diorex
sampiyon

Beyaz Kurt’un Kaderi - Michael Moorcock Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Beyaz Kurt’un Kaderi kimin eseri? Beyaz Kurt’un Kaderi kitabının yazarı kimdir? Beyaz Kurt’un Kaderi konusu ve anafikri nedir? Beyaz Kurt’un Kaderi kitabı ne anlatıyor? Beyaz Kurt’un Kaderi PDF indirme linki var mı? Beyaz Kurt’un Kaderi kitabının yazarı Michael Moorcock kimdir? İşte Beyaz Kurt’un Kaderi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 25.08.2022 22:00
Beyaz Kurt’un Kaderi - Michael Moorcock Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Michael Moorcock

Çevirmen: Kozan Demircan

Orijinal Adı: The Weird of the White Wolf

Yayın Evi: Altıkırkbeş Yayıncılık

İSBN: 9799758467180

Sayfa Sayısı: 175

Beyaz Kurt’un Kaderi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kaos ve Yasa Lordları arasında hep bir denge olmuştur. Zaman zaman denge bir tarafa doğru hafifçe bozulur ve eninde sonunda yeniden kurulur. Ama bir gün denge tamamen bozulduğunda bir tarafı seçmenin ne kadar anlamı olabilir.Ölümsüzlüğe ve tanrılığa erişmesini sağlayacak teklif yapıldığında büyücü imparator Elric’in yanıtı belki de söylenebilecek tek şey.

“İlgilenmiyorum”.Sevdiği kadını ve şehri kendi kılıcıyla yok eden bir adamın kaderinin, yaşamın ve varoluşun ardındakini aramaktan başka bir seçeneği kalır mı?

Ölü Tanrıların Kitabı’ndan, Tanrıların soytarısıyla yapılan bir sohbete ve bilinen dünyanın ucuna, Kaosun kıyısına kadar uzanan bir arayış öyküsü.

Değişen bir şey yok:

Tanrıların getirdiği çaresizliğe bir kez daha tanık olan ve yine aynı soru:

Sonsuz gücü elinde tutanın içindeki boşluktan daha büyük ne olabilir?

Beyaz Kurt’un Kaderi Alıntıları - Sözleri

    Beyaz Kurt’un Kaderi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

    Beyaz Kurt’un Kaderi PDF indirme linki var mı?

    Michael Moorcock - Beyaz Kurt’un Kaderi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Beyaz Kurt’un Kaderi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

    Kitabın Yazarı Michael Moorcock Kimdir?

    Michael John Moorcock sıradan bir orta sınıf ailenin çocuğu olarak 18 Aralık 1939 yılında Londra’da dünyaya geldi. II. Dünya Savaşınınyıkıntıları arasında büyüdü. Pek parlak bir öğrenci değildi. Daha küçükken bile gazeteci olmak istiyordu. Onlu yaşlarına geldiğinde fanzinler çıkartmaya başladı. Birkaç yıl sonra öykülerini ve yazılarını satmaya başladı. 1956 yılında, sadece on altı yaşındayken, Tarzan Dergisinin (Tarzan Adventures) editörü oldu. Ancak bu dergide fazla çalışamadı. Bir çizgi roman olan Tarzan Dergisinde daha fazla yazı bulunmasını istediği için dergiden ayrılmak zorunda kaldı. Ardından Sexton Blake Kütüphanesi (Sexton Blake Library) adlı dergide editörlük yaptı.

    Bu yıllarda yazarlığın yanı sıra diğer bir tutkusu olan gitar çalmaya da yöneldi. Soho’da kafelerde ve hatta bir genelevde bile çaldı. Fleetwood Mac grubundan Peter Green ile tanışıklığı bu günlere dayanır. Sonraları Paris’de de müzisyenlik yaptı. Avrupa’da bir süre dolaştıktan sonra tekrar İngiltere’ye döndü.

    Bu dönemde yazmaya başladığı Elric kitapları ile tanınan bir yazar oldu. 1964 yılında İngiliz bilim kurgu dergisi Yeni Dünyalar (New Worlds) dergisinin editörü oldu. Sıradan sayılabilecek bir bilim kurgu dergisi olan Yeni Dünyalar’ı, altmışların alternatif kültürün bir aracı yaptığı gibi, çağdaş roman anlayışının da önünü açtı. Bu başarısında J.G. Ballard veBrian Aldiss gibi yazarların hikâyelerini yayınlamasının önemli etkisi oldu.

