Anahatlarıyla İslam Tarihi 1 - Adem Apak Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Anahatlarıyla İslam Tarihi 1 kimin eseri? Anahatlarıyla İslam Tarihi 1 kitabının yazarı kimdir? Anahatlarıyla İslam Tarihi 1 konusu ve anafikri nedir? Anahatlarıyla İslam Tarihi 1 kitabı ne anlatıyor? Anahatlarıyla İslam Tarihi 1 kitabının yazarı Adem Apak kimdir? İşte Anahatlarıyla İslam Tarihi 1 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Adem Apak
Yayın Evi: Ensar Neşriyat
İSBN: 9789756794838
Sayfa Sayısı: 448
Anahatlarıyla İslam Tarihi 1 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Bu çalışmanın hedef kitlesi her şeyden önce genelde ilimle ve İslâmî ilimlerle, özelde de tarih ve İslâm tarihiyle ilgilenen ve "okuyan" kişilerdir. Ayrıca İslâm tarihi dışındaki dinî ve sosyal bilimlerle meşgul olan okurların siyasî tarihi bilmeden doğru değerlendirmeler yapmaları zordur. Zira ictimaî, ilmî, iktisadî hayatın, siyasî hayattan doğrudan etkilendiği ve bu ilimlerin siyasî hadiselerden bağımsız olarak gelişmedikleri kabul edilen bir gerçektir. Dolayısıyla Tefsir, Kelâm, Fıkıh, Tasavvuf ve Felsefe gibi disiplinlerde okumalar yapanların, inceledikleri dönemlerin siyasî hayatını bilmeleri gerekmektedir.
Anahatlarıyla İslam Tarihi 1 Alıntıları - Sözleri
- Ayrıca kalben inandığı halde Allah'ın emir ve yasaklarını yerine getirmede ihmalkarlık gösteren insanlar için de münafık tabiri kullanılmıştır. Buna göre iki nifak çeşidini ayırmak amacıyla inanmadığı halde inanmış görünmeye itikadi nifak ,imanı olduğu halde amel konusunda yanlış hareket etmeye veya eksik davranış haline ameli nifak denilmiştir
- H.z Peygamber h.z Zeyd kölelikten kurtarmış onu evlat edinmiştir. H.z Ali'den sonra Zeyd bin harise müslüman olmuştur. Mekke'de Allah Rasülünün davetine ailesi dışında olumlu cevap veren ilk kişi H.z Ebubekir Onun desteği ile Osman b. Affan Zübeyr b. Avvam Abdurrahman b. Avf Talha b. Ubeyde Sa'd b. Ebû Vakkas' tır. Tebliğ süreci 3 yıl gizli sürmüştür...
- Utbe b. Rebia=( Karşısına)= Ubeyde b. Haris Bu karşılamada Ubeyde b. Haris yaşından dolayı yara almış h.z Hamza ve h.z Ali' nin yardımı ile Utbe b. Rebia'yı öldürmüştür. Şeybe b. Rebia=( Karşısına)= H.z Hamza H.z Hamza Şeybe b. Rebia ' yı öldürmüştür. Velid b.Utbe=(Karşısına)= H.z Ali H.z Ali'de Velid b. Utbe' yi öldürmüştür. ... ( Emevi Alesi) = = ( Haşimi Ailesi) . Müşrikler Emevi ailesine mensup olup Müslümanların tarafında olan Hz. Hamza h.z Ali ve Ubeyde b. haris Haşimi ailesine mensuptur. Bu sülale arasında geçmişe dayanan Rekâbet ve düşmanlık vardır.... H.z Hüseyini kerbelada 70 aile efradı ile birlikte öldürülmesi Bedir'in intikamı olarak göstereceklerdir. .
- Hz Peygamber’in (s.a.v) örnekliği sûreten değil, sîretendir.
