Beyindeki Hayaletler - V. S. Ramachandran Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Beyindeki Hayaletler kimin eseri? Beyindeki Hayaletler kitabının yazarı kimdir? Beyindeki Hayaletler konusu ve anafikri nedir? Beyindeki Hayaletler kitabı ne anlatıyor? Beyindeki Hayaletler PDF indirme linki var mı? Beyindeki Hayaletler kitabının yazarı V. S. Ramachandran kimdir? İşte Beyindeki Hayaletler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: V. S. Ramachandran

Yazar: Sandra Blakeslee

Çevirmen: Levent Öztürk

Yayın Evi: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi

İSBN: 9786054238514

Sayfa Sayısı: 326

Beyindeki Hayaletler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İki yüzyıldır süren araştırmalara rağmen, Yüzleri nasıl tanırız? Niçin ağlarız? Neden güleriz? Neden rüya görürüz? Neden müzik ve sanattan zevk alırız? gibi insan zihni konusundaki en temel sorulara cevap veremiyoruz. Çok daha büyük bir soru olan "Bilinç nedir?"in de hâlâ bir yanıtı yok. Ne var ki yeni deneysel yaklaşımlar ve görüntüleme tekniklerinin gelişimiyle birlikte insan beynine dair anlayışımız da yavaş yavaş değişmekte. 

Sinirbilimin Sherlock Holmes'u V. S. Ramachandran'ın bu kitabı, birçok nöroloji hastasının gerçek yaşam öykülerinden oluşuyor. Ramachandran; hayalet uzuvlar, beden imgesi ve benliğin aldatıcı doğasına dair bulgularından bahsettiği bu kitabının her bölümünde okuru şaşırtıyor, ve birbirinden ilginç vakalar üzerinden insan doğası ve zihninin bizden sakladığı bazı yönlerini aydınlatıyor.

Omzunun üzerinden arkaya bakıp da kökeni hakkında sorular soran, bu kılsız ve çocuksu primatta kesinlikle tuhaf bir şey var. Daha da tuhafı, beynin başka beyinlerin nasıl çalıştığını keşfetmesi değil yalnızca, aynı zamanda kendi varlığıyla ilgili sorular da sormasıdır: Ben kimim? Ölümden sonra ne oluyor? Zihnimin kökeni beynimdeki sinir hücreleri mi? Eğer böyleyse, özgür iradenin amacı ne? İşte nörolojiyi büyüleyici yapan, bu soruların -beyin adeta kendini anlamak için mücadele etmektedir- özgün ve kendini yineleyen niteliğidir.

(Tanıtım Bülteninden)

Beyindeki Hayaletler Alıntıları - Sözleri

  • Kendini asla bedeninin gölgesiyle veya onun yansımasıyla ya da hayalinde veya rüyanda gördüğün şekliyle tanımlamazsın. Bundan dolayı kendini bu yaşayan beden ile de tanımlamamalısın.
  • Herhangi bir karar, doğru olma olasılığı olduğu sürece, kararsızlıktan daha iyidir.
  • « Trivers'a göre, günlük yaşamda yalan söyleme ihtiyacı hissettiğimiz pek çok durum vardır - diyelim ki, vergi denetimi sırasında, yasak ilişki yaşarken veya birilerinin duygularını korumak için. Diğer araştırmalar göstermiştir ki, yalancılar çok deneyimli ve talimli olmadıkları sürece, hemen her zaman yapay bir gülüş, hafifçe kusurlu bir ifade veya başkalarının saptayabileceği bir ses tonuyla kendilerini ele vermektedir.»
  • İmkansız olandan kurtulduğunda, geriye kalan, ihtimal dahilinde olmasa bile, doğru olmalı..
  • O kader gecesinde babamın spermi bilhassa o yumurtayı döllememiş olsaydı var olmayabilirdim ve o zaman evren hangi anlamda var olurdu?
  • « Shakespeare'in de dediği gibi, "Açlığın eşiğindekileri, sırf ziyafet hayalleriyle doyuramazsın." »
  • Dünya sadece düşündüğümüzden daha acayip değil; düşünebileceğimizden de daha acayip.. “J. B. S. Haldane”
  • Dünya mucizelerin yokluğundan değil, merak yokluğundan yok olacaktır. J.B.S.HALDANE
  • Tanrı, gülmekten korkan bir seyircinin önünde oynayan bir komedyendir. “Friedrich Nietzsche”
  • İnançlarımız için makul gerekçeler dediğimiz şeyler, genellikle içgüdülerimizi haklı çıkarmak için yapılan son derece mantıksız girişimlerdir. “Thomas Henry Huxley”

