diorex
ARTUKBEY

Bilim insanları bunu tartışıyor: 2024 yapay zekanın hayatımızı değiştireceği yıl olabilir mi?

2023 yılında hayatımıza belirgin şekilde giren Yapay zeka (AI), CES 2024'teki ürünlerde yoğun bir şekilde öne çıkacak. cihazlar ve yazılımlar, son derece gelişmiş yerleşik AI araçlarından yararlanacak. Peki 2024 yapay zekanın hayatımızı değiştirdiği yıl mı?

  • 11.01.2024 12:57
Bilim insanları bunu tartışıyor: 2024 yapay zekanın hayatımızı değiştireceği yıl olabilir mi?

OpenAI'nin 2022'nin sonlarında ChatGPT'yi başlatmasından bu yana uzun bir yol kat ettik. O zamanlar, chatbot tarzı kullanıcı arayüzünün örneklediği üretken yapay zeka (AI), aşağı yukarı övgüye değer bir oyuncaktı.

O zamandan bu yana dünyanın en büyük teknoloji şirketleri, Microsoft'un GPT-4'ün Windows 11'e entegrasyonundan Google'ın yalnızca birkaç hafta önce piyasaya sürülen Gemini AI'sına kadar daha iyi ve daha kullanışlı modeller oluşturmak için bir silahlanma yarışına girdi.

Artık MS Paint'te yapay zeka destekli görüntü oluşturmayı kullanabilir, Fotoğraflar'daki arka planları kaldırabilir ve hatta Word'e yapay zeka destekli bir "Microsoft Clippy" bile ekleyebilirsiniz . Ancak bu sadece başlangıç; Microsoft, 2024 Tüketici Elektroniği Fuarı'nın (CES) arifesinde, birçok yeni dizüstü bilgisayarın yerleşik bir yapay zeka asistanı olan Windows Copilot'u açan bir klavye tuşuna sahip olacağını duyurdu.

Bu, otuz yıldır Windows klavyesinde yapılan ilk değişiklik; bu da Microsoft'un bu yeni yapay zeka türünü sonuna kadar desteklediğini gösteriyor. Microsoft temsilcileri, bu anahtarın tanıtılmasının "Copilot'un PC'deki yapay zeka dünyasına giriş noktası olacağı" çok önemli bir an olduğunu söyledi.

2024 yılında daha geniş bir kitle kullanacak

Uzmanların Live Science’da yer verilen demeçlerinde, bu gelişmenin, yapay zekanın günlük yaşamlarımıza çok daha fazla entegre olacağı ve 2024 yılında daha geniş bir kitle tarafından kullanılacağının yalnızca bir örneği olduğunu söyledi.

Yapay Fintelligence'ta yapay zeka ve derin öğrenme konusunda uzmanlaşmış bir araştırmacı olan Finbarr Timbers, şunları söyledi :

“2023’te Yapay Zeka'nın gerçekten yüzeysel pek çok uygulamasını gördük. ChatGPT veya Stable Diffusion gibi araçlar, bu yapay zeka modellerinin en temel uygulamalarıdır ve daha gelişmiş kullanıcı arayüzlerini bulduğumuzda, kullanıcıların çok daha harika şeyler yapmasına olanak tanıyacağız. Bu araçları oluşturmak çok zaman alıyor ve yenileriyle tekrarlamak gerekiyor. Bu yüzden bu araçların 2024'te çevrimiçi hale geldiğini görmeye başlayacağımızı düşünüyorum.”

Her ne kadar Copilot klavye tuşunun eklenmesini bir "pazarlama taktiği" olarak tanımlasa da, bunun teknoloji şirketlerinin yapay zeka konusunda ilerlemesi gereken doğru yolu temsil ettiğini sözlerine ekledi.

Yazar, uygulamalı fütürist ve Book of The Future adlı şirketin kurucusu Tom Cheesewright, bu yıl üretken yapay zekada iki büyük değişim beklediğini söyledi. Bu da yapay zekanın "daha büyük bir etkiye sahip olacağı ve daha fazla insanın hayatına daha büyük bir erişim sağlayacağı" anlamına geliyor.