- "Ey Muhammed! Belki de sen, (müşriklerin) "Ona bir hazine indirilseydi veya beraberinde bir melek gelseydi ya!" demelerinden dolayı sana vahyolunanlardan bir kısmını gözardı edeceksin ve o yüzden göğsün daralacak. Fakat sen, ancak bir uyarıcısın. Allah ise her şeye vekildir. ... (Hud Suresi 73)
- "Kuşluk vaktine andolsun. Karanlığın çöktüğü vakit gece ye andolsun ki, Rabbin seni terk etmedi, sana darılmadıda Muhakkak ki ahiret senin için dünya' dan daha hayırlıdır. Şüphesiz Rabbin sana verecek ve sen de hoşnut olacaksın. Seni yetim bulup da barındırmadı mı? Seni yolunu kaybetmiş olarak bulup da yola iletmedi mi? Seni ihtiyaç içinde bulup da zengin etmedi mi? Öylese sakın yetimi ezme! Sakın isteyeni azarlama! Rabbinin nimetine gelince; işte onu anlat"
- Miraç kelimesi Kur'an'da geçmemekle beraber çoğul şekli olan Mearic "yükselme dereceleri" manasında Allah'a nisbet edilmiştir. .. Bu tabirle aynı kökten gelen "merdiven" anlamında mearic bir ayette ve uruc kökünden türemiş fiiller de çeşitli ayetlerde yer almaktadır.
- Ümmetimin içinde cahiliye döneminden kalma 4 adet vardır. 1-) Asaletle övünmek 2-) Başkalarının soyuna dil uzatmak 3-) Ölünün arkasından yüksek sesle ağlamak 4-) Yıldızları vesile ederek yağmur beklemek . . Buhari Cenâiz 2.
- Mal toplayan ve onu durmadan sayan, insanları arkadan çekiştiren alay eden kişinin vay haline! O malının kendisini ebedileştirdiğini sanır. Hayır! Andolsun ki o, Huteme'ye atılacaktır. Huteme'nin ne olduğunu sen ne bileceksin? O, Allah'ın yüreklere işleyen tutuşturulmuş ateşidir. Şüphesiz uzatılmış direklere bağlı oldukları halde ateş onların üzerine kapatılacaktır. ... Hümeze 104/1-9.
- "Şüphesiz bundan sonraki süreçte Müslümanlar ve insanlık onun bıraktıkları emanete sahip çıktıkları derecede kurtuluşa ereceklerdir."
- Allah Rasûlü (s.a.v), Kur’ân’da tabiatüstü özelliklerinden bahsedilmeyen belki de tek peygamberdir.
- Cahiliye kavramı ve cahiliye döneminin yaygın davranışlarını Habeşistan kralı huzurunda Müslümanlar adına konuşan Cafer b. Ebu Talib veciz bir şekilde ortaya koyar: "Ey Hükümdar! Allah aramızdan birini seçip de onu kendisi için elçi olarak gönderene kadar biz cahillerdendik, putlara tapar, ölü hayvan eti yer, fuhuş yapardık. Akrabalık bağlarına riayet etmez, komşuluk haklarını tanımazdık. Güçlü olanlarımız zayıf olanlarımızı ezerdi. Uzun bir müddet böyle yaşadık. Sonra Allah bize aramızdan soyunu, doğruluğunu, güvenilirliğini, namusluluğunu bildiğimiz bir Peygamber gönderdi. O bizi Yüce Allah'ın birliğini tanımaya ve sadece O'na ibadet etmeye çağırdı. Ağaç ve taştan yaptığımız putlara tapmaktan, Allah'a ortak koşmaktan bizi uzaklaştırdı. Bize Doğru söylemeyi, emanete ve akrabalık bağına riayet etmeyi, komşularla güzel geçinmeyi, haramdan, kan dökmekten sakınmayı emretti. Bizi fuhuştan, yalandan, yetim malı yemekten, namuslu kadına iftira etmekten men etti. O bize diğer insanlara kötülük yapmaktan çekinmeyi, sadece Allah'a ibadet etmeyi, sadaka vermeyi ve her çeşit iyi ve güzel fiiller işlemeyi öğretti.
- Bedevi anlayışa göre dünyaya erkek olarak gelmediği için kız çocuğu suçlu olarak doğmuştur. Bu inanış sebebiyle onlar, ailenin değersiz ve yüz kızartıcı üyesi kabul edilen bu çocuğun öldürülmesinde bir mahzur görmemişlerdir.
- Küfrün savaş sebebi sayılabileceğini düşünen Şâfî âlimlerin görüşleri, cumhur (çoğunluk) tarafından kabul görmemiş ve naslara aykırılığı sebebiyle reddedilmiştir.
