akademi
diorex
Turkcella
ARTUKBEY

Büyük Tasarım - Stephen W. Hawking Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Büyük Tasarım kimin eseri? Büyük Tasarım kitabının yazarı kimdir? Büyük Tasarım konusu ve anafikri nedir? Büyük Tasarım kitabı ne anlatıyor? Büyük Tasarım PDF indirme linki var mı? Büyük Tasarım kitabının yazarı Stephen W. Hawking kimdir? İşte Büyük Tasarım kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 01.06.2022 12:00
Büyük Tasarım - Stephen W. Hawking Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Leonard Mlodinow

Yazar: Stephen W. Hawking

Çevirmen: Selma Öğünç

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050905700

Sayfa Sayısı: 161

Büyük Tasarım Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hawking ve Mlodinow bu kısa ve hareketli kitapta okuyucuyu alıp bir temel fizik ve kozmoloji kasırgasına sürüklüyor.

-The Wall Street Journal-

Büyüleyici, modern fiziğin tüm karmaşıklığı içinde bize net bir anlayış kazandıracak fikirlerle dolu.

-Los Angeles Times-

Yazarlar bir ilki gerçekleştirip kendi alanlarına müthiş bir berraklık getiriyorlar...

Bilimi bu denli çekici ilginç kılmak o kadar zor değil; anlaşılır kılmak esas beceri. 

-Time-

Provokatif bir popüler bilim kitabı, evrenimizin başlangıcına ilişkin en son görüşlere odaklanan bir keşif.

-The New York Times-

Okuru kuramsal fiziğin sınırlarındaki konularla tanıştırıyor... Bugüne kadar gördüklerim içinde genel okurlar için en anlaşılır olanı.

-Steven Weinberg, The New York Review of Books-

Çığır açıcı.

-The Washington Post-

Provokatif, zihin açıcı bir kitap. 

-The Plain Dealer-

(Arka Kapak)

Büyük Tasarım Alıntıları - Sözleri

  • Nesnel bir gerçekliğin var olduğuna inanmak için gerçekten bir nedenimiz var mı?
  • İnsanların suçluluk duyma becerileri o kadar büyüktür ki, mutlaka kendilerini suçlayacak bir yol bulurlar.
  • Eski zamanlarda doğanın nasıl işlediğini anlayamayan insanlar, hayatlarındaki her alana hükmetmesi için tanrılar icat etmiştir. Aşk ve savaş tanrıları, güneş, yeryüzü, gökyüzü tanrıları, okyanus ve nehirlerin tanrıları, yağmur ve gök gürültüsü tanrıları hatta depremler ve volkanların dahi tanrıları vardı. Tanrılar memnun edilmişse insanlara iyi hava ve barış ihsan edilir, hastalık ve felaketlerden korunurlardı. Ancak memnun değillerse kuraklık, savaş ve salgın olurdu. Doğadaki neden-sonuç ilişkisi anlaşılamadığı için bu tanrılar çok gizemliydi ve insanlar onların merhametine kalmışlardı.
  • İnsanlar özgür iradeye sahip midir? Özgür irademiz varsa, evrim ağacının neresinde ortaya çıkmıştır?
  • Kopernik sistemi Dünya’nın dönüp dönmediği konusunda hiddetli bir tartışmaya neden oldu ve bu tartışma, onun görüşünü savunduğu ve “Bir düşünce Kutsal Kitap’a aykırı olarak tanımlanmış olsa bile, bir olasılık olarak savunulabilir” dediği için Galilei’nin 1633’te sapkınlıktan yargılanmasıyla doruğa ulaştı. Suçlu bulundu, hayatı boyunca ev hapsine mahkûm edildi ve sözlerini geri almaya zorlandı. Onun “Eppur si muove” (Yine de dönüyor) diye mırıldandığı söylenir. 1992’de Roma Katolik Kilisesi Galilei’yi lanetlemenin yanlış olduğunu nihayet kabul etti.
  • biz yalnızca biyolojik makineleriz ve özgür irade bir yanılsamadan ibaret.
  • Doğa ve Doğa’nın Yasaları gecenin içinde saklıydı; Tanrı Newton olsun! dedi ve her şey aydınlandı.
  • Örneğin filozof Epikuros (yak. MÖ 341-270) standart atomcu görüşlere “doğacı filozofların yazgılarına ‘köle’ olmaktansa, tanrılar hakkındaki mitleri izlemenin daha iyi” olduğunu söyleyerek karşı çıktı. Aristoteles de atomcu görüşü reddetti, çünkü insanların ruhsuz ve cansız maddelerden meydana gelmiş olmasını kabul edemiyordu.
  • Eski zamanlarda doğanın nasıl işlediğini anlayamayan insanlar , hayatlarındaki her alana hükmetmesi için tanrılar icat etmiştir .
  • "Evren hakkında anlaşılması en zor şey, anlaşılabilir olmasıdır."
  • Her birimiz ancak kısa bir süre için var oluruz ve bu süre içinde evrenin küçük bir parçasını keşfederiz
  • Kozmik ölçekte biz her ne kadar çelimsiz ve önemsiz olsak da , bu seçim bizi bir anlamda yaratılışın tanrıları kılmaktadır.
  • Hoyle şöyle yazıyor: “Kanıtları inceleyen herhangi bir bilim insanının nükleer fizik yasalarının, yıldızların içinde üretilen sonuçları özellikle dikkate alarak tasarlandığı çıkarımında bulunamamasına imkân yoktur.”
  • 1277'de, Paris Piskoposu Tempier, XXI. Papa Johannes'in talimatları üzerine harekete geçerek 219 maddelik bir lanetlenecek günahlar ve sapkınlıklar listesi yayınladı. Sapkınlıklar arasında doğanın yasalarının bulunduğu düşüncesi de vardı, çünkü bu düşünce Tanrı'nın kadiri mutlak oluşuna aykırıydı. Kaç ay sonra sarayın tavanı üzerine çöktüğünde Papa Johannes'in yerçekimi yasası yüzünden ölmesi ilginçtir.
  • Ortaçağda tutarlı bir felsefe sistemi olmasa da genel eğilim evrenin Tanrı’nın oyun alanı olduğu yönündeydi ve doğal fenomenler yerine din üzerine çalışmak çok daha değerli görülüyordu.

