diorex
sampiyon

Ateş ve Güneş - Zeytindağı - Falih Rıfkı Atay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ateş ve Güneş - Zeytindağı kimin eseri? Ateş ve Güneş - Zeytindağı kitabının yazarı kimdir? Ateş ve Güneş - Zeytindağı konusu ve anafikri nedir? Ateş ve Güneş - Zeytindağı kitabı ne anlatıyor? Ateş ve Güneş - Zeytindağı PDF indirme linki var mı? Ateş ve Güneş - Zeytindağı kitabının yazarı Falih Rıfkı Atay kimdir? İşte Ateş ve Güneş - Zeytindağı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 16.04.2022 06:00
Ateş ve Güneş - Zeytindağı - Falih Rıfkı Atay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Falih Rıfkı Atay

Yayın Evi: Pozitif Yayınları

İSBN: 9786054726776

Sayfa Sayısı: 304

Ateş ve Güneş - Zeytindağı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dört yıl süren bir savaş nasıl hatırlanır? Bunun tek bir yolu yordamı olmasa gerek. Ancak Türkiye’de özellikle Birinci Dünya Savaşı’nın hatırlanmasıyla ilgili çok çetrefil ve girift bir durum var. Türkiye halen bu savaşın Çanakkale gibi bazı bölümleriyle yatıp kalkarken, Falih Rıfkı Atay’ın önce Ateş ve Güneş, sonra Zeytindağı’nda anlattığı Suriye Cephesi, sondaki bozgunun etkisiyle olsa gerek adeta yok sayılır. Atay, bu iki kitapta, aynı malzemenin iki ayrı dönemde nasıl farklı hatırlanacağını bize gösterir. Cüneyt Tandoğan’ın Zeytindağı’nın farklı yıllardaki basımları üzerinden yürüttüğü eleştirel karşılaştırma ise, hafıza ve hatırlamanın her yeni dönemde yeniden konumlandırılması gerektiğini iyice anlamamızı sağlar. Tandoğan’ın ortaya çıkardığı bu ilginç yayın, Atay’ın eserlerini sadece tarihe tanıklık açısından değil, hatırlama ve hatırlananı yazmanın metinsel değeri üzerinden de yeniden düşünmemizi sağlayacak.

Yard. Doç. Dr. Erol Köroğlu

Boğaziçi Üniversitesi

Ateş ve Güneş - Zeytindağı Alıntıları - Sözleri

  • Bu bir istikamet ki ne yolu, ne de işareti var.
  • Istırap çeken adamların bakışında rahat bir şey var
  • Birçok eserler ve hatıralar var ki insan bunlara ölümüyle asalet verebilir.
  • Bedbaht olan ne idi? Bu kadın mı? Bu kadında yaşayan ıstırap mı?
  • ...birbirimizi aldatıp avutmaya uğraşıyorduk.
  • Her adımı ruhumdan bir ıstırap çıkarır gibi atıyorum.
  • Siz bu topraklara buğday ekiyorsunuz, biz kanımızı ve kemiklerimizi gömüyoruz
  • Ölen, eskiyen, yırtılan her şey canımızdan, memleketimizden bir şey.
  • Hepsi sessiz, kendi kendilerine kim bilir hangi hatıralarla dalgındı.
  • Memlekette ıstırap ağır basıyor...
  • Gözlerden ruha ne uzun yol var!
  • Madem ki biz zahmet çekiyoruz, kanlarımızın kuruduğu kumlar üstünde başka adamların tebessüm etmesine ne lüzum var?
  • Cüret, cüret doğurur.
  • Kim bilir biz ne unutulmuş, ne de terk edilmiş insanlarız.
  • Bazen mesafeler öyle tenha ki ..