Cheesewright, şunları da kaydetti:

“Tıpkı arama motorlarının basit bir diziden istediğimiz bilgiyi döndürme konusunda giderek daha iyi hale gelmesi gibi, her yapay zeka nesli de ister doğru metinsel içerik, ister doğru içerik ve bilgi kalitesi olsun, bir istemden istediğimizi döndürme konusunda daha iyi hale geliyor.”

İkinci vardiyanın erişimle ilgili olduğunu da sözlerine ekleyen Cheesewright:

 “Yapay zeka, dijital arayüzlere yerleştirildikten sonra etkileşimlerinizden öğrenerek ne istediğinizi anlayabilir. Özellikle geçmişinizi, sosyal grafiğinizi vb. biliyorsa. Soruları siz sormadan yanıtlayan makinelerden bahsediyoruz.”

Timbers, şu anda herkesin yapay zekayı sosyal medya siteleri gibi günlük yaşamlarında kullanmadığını ancak benzer bir şeyin eşiğinde olabileceğimizi belirterek şöyle konuştu:

“2023'ün başlarında ChatGPT hakkında konuşuyordum ve hiçbir arkadaşımın veya ailemin neden bahsettiğim hakkında hiçbir fikri yoktu. Daha sonra Noel yemeğinde herkes ChatGPT hakkında konuşuyordu! Yani dikkat etmek istediğim şey bu. Yapay zeka erken benimsemeyenlere nasıl ulaşıyor?”

Copilot klavye tuşunun eklenmesinin ötesinde, diğer markalar bu yapay zeka entegrasyonu fikrini sergilemek için CES 2024'ü kullanıyor. Intel, AMD ve Qualcomm gibi yonga üreticileri, donanıma yerleşik yapay zeka içeren CPU'lar yarattı. Samsung ayrıca fuarda tanıtılacak yapay zeka destekli buzdolabının da duyurusunu yaptı. Tüm bu örnekler, yapay zeka entegrasyonunun kalıcı olduğunu gösteriyor.

Daha iyi modeller 

Cheesewright ayrıca bu yılın entegre yapay zekanın verimliliğimizi artıracağı yıl olduğunu düşünüyor. Örneğin şunu soruyor: "Bir tıbbi araştırmacı, yalnızca veri yığınlarına ve modelleme araçlarına erişebilen ve uykuya ihtiyaç duymadan kendi düşünce çizgisini takip eden bir yapay zeka yardımcı pilotuyla ne yapabilir?"

Timbers, programcılar için kod yazmanıza yardımcı olan yapay zeka destekli Github Copilot asistanının "paha biçilemez" olduğunu ifade etti. Live Scinence’ın haberine göre, gelecek Noel'de yemek masasında yapılacak yapay zeka tabanlı sohbetler, farklı iş kollarından arkadaşlar ve ailelerin, yapay zekanın bu yıl onlar için neden bu kadar değerli olduğuna dair not alışverişi yapması etrafında dönüyor olabilir.

Multimodal modellerin (hem metin hem de görseller gibi birden fazla türde giriş ve çıkış ortamını anlayan yapay zeka sistemleri anlamına gelir) yükselişi, aynı zamanda bu araçlara öğrenilecek ve anlaşılacak daha fazla bağlam sağlayarak daha iyi sonuçlara yol açacak. Bu tür sistemler arasında Google'ın üç sürümü olan Gemini AI'si bulunmaktadır. Bu büyük dil modellerinin hesaplama açısından en az yoğun olanı olan Gemini Nano, yeni Pixel akıllı telefonlarda kullanılacak ve gelecekte daha geniş Android ekosistemine sunulması bekleniyor.

Cheesewright, 100 milyon kişinin ChatGPT'yi kullanmış olmasına rağmen, yapay zekanın ancak kelime işlemden bankacılığa ve e-ticarete kadar çeşitli şekillerde "her gün kullandığımız dijital arayüzlere yerleştirildiğinde" dönüştürücü olmaya başlayacağına işaret etti.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Editör: Gülten Akgül

Yorum Yaz