Anahatlarıyla İslam Tarihi 1 İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Üniversite de vize ve final de sorumlu olduğumuz kitabı şimdi bir tarih öğretmeni olarak yeniden okumaya başladım. Tarihçi gözüyle kitabı yeniden incelemek ve yorumlamak ayrı bir manevi hissiyatı oluşturdu. (Yağmur Karaduman)
Kitapda dikkatli olunması gerekenler, miraç mucizesinin ruh ile yapıldığını söylemesi. Biz ehli sünnet olarak ruh ve bedenle gerçekleşti diyoruz. Birde Efendimiz s.a.v. in 40 yaşından önceki hikmetli ve olağan üstü hallerini kabul etmemesi. Bu şekilde anlatımı sanki sıradan biri idi ve peygamber oldu izlenimi veriyor! Bu konular dışında istifade ettim. Iyi okumalar (Büşra)
İslam tarihine giriş kitabı olarak okunabilecek olan bu kaynak toplam 4 kitaptan oluşan bir setin ilk kitabı. İlk kitap peygamber efendimizin müstesna hayatlarında ki hadiseleri, Arap toplumunun sosyal hayatını, efendimiz döneminde ki savaşları, Arap kabileleri vb. konuları ele alıyor. İslâm tarihine ilgi duyanlar için okunabilecek anlaşılabilir bir kitap. (Hayri Belsiz)
Kitabın Yazarı Adem Apak Kimdir?
1970 yılında Bursa-Orhaneli'de doğdu. 1988'de Bursa Îmam-Hatip Lisesi'nden, 1992'de Uludağ Üniversitesi ilahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Bir yıl sonra İslâm Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı'na Araştırma Görevlisi olarak atandı. 1995 yılında "Hz. Osman Dönemi Emevî İdarecileri" isimli tez ile yüksek lisansını tamamladı. 1999 yılında "Amr b. el-As (Hayatı-Şahsiyeti-Devlet Adamlığı)" konulu araştırmasıyla doktor oldu. 2001-2002 ve 2004-2005 öğretim yıllarında Türkmenistan Mahdumku-li Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevinde bulundu. Mayıs 2005'te doçent, 2011 yılında profesör unvanı aldı. 2007-2008 eğitim öğretim döneminde Şam'da alanıyla ilgili araştırmalar yaptı. Halen Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Adem Apak Kitapları - Eserleri
- İslam Tarihi 2
- Anahatlarıyla İslam Tarihi 1
- Ana Hatlarıyla İslam Tarihi 3
- Ana Hatlarıyla İslam Tarihi 4
- Anahatlarıyla İslam Öncesi Arap Tarihi ve Kültürü
- Siyer-i Nebi
- Hz. Hatice
- İslam Tarihi Konusunda Bilinmesi Gereken 88 Soru
- Kur’an’ın Geliş Ortamında Arap Toplumu
- İslam'ın Örnek Şahsiyetleri Ashab-ı Kiram
- Asabiyet
- Gençler İçin Siyer-i Nebi
- Kabile
- Hz. Peygamber'in (sav) Etrafındaki Çocuklar ve Gençler
- İslam Siyaset Geleneğinde Amr B. El-As
- Siyer-i Nebi
- Ana Hatlarıyla Hz. Muhammed'in (S.A.V) Evrensel Mesajları
- Peygamberimin Ahlakı
- İslam Tarihi Araştırmaları
- Hz. Osman Dönemi Devlet Siyaseti
- Hazreti Osman
- İslam Tarihine Giriş II
- Peygamberimin Ahlakı
Adem Apak Alıntıları - Sözleri
- “Muaviyenin mensup olduğu Beni Ümeyye cahiliye döneminde Mekke’de önemli bir yere sahipti. Nitekim şehrin kabileleri arasında taksim edilen önemli görevlerden biri olan başkomutanlık (Kıyade) bu suyun uhdesinde bulunuyordu. Kıyade vazifesi önce kabileye adını veren Ümeyye b. Abdüşşems. onun ardından da oğlu Harb b. Ümeyye tarafından görülmüştür .Hazreti Peygamber’in (sav) gençliği döneminde amcalarıyla birlikte katıldığı Ficar savaşlarında Kureyş kabilesinin komutasını Harb b.Ümmiye üstlenmiştir.” (Ana Hatlarıyla İslam Tarihi 3)