Ateş ve Güneş - Zeytindağı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

#kitapyorum #falihrıfkıatay #ateşvegüneş #zeytindağı #2020-85.kitap #sayfasayısı 360 Aslında iki ayrı kitap olan eserin birleştirilmiş hali daha faideli olmuş.Ki bende bu minfalde birinci kitabın peşine zeytindağı nı hemen edip okumaya çalışırdım.Özellikle cumhuriyet dönemini iyi yansıttığını düşünüyorum.Kitap baskısı da gayet düzgündü.Yer yer günümüz dilene uyarlanan kelime ve cümlelerin sahifelerin altlarinda açıklamaları da mevcut.Akademik bir dille yazilmıs gibi.Bu yüzden gerçekliği insanı tatmin ediyor tarih hususunda.Anadolu 'nun bağrından gelip , arabistan çöllerindeki savaşların düşmandan daha ziyâde iklim koşulları ile olduğunu görüyoruz.Düşünün ki Kars'tan ,Ankara'dan,Edirne'den gidip sina çölünde , Gazze'de savaşmak için gittiginiz yolun büyük bir kısmını yaya olarak bile gerçekleştiriyorsunuz. 4.ordu kumandanı Cemal paşa'nın yaverliğini yapan yazarımız çöl hayatını ,maddi olanaksızlıkları ve daha bir sürü şeyi anıları niteliğinde kalemine aksetmiş.Tesadüf budur ki okuyup bitirdiğimiz eser aynı tarihteki sarıkamış şehitlerimizi de anmamıza vesile oluyor.Her nerede olursa olsun ama çölde ,ama buzlar altında bu cennet vatan için düşen yüreklerin mekânı cennet olsun.kitapla ve huzurla kalınız. (Tc Kemal Cengiz)

#ateşvegüneş #zeytindağı İki değerli eser bir kitapta.. . Kanal Harekatındaki Bir Subayın Günlüğünden.. "Yine kumlar üstünde isimsiz ölüler ve muvakkat mezarlar bıraktık. Zaten harplerimizin bütün talihi bu değil mi? Daima yabancılar bizden çok ve biz yabancılardan cesuruz." . KİNSİZ VE KEDERSİZ ÖLÜME GİTMEK GÜÇTÜR . Herkese Merhaba . Bugün sizlere okumayı en çok sevdiğim tarih türünde muazzam bir eser bırakıyorum. #falihrıfkıatay bilmeyen yoktur diye düşünüyorum.. @pozitifyayinlari baskısı ve titiz çalışmalarıyla Birinci Dünya Savaşı hatıralarını anlatan #ateşvegüneş ile #zeytindağı kitapları bir arada sunulmuş. Osmanlı Türkçesi orijinal metninden, Cüneyt Tandoğan tarafından günümüz Türkçesiyle çevrilmiş ve düzenlenmiş olması da ayrıca güzel. Yayınevini bu güzel çalışmaları için kutluyorum. Eksiksiz harika bir eser OKUDUM. . Kitapta Cumhuriyet döneminde yaşananları okuyoruz. Dördüncü Ordu komutanı Cemal Paşa'nın yaverliğini yapan Falih Rıfkı Atay dört yıl boyunca çok kötü şartlarda oldukları o dönemde yaşadıklarını, gördüklerini ve düşüncelerini anı niteliğinde kaleme almış. Suriye Filistin cephesinde çöl hayatını, maddi olanaksızlıkları, sefalet, açlık, susuzluk, ölüm... Bu bölümleri okurken yüreğim acıdı, yüreğim yandı, beynim sarsıldı.. Şuraya o kadar çok yazmak istediğim cümle var ki, neyse susuyorum anlayan anladı... Dört yıl süren bir savaş nasıl hatırlanır? 1332 Senesinden beri şu cümleyi dilinden düşürmüyormuş Falih Rıfkı Atay: "Artık ne veriyorsak, Anadolu'nun canından veriyoruz." diyordu. . "Mustafa Kemal, Büyük Harbe girmek aleyhinde idi: Kafa ve sanat adamı olduğu için! "Mustafa Kemal Kurtuluş Harbini bırakmak fıkrinde asla bulunmadı: Vatan adamı olduğu için!" İşte size bütün kitabın özü: İlim ve vatan adamı olunuz! . Falih Rıfkı Atay'ın anıları sadece yüz yıl öncesini değil, içinde yaşadığımız günleri de anlamak için çok yararlı.. Prof. Dr. Ayhan Aktar hocamın sözüyle yorumuma son veriyorum. Bir takım gerçekleri öğrenmek adına bu kitabı; OKUYUN, OKUTTURUN Şiddetle tavsiye ediyorum.. (Meral Kaplan)

Ateş ve Güneş - Zeytindağı PDF indirme linki var mı?

Falih Rıfkı Atay - Ateş ve Güneş - Zeytindağı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ateş ve Güneş - Zeytindağı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Falih Rıfkı Atay Kimdir?

Falih Rıfkı Atay (1894, İstanbul - 20 Mart 1971, İstanbul), Türk gazeteci, yazar, milletvekili.

Cumhuriyet döneminin en etkin gazetecilerindendi. İzmir'in kurtuluşundan sonra Mustafa Kemal ile tanışıp dostluğunu kazanan Falih Rıfkı, özellikle Atatürk'ü yakından tanıtan anılarıyla ünlendi. 1923-1950 yılları arasında milletvekili olarak siyasette yer aldı. Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'e yakınlığı nedeniyle çok önemli olaylara tanıklık etmiş ve kişisel tarihi cumhuriyet tarihi ile özdeşleşmiştir.