Büyük Tasarım İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Büyük tasarım, bir büyük tasarımcının işidir(!): Franz Kafka'nın da dediği gibi, "Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, ne işe yarar, niye okumaya zahmet edelim ki." Stephen Hawking'in evreni, fizik yasalarını, kuramları ve farklı düşünceleri sorgulayan ve bizim de sorgulamamız gerektiğini anlatan bir kitap..., işte tam da Kafka'nın tarif etmiş olduğu gibi bir kitap. Bu okuduğum 3. Hawking kitabı oldu, ve yine gerçekten beyin yakan bir kitap olmuş. Beynim şuan adeta mayalanmış ekmek hamuru gibi kabından taşıyor. Kitap 150 sayfa olmasına karşı 5 günde ancak bitti. Çünkü bilimsel kitaplar romanlara göre daha zor ve karışık oluyor genelde. Beyin kaslarınızın çalıştığını hissedebiliyorsunuz, buram buram yanmış beyin kokusu eşliğinde... Mesela bir cümle okuyorsun ve o an düşüncelere dalıp gidiyorsun, hayal gücünde evrende şöyle bir dolaşıp geliyor ışık hızıyla... Lafın kısası; Bilimi seven, fizik kuramlarını merak eden, evrenin nasıl çalıştığını öğrenmek ve anlamak isteyenlerin okuması gereken bir kitap kısacası. Bilimle kalın... (Mustafa Mete)

8 farklı konu altında incelenen bir kitaptır kendisi. Bilimle alakalı olduğu için ve evrene dair pek bir şey bilmediğim için kitaba yorum katamıyor yalnızca fikirlerimi izah etmeye çalışabiliyorum. Konu bilim olunca bir şeyler ortaya koyamıyorum. Cahiliz, öğreniyoruz, ne yapalım. Varoluşun Gizemi, Yasaların Üstünlüğü, Gerçeklik Nedir, Alternatif Geçmişler, Her Şeyin Kuramı, Evrenimizi Seçmek, Görünür Mucize, Büyük Tasarım ise kitapta bahsi geçen konularımız. Kitabın öyküsü de ilginç aslında. Ona yorum katabilirim. Biri çıkıp Tanrı’nın olmadığını ispat edemez fakat bilim Tanrı’yı gereksiz kılar, diyor yazar. Şimdi aslında mantığa göre mantıklı ama inancıma göre bana ters kalıyor. Yapacak bir şey yok. Sonuçta fikir özgürlüğüm olduğu gibi inanç özgürlüğüm de var değil mi? Hepimize iyi ve faydalı okumalar dilerim.. (Sadık Kocak)

Şimdi birtakım fikirlerinin uçuk göründüğünü biliyorum ama çok da uzak olmayan bir zaman diliminde " adam haklıymış " diyecegimizden adım gibi eminim. (Deliler Cumhuriyeti)

Büyük Tasarım PDF indirme linki var mı?