- "Ümmetimin içinde Câhiliye döneminden kalma, onların tamamen terk edemeyecekleri dört âdet vardır. Bunlar asaletiyle övünmek, başkalarının soyuna dil uzatmak, yıldızları vesile edinerek yağmur beklemek ve ölünün arkasından yüksek sesle ağlamaktır." (Kur’an’ın Geliş Ortamında Arap Toplumu)
- Muaviye’den sonra Emeviler devletini gerçek anlamda kuran ve siyasi birliğini temin eden Abdülmelik b. Mervan 21 yıl süren iktidarının büyük bir kısmını ülke bütünlüğünün yeniden sağlanması, meydana gelen çok sayıdaki siyasi , dini nitelikli isyanların bastırılması ve bunlardan fırsat buldukça fetih hareketlerinin düzenlenmesi ile tamamladı.Onun döneminde öne çıkan diğer bir özelliği ise Muaviye’nin başlatmış olduğu kurumlaşma faaliyetlerinin o daha da geliştirilmesidir. Bu noktada Abdülmelik‘in getirdiği önemli yenilikler Emevi devleti adına para basılması , o döneme kadar bölgesel dillerle tutulmuş olan divan kayıtlarının Arapçaya çevrilmesi, ülkede nüfus sayımının yapılması ,vergi sisteminin yeniden tanzim edilmesi, berid ( posta )teşkilatına canlılık kazandırılması , haciplik kurumunun geliştirilmesi, Kubbetüs Sahra gibi anıt eserlerinin inşa edilmesi ,Kur’an-ı Kerim’in noktalandırılması ve harekelenmesidir. Bu adamlar aynı zamanda Emeviler döneminde devletin kurumsal kimliğinin İslamileştirilmesi ile birlikte Araplaştırılmasını da temin etmiştir.” (Ana Hatlarıyla İslam Tarihi 3)
- Rasulullah'ın ( s.a.v) cenazesi amcası Abbas, onun oğulları Fazl ve Kusem, Üsâme b. Zeyd ve Hz Peygamber'in (s.a.v) azatlı kölesi Şukran'ın yardımı ile Hz Ali tarafından yıkandı ve kefenlendi. Hz. Peygamber'in (s.a.v) cenaze namazını hiç kimse kıldırmamış önce erkekler, ardından kadın ve çocuklar olmak üzere gruplar halinde herkes İmam olmaksızın namazı ferdi olarak ifa etmişlerdir. Bu sebeple cenazenin defnedilmesi gecikmiş Rasul-i Ekrem'in (s.a.v) ancak salıyı çarşambaya bağlayan gece yarısından sonra toprağa verilebilmiştir. Teçhiz ve tekfin ile görevli olanlar onun kabre konulmasınıda gerçekleştirmişlerdir. Hz Peygamber'in defnedildiği yer vefat ettiği mekan olan Hz Aişe'nin odasıdır. (Gençler İçin Siyer-i Nebi)
- Hz. Peygamber (sav), kabilelerin İslâm'a hizmetlerini göz önünde bulundurarak onlar arasında yeni bir derecelendirme yapmıştır. Bu davranışıyla cahiliye dönemindeki kabile üstünlüğünün esas kriterleri olan güce ve nesebe bağlı derecelendirme yerine, dine hizmet noktasında yeni bir kıstas geliştirmiş; bu yolla kabile övünmesi şeklinde ortaya çıkan asabiyet hissini söndürmeyi hedeflemiştir. Nitekim Rasûlüllah'ın davranışlarından bu hedefi anlayan Akra' b. Hâbis et-Temîmî, onun, cahiliye döneminin üstün kabileleri kabul edilen Temîm ve Esed dururken, İslâm'da önceliği olan Gıfâr, Eslem, Müzeyne ve Cüheyne gibi zayıf kabilelere itibar etmesini eleştirmiştir. Hz. Peygamber Câhiliyenin bireysel ahlâk ölçülerinde de ciddi değişiklikler yaparak, kişisel düzeyde