Sakarya ili Kaynarca ilçesi Büyükkaynarca köyünden İstanbul'a yerleşmiş bir ailenin çocuğu olan Falih Rıfkı Atay 1894 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babası Hoca Hilmi Efendi, annesi Huriye Cemil Hanım idi.

Ortaokulu Mekteb-i Tahsil Mektebi'nde lise öğrenimini Mercan İdadisi'nde tamamladı. İdadide edebiyat öğretmeni olan Celal Sahir Bey (Erozan) ile kendisinden bir ileri sınıfta okuyan Orhan Seyfi (Orhon), edebiyat zevkinin gelişmesine yardımcı oldu. II. Meşrutiyet'in ilanı edildiği 1908 yılında girdiği Darülfünun Edebiyat Fakültesi'ni 1912'de bitirdi.

1911'de ilk yazıları, Servet-i Fünun dergisinin genç yazarlara ayrılan ek sayfalarında yayımlandı. Tecelli (1911) dergisi ile Süleyman Bahri'nin yönettiği Kadın (1912) dergisinde Cenap Şahabettin ile Ahmet Haşim'in eserlerini hatırlatan şiirleri çıktı. 1912'den itibaren Tanin gazetesinde düz yazılar yayımladı.

1913'te memuriyet hayatına başlayan Falih Rıfkı, Sadaret ve Dahiliye Nazırlığı kalemlerinde çalıştı. Dahiliye Vekili Talat Paşa ile birlikte resmi görevle Bükreş'e gittiğinde Tanin Gazetesi'ne röportajlar gönderdi. Bu dönemdeki yazıları, Türkçülük ve Türkçecilik akımlarının etkisini taşıyordu.

I. Dünya Savaşı'nda yedek subay olarak Suriye'ye gitti ve Cemal Paşa'nın özel katipliğini yaptı. Suriye ve Filistin'deki savaş anılarını Ateş ve Güneş (1918) kitabında topladı. Cemal Paşa'nın Bahriye Nazırı olması üzerine Kalemi Mahsusa müdür yardımcılığına getirildi (1917).

1918'de Ali Naci (Karacan), Necmettin Sadık (Sadak) ve Kazım Şinasi (Dersan) ile birlikte Akşam Gazetesi'ni kurdu. Gazetede, Kurtuluş Savaşı'nı destekleyen yazılar yazdı. Damat Ferit Paşa hükümetinin vatanseverleri yargılamak üzere kurduğu, halk arasında "Kürt Nemrut Mustafa Divanı" diye anılan mahkemede Kurtuluş Savaşı'nı destekleyen yazıları nedeniyle idamı istenerek yargılandı. İkinci İnönü Muharebesi'nin kazanılması üzerine Divan-ı Harp tutumunu değiştirince idamdan kurtuldu. 10 Eylül 1922'de Anadolu'ya geçti.

Kurtuluş Savaşı'nı destekleyen yazılarını Tanin ve Hakimiyet-i Milliye gazetelerinde sürdürdü. Savaşın ardından Tetkik-i Mezalim Heyeti'nde görevlendirilen Falih Rıfkı, Halide Edip, Yakup Kadri, Mehmet Asım ile birlikte Yunan ordusunun yakıp yıktığı yerleri saptamak üzere tüm Batı Anadolu'yu dolaştı.

1923'ten TBMM'ye girdi ve aralıksız 27 yıl milletvekilliği yaptı. 1923-1927 arasında Bolu , 1927-1950 arasında Ankara milletvekili olarak mecliste yer aldı. Bir yandan da çeşitli tarihlerde Hakimiyet-i Milliye, Ulus, Milliyet gazetelerinde başyazarlık yaptı. Köşe yazılarında Atatürk devrimlerini ve batılılaşmayı savundu. Yeni Türk Alfabesinin hazırlanması ve uygulanması sırasında Dil Encümeninde görev aldı. Ulus gazetesinin başyazarlığını yaptığı dönemde Ankara şehir planı jürisinde üyelik ve İmar Komisyonunda başkanlık yaptı. Bu dönemde 1937 yılındaki Trakya Manevraları'na katılmıştır.

