Aşk ve Anlatı Şiirleri - William Shakespeare Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Aşk ve Anlatı Şiirleri kimin eseri? Aşk ve Anlatı Şiirleri kitabının yazarı kimdir? Aşk ve Anlatı Şiirleri konusu ve anafikri nedir? Aşk ve Anlatı Şiirleri kitabı ne anlatıyor? Aşk ve Anlatı Şiirleri kitabının yazarı William Shakespeare kimdir? İşte Aşk ve Anlatı Şiirleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: William Shakespeare
Çevirmen: Talat Halman
Orijinal Adı: The Poems
Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
İSBN: 9786053321491
Sayfa Sayısı: 195
Aşk ve Anlatı Şiirleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
William Shakespeare (1564-1616): Oyunlarında insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazarın Aşk ve Anlatı Şiirleri’yle oyunları arasında söz, duygu, ruh, ihtiras, inanç bakımından çeşitli yakınlıklar bulunmaktadır. Bu şiirlerde de lirik cazibe, heyecanlı olaylar, sürükleyici yaşantılar, billur özdeyişler vardır, şairin anlatı ustalığına ve imge yaratıcılığına hayran olmamak, mekân, görüntü, doğa ve nesne betimlemelerini başarılı bulmamak mümkün değildir. “Venüs ile Adonis” güzellik tanrıçasının isteksiz bir genci baştan çıkarmak uğrundaki ısrarlı çabalarının küçük bir mitolojik destanı, “Lükres’in İğfali” kocasına sadık soylu bir kadına şehvetten gözü dönmüş bir prensin tecavüzünün öyküsü, “Anka ile Kumru” felsefi ve vicdani gücü ağır basan bir “saf” şiir, “Bir Âşıkın Yakınması” sevgiye güvendiği için bir çapkının tuzağına düşen bir kadının haklı şikâyetidir. Aşk ve Anlatı Şiirleri’nde Shakespeare’in yazdığı sanılan “Coşkulu Yolcu” ve “Ölsem mi?” adlı şiirler de yer almaktadır.
Aşk ve Anlatı Şiirleri Alıntıları - Sözleri
- Değişir miyim seni bir yaz gününe? Çok daha güzelsin sen çok daha ince: Mayısın goncaları sert rüzgarlarla titrer, Yaz günleri kısa bir düş gibi gelir geçer: Bazen cehennemin ateşi tepende parlar, Sonra altın gibi saçlar sararıp solar Her ne kadar güzel olsan sonun değişmez; Ne şans, ne doğa yasası sana yardım etmez. Fakat senin sonsuz yazın hiç solmayacak, İnce güzelliğin de hiç silinmeyecek, Ne de ölüm seni gölgesine alabilecek, Unutulmaz izlenimlerin ebedi sürecek; İnsanlar soluk aldıkça, gözler gördükçe Aşkım yaşadıkça,sana da hayat verecek.
- “Ben hep mutluyum, neden biliyor musun? Çünkü hiç kimseden bir şey beklemiyorum. Beklenti her zaman zarar verir. Hayat kısa, bu yüzden hayatını sev ve mutlu ol. Gülümsemeyi sakın bırakma! Kendin için yaşa ve konuşmadan önce dinle. Yazmadan önce düşün. Harcamadan önce kazan. Dua etmeden önce inan. Vazgeçmeden önce dene. Nefret etmeden önce sev. Ölmeden önce yaşa.”
- “Biri olmaz sandığın işlerle seni övündürür; Ötekini olmaz sanırsın, seni hızla öldürür. “
- “Keder aşkın ardına düşüp asla ayrılmayacak; Kıskançlık hiçbir zaman uzak durmayacak peşinden, Aşk tatlı başlayacak da tatsız tatsız son bulacak. “
- "Gündüz asla bilemez, gecenin neler yaptığını."
- "..İnansaydım , bir ömür beklerdim gelmeni..ve inan , saydım Bir Ömür geçti beni sevmeyeli..! "..*
- “Aşk yaşlıyı düşkün bunak yapar, genci ise köle, Aşk cinnette akıllı, aptallıkta zekidir ancak. “
- “Bir kez tatlı baksan bana, iyileştiririm seni, Bu bozsa da benim varlığımı, yok etse de beni. “
- “Ah, nasıl sarmaş dolaştır suçları, rezillikleri İnsanların kendilerinde görmezden geldikleri. “
- Bu acı seni sokak ortasında ağlattı, unutma.
- "İnansaydım, bir ömür beklerdim gelmeni..Ve inan, saydım Bir ömür geçti beni sevmeyeli..."