takvayı ve bu kavramın kapsamına giren samimi dindarlık ile ahlâkî meziyetleri ön plana çıkarmış; bu meziyetleriyle bilinenlere itibar göstermiş; hatta başka ırklara mensup olan ilk Müslümanlardan Selmân-ı Fârisî, Bilal-i Habeşî gibi sahabileri en yakın dostları arasına almıştır. Ayrıca Câhiliye ayrımcılığının aksine köle asıllı olan Zeyd b. Hârise'yi Mu'te Savaşı'na birinci komutan olarak tayin ederken, onun oğlu Üsâmey'i de ashabdan ileri gelen pekçok kişinin iştirak ettiği bir askeri seferin başına getirmiştir. (Kabile)
- İslâm dini bir taraftan asabiyetin yıkıcı etkilerini önlemeyi hedeflerken diğer taraftan insanlarda bulunan bu doğal eğilimi akrabayı himaye ve sıla-i rahîm çerçevesinde ahlâkî sorumlukların kaynağı olacak şekilde yaşatmayı amaçlamıştır. Bu yeni anlayışta akrabalık bağının sürdürülmesine yapılan vurgu, soyun üstün tutulması düşüncesinden değil, toplum düzeninin sağlanması ve yardımlaşma duygusunun geliştirilmesi hedefinden kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda İslâm dini sıla-i rahmi teşvik etmiş, hatta soyları ile bağlarını kesenleri yermiştir. (Kabile)
- Cahiliyye Döneminde evlilikler çok farklı şekillerde gerçekleştirilmiştir. Öncelikli ve yaygın evlilik türü günümüzde olduğu şekilde kızın istenmesi ve mehir karşılığında nikahın gerçekleşmesidir. Bundan başka cahiliye dönemi Arap toplumunda; evli bir kadının kocasının uygun göreceği bir kişiyle çocuk sahibi olmak için bir araya gelmesi(istibdâ nikahı), bir kadının on kişiden az olmak üzere erkeklerle evlenmesi ( müşterek nikah), iki erkeğin karşılıklı olarak eşlerini değiştirmeleri (bedel nikahı), hür olduğu için zina yapamayan bir kadının bir erkekle metres hayatı yaşaması (haden/hıdn nikahı), iki erkeğin mehir vermeksizin karşılıklı olarak kızları veya velisi bulundukları başka kadınlarla evlenmeleri (şigar nikahı), üvey oğlunun annesiyle evlenmesi (makt nikahı), tarafların süreli evlilik akdi yapmaları (muta nikahı) gibi evlilik çeşitleri yaygın olarak görülmüştür. (Gençler İçin Siyer-i Nebi)
- Münafıkların durumu ise tıpkı şeytanın durumu gibidir. Çünkü şeytan insana, “İnkâr et” der; insan inkâr edince de, “Şüphesiz ben senden uzağım. Çünkü ben âlemlerin Rabbi olan Allah’tan korkarım” der.Nihayet ikisinin de (azdıranın da azanın da) akıbeti, ebediyen ateşte kalmaları olmuştur. İşte zalimlerin cezası budur. (Siyer-i Nebi)
- Suriye cephesindeki savaşlarda adeta efsane haline gelen ve yenilmez asker olarak görülmeye başlanan Hâlid b. Velîd'i görevden alıp yerine Ebû Ubeyde b. el-Cerrâh'ı tayin etmiştir. “Hâlid bilmelidir ki, Müslümanları muzaffer kılan Hâlid’in kendisi değil, Allah'tır. Bunun anlaşılması için onu azlettim. Herkes onu alabildiğine gözünde büyütmüş ve her şeyi ondan zannetmek gibi bir duruma düşmüştü. Ben de her şeyi ondan varsaymalarından korkmaya başlamıştım, halkın her şeyi yapanın Allah olduğunu bilmesini ve fitneye düşmemesini istedim” (İslam Tarihi Konusunda Bilinmesi Gereken 88 Soru)