İzmir'in kurtuluşundan sonra tanıştığı Mustafa Kemal'in dostluğunu kazandı ve bu döneme an ilişkin anılarını Atatürk'ün Bana Anlattıkları (1955), Çankaya (1961) ve Atatürk Ne İdi? (1968) adlı kitaplarda topladı. Atatürk'ün çok yakınında bulunması ve önemli olaylara tanıklık etmesi yapıtlarına ayrı bir önem kazandırdı.

Demokrat Parti'nin 1950'de iktidara geçmesinden sonra Dünya gazetesini kurarak (1952) muhalefete geçti; yeni iktidara karşı Atatürk devrimlerini savundu. Ölünceye dek bu gazetenin başyazarlığını sürdürdü. 20 Mart 1971'de kalp krizi sonucu İstanbul'da hayatını yitirdi. Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Falih Rıfkı Atay, gezi yazılarını ve anılarını topladığı kitaplarıyla Cumhuriyet döneminde bu türlerin ilk özgün örneklerini verdi. Zeytindağı (anı-1932, 1964), Faşist Roma, Kemalist Tiran, Kaybolmuş Makedonya (gezi-1930) ve Pazar Konuşmaları (fıkra-1966) başlıca yapıtlarıdır.

Atay, sağlam, çekici anlatımı ve duru Türkçesiyle basının en usta kalemlerinden biriydi. Türkçeyi süssüz, sanatsız ama etkin kullanmayı amaçladı. Siyasi konuları işleyen fıkra ve başyazılarıyla tanınan Atay gezi, anı, makale ve sohbet türlerinde birçok kitap yayımlamıştı; Cumhuriyet döneminin en etkin gazetecilerindendi.

Eserleri

ANI : Ateş ve Güneş (Suriye ve Filistin savaş anılan, 1918),

-Zeytindağı (1932),

-Atatürk'ün Bana Anlattıkları (1955),

-Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri (1955),

-Çankaya (1961),

-Batış Yılları (1963),

-Atatürk'ün Hatıraları (1914-1919)

-Atatürk Ne İdi? (1968)

Gezi : Faşist Roma, Kemalist Tiran,

-Kaybolmuş Makedonya (1930),

-Deniz Aşırı (1931),

-Yeni Rusya (1931),

-Moskova-Roma (1932),

-Bizim Akdeniz (1934),

-Taymis Kıyılan (1934),

-Tuna Kıyıları (1938),

-Hind (1944),

-Yolcu Defteri , (1946),

-Gezerek Gördüklerim (1970).

Fıkra: Eski Saat (1933),

-Niçin Kurtulmamak (1953),

-Çile (1955),

-İnanç (1965),

-Kurtuluş (1966),

-Pazar Konuşmaları (1966)

İnceleme:

-Başveren İnkılapçı (Ali Suavi Üzerine, 1954),

-Atatürkçülük Nedir (1966),

-Londra Konferansı Mektupları (1933),

-Türk Kanadı (1941),

-Kanat Vuruşu (1945)

Monografi: Babamız Atatürk (çocuklar için, 1955)

Falih Rıfkı Atay Kitapları - Eserleri

  • Zeytindağı
  • Çankaya
  • Atatürk’ün Bana Anlattıkları: Mustafa Kemal’in Ağzından Vahdettin
  • Babanız Atatürk
  • Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri
  • Ateş ve Güneş
  • Batış Yılları
  • Atatürkçülük Nedir?
  • Kurtuluş
  • Atatürk Ne İdi?
  • Atatürk'ün Hatıraları (1914 - 1919)
  • Baş Veren İnkılapçı
  • Ankara
  • Tuna Kıyıları
  • Ateş ve Güneş - Zeytindağı
  • Gezerek Gördüklerim
  • Bayrak
  • İnanç
  • Londra Konferansı Mektupları
  • Roman
  • Pazar Konuşmaları
  • Tarihe Düşülen Yazılar
  • Babanız Atatürk- Bayrak - Atatürkçülük Nedir - Atatürk Ne İdi
  • Eski Saat
  • Taymis Kıyıları
  • Faşist Roma Kemalist Tiran Ve Kaybolmuş Makidonya
  • Çile
  • Türk Kanadı
  • Niçin Kurtulmamak?
  • Bizim Akdeniz