- “Onur için servet - çoğu zaman servet ölsün ister Ölür tüm değerler ve onların hepsini yok eder. “
- Sana sarılınca herşey geçecekmiş gibi;
- “Ben hep mutluyum, neden biliyor musun? Çünkü hiç kimseden bir şey beklemiyorum. Beklenti her zaman zarar verir. Hayat kısa, bu yüzden hayatını sev ve mutlu ol. Gülümsemeyi sakın bırakma! Kendin için yaşa ve konuşmadan önce dinle. Yazmadan önce düşün. Harcamadan önce kazan. Dua etmeden önce inan. Vazgeçmeden önce dene. Nefret etmeden önce sev. Ölmeden önce yaşa..."
- “Erdemin büyüttüğünü haksızlık ve günah yutar, Gerçekten bizim denecek hangi iyiliğimiz var? “
Aşk ve Anlatı Şiirleri İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Dünyaca ünlü ingilz şair yazar tiyatro oyun yazarı William Shakespear Aşk ve anlatı şiirleri hemen ilk şiir kitabı olan venüs Adonis olmak üzere bütün şiirlerinin olduğu bir kitap . Venüs ve adonis,Lükresin iğfali,,Anka ve kumru,Bir aşkın yakınması,Çoşkulu yolcu . Ölsemmi Sen damalarından bal süzülen Shakespeare'sin övülürsün çünkü sen dünyaya zevk verensin Richard barnfield 1598 Venüs Ve adonis şiirden alıntı Ergucan rengi yüzüyle güneş artık ayrılırken ağlayıp duran sabahtan son veda edişiydi bu Gül yanaklı adonis avına doğru koştu hemen Ava aşıksada aşkı küçümseyip gülüyordu Aşk hastası venüs ise var gücüyle peşine düşmüşde Gözüpek aşık gibi dil döküyordu işte Lükresin iğfali şiirinden alıntı Aydınlıksız alevini kolatuma taşıyarak o ateş soluk kollarda gizli pusudan kalkarak Anka ve Kumru şiirinden alıntı Aşk içinde birleşip öyle seviştiklerki kavuştular tek varlık oldular tek bir cevher apayrı olsalarda ayrı ayrı değiller sayı kavramı öldü hiçbir bir yada iki Bir aşkın yakınması şiirinden alıntı bak düşkün kırık hayeller ne haraçlar verdi bana benzi sararmış inciler ve kan kırmızı yakutlar simge dolu onlar bana vedikleri heyecana elemle yüz kızartısı ifade etmeye yarar kansız kalıp beyazşmış ve alı al kesilmiş at dehşetin ve cana yakın iffetib yaptığı eski yüreklerde konuşlanmış ama savaşırlar sanki Çoşkulu yolcu şiiriden alıntı Aşk andımı bozdurucaksa ben nasıl and içerim aşka Ah inanç neye yararki güzelliğe adanmış değilse Ölsemmi şiirinden alıntı kıpkırmızı dudakları önce hayal gücüyle beslenince zevki tatlar ikiye katlar muradına nail olur (Murat Tosun)
Aşk ve Anlatı Şiirleri’yle oyunları arasında söz, duygu, ruh, ihtiras, inanç bakımından çeşitli yakınlıklar bulunmaktadır. Bu şiirlerde de lirik cazibe, heyecanlı olaylar, sürükleyici yaşantılar, billur özdeyişler vardır, şairin anlatı ustalığına ve imge yaratıcılığına hayran olmamak, mekân, görüntü, doğa ve nesne betimlemelerini başarılı bulmamak mümkün değildir. “Venüs ile Adonis” güzellik tanrıçasının isteksiz bir genci baştan çıkarmak uğrundaki ısrarlı çabalarının küçük bir mitolojik destanı, “Lükres’in İğfali” kocasına sadık soylu bir kadına şehvetten gözü dönmüş bir prensin tecavüzünün öyküsü, “Anka ile Kumru” felsefi ve vicdani gücü ağır basan bir “saf” şiir, “Bir Âşıkın Yakınması” sevgiye güvendiği için bir çapkının tuzağına düşen bir kadının haklı şikâyetidir. Aşk ve Anlatı Şiirleri’nde Shakespeare’in yazdığı sanılan “Coşkulu Yolcu” ve “Ölsem mi?” adlı şiirler de yer almaktadır. (Nihal Birinci)