    Yetmişlerde tekrar müzik ile ilgilenmeye başladı. İsmini Dorian Hawkmoon adlı karakterinden alan Hawkwind adlı bir grupta çaldı. Grubun The Black Corridor (Kara Koridor) adlı albümünde, Moorcock’un aynı adlı kitabından bire bir alıntılar vardır. 1975’de kaydettiği ve Hawkwind grubunun üyelerinin de çaldığı The New Worlds Fair (Yeni Dünyalar Panayırı) adlı albümü 1981’de yayınlandı. Ayrıca Black Blade (Kara Kılıç) adlı Blue Oyster Cult albümünün sözlerini yazdı. Bu albüm ismini Melnibone’lu Elric’in kılıcı Fırtına Koparan’dan (Stormbringer) almaktaydı. Günümüze kadar Blind Guardian, Summoning, Domine ve Cirith Ungol müzik grupları Moorcock’tan esinlendikleri şarkılar yazmışlardır.

    Seksenlerden sonra Moorcock daha “saygın” sayılabilecek Londra Ana (Mother London) ve Bizans Dayanıyor (Byzantium Endures) gibi kitaplar yazdı. Tarzındaki değişmeye rağmen yeni kitaplarında eski karakterlerine sürekli göndermeler yaptı. Bu karakterler hakkında yeni hikâyeler de yazdı.

    Moorcock yazmış olduğu fantezi hikâyelerinde, yaratmış olduğu Ebedi Kahraman (Eternal Champion) ve Çoğulevren (Multiverse) kavramlarını sıkça kullanmıştır. Birçok paralel boyut ya da gerçeklikten oluşan çoğulevrende kimlikleri değişen, ancak aynı özden oluşan ya da seçilen Ebedi Şampiyonlar sadece iyilik ve kötülük arasındaki dengeyi sağlamak için değil, aynı zamanda düzen ve kaos arasındaki dengeyi sağlamak için de mücadele ederler. Kullanılan bu iyi-kötü ve düzen-kaos kavramları “Zindanlar ve Ejderhalar” (Dungeons & Dragons) kitaplarında yönelim (alignment) için kullanılmıştır. Kimlikleri değişen bu kahramanların yolları çeşitli hikâyelerde kesişir. Ebedi Şampiyonların muhtemelen en ünlüsü, altmışlı yılların sonunda yazmaya başladığı Melnibone’lu Elric’dir. Elric sıra dışı bir kahraman olarak dikkat çeker. Hükümdarı olduğu, yüzyıllardır insan diyarlarına hükmeden efsanevi imparatorluğun, sevdiği kadın için yağmalanıp yıkılmasına göz yummuş bir imparatordur. Sevdiğini kurtarabilmek için kaosun hizmetkarı bir iblis ile antlaşma yapar ve kana susamış kılıç “Fırtına Koparan’ı” taşımaya başlar. Bu kılıç ile albino ortak bir yaşam sürerler. Elric kılıç için kıyım yaratırken, kılıç da ona yoksun olduğu gücü sağlar. Diğer fantezi hikâyelerindeki kahramanların aksine iyilik için savaşmaz. Burnunun dikine gider, işine geleni yapar. Elric’in hemen hemen yapmış olduğu kahramanca ya da kahramanca sayılabilecek işler, tamamen şartları onu o noktaya getirmesi ile olur. Belki de buna çoğulevrende bir Ebedi Kahraman da olması neden olur. Onu çoğu zaman şartlar zorlar. Birçok boyutun kesişimindeki ortak bir noktada yer alan efsanevi şehir Tanelorn için savaşması da benzer bir şekilde gelişir. Aşağıda biraz daha ayrıntılı değineceğim gibi Moorcock’un yarattığı karakterlerin kahramanlıklarını şartlar belirler.

    Köln Dükü Dorian Hawkmoon başka bir Ebedi Kahraman olarak karşımıza çıkar. Günümüzden yaklaşık bin yıl sonra geçen hikâyede, büyük savaşlar ve yıkımdan sonra geride kalan dünya anlatılır. Hikayelerdeki kötü adamlar olan Grenbretan yani Büyük Britanya, Moorcok’un İngiltere ve birçok ülke için yaptığı eleştirileri bünyesinde barındırır. Yazarın da daha sonra açıkça belirteceği gibi kitaplardaki göndermeler bilinçli olarak gayet net ve belirgin olarak yapılmıştır. Elric gibi şartların kurbanı olan Dorian Hawkmoon kaos ve düzen, iyilik ve kötlük arasındaki mücadele de yerini alır.

