Bir Gülüşün Kimliği - Hasan Ali Toptaş Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Bir Gülüşün Kimliği kimin eseri? Bir Gülüşün Kimliği kitabının yazarı kimdir? Bir Gülüşün Kimliği konusu ve anafikri nedir? Bir Gülüşün Kimliği kitabı ne anlatıyor? Bir Gülüşün Kimliği kitabının yazarı Hasan Ali Toptaş kimdir? İşte Bir Gülüşün Kimliği kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Hasan Ali Toptaş
Yayın Evi: İz Yayınları
İSBN:
Sayfa Sayısı: 64
Bir Gülüşün Kimliği Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
İçindekiler
Bir Gülüşün Kimliği
Çiğdem Yürekli Reşat
Rüştü Adlı Bir Karınca
İçimdeki Orkestra
Herkes Gibi Sefa Bey
Islığımda Gül İzi
Boz Atlı Hızır
Düş Yorgunu
Bu Kent Köyden Küçük
Şüphesiz Bir Şüpheli
Acıya Demir Atmak
Yeryüzünde Bir Kerem
Ah Minik Kuşum
Bir Gülüşün Kimliği Alıntıları - Sözleri
- yaşamın içimdeki sesi etkilemesini değil, içimdeki sesin yaşamı etkilemesini isterdim.
- içim hüzünler evi.
- Tanrım, aptal çarpı aptal eşittir ben miyim?
- Gülüşüm gülüşündü çünkü.
- Kendim giderim ben, herkes gibi!
- Hep ölümü bekleyecekti yatağında. Azrailin,koridordan gelip geçen terlik şıpırtılarına binip geleceğini umacak, bakışlarını serum şişesine kaldırdıkça,damlaların pıtpıtları arasında kendi ölüsünü koyacakları tabutu bir görüp,bir yitirecekti.
- Yalın bir gülücük istiyordum ama. Banka cüzdanlarının renginden,kiracıların her yana dağılıveren bakışlarından, eksik çoğalmalarımdan, yanlış uçmalarımdan arınmış yalın bir gülücük. Hani, balkondan sarkan fesleğen kokusunun, kaldırıma damlar damlamaz dal dal dillenişi gibi bir şey...
- Yürürken kendi kendine konuşma,gözünü seveyim. Herkes dönüp dönüp sana bakıyor
- içime bir ses yerleştirmişler.Bu güne kadar nasıl farkedemedim, anlamıyorum! İçimdeki ses çok hınzır. Ne zaman izlendiğimi unutur gibi olsam ya da ne zaman korku denizinin kıyısına çıkıp kumsalda birazcık soluklansam, «Yakalanacaksın!» diye bağırıyor.
- Sesler azalıyordu artık içimde.
- Bu gün ne oldu biliyor musun? Sensiz geçen beş aydan sonra ilk kez güldüm. Güldüm dediğim şey de, dudağımın ucunda tomurcuklanan miniminnacık bir gülücük.
- İnsan umudunu insana bağlarmış Reşat.