Stephen W. Hawking - Büyük Tasarım kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Büyük Tasarım PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Stephen W. Hawking Kimdir?

Çocukluğu ve eğitim yılları

Hawking sekiz yaşındayken, Kuzey Londra'dan 20 mil uzaktaki St Albans'a gitti. 11 yaşında St Albans okuluna kayıt oldu. Buradan mezun olduktan sonra babasının eski okulu Oxford Üniversitesi kolejine devam etti. Babasının tıpla ilgilenmesini istemesine karşın, o matematiği seviyordu. Fakat okulun matematik bölümü mevcut değildi. Bu yüzden onun yerine fizik öğrenimi görmeye başladı. Üç yıl sonra doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödüllendirildi. Hawking daha sonra kozmoloji (evrenbilim) üzerine çalışmak üzere Cambridge'e gitti. O zamanlar Oxford'da evren bilimiüzerine çalışma yoktu. Cambridge'de danışman olarak Fred Hoyle'u istemesine karşın Dennis Sciama atanmıştı. Doktorasını aldıktan sonra ilk önce araştırma asistanı, daha sonra Gonville and Caius College'de profesör asistanı oldu. 1973'de Gökbilim Enstitüsünden ayrıldıktan sonra HawkingUygulamalı matematik ve Kuramsal fizik bölümüne geçti. 1979'dan sonra matematik bölümünde Lucasian matematik profesörü oldu. Bu profesörlük 1663 yılında üniversite parlemento üyesi olan Henry Lucas tarafından kurulmuştu. İlk olarak Isaac Barrow sonra 1669'da Isaac Newton'a verilmişti. Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalıştı. Roger Penrose ile birlikte Einstein'ın Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Big Bang'le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterdi. Bu sonuç Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı'nın birleştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. Bu yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük buluşlarından biriydi. Bu birleşmenin bir sonucuda karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koyuyordu. Diğer bir sonuç da evrenin bir sonu ve sınırı olmadığıydı. Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çercevesinde meydana geldiği anlamına geliyordu.

Hastalığından sonraki yaşamı

Stephen Hawking 1960'ların başında 21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etti. Ünlü bilim adamı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirmiş olduğu için, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyor. Şu anda Hawking, bilimsel uğraşlarında ve günlük yaşantısında çevresinden veailesinden büyük destek almaktadır. Konuşmak istediği anda, elindeki elekronik aleti sıkarak, sandalyesine bağlı özel bilgisayarının ekranına, dakikada ortalama 10 kelimeyi sıralayabilmektedir. Bu sessiz konuşan dehanın, özel bilgisayarının hafızasında yaklaşık 2600 kelime bulunmaktadır. Böylece herhangi bir kelimeyi söylemek istediğinde ekrana yazabilmektedir. Sağlıklı insanların konuşmalarında kullandığı kelime sayısı da 2500 civarındadır. Dolayısıyla Hawking, duygularını ifade etmede kelime sıkıntısı çekmemektedir.

Stephen Hawking kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili iddialarıyla, bugün yaşayan bilim adamları arasında dünyada en çok tanınan isimdir. Kitapları, 40 dile çevrildi; evrenle ilgili çılgın teorik bilgilerini popüler hale getirmek için gereken maddi bağımsızlığı sağlayacak ve Cambridge Üniversitesi'ndeki uygulamalı matematik ve teorik fizik laboratuvarını geliştirecek kadar da sattı. Hawking, hastalığıyla gizemli bir kişilik oluşturmaktadır. Son kitabı “Ceviz Kabuğundaki Evren”de, dünyanın büyük bir felaket ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek uzayda insan kolonileri kurulmasını gündeme getirmişti. Bir fenomen haline gelen ve milyonlarca satan “Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere” kitabı, Hawking'e asıl şöhreti getirmişti. İlk kitabının yayımlanmasından bu yana gerçekleşen önemli buluşların ardındaki sırrı açığa çıkaran “Ceviz Kabuğundaki Evren”, “Zamanın Kısa Tarihi”nin bir devamı sayılabilir. Yeni kitabıyla yazar, bizleri çoğu kez gerçeklerin kurmacadan daha şaşırtıcı olduğu teorik fiziğin en üst noktalarına çıkarıyor ve evrenin temel ilkelerine dair anlaşılır yorumlarda bulunuyor. Görelilik kuramından zaman yolculuğuna, süper kütle çekiminden süpersimetriye, kuantum teorisinden M-Kuramı’na ve bütünsel beyin algılanımına kadar evrenin bilinen en kışkırtıcı sırlarına kapı aralayan kitap, Einstein’in “Genel Görelelik Kuramı” ile Richard Feynman'ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek evrende olup bitenleri tanımlayabilecek eksiksiz ve tek bir teori geliştirmeye çalışıyor. Okur, kitabı bir bilimsel eser olarak algılayabileceği gibi, rahatlıkla bir bilim–kurgu romanı gibi de değerlendirebilir. Hawking'in “karmaşık önermeleri günlük yaşamdan çekip aldığı analojilerle resmetme becerisi” buna imkân tanımaktadır. 2012'de “Büyük Tasarım” adlı kitabını da çıkartmıştır. Kitaplarında genellikle bir Yaradan'ın varlığını inkar eden Stephen Hawking, Her Şeyin Teorisi (Birleştirilmiş Alan Kuramı)’ne ulaşıldığı zaman, kainat’ın yaratım sürecinde, ‘Tanrı’ kavramına ihtiyaç olmadığını da net bir dille ifade etse de daha sonraları Kanal D Londra Temsilcisi Ayşegül Ekinci'nin röportajında, ilk kez Tanrı'ın varlığını kabul etti. Röportaj sırasında sorulan bir soruya Hawking'in çalışma ekibinin de şaşırdığı görüldü. Hawking, Tanrı ile ilgili sorulan soruya "Evrenin oluşumu bilimin gerçekliğine dayanır. Ama bu hiçbir şekilde, Bilim Kuralları'nı koyan ve onları da yaratan bir Tanrı olmadığı anlamına gelmez..." cevabını verdi.