Shakespeare Okumaya Nereden Başlamalı?: YouTube kitap kanalımda Shakespeare'in hayatı, mutlaka okunması gereken kitapları ve kronolojik okuma sırası hakkında bilgi edinebilirsiniz: https://youtu.be/rGxh2RVjmNU Shakespeare'i tanımak ve onun yazdığı ilk yazıları okumak mı istiyorsun? O zaman Aşk ve Anlatı Şiirleri'nden başlamak senin için iyi ve isabetli bir başlangıç olabilir. 1593 yılındaki Venüs ve Adonis, 1594 yılındaki Lükres'in İğfali, 1601 yılındaki Anka ile Kumru ve 1609 yılındaki Bir Aşıkın Yakınması eserlerini içeren bu kitap, Shakespeare'in esas Shakespeare olmadan önceki zamanlarında hangi antik metinlerden etkilenip onları kendi Shakespeare yolculuğu için nasıl kullanacağı konusunda spoilerlar da veriyor aslında bize. Venüs ile Adonis eserinde aslında Shakespeare'in antik metinlerden nasıl beslendiğini görebileceğimiz gibi ileriki oyunlarında kullanacağı Homeros ve Ovidius esinlenmelerini de nasıl yapabileceğinin sınırlarını görebilirsiniz. Lükres'in İğfali eserinde Tarquinius karakterini gördüğünüz zaman belki ilerideki bir Othello karakterinin parçasını, Titus Andronicus kitabının oluşumunu da görebilirsiniz rahatlıkla. Cinsellik ve kıskançlığın aynı potada eritilmesi Shakespeare'in erken dönem eserlerinden olgunluk dönem eserlerine kadar pek çok oyununa etki etmiştir zira. Yazarın edebiyat hayatındaki başlangıç eserleri olduğu için ve bunları da 29-30 yaşlarında yazdığı için edebi toyluğu olduğu aşikar ama insanın o yaşlarda bile böyle metinler yazabilmesi muhteşem bence. Eğer Shakespeare’e bir yerden başlamak istiyorsan Aşk ve Anlatı Şiirleri, Veronalı İki Soylu Delikanlı, Hırçın Kız, Titus Andronicus, Yanlışlıklar Komedyası ve Güller Savaşı’nı konu alan 7 tarihi oyununu okuyarak başlayabilirsin. (Oğuz Aktürk)
Kitabın Yazarı William Shakespeare Kimdir?
William Shakespeare (26 Nisan 1564 (vaftiz) – 23 Nisan 1616), İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Çoklukla İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi.
Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ikizler Hamnet ve Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür.
Shakespeare, bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihîydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla iş birliği yaptı.
Oyunlarının birçoğu hayatı boyunca değişik kalitede ve doğrulukta basında yayımlandı. 1623'te, Shakespeare'in iki arkadaşı ve aktör dostu John Heminges ve Henry Condell, şimdi Shakespeare'in olduğu bilinen iki eser dışındaki tüm dramatik eserlerini içeren bir derleme baskıyı, Birinci Folyo'yu yayımladı. Önsözü Ben Jonson'ın bir şiiriydi, şiirde ileri görüşle Shakespeare için "bir döneme değil, tüm zamanlara ait" şeklinde bahsedilmiştir.
Shakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. Özellikle romantikler, Shakespeare'in dehasını çok beğenmiş ve Victoria döneminde yaşayanlar Shakespeare'e George Bernard Shaw'ın "bardolatry" (Shakespeare hayranlığı) olarak tabir ettiği bir hürmetle tapmışlardır. 20. yüzyılda, eserleri bilim ve tiyatrodaki yeni akımlar tarafından defalarca benimsendi ve yeniden keşfedildi. Oyunları bugün popülerliğini büyük ölçüde sürdürmektedir ve sürekli olarak incelenmekte, sergilenmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmaktadır.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare
William Shakespeare Kitapları - Eserleri
- On İkinci Gece
- Kış Masalı
- Hamlet
- Venedik Taciri
- Bir Yaz Gecesi Rüyası
- Othello
- Romeo ve Juliet
- Yanlışlıklar Komedyası
- Kral Lear
- Soneler
- Kral V. Henry
- Antonius ve Kleopatra