Bir Gülüşün Kimliği İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Mart 2019 sonrası yine bir Hasan Ali Toptaş kitabıyla beraberiz. Toplam 13 öyküden oluşuyor kitabımız. Kadınlar ve Gülüşleri. Henüz ilk öyküden itibaren aslında toplumsal mesaj vermeye başlayan bir kitaba sahibiz. İçeriğinde: Bir Gülüşün Kimliği, Çiğdem Yürekli Reşat, Rüştü Adlı Bir Karınca, İçimdeki Orkestra, Herkes Gibi Sefa Bey, Islığımda Gül Dizi, Boz Atlı Hızır, Düş Yorgunu, Bu Kent Köyden Küçük, Şüphesiz Bir Şüpheli, Acıya Demir Atmak, Yeryüzünde Bir Kerem ve Ah Minik Kuşum adlı hikayeleri barındırıyor. Diğer takıldığım bir nokta ve öykü kitaplarında hayran olduğum bir nokta ise bu kitaplara isim bulmanın zorluğunun yanında (her yazarın en az içerik kadar hangi başlığı koysam diye kendini yiyip bitirdiği bir dönem mevcuttur, varsa itiraz edecek yazar, o henüz yazmamıştır a dostlar) bir de her yazdığınız öyküye bir isim koymaktır ki bu benim gözümde büyük maharettir. Her zaman saygıyla beraber tebriklerimi eksik etmemişimdir. Minik bir kitap olduğu için çabuk bitiyor, hepimize keyifli okumalar iyi akşamlar dilerim. Esen kalın efendim.. (Sadık Kocak)
insan gülebildiği kadar insandır...: Sonu gelmeyen cümlelerin adamı yazar/hasan-ali-toptas okumak beni çok keyiflendiriyor. Kelimelerle dans eden, kurduğu uzun metinleri insana tekrar okutarak beynini yakmasına sebep olan nadir yazarlardan biri. Bu kitabı ise 13 kısa öyküden oluşan, ince mesajlara yer verdiği ama ziyadesiyle insan hallerini ele aldığı bir eser olmuş. Kitaba adını veren ve ilk öyküsü olan Bir Gülüşün Kimliği, gülmek üzerine yazılmış olsa da detayda biz kadınların, kısıtlamalarla bezeli bir toplumun içine doğuşunu ve bu durumun da bir gülüşü bile bize haram kılışını ele almış. Ne çok içsellik katmışız ki bu duruma, koşulsuz boyun eğmişiz. Öyle olur "olmalı" diye bir idrak altında ezilmişiz. Diğer öyküler de ilk öyküsü kadar insan kokuyor. Yaşlılık, yalnızlık, paranoyak haller, rütbeler, kazalar, fakirlik, eksiklik, beklentilerin boşa çıkması gibi daha sayamadığım nice konu temelinde şekillenmiş hepsi. Velhasıl ziyadesiyle tavsiyedir efendim :) (ülfet)
Hasan Ali Toptaş ile tanıştığım kitap olur kendisi. Yazarın ilk kitabıymış fakat bir ilk kitap olamayacak kadar ustalıklı ve hayranlık uyandırıcı bir eser. 13 öykülü, betimlemeleri harika. İnsanımızı yansıtmış. Her öyküsü ince mesajlar veriyor. Okumanızı tavsiye ederim. (gülsüm)
Bir Gülüşün Kimliği PDF indirme linki var mı?
Hasan Ali Toptaş - Bir Gülüşün Kimliği kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Bir Gülüşün Kimliği PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Hasan Ali Toptaş Kimdir?
Hasan Ali Toptaş, 1958 yılında Denizli’nin Çal ilçesinde doğdu. İlk öykü kitabı "Bir Gülüşün Kimliği" 1987’de, ikinci öykü kitabı "Yoklar Fısıltısı" 1990’da yayımlandı. "Ölü Zaman Gezginleri" adlı öykü dosyasıyla 1992 yılında Çankaya Belediyesi ile Damar edebiyat dergisinin düzenlediği yarışmada birincilik ödülü aldı. Aynı yıl "Sonsuzluğa Nokta" adlı yayımlanmamış romanıyla Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği yarışmada mansiyon aldı ve Sonsuzluğa Nokta Kültür Bakanlığı tarafından yayımlandı. 1994’te "Gölgesizler" adlı yayımlanmamış romanıyla Yunus Nadi Roman Ödülü’nü, 2013'te ''Heba'' romanıyla Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü 2016'da ''Kuşlar Yasına Gider'' Romanıyla Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü'nü aldı. "Bin Hüzünlü Haz" adlı romanı ise 1999 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. Yazarın ayrıca "Yalnızlıklar" adlı şiirsel metinlerden oluşan bir kitabı, "Kayıp Hayaller Kitabı" adlı bir romanı, "Ben Bir Gürgen Dalıyım" adlı bir çocuk romanı vardır.