- “Bağdat’ta Büveyhi hakimiyeti devam ederken ,Kuzey Afrika’da ortaya çıkan ve 969 yılında Kahire’yi işgal ederek başşehir yapan Fatimiler , Abbasi hilafetinin bilhassa batı tarafından tehdit etmişlerdir. Çünkü Fatimiler ,Abbasi hakimiyetini kabul etmedikleri gibi Büveyhilerin aksine kendi halifeliklerini ilan etmişlerdir. Üstelik onlar iyi yetiştirilmiş propagandacıları ve sempatizanları vasıtasıyla doğu eyaletlerindeki Abbasi hilafetine karşı mücadele sergilemişlerdir.” (Ana Hatlarıyla İslam Tarihi 4)
- İhtilal, önce kendi çocuklarını yer. (Ana Hatlarıyla İslam Tarihi 4)
- Câhiliye döneminde kadınlar bir yakınları öldüğü zaman onun iyiliklerini şiir formunda yüksek sesle anarak ağlarlar, bu esnada yüzlerine vururlar ve elbiselerini yırtarlardı. Ayrıca bu görevi para karşılığında yapan ve kendilerine Nâyiha denilen profesyonel ağlayıcılarda bulunurdu. (Anahatlarıyla İslam Öncesi Arap Tarihi ve Kültürü)
- "Asabiyetin Arap edebi hayatına yaptığı tesir gerçekten geniş boyuttadır. Kaldı ki, edebiyat, Arap siyasi, içtimai ve fikri hayatının aks-i sedası mesabesindedir." (Asabiyet)
- Senin doğru söylediğine inanan bir adama yalan söylemen en büyük ihanettir. (Siyer-i Nebi)
- ... Meşhur muhaddis ve müfessir Saîd b. Cübeyr dâhil pek çok kişiyi yönetim muhalifi olduğu iddiasıyla öldürmüştür. Haccâc, Saîd b. Cübeyr'i öldürttükten bir kaç ay sonra kendi ölümünü isteyecek kadar büyük ruhî sıkıntılara maruz kalmış, sonunda dayanılmaz mide ağrıları sebebiyle elem içinde ölmüştür. Ölüm haberini alan âlimler ona rahmet dilememişler; Hasan-ı Basrî, "Allah'ım, onu ortadan kaldırdığın gibi sünnetini de kaldır," diye dua etmiş. Ömer b. Abdülaziz şükür secdesine gitmiş ve İbrahim en-Nehaî sevincinden ağlamıştır. (İslam Tarihi Konusunda Bilinmesi Gereken 88 Soru)
- Hz. Ebû Bekir (r.a.) güzel ahlâkı, doğruluğu ve cömertliği ile hem cahiliye döneminde hem de Müslümanlığından sonra dost düşman herkesin takdirini ve saygısını kazanmıştır. (İslam'ın Örnek Şahsiyetleri Ashab-ı Kiram)
- Hz. Allah sevdiği kulunun kalbini, sevdiği kulunun kalbiyle birleştirir. (Ana Hatlarıyla Hz. Muhammed'in (S.A.V) Evrensel Mesajları)
- Muaviye, H.z Osman'ın öldürülmesine seyirci kaldığı, isyancılarla işbirliği yaptığı ve selefinin katillerini ordusunda barındırdığı gibi gerekçelerle H.z Ali'nin halifeliğini tanımadığını açıkladı. Daha sonra da H.z Osman'ın yakın akrabası olması hasebiyle onun kanını dava ederek Şam halkından destek talebinde bulundu. Bu adımında Muaviye'nin asıl hedefi, H.z Ali'nin halife olmadığını ortaya koymaktı. (Ana Hatlarıyla İslam Tarihi 3)
- H.z Ali ' nin halifeliğini de tanımayan ve ona karşı siyaset mücadelesini sürdüren Muâviye b. Ebû Süfyan' ın ısrarı ve kararlılığı üzerine Müslümanlar arasında tekrar bir iç savaşın meydana gelmesinden endişelenen h.z Hasan, halifelikten çekilerek görevi Muâviye' ye devretmiştir. (İslam Tarihi 2)
- Hz. Peygamber’in cahiliye devri Araplarının kültürel yapısını, değerlerini, telakkilerini tamamiyle reddetmediği, İslam’ın temel hükümlerine aykırı olmayan bazı hususları kabul ettiği bilinmektedir. (Anahatlarıyla İslam Öncesi Arap Tarihi ve Kültürü)