diorex
sampiyon

Çayname - Okakura Kakuzo Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çayname kimin eseri? Çayname kitabının yazarı kimdir? Çayname konusu ve anafikri nedir? Çayname kitabı ne anlatıyor? Çayname PDF indirme linki var mı? Çayname kitabının yazarı Okakura Kakuzo kimdir? İşte Çayname kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 08.09.2022 02:00
Çayname - Okakura Kakuzo Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Okakura Kakuzo

Çevirmen: Ayşegül Seç

Orijinal Adı: The Book of Tea

Yayın Evi: Arion Basım Yayın

İSBN: 9789755711508

Sayfa Sayısı: 112

Çayname Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Carpe diem-günü gün etme'nin, ucuz çıkarcılığın, basit kafa'nın, düşünmeme'nin geçer akçe olduğu bugün'ün yaşamında, ruhumuzu serinletecek tertemiz bir damla su..

-Dr. Kriton Dinçmen-

Çayname Alıntıları - Sözleri

  • Çayseverlik günlük hayatın acı gerçekleri arasın­daki güzellikler üzerine kurulmuş, saflığı ve uyumu, karşılıklı yardımlaşmanın gizemini, sosyal düzenin romantizmini öğreten bir ekoldür. Aslında yaşam dediğimiz imkânsızlıklarla dolu düzendeki hataları düzeltmek için verilen bir çabadır.
  • Sakyamuni, Konfüçyüs ve Laotze bir keresinde yaşamın simgesi olan bir kavanoz sirkenin önünde durmuş ve tadına bakmak için parmaklarını daldırmışlardır. İşin gerçeği; Konfüçyüs sirkenin ekşi, Buda acı, Laotze ise tatlı olduğunu söylemiştir.
  • Gerçeğe ancak zıtların anlaşılmasıyla ulaşılabilir.
  • Ancak yine de çok fazla duygusal olmamalıyız. Daha az lüks düşkünü olup, daha fazla merhametli olmalıyız.
  • Kendilerindeki büyük şeylerin küçüklüğünü anlayamayanlar, başkalarındaki küçük şeylerin büyüklüğünü de gözden kaçırma eğilimindedir.
  • Hiakujo bir müridiyle ormanda geziyormuş,bir tavşan onların yaklaşması üzerine kaçıp gitmiş ."Tavşan neden senden kaçıyor ?" diye sormuş Hiakujo.Müridi, çünkü benden korkuyor diye cevap vermiş ."Hayır " demiş usta, "sende öldürme iç güdüsü varda ondan."
  • Çay, ilkin ilaç olarak kullanılmaya başladı, zamanla bir içeceğe dönüştü. 8.yüzyılda Çin' de şiire bir eğlence unsuru olarak girdi.15. yüzyılda Japonlar "çayseverlik" terimini kullanarak onu estetizm unsuru haline getirdiler.
  • Dünyayı bilgeler hareket ettirir. // Kuzugen

Çayname İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bir içeçeğin dini bir ritüel aracına dönüşümü... Her gün içtiğimiz çayın kaderi oldukça ilginç. Başlangıçta ilaç olarak kullanılmış, sonra pahalı oluşu nedeniyle yalnızca zenginlerin ulaşabildiği bir lükse dönüşmüş. Sarayların kıymetlisi iken yaygınlaştıkça ve ulaşılabilir oldukça artık fakirlik sembolü haline gelmiş. Bu bizim için böyle, Japonlar içinse çay hala kutsal ve değerli bir içecek. Aslında çay sadece bir araç. Değerli olan meditasyon (tefekkür), doğanın, çiçeklerin, hayatın kıymetini bilmek. Misafirlere çay ikram etmek, sadece bir ikram değil bu yüzden. Japonların yaşam felsefesinin bütününü içeren daha derin anlamları var. Çay ve şiir birlikteliği şiirlere, şarkılara konu olmuşken başlangıçta çayın tuz ve çeşitli baharatlarla hazırlandığını öğrenmek de şaşırtıcı. Kitapta çay odası ve onun dekorasyonu, çay seremonisi, çayı farklı şekillerde hazırlayan ekoller, çiçekler ve çay seremonisindeki yerleri, konuyla ilgili bazı küçük Zen öyküleri gibi farklı konularda bilgiler bulunuyor. Çay felsefesi hakkında bilgi sahibi olmak için güzel bir kitaptı. (Heget)