Falih Rıfkı Atay Alıntıları - Sözleri

  • Demek bir kuşak bir toplumu kökten değiştirmeye yeter. (Atatürk Ne İdi?)
  • Ne güzel ölüm saati idi. Acaba bu mukaddes gafleti bir daha tadabilecek miyim? (Gezerek Gördüklerim)
  • Bir topluma danışılma hakkı tanımadan onu eğitmek gerekir. Oy kulübelerinden önce okullar kurulmalıdır. Bilmeyenin elinde oy pusulası yalnız faydasız değil, tehlikelidir de! (Atatürkçülük Nedir?)
  • Her millet, eğer bir refah hissesi istiyorsa, bunu ancak kendi fedakarlığı, kendi alın teri, kendi aklı ve ilmi ile elde edebilir. (Londra Konferansı Mektupları)
  • Evet, on dokuzuncu yüzyıl başından beri bir türlü Batılaşamıyoruz ama Doğulaşma fırsatı bulduk mu, yatağını bulmuş su gibi, sevinçten köpüre köpüre akıyoruz. (İnanç)
  • "Metin Toker , Cezayir, Mısır ve Irak ülkelerini dolaştıktan sonra Türkiye kapısından içeri girdiği vakit nefesini güç tutup : - Sen nur ol Atatürk, diye bağırır." (Ankara)
  • "Ben ordunun kayıtsız şartsız, bütün esrarı ile Alman askeri heyetine teslim edilmesinden çok teessür duymuştum. Daha karar verilmezden önce bu vakayı tesadüf eseri öğrendiğim vakit, sesimin erişebileceği makamlara kadar itirazlarda bulunmayı vazife saymıştım. İtirazlarıma hiç kimse cevap vermedi, cevap vermeye lüzum dahi görmedi." (Atatürk'ün Hatıraları (1914 - 1919))
  • Çocukken gazetelerde kırk yaşlarında bir adamın ölüm haberini okurken rahatlık duyardım. Yılların gelecekleri insana ne kadar uzak, geçmişleri ne kadar yakın gelir. (Gezerek Gördüklerim)
  • "Ne mutlu Türk'üm diyene!" (Babanız Atatürk)
  • "Güzel bir hayat; zamanı düşündürmeyen, ondan ne bıktıran, ne de onu aratan yaşama sanatıdır." (Pazar Konuşmaları)
  • Tahmin edersiniz ki fikir hazırlıkları, seferberlikte as­ker toplamak için davul zurna ile temin edile­mez. Fikir hazırlıklarında tevazuyla çalışmak, kendini silmek, karşısındakine samimi bir kanaat ilham etmek lazımdır. (Atatürk’ün Bana Anlattıkları: Mustafa Kemal’in Ağzından Vahdettin)
  • “Nemiz varsa, bağımsız bir devlet kurmuşsak, hür vatandaş olmuşsak, şerefli insanlar gibi dolaşıyorsak, yurdumuzu Batı'nın, vicdanımızı ve kafamızı Doğu'nun pençesinden kurtarmışsak, şu denizlere bizim diye bakıyor, bu topraklarda ana bağrının sıcağını duyuyorsak, belki nefes alıyorsak, hepsini, her şeyi 30 Ağustos zaferine borçluyuz.” (Çankaya)
  • Yeni zamanın adamı, biten bir alemi tamire değil, başlayan bir alemi inşaya uğraşan inkılapçıya denir. (Londra Konferansı Mektupları)
  • Kendini zayıf ve aciz gören insanlar nispeten kuvvetli, azimli insanlardan merhamet dilendikleri zaman kendilerine acındıracaklarına kani olmak için bilmem ne histe ne karakterde olmalıdır. (Atatürk’ün Bana Anlattıkları: Mustafa Kemal’in Ağzından Vahdettin)
  • Öyle bir nehr-i muazzam gibi cûş etmişsin Fakat eyvah çorak yerde akıp gitmişsin! (Atatürkçülük Nedir?)
  • "Hepsi inkılap uğrunda ölmekten söz ederken Mustafa Kemal: -Mesele ölmekte değil,ölmeden idealimizi gerçekleştirmektedir,diyordu." (Çankaya)
  • Yaşarken, yenilmeyen Atatürk'ün, öldükten sonra yenileceğini zannedenlere şaşıyorum. (Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri)
  • "Mesele sık sık imkânsızlık hali bağlayan güçlüklerde değil, karar vermekte ve iradeyi kaybetmemekte idi." (Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri)
  • Ve nihayet şeref, zillet, kusur veya isabetleri ile mazi ölmüştür. Biz istikbalden mesulüz: Bugünün adamlarına yalnız onun zaruretlerini münakaşa etmek, Balkan hürriyetlerini elbirliği ile müdafaa imkanları aramak vazifesi düşüyor. (Tuna Kıyıları)
  • Ne çare ki vatanın kaderi vatanseverlerin değil, kendilerinden başkasını sevmeyen politikacıların elinde! (İnanç)

Yorum Yaz