    1967 yılında yazmış olduğu İşte O Adam (Behold the Man) ile Nebula ödülü kazanan Moorcock, bu kitapta zamanda geriye giderek aslında zeka özürlü olan Nasıralı İsa’nın yerine geçerek İsa Mesih olan zaman gezgini Karl Glauger’i anlatır. Glauger organik bir zaman makinesi ile geçmişe, Roma hakimiyetindeki Kudüs ve eşrafına yolculuk yapar. Kullandığı zaman makinesinin bir rahim biçimindedir. Bu onun yeniden doğuşunu simgeler. Ne kadar kaçarsa kaçsın, direnirse dirensin sonunda İsa Mesih rolünde çarmığa gerilir. Belki de mevcut Hristiyan inancı ile dindar hatta dinsiz sayılabilecek biri olan Glauger İsa’nın şahadetini taklit eder. Moorcock’un İşte O Adam’ın Türkçe baskısının önsözünde yazdığı gibi, onun karakterlerinin kahramanlıkları zorlu şartlar ve baskı nedeni ile ortaya çıkar.

    Moorcock ayrıca yıllar içerisinde İsa Mesih’e göndermelerde bulunmaktan geri kalmaz. James Colvin adı altında yazdığı hikâyeler ve sevilen karakteri Jerry Cornelius’un baş harleri JC İsa Mesih (Jesus Christ) ile örtüşür.

    Moorcock politik görüşlerini açıklamakdan çekinmez. Kendin açıkça “Kraliyet Karşıtı” olarak tanımlar. Konu bilim kurgu ve fantezi olunca, tutucu politik düşüncelerini eserleri ile insanlara empoze ettiklerini düşündüğü yazarları sert ve kendine has bir üslup ile eleştirmekten geri kalmaz. Ktulhu öykülerinin yaratıcısı H.P Lovecraft’ı kadın ve Yahudi düşmanı, ırkçı; I. Asimov ve A.C. Clarke ile bilim kurgunun en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Robert Heinlein’ı militarist, sağcı olarak niteler ve yazıklarını Adolf Hitler’in Kavgam (Mein Kampf) ile eşleştirir; kapitalizm, rasyonel bencillik ve bireycilik üzerine çalışmaları olan, Rusya doğumlu Amerikalı yazar ve düşünür Ayn Rand’ı “kuduz bir işçi sendikası ve sol karşıtı” olarak eleştirir. J.R.R. Tolkien’in yazdıklarını, hikâyelerdeki mutlu, kırsal İngiltere manzaralarından dolayı A.A. Milne tarafından yazılan Winnie the Pooh öyküsüne benzetirken, Tolkien için “orta sınıf, hristiyan yobaz” kelimelerini kullanır. Bu yazarların öykülerinde çalışan sınıfı kontrol edilmesi, doğru kişiler tarafından yönetilmesi gereken bir yaratık gibi göstererek herkes için dinsel ve ototirer bir düzen içerisinde tek bir doğruyu savunmalarını, her türlü düzen karşıtılığını “kötülük” olarak nitelemelerini ve savaşın tek yol olduğunu savunmalarını eleştirir.

    Yazarlar hakkındaki birçok eleştirisinin yanı sıra H.G Wells, Joanna Russ, Philip K. Dick, John Sladek, Thomas M.Disch, gibi yazarları ise yazdıkları eserleri ve duruşları için över.

    Bu günlerde Moorcok dostları Mervyn ve Maeye Peake hakkındaki biyografi üzerine çalışmaktadır. Son kitabı The Metatemporal Detective 2007 yılında basılması planlanmaktadır.

    Michael Moorcock Kitapları - Eserleri

    • İşte İnsan
    • Elric: Ruh Hırsızı
    • Melnibone'lu Elric Destanı
    • Kader Denizlerindeki Denizci
    • Beyaz Kurt’un Kaderi
    • Elric: Tanelorn’u Kurtarmak
    • Kara Kılıç’ın Laneti
    • Kaybolan Kule
    • Elric: Uyuyan Büyücü
    • Fırtına Yaratan
    • Elric: Dük Elric
    • Elric: Rüya Diyarlarında
    • Elric: Kılıçlar ve Güller
    • Modem Zamanlar 2.0
    • Şafak Kılıcı
    • Kafatasındaki Mücevher
    • Rünlü Asa
    • Çılgın Tanrı'nın Tılsımı