Çay.. Sofranın neşesi, dost muhabbetinin olmazsa olmazı, kitabın da öyle.. Peki geçmişi, sergüzeşti, felsefesi? Çayizm nedir mesela, çay evlerinin, çay demlemenin yöntemleri, ritueli var mıdır? Çaysız adam, çayı fazla gelmek deyimleri ne anlam taşır? Çayın çiçeklerle ilgisi nedir?" Bizim kültürümüzdeki çayın yerini anlatmıyor bu kitap,evvela onu söyleyeyim, hatta bahsedilen demleme yöntemlerinde bizimki yoktu bile, fakat ben okurken de size sunarken de yine baki dostu davet ettim. Altını çizdiğim bazı cümleleri sizle de paylasmak istedim: "(Çay) bütün tutkunların damak zevkini soylularla eşit düzeye getirdiği için Doğu demokrasisinin gerçek ruhunu temsil eder." "Halk dilinde insani dramın yarattığı ciddi sorunlara duyarsız kalan kişilere 'çaysız adam' deriz." "Uygarlığı hak etmemiz savaşın dehşet verici zaferine dayalıysa barbarlığı seve seve kabul ederiz." "Onda (çayda) ne şarabın kibri vardı ne kahvenin bencilliği ne de kakaonun yapmacık masumluğu." "Modern insanlığın gökyüzü aslında zenginlik ve güç uğruna edilen büyük mücadelede parçalandı." "Haydi faniliğin hayalini kuralım ve gelip geçici şeylerin aptallığı içinde oyalanalım." "Ruhumuz ressamın renklerle donattığı bir tuvaldir; renklerin özü duygularımız, gölgelendirilmeler, sevinclerimizin ışığı, üzüntülerimizin karartısıdır." "Maddeyi fethetmekle övünüyor ve bizi esir alanın madde olduğunu unutuyoruz." (Asuman MERCAN)

Çayname PDF indirme linki var mı?

Okakura Kakuzo - Çayname kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Çayname PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Okakura Kakuzo Kimdir?