Hasan Ali Toptaş Kitapları - Eserleri
- Harfler ve Notalar
- Kayıp Hayaller Kitabı
- Gölgesizler
- Ben Bir Gürgen Dalıyım
- Sonsuzluğa Nokta
- Uykuların Doğusu
- Yalnızlıklar
- Bin Hüzünlü Haz
- Ölü Zaman Gezginleri
- Heba
- Başlarken Yalnızsın, Bitirdiğinde Daha da Yalnız
- Geçmiş Şimdi Gelecek
- Kuşlar Yasına Gider
- Bir Gülüşün Kimliği
- Yoklar Fısıltısı
- Gecenin Gecesi
- Absürd Öyküler
- Beni Kör Kuyularda
Hasan Ali Toptaş Alıntıları - Sözleri
- "Hem konuşmaktan fenâ hâlde korkuyor, hem de hararetli bir şekilde hiç durmadan konuşuyormuş gibi susmuşlar." (Uykuların Doğusu)
- ...bu akraba meselesi içinden çıkılmaz bir şeydir. Bazen için kopar dışın bağlı kalır mesela, bazen de için bağlı kalır ama dışın kopar. (Heba)
- Ortalığı, kaybolan şeylerin varlığını hatırlatan derin bir sessizlik kapladı. (Kuşlar Yasına Gider)
- "Sen diyorsun ki, kötüler gelip bize kötülük edinceye kadar iyidirler, başımızın üstünde yerleri vardır." (Beni Kör Kuyularda)
- ''...içindeki öykünün içindesin,” (Ölü Zaman Gezginleri)
- ...ağrısı sızısı gamı kasaveti olmayanlar uyudu.. içimden geçen şeyi izah etseydim şimdi.. (Beni Kör Kuyularda)
- "Şu yeryüzünde kötüler bazen iyilerden daha iyi görünebiliyorlar Ziya Bey." (Heba)
- Kendim giderim ben, herkes gibi! (Bir Gülüşün Kimliği)
- "Şunu da unutma ki, yeryüzünde gecikmişliğin ilacı yoktur." (Gölgesizler)
- İşte böyle her şeye benzeye benzeye tıpkı bir mıknatıs gibi her şeyin ruhunu ruhunda toplarmış da, zaman zaman hiçbir şeye benzemezmiş tabii. (Uykuların Doğusu)
- Keşke insan istediği zaman başka bir yaratığa dönüşebilse... (Kayıp Hayaller Kitabı)
- Kendimi herhangi bir yere ait hissetmiyorum. Ne bir şehre, ne bir ülkeye, ne de dünyaya. Yeryüzüne susmaya gelenler sınıfındanım. (Başlarken Yalnızsın, Bitirdiğinde Daha da Yalnız)
- ''Kendimi herhangi bir yere ait hissetmiyorum. Ne bir şehre, ne bir ülkeye, ne de bir dünyaya. Yeryüzüne susmaya gelenler sınıfındayım.'' Hasan Ali Toptaş (Gölgesizler)
- Kuralsızlığı örtmek için kurallardan daha kalın bir örtü bulamazsın. (Heba)
- içim hüzünler evi. (Bir Gülüşün Kimliği)
- "İçinde bulunduğum dünyanın çeşitli köşelerine, işarete benzemeyen çeşitli işaretler gönderen uzak ve esrarengiz bir dünyanın fotoğrafına bakar gibi bakıyordum." (Uykuların Doğusu)
- Sesler azalıyordu artık içimde. (Bir Gülüşün Kimliği)
- Yalnızlık alıp karşına kendini, öteki kendinlerle konuşmaktır. (Yalnızlıklar)
- Bazı canlıları yara öldürmüyor, muhatapsız kalmak öldürüyor. (Kuşlar Yasına Gider)
- "Bir insanı tanıyabilmenin hiç mi hiç mümkün olmadığını düşünüyorum." (Sonsuzluğa Nokta)