Stephen Hawking, Einstein’dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilmektedir. 12 onur derecesi almıştır. 1982'de CBE ile ödüllendirilmiş, bundan başka birçok madalya ve ödül almıştır. Royal Society'nin ve National Academy of Sciences (Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi) üyesidir.

Stephen Hawking yazdığı çocuk kitaplarıyla birlikte çocukları etkileyip onları evrenbilime yanaştırmıştır. Yazdığı kitaplar çocukların hayal dünyasını da genişletmiştir.

Stephen W. Hawking Kitapları - Eserleri

  • Zamanın Kısa Tarihi
  • Kara Delikler
  • Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar
  • Büyük Tasarım
  • Zamanın Daha Kısa Tarihi
  • Kara Delikler ve Bebek Evrenler
  • Ceviz Kabuğundaki Evren
  • Aforizmalar
  • Benim Kısa Tarihim
  • Her Şeyin Teorisi
  • Zamanın ve Uzayın Doğası
  • Zamanın Resimli Kısa Tarihi
  • Evrene Açılan Gizli Anahtar 1
  • George ve Büyük Patlama
  • George'un Kozmik Hazine Avı
  • George ve Kırılmayan Şifre
  • George ve Kozmik Hazine Avı
  • The Grand Design
  • Uzay ve Zamanın Doğası
  • The Theory of Everything