Beyindeki Hayaletler İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Yine güncel basımı olmayan, eş-dosttan bulunmadığı sürece oldukça zor temin edilebilen, sahafların uç fiyatlara sattığı bir eserle karşı karşıyayız malesef. Bu kitap nöropsikoloji alanında yazılmış kitaplar dünyasında; modern bir müzik mağazasında satılan eski, antika bir Steinway & Sons piyano gibi. Nöropsikoloji alanına giriş yapmak isteyen okurlara etkileyici bir giriş imkanı tanıyacağı gibi, bu alanda söz sahibi okurlar da birçok ilginç vaka ve detayla karşılacaklardır diye umuyorum. Aynı zamanda kitap, yıllar önce yazılmasına rağmen günümüzde bu alanda yazılmış birçok kitaptan daha kapsamlı ve daha anlaşılabilir bir dile sahip fikrimce. Okurken niş bir ilim bahçesinden ilginç ve kaliteli bilgi çiçekleri kopardığınızı hissedeceksiniz. Özellikle de meraklıları. Kitap 12 bölümden oluşuyor. Ramachandran çalışmalarını sadece yüzeyel analizlerle değil aynı zamanda anatomik ve fizyolojik bilgilerle de detaylandırmış ve okuru sıkmayacak düzeyde tutmuş. Tabiki yer yer görsellerle de destekleyerek. Renk sineztezisinin fizyolojisinden, hayali uzuv ağrılarında kullanılan ayna terapisine kadar ilginizi çekecek bilim dünyası tarafından tam anlaşılmayan birçok bilimsel gizeme tanık olacaksınız. Az okunan ancak oldukça değerli olan bu kitabı herkese tavsiye ederek iyi okumalar diliyorum.. (Buğra Doğan)

Beyindeki Hayaletler ülkemizde 2008 yılından itibaren yayınlanmaya başlamış olsa da aslında 21 yıl önce yazılmış bir kitap. Baktığınız zaman söz konusu sinirbilimsel gelişmeler olduğunda 1 yıl bile çok uzun bir zaman. O nedenle kısmen eski sayılabilecek bu kitabın size pek de bir şey katmayacağını düşünebilirsiniz. Ama sinirbilimle yakından ilgileniyorsanız ve günümüzün popüler kitaplarını bitirdiyseniz bu kitaba bir şans verebilirsiniz. Çünkü VS. Ramachandran bir araştırmacı olarak sinirbilim dünyasında çok önemli bir figürdür ve olaylara bakış açısı her zaman çok farklı olmuştur. Özellikle “hayalet uzuv” konusunda yaptığı çalışmaları ve yazıları oldukça ilgi çekicidir. (Serkan Karaismailoğlu)

Beyin,benlik,zihin gibi kavramlar her zaman ilgi çekici konulardır;fakat piyasada o kadar ucuz ve kof kitap var ki, kitabın yayın evinin rasyonelliğine itibar ederek aldım.Ve sonuçta beni hayal kırıklığına uğratmadı. Belki de bilgili sayılabilecek olan bir durum varsa en komplike durumları bile karşıdakinin düzeyine göre anlatabilmesiyse eğer yazar kesinlikle bilgili diyeceksiniz. Branşdışı okumalar yapanlar için tahayyül etmekte zorlanabileceğiniz durumları çok yalın ve anlaşılır yazmış. (daral_1988)

Beyindeki Hayaletler PDF indirme linki var mı?