Okakura Kakuzo Kitapları - Eserleri

  • Çay Kitabı
  • Çay ve Zen
  • Çayname

Okakura Kakuzo Alıntıları - Sözleri

  • Kendilerindeki büyük şeylerin küçüklüğünü anlayamayanlar, başkalarındaki küçük şeylerin büyüklüğünü de gözden kaçırma eğilimindedir. (Çayname)
  • Ancak yine de çok fazla duygusal olmamalıyız. Daha az lüks düşkünü olup, daha fazla merhametli olmalıyız. (Çay Kitabı)
  • Gerçeğe ancak zıtların anlaşılmasıyla ulaşılabilir. (Çay Kitabı)
  • Hiakujo bir müridiyle ormanda geziyormuş,bir tavşan onların yaklaşması üzerine kaçıp gitmiş ."Tavşan neden senden kaçıyor ?" diye sormuş Hiakujo.Müridi, çünkü benden korkuyor diye cevap vermiş ."Hayır " demiş usta, "sende öldürme iç güdüsü varda ondan." (Çay Kitabı)
  • Kendilerindeki büyük şeylerin küçüklüğünü anlayamayanlar, başkalarındaki küçük şeylerin büyüklüğünü de gözden kaçırma eğilimindedir. (Çay Kitabı)
  • Çay, ilkin ilaç olarak kullanılmaya başladı, zamanla bir içeceğe dönüştü. 8.yüzyılda Çin' de şiire bir eğlence unsuru olarak girdi.15. yüzyılda Japonlar "çayseverlik" terimini kullanarak onu estetizm unsuru haline getirdiler. (Çayname)
  • Hiakujo bir müridiyle ormanda geziyormuş,bir tavşan onların yaklaşması üzerine kaçıp gitmiş ."Tavşan neden senden kaçıyor ?" diye sormuş Hiakujo.Müridi, çünkü benden korkuyor diye cevap vermiş ."Hayır " demiş usta, "sende öldürme iç güdüsü varda ondan." (Çayname)
  • Çay, ilkin ilaç olarak kullanılmaya başladı, zamanla bir içeceğe dönüştü. 8.yüzyılda Çin' de şiire bir eğlence unsuru olarak girdi.15. yüzyılda Japonlar "çayseverlik" terimini kullanarak onu estetizm unsuru haline getirdiler. (Çay Kitabı)
  • Çin'den sonra İrlanda ve İngitere, dünyanın kişi başına en fazla çay tüketilen ülkelerinden biridir. "Çay Saati" İngiliz hayatının önemli bir yüzü haline geldi. Geleneksel olarak, üst sınıflar saat 4 civarında "akşam çayı servis etmeye başladı. Orta ve alt sınıflar ise saat 5 ya da 6 civarında çay içme geleneği oluşturdular. Avrupa'da Viktoryan dönem dahil "beş çayı” ya da öğleden sonraları çay ritüeli sosyal bir olaydı. O zamanlar da doğru malzemeye, görgüye ve sosyal çevreye sahip olduğunu göstermek, çayın kendisini içmek kadar önemliydi. Viktoryan dönem aynı zamanda çay çeşitlerinin seçimi anlamında Hint çay kültüründen de etkilenmiştir. İngiliz çay standardı, en meşhurları Earl Grey ve English Breakfast olan siyah çay karışımlarını içerir. (Çay ve Zen)
  • Ancak yine de çok fazla duygusal olmamalıyız. Daha az lüks düşkünü olup, daha fazla merhametli olmalıyız. (Çayname)
  • Sakyamuni, Konfüçyüs ve Laotze bir keresinde yaşamın simgesi olan bir kavanoz sirkenin önünde durmuş ve tadına bakmak için parmaklarını daldırmışlardır. İşin gerçeği; Konfüçyüs sirkenin ekşi, Buda acı, Laotze ise tatlı olduğunu söylemiştir. (Çay Kitabı)
  • Bu kültürü tanımlayan, Çince "Chadao” terimi iki kelimeden oluşur. İlk kelimc çay, ikincisi Çinçe'nin başka dilden aldığı -ism manasındaki tao/dao ekidir. Bu yüzden bu terim ”Çayizm” şeklinde okunur. "Dao / Tao”, '..izm / yol' demektir, o nedenle bu terimin sözlük anlamı, "Çay Yolu”dur. Bu terim; çay kültürünün, bu konudaki çalışmaların ve zamanı takip ederek kendini eğitmeyi amaçlayanların ilgi çekici yönü olan çay seremonilerini tamamlamak için kullanılır. Çayizm çoğunlukla estetiğin temel bir formudur, fakat aynı zamanda etiğin, hatta metafiziğin hemen anlaşılamayan yansımasıdır. Çayizm "çay aklıyla” ilintilidir. Harika bir çayın tadının etkisi altındayken odaklanma ve konsantre olma algısıdır. Çayist, Çayizmi ve çay sanatını beğenen ve deneyimleyen kişidir. Çin'de, Japonya'da ve Güney Kore'nin geleneksel kültüründe çok gelişmiş Çayizimler vardır. İchi-go ichi-e Zen Budizmi ile ve fanilik konseptiyle ilişkilidir. Terim özellikle Japon çay seremonisi ile bağlantılıdır ve genellikle çay odasının duvarına bir perşömende yazılı olarak asılır. Meşhur çay ustası ve Zen Budist Sen no Rikyu'nun tabiri "ichigo ni ichigo” dur ve "hayatta bir kez” anlamına gelir. Bir çay toplantısı tekrar edilemez; ev sahibi ve misafirler bunun hayatta bir kez karşılaşılacak bir şey olduğunu hissederler. Çay seremonisi, anı yaşama konsepti ile uyum içindedir. Japon çay seremonisinde her veri net bir şekilde önceden belirlenmiştir: elbise, jest, yanıt, duygu, sunum ve mesafe. Bütün bu belirlenmiş sınırlar da seremoninin dönüştürücü potansiyelinin su yüzüne çıkmasını sağlamak içindir. Ritüel sınırları ve formu belirlendiğinde bilinç ana odaklanmak için serbest kalır. Çay sanatının Zen ile sadece pratik gelişimi açısından değil, seremoninin öze riayet eden prensipleri anlamında da çok ilişkili olduğunu görürüz. Bu öz şunlardan oluşur: Armoni, hürmet, saflık ve sükunet. Lüksten ve gösterişten kesinlikle kaçınılır. (Çay ve Zen)
  • Gerçeğe ancak zıtların anlaşılmasıyla ulaşılabilir. (Çayname)
  • Çayseverlik günlük hayatın acı gerçekleri arasın­daki güzellikler üzerine kurulmuş, saflığı ve uyumu, karşılıklı yardımlaşmanın gizemini, sosyal düzenin romantizmini öğreten bir ekoldür. Aslında yaşam dediğimiz imkânsızlıklarla dolu düzendeki hataları düzeltmek için verilen bir çabadır. (Çay Kitabı)
  • Dünyayı bilgeler hareket ettirir. // Kuzugen (Çay Kitabı)
  • Çayseverlik günlük hayatın acı gerçekleri arasın­daki güzellikler üzerine kurulmuş, saflığı ve uyumu, karşılıklı yardımlaşmanın gizemini, sosyal düzenin romantizmini öğreten bir ekoldür. Aslında yaşam dediğimiz imkânsızlıklarla dolu düzendeki hataları düzeltmek için verilen bir çabadır. (Çayname)
  • Dünyayı bilgeler hareket ettirir. // Kuzugen (Çayname)
  • Bizi seven ve bize hizmet edenlere karşı her zaman zalimizdir. (Çay ve Zen)
  • Tek Zaman, Tek Buluşma* (Çay ve Zen)
  • Sakyamuni, Konfüçyüs ve Laotze bir keresinde yaşamın simgesi olan bir kavanoz sirkenin önünde durmuş ve tadına bakmak için parmaklarını daldırmışlardır. İşin gerçeği; Konfüçyüs sirkenin ekşi, Buda acı, Laotze ise tatlı olduğunu söylemiştir. (Çayname)

Yorum Yaz