    Michael Moorcock Alıntıları - Sözleri

    • Ben yanlış zamanda doğmuşum Monica. Bu mantık çağında bana yer yok. Sonunda beni öldürecek. (İşte İnsan)
    • Bir insan sıradan bir yaşam sürüp sıradan aktivitelerle meşgul olurken kimsenin duygularını incitmemeyi nasıl başarabilirdi? İnsanlar neden birbirlerine karşı bu kadar gaddardı? Neden savaşlar vardı? (İşte İnsan)
    • Yalnızca barış, ama sanırım insanlık ihtiyarlıktan ölene kadar bu gezegen barışa sahip olamayacak. (Elric: Tanelorn’u Kurtarmak)
    • Avucuma biraz para say ben de sana geleceğini anlatayım. Biraz daha fazlasını say bugünü anlatırım. (Modem Zamanlar 2.0)
    • Eşsiziz ikimiz de; bizi terk eden bir çağın ürünleriyiz. Bu çağa bizden nefret etmesi için bir sebep verelim! (Elric: Ruh Hırsızı)
    • Tuzağa düştüm. Batıyorum. Kendim olamıyorum. Diğer insanların beklentileri tarafından şekillendirildim. Herkesin kaderi mi bu? (İşte İnsan)
    • —Tanrım? —Tanrım? —Tanrım? —Cevap Yok. (İşte İnsan)
    • "O halde dünya zannettiğimden çok daha büyük bir yermiş," dedi Elric. "Evet, öyle," dedi Erekose. "Üzerinde yelken açtığımız bu denizin bir dünyadan fazlasını kapsadığı teorisinden bahsetseydim ne derdin?" "Sana inanmaya niyetlenirdim.," dedi Elric gülümseyerek. "Böylesi teoriler okudum. Dahası kendi dünyam dışındaki dünyalarda maceralara atıldım." (Elric: Dük Elric)
    • ' Rehberlik teklifleri her daim kabul edilmeli ama asla güvenilmemelidir.' İkincisi; ' Aşina olandan kork.' Üçüncüsü; 'Garip olan temkinlice kucaklanmalıdır. ' (Elric: Rüya Diyarlarında)
    • “Bazen umutsuzluk içinde iyi bir tanrıya sığınmak istiyorum Shaarilla. Geceleri uykusuz bir şekilde yatarken aklım başımdan gidiyor; beni kendine çekecek, ısıtacak, koruyacak, evrenin kao-tik karmaşıklığında düzen olduğunu söyleyecek bir şey -herhangi bir şey- için siyah çorak toprakları geziyor; bana gezegenlerin bu yapısının bir düzene ait olduğunu, yalnızca kötü anarşi sonsuzluğundaki kısa ve parlak bir aklıselimlik kıvılcımı olmadığını söylemesini istediğim bir şey arıyorum.” (Elric: Ruh Hırsızı)
    • Ve müzik. Müzik duyduğumda ağlarım. (Modem Zamanlar 2.0)
    • İnsanoğlu adalet olan bir dünyaya doğmadı ama böyle bir dünyayı yaratabilir.. (Elric: Ruh Hırsızı)
    • İnsanlar gerçek değişimden nefret ederler.. ve genellikle yüzeysel, anlık değişimlerle tatmin olurlar. (Elric: Kılıçlar ve Güller)
    • İnsanlar neden birbirlerine karşı bu kadar gaddardı? Neden savaşlar vardı? (İşte İnsan)
    • Devasa sürüngenler soğuk gökyüzünde yükseldi. Ejder Efendileri’nin şarkısını coşkuyla söyleyen ve ejderlerini yönlendiren Elric’in uzun beyaz saçları, ağır siyah pelerini uçuşuyordu. Vahşi rüzgar atları süzülür bulutlar boyunca, Korkunç boru öter avaz avaz Siz ve bizdik ilk fatihler, Siz ve biz olacağız en sonuncusu da (Kara Kılıç’ın Laneti)
    • "Her şeyi yöneten Düzen İtilmesin kenara elle; Toprak Kralları’na karşı gelen öpülsün taze bir ölümle.” (Elric: Ruh Hırsızı)
    • Din korkunun yaratımıydı. Bilgi korkuyu yok eder. Korku olmadan din hayatta kalamaz. (İşte İnsan)
    • "Nihayetinde kişi kendini yalnızca eylemleriyle değerlendirebilir," diye geçirdi içinden Elric. "Yaptıklarıma baktım, yapmak istediklerime ya da yapmak istediğimi düşündüğüm şeylere değil. Ve yaptıklarım aptalca, yıkıcı ve amaçsızlardı. (Elric: Uyuyan Büyücü)
    • Güçlü bir kötülükle savaşmak için güçlü bir kötülük gerekir. (Elric: Ruh Hırsızı)
    • Şayet gerçekten geçmişle bağlarımızı koparmak isteseydik, tek mantıklı gelen şeyi yapardık. Kendi kendimizi öldürürdük. (Modem Zamanlar 2.0)

    Yorum Yaz