V. S. Ramachandran - Beyindeki Hayaletler kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Beyindeki Hayaletler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı V. S. Ramachandran Kimdir?

Prof. Vilayanur Subramanian Ramachandran, 1951 yılında Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinde doğdu. Bir diplomatın oğlu olduğu için gençlik yıllarının büyük bölümünü Hindistan'ın ve Asya'nın farklı bölgelerinde geçirdi. 1974'te Madras'taki Stanley Medical College'da tıp eğitimi almasının ardından 1978'de Cambridge Trinity College'da doktorasını tamamladı. Doktora sonrası eğitimini Oxford Üniversitesi'nin Psikoloji Bölümü'nde yaptı ve 1983'te girdiği San Diego'daki California Üniversitesi'nde 1998'den beri öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Aynı üniversitenin Beyin ve Biliş Merkezi'nin yöneticisidir.

V. S. Ramachandran Kitapları - Eserleri

  • Beyindeki Hayaletler
  • Öykücü Beyin

V. S. Ramachandran Alıntıları - Sözleri

  • « Trivers'a göre, günlük yaşamda yalan söyleme ihtiyacı hissettiğimiz pek çok durum vardır - diyelim ki, vergi denetimi sırasında, yasak ilişki yaşarken veya birilerinin duygularını korumak için. Diğer araştırmalar göstermiştir ki, yalancılar çok deneyimli ve talimli olmadıkları sürece, hemen her zaman yapay bir gülüş, hafifçe kusurlu bir ifade veya başkalarının saptayabileceği bir ses tonuyla kendilerini ele vermektedir.» (Beyindeki Hayaletler)
  • İnançlarımız için makul gerekçeler dediğimiz şeyler, genellikle içgüdülerimizi haklı çıkarmak için yapılan son derece mantıksız girişimlerdir. “Thomas Henry Huxley” (Beyindeki Hayaletler)
  • Oldukça dar bir görüş açısı vardı. Deyim yerindeyse ağaca bakarken ormanı göremiyordu. (Öykücü Beyin)
  • « Shakespeare'in de dediği gibi, "Açlığın eşiğindekileri, sırf ziyafet hayalleriyle doyuramazsın." » (Beyindeki Hayaletler)
  • Herhangi bir karar, doğru olma olasılığı olduğu sürece, kararsızlıktan daha iyidir. (Beyindeki Hayaletler)
  • İmkansız olandan kurtulduğunda, geriye kalan, ihtimal dahilinde olmasa bile, doğru olmalı.. (Beyindeki Hayaletler)
  • Beyin her türü noksanliktan nefret eder ve bunlardan kurtulmak icin bazen en saçma , en akıl almaz yanilgilara sığınır (Öykücü Beyin)
  • Dünya mucizelerin yokluğundan değil, merak yokluğundan yok olacaktır. J.B.S.HALDANE (Beyindeki Hayaletler)
  • Tanrı, gülmekten korkan bir seyircinin önünde oynayan bir komedyendir. “Friedrich Nietzsche” (Beyindeki Hayaletler)
  • ...bir zamanlar Francis Crick'in söylediği gibi, "Tanrı bir hackerdır, mühendis değil." (Öykücü Beyin)
  • Dünya sadece düşündüğümüzden daha acayip değil; düşünebileceğimizden de daha acayip.. “J. B. S. Haldane” (Beyindeki Hayaletler)
  • Algı, duyusal verilere duyulan pasif bir tepki olmaktan ziyade, dünya hakkındaki fikrimizin etkin bir şekilde biçimlenmesidir. (Öykücü Beyin)
  • Kendini asla bedeninin gölgesiyle veya onun yansımasıyla ya da hayalinde veya rüyanda gördüğün şekliyle tanımlamazsın. Bundan dolayı kendini bu yaşayan beden ile de tanımlamamalısın. (Beyindeki Hayaletler)
  • O kader gecesinde babamın spermi bilhassa o yumurtayı döllememiş olsaydı var olmayabilirdim ve o zaman evren hangi anlamda var olurdu? (Beyindeki Hayaletler)