- Fırtına
- Cymbeline
- III. Richard
- Veronalı İki Soylu Delikanlı
- Julius Caesar
- Coriolanus'un Tragedyası
- Troilus ve Cressida
- Kral IV. Henry - 1
- Yeter ki Sonu İyi Bitsin
- Aşkın Emeği Boşuna
- Kral IV. Henry - 2
- Atinalı Timon
- Sen Aydınlatırsın Geceyi
- Titus Andronicus
- Hırçın Kız
- II. Richard
- Kral VI. Henry - 1
- Macbeth
- Windsor'un Şen Kadınları
- Kral VI. Henry - 2
- Aşk ve Anlatı Şiirleri
- İki Soylu Akraba
- Kısasa Kısas
- Kral John'un Yaşamı ve Ölümü
- Nasıl Hoşunuza Giderse
- Kuru Gürültü
- Cardenio
- Romeo ve Juliet (Çizgi Roman)
- Macbeth (Çizgi Roman)
- Çifte İhanet ya da Dertli Aşıklar
- Beklemek Cehennemdir
- Pericles
- Kral VIII. Henry
- Toplu Öyküler 1
- Kral VI. Henry - 3
- Hamlet
- Hikayeler
- Beğendiğiniz Gibi
- Three Great Plays of Shakespeare
- Venus and Adonis
- The Rape of Lucrece
- Othello ve Titus Andronicus
- Julius Caesar
- Macbeth
- Kral Lear
- Shakespeare Hikayelendirilmiş Bütün Eserleri
- Othello
- Bir Yaz Gecesi Rüyası
- Seçilmiş Әsәrlәri -1
- Seçilmiş Әsәrlәri -2
- Venedik Taciri
- VIII. Henry
- The Complete Works
- Die Fremden
- Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz!
- Romeo ve Juliet & Kral Lear
- Vazgeçtim Bu Dünyadan (Seçilmiş Şiirler)
- Kuru Gürültü
- Fırtına
- III. Richard
- On İkinci Gece
- Complete Sonnets and Poems
- Selected Works of Shakespeare I
- Hamlet ve Atinalı Timon
- Flowers From Shakespeare's Garden
- Love in Shakespeare: Five Stories
- Seçilmiş Əsərləri
- Shakespeare-Toplu Oyunları - 1
- Is This a Dagger Which I See Before Me?
- Fırtına
- Helbestên Bijare
- Othello
William Shakespeare Alıntıları - Sözleri
- Ey , xahiş edirəm , iti xəncərini qınına qoy, iti ağlını qınından çıxar. Romeo və Cülyetta (Seçilmiş Әsәrlәri -1)
- "I saw Othello's visage in his mind" (Othello)
- Daha aşkın baharında nasıl olur da aşk filizleriniz nefretten kurur? (Yanlışlıklar Komedyası)
- Duygularımız zindanlarımızda zincire vurulmuş Mahkumlar gibi kontrol altındadır. (Kral V. Henry)
- Tüyleri daha güzel diye alakarga tarlakuşundan daha mı değerli? (Hırçın Kız)
- "yazık! hem kıyasıya harcıyorsun kendini, hem gönlün yeltenmiyor hiç kimseyi sevmeye." (Soneler)
- Bedeni zenginleştiren yalnızca kafadır.. (Hırçın Kız)
- Bilirsiniz ki, mutluluk sevgi bağının ta kendisidir. (Kış Masalı)
- Aşk da öyledir lordum, sevmeye başlamadan önce kör olmak gerekir. (Kral V. Henry)
- Dünya ne kadar genişse, o kadar uzakta olacağım. (Yeter ki Sonu İyi Bitsin)
- Düşüncelerimden öteye gidemezsin nasıl olsa Ve ben hep onlarlayım, onlarsa hep seninle. (Vazgeçtim Bu Dünyadan (Seçilmiş Şiirler))
- “ Keşke düşüncelerim de kapansa, gözlerim kapanınca..” (Fırtına)
- “Senden kaçıyorum, çünkü incitmek istemiyorum seni.” (Nasıl Hoşunuza Giderse)
- “Yeni bir ateş söndürür başkasının yaktığını. Yeni bir acıyla hafifler eski bir ağrı.” (Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz!)
- Doğru olanın kaygısızdır yüreği. (II. Richard)
- ... çok seven ama aklıyla sevmeyen biri olduğumu söyleyin. (Othello)
- Kötülük nedir bilmezdik, bilen olduğun da aklımıza getirmezdik. (Kış Masalı)
- "Bir aşığın yemini bir meyhane sahibinin sözü kadardır. İkisi de her şeye tamam der." (Beğendiğiniz Gibi)
- Beklemek cehennemdir. Ama beklerim seni. İyi kötü demeden suçlamadan keyfini. (Beklemek Cehennemdir)
- "Kıskanç ruhlar bir sebebe ihtiyaç duymaz." (Othello)
Editör: Nasrettin Güneş