Stephen W. Hawking Alıntıları - Sözleri

  • "Tanrı zar atmaz." Fakat tüm kanıtlar Tanrı'nın uslanmaz bir kumarbaz olduğunu ve mümkün olan her vesileyle zar attığını göstermektedir. (Kara Delikler)
  • Yerçekimi maddeyi bir araya toplarken, dönme kuvveti dağıtır. İlk sorum, dönme hareketinin evrenin sıçramasına yol açıp açamayacağı oldu. (Benim Kısa Tarihim)
  • Erken ölüm olasılığı ile karşı karşıya olduğunuzda yaşamın yaşanmaya değer olduğunu ve yapmak istediğiniz birçok şey bulunduğunu kavrarsınız. (Kara Delikler)
  • Genişleyen evren, bir yaratıcının varlığını ortadan kaldırmıyor; ama bunu ne zaman yapmış olabileceğine dair bazı sınırlar getiriyor. (Her Şeyin Teorisi)
  • "Sessiz insanlar en gürültülü zihinlere sahiptir..." (Aforizmalar)
  • Bu renklerin nedeni, ışığın, köpüğü oluşturan ince su tabakasının her iki tarafından yansımasıdır. Beyaz ışıkta, hepsi değişik renkli, ışık dalgaları bulunur. Bazı dalga boyları için, dalga boylu, yani değişik renkli, ışık dalgaları bulunur. Bazı dalga boyları için sabun tabakasının bir tarafından yansıyan dalgaların tepeleri öbür tarafından yansıyan dalgaların çukurlarına denk düşer. Bu dalga boylarına karşılık olan renkler yansıyan ışıkta bulunmaz, böylece ışık renkli gözükür. (Zamanın Kısa Tarihi)
  • Einstein, hiçbir zaman kara deliklere inanmadı. Üstelik, bu düşüncesi, genel göreliliği savunan çoğu kişi tarafından da paylaşıldı. Kuantum kuramının kara deliklerin tamamen kara olmadığını kastettiği hakkındaki keşfim üzerine, bir seminer vermek için Paris'e gitmiştim. Seminerim oldukça tekdüze geçti, çünkü o sırada Paris'te neredeyse hiç kimse kara deliklere inanmıyordu. (Ceviz Kabuğundaki Evren)
  • Baktığımız her yönde evrenin aynı göründüğünü gösteren bütün bu kanıtlar, ilk bakışta evrende özel bir yerimiz varmış izlenimini verebilir. Özellikle de, bütün diğer galaksilerin bizden uzaklaştığını gözlemliyorsak, evrenin merkezinde olduğumuzu düşünebiliriz. Yine de bir başka açıklama daha var: Evren bir başka galaksiden bakıldığında da her yönde aynı görülebilir. (Zamanın Daha Kısa Tarihi)
  • "Sessiz insanlar, en gürültülü zihinlere sahiptirler." (Aforizmalar)
  • Kara delikler o kadar da kara değiller (Kara Delikler)
  • Işığın sonlu ama çok büyük bir hızla gittiği ilk olarak 1676 yılında Danimarkalı gökbilimci Ole Christensen Roemer (Römer) tarafından bulundu. Uydularının Jüpiter'in gölgesinde kalması olaylarının düzensiz olduğunu gözlemledi Roemer. Demek ki uydular sabit bir hızla dönmüyorlardı. Dünya ve Jüpiter, güneş etrafında yörüngelerini çizerken, aralarındaki uzaklık değişir. Roemer, Jüpiter'in uydu tutulmalarının biz Jüpiter'den uzaktayken daha uzun sürdüğünü fark etti. Bunu, uydular bizden uzaklaştıkça ışıklarının, bize erişebilmek için daha uzun zaman almasına bağladı. Ancak, Jüpiter’in dünyadan uzaklığındaki değişimleri ölçerken yaptığı hatalar sonucu, bugün saniyede 300.000 km olarak bildiğimiz ışık hızını saniyede 225.000 km olarak hesaplayabildi. Bu hataya rağmen, Roemer'in ışığın sonlu hızla gittiğini kanıtlamakla kalmayıp, bu hızı ölçerek elde ettiği başarı olağanüstüydü-hele bunu Newton'ın Matematiğin İlkeleri kitabının yayınlanmasından on yıl önce sağlamış olduğu göz önüne alınırsa.  (Zamanın Kısa Tarihi)
  • Onun fikirlerine ve yargılarına hep saygı duydum. (Benim Kısa Tarihim)
  • Evren, sandığınız gibi, sadece tek bir geçmişe sahip değildir. Çünkü bir dahaki sefere olacakları belirlemek için zar atmaya devam eder. (Ceviz Kabuğundaki Evren)
  • (...) fakat kuşku yok ki insanlar dine bağlı kalmaya her daim devam edecekler, zira bir yandan din avuntu ve huzur sağlarken, diğer yandan da insanlar ya bilime güvenmiyor ya da bilimi anlamıyor. (Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar)
  • Nesnel bir gerçekliğin var olduğuna inanmak için gerçekten bir nedenimiz var mı? (Büyük Tasarım)
  • Fizikde hangi okula gittiğinizin veya kiminle tanıştığınızın bir önemi yok. Ne yaptığın önemli. (Benim Kısa Tarihim)
  • Hala evrenin gerçek zamanda büyük patlamada bir başlangıcı olduğuna inanıyorum. Fakat sanal zamanda evrenin başlangıcı veya sonu yoktur. Bu evrenin başlama şeklinin fizik yasaları tarafından belirleneceği anlamına gelir. Tanrı'nın evrenin bizim anlayamayacağımız gelişi güzel bir şekilde işlemesini seçtiğini söylemek zorunda değiliz. Bu Tanrı'nın var olup olmadığı hakkında hiçbir şey söylemez. Yalnızca onun gelişi güzel olmadığını söyler. (Kara Delikler ve Bebek Evrenler)
  • Kısacası, güzel bir uzaylı uçan dairesiyle inip sizi içeri davet ederse uyanık olun. Kısırdöngü halinde tekrarlayan bitimli süre tarihlerinden birine düşebilirsiniz. (Benim Kısa Tarihim)
  • "Tüm olası dünyaların en olası olanında yaşıyoruz. " (Kara Delikler)
  • Dünya'da ne olursa olsun, evrenin geri kalanı kayıtsız olarak yaşamını sürdürecektir. (Kara Delikler ve Bebek Evrenler)

Yorum Yaz