşünceli bir hal aldı. "Hem sen mektup yazamazsın ki yazmayı bilmiyorsun!" -"Olsun, ben de mektup çizerim," (Cim Düğme ve Lokomotifçi Lukas)
  • Yol boyunca belirli bir şey düşünmez, küçük ve saçma hayaller kurar, biraz bilinçli de olsa hayal kırıklıkları yaşardı. (Ayna İçinde Ayna)
  • "Yeni yılın kutlu olsun, Yakup," dedi Mauro içtenlikle. "Senin de," diye karşılık verdi karga. "Sana başarılar dilerim. Kendine iyi bak Mauro Mauroğlu." "Bu bir ayrılık konuşmasına benziyor," dedi kedi. "Evet," diye gakladı karga, "inan bana, bundan sonra böyle olması daha iyi. Koşullar tekrar doğal olunca, kediler ile kuşlar da yeniden doğal düşmanlar olurlar." (Dilek Şurubu)
  • Ne istiyorsan onu yap ! (Bitmeyecek Öykü)
  • Arayın, bulacaksınız (Özgürlük Hapishanesi)
  • “İnsan her şeye alışıyor.” (Ayna İçinde Ayna)
  • Momo'nun hiç kimsenin yapamayacağı şekilde başardığı şey şuydu: dinlemek. Belki şimdi pek çok kimse, bu da bir şey mi, herkes dinlemesini bilir diyecektir. Oysa hiç de öyle değil. Çok az kimse gerçekten iyi bir dinleyicidir. Dinlemek konusunda Momo'nun eşi benzeri yoktur. (Momo)
  • "Üzerinden gözyaşlarının aktığı taştan bir erkek çehresi her kadının kalbini eritecektir." (Özgürlük Hapishanesi)

Yorum Yaz