diorex
sampiyon

Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle - Ekrem Buğra Ekinci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle kimin eseri? Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle kitabının yazarı kimdir? Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle konusu ve anafikri nedir? Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle kitabı ne anlatıyor? Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle PDF indirme linki var mı? Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle kitabının yazarı Ekrem Buğra Ekinci kimdir? İşte Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 20.07.2022 05:00
Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle - Ekrem Buğra Ekinci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Ahmet Şimşirgil

Yazar: Ekrem Buğra Ekinci

Yayın Evi: Ktb Yayınları

İSBN: 9789944525725

Sayfa Sayısı: 176

Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ahmed Cevdet Paşa Tanzimat devrinin en önemli devlet ve ilim adamlarından biri...

llber Ortaylı'nın tabiriyle "Medresenin son güneşi"...

Şeyhülislâmlığın eşiğine kadar yükselmiş,

her İlimde âlim, her fende mahir,

tarihimizin

son medar-ı iftiharlarından... Hayatını ve emsalsiz eseri Mecelle'yi anlatan bu eseri okurken; aynı zamanda devrin medrese hayatını ve

ilmî seviyesini;

Tanzimat'ın Osmanlı Devleti'ne getirdiği ikilik ve çatışmaları; ıslahatın millî bünyeye uygun cereyan etmesi için Cevdet Paşa'nın verdiği çetin mücadeleyi; ve ilim âlemine kazandırdığı ölümsüz eserleri bulacaksınız. İşte Mecelle'nin ilk yüz maddesinin de hoş bir üslupla açıklandığı bu kitapta her yönüyle AHMED CEVDET PAŞA...

Ne demişler:

Adem oldur ki ayağın çekîcek dünyadan. Zikrıt bfl-hayr içre güzel adı kala.

Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle Alıntıları - Sözleri

  • Terkip olarak da ehven-i şer, diğerlerine kıyasla zarar ve fenalık bakımından daha hafif olan kötülük anlamında kullanılır. "İki şerden, daha hafif olanı (ehven-i şerreyn) ihtiyâr olunur" (Mecelle, md.29). şeklinde bir genel kural bulunmakta olup, bununla anlatılmak istenen şudur: Câiz ve meşrû olmayan iki şeyden birinin işlenilmesi durumunda kalınırsa, bunlar arasında kötülük ve fenalık bakımından daha az ve hafif olanı tercih edilir. Çünkü, haram olan bir şeyi işlemek, ancak zarûretten dolayı mübah kılınmaktadır (Mecelle, md.21). Zarûretler de kendi miktarlarınca takdir olunacağına göre (Mecelle, md.22), daha hafif olan dururken, daha ağır ve büyük bir haramı işlemek zarûret sınırını aşmak olur.
  • İslam dini herkese hak ettiği hürriyeti verdiği için, İslam dünyasında Batı'daki gibi bir hürriyet mücadelesi vuku bulmamıştır...
  • Avrupa’yı körü körüne taklidin gelecekte onulmaz yaralar açacağını dile getirir.
  • İslamiyette sosyal adalet vardır. Herkes çalışmasının, alın terinin karşılığına kavuşur. Kimsenin başkasının malında gözü olmaz. Devlet de, milleti sömüremez; hükümet adamları, devlet hazinesi olan beytülmâlin parasını da kendi keyfince kullanamaz.
  • Hanefi mezhebinde büluğa eren kızlar velilerinin izni aranmaksızın serbest iradeleriyle evlenebilir. Ancak kız kaçırmaların artması üzerine XVI. asırda zamanın padişahı, nikahta velinin iznini arayan İmam Muhammed'in ictihadına göre hüküm verilmesini emretmiş, bir başka deyişle bu içtihadı kanunlaştırmış; Osmanlı Devleti'nin sonuna kadar velinin izni olmadan kıyılan nikahlar hukuken kabul edilmemiştir.
  • Ülke içerisinde bir fitne, fesat ve zulüm varsa, bu ancak İslâmiyete uymamaktan kaynaklanır.
  • Mesela açlıktan ölmek üzere olan bir kimse başkasının malını ancak ölmeyecek kadar yiyebilir; susuzluktan ölmek üzere olan kimse de bulduğu şaraptan ancak ölmeyecek kadar içebilir, "Nasıl olsa içtik, olmuşken doya doya içelim, yiyelim" diyemez.
  • İtiraz söz zülfünün tarağıdır.

Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Külli Kaideler: Bernard Lewis’in; “Ahmed Cevdet Paşa, Mecelle’nin hazırlanmasında önayak olmakla yalnız İslâm hukukuna değil, dünya hukuk hayatına da büyük bir hizmette bulunmuş, hem kendi adını hem de hazırladığı bu mükemmel eserin adını ebedîleştirmişdir” sözleriyle hakkını teslim ettiği Ahmed Cevdet Paşa ne yazık ki torunları tarafından fazla tanınmıyor. İşte bu kitabı hazırlayan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ve Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci hocalarımız onun hayatına ufak bir ışık tutuyor ve mecellenin en meşhur kaidelerini açıklayarak onu, bizlere tanıtmayı amaçlıyor. Kitabı mutlaka okumanızı öneriyorum. Şimdi gelin birlikte benim dikkatimi celbeden konulara bakalım. İyi okumalar. https://maakman.wordpress.com/2020/04/06/mecellenin-kulli-kaideler/ (Mehmet Akif Akman)

Mecelle diyip geçmeyelim.. (İsrail bile kullanmış): İlk olarak şunu söylemek istiyorum. Bu kitabı okumak için Hukuk okuyor olmak zorunda değilsiniz. Veya şöyle söyleyeyim, bu kitabı okumak için herhangi bir kriter gerekmiyor. İslam Fıkhı ve Fıkıh Usulüne merakınız varsa çok sevineceksiniz :) •Ahmet Cevdet Paşanın 7 yılda (bir heyetle beraber) bu eseri nasıl ve hangi şartlarda kaleme aldığını öğrenmiş olacaksınız. Çok tuhaf olaylar geçmiş başından malesef. •Mecellenin niçin kaleme alındığı güzelce anlatılmış. •Mecelleye yönetilen bazı yersiz eleştiriler ve bunlara gayet mantıklı ve ikna edici cevaplar diye bir bölüm hazırlamışlar. Yersiz diyorum çünkü eleştirmek için eleştirmişler malesef. •En son olarak da, Mecellenin ilk 100 maddesinin teker teker anlatıldığı bölüme geçiyorsunuz. Her madde Osmanlıca (ve latince yazılmış arapçasıyla) aslıyla yazılmış, bize yabancı gelen her kelimenin manası verilmiş, hemen peşinden günümüz Türkçesiyle kâidenin anlamı verilmiş. Ve son olarak da bol bol misaller verilerek mesele açıklanmış. (Hatta kâidenin istisnaları bile gözardı edilmemiş.) Kitabın (bence) en güzel bölümünü sizinle paylaşmak istiyorum.+++++++++++++++++++++++++++++++ ***MECELLEYİ BİZ BIRAKMIŞIZ, BAKIN KİMLER KULLANMIŞ*** Filistin'de Mecelle'nin tatbikatı Osmanlı hakimiyetinde iken başlamıştır daha sonra İngilizler burayı işgal etmiştir fakat Mecelle'yi kendi hukuki mevzuatları ile karışık olarak tatbike devam etmişlerdir. Hatta İsrail kurulduktan sonra da mecelle'yi tatbikattan kaldırma mıştır. Mecelle'nin tesiri Müslüman devletlerden daha çok İsrail'de görülür. İsrail hukukçularının, Osmanlı hukuk sistemini, bilhassa mecelle'yi iyi bilmeleri gerektiği ve Mecelle'nin, birçok dava ve meselelerde müracaat kaynağı olduğu kanaati hakimdir. Ayrıca İsrail ayni haklar Kanunu'nun pek çok hükümlerinin de Mecellenin ihtiva ettiği bilinmektedir (Mücahit Tekin)

Ahmet Cevdet Paşa Ve Mecelle: 8/10 1. Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde Türk hukuk tarihine damga vuran isimlerden olan Ahmet Cevdet Paşa’nın biyografisine yer verilmiş. İkinci bölümde ise Mecelle’nin külli kaidelerini oluşturan ilk 100 madde ve açıklamaları kaleme alınmış. 2. Biyografi kısmı gayet akıcı ve net. Mecelle maddelerinin açıklandığı kısım ilgilisi dışındaki kimseler için zor ve anlaşılmaz gelebilir. 3. Mecelle, 8 yıllık bir süreç içerisinde(1868-1876), Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bir komisyon tarafından hazırlanan, içerisinde borçlar, kısmen eşya ve şahıs hukuku hükümleri olmak üzere toplam 1851 madde bulunan, bu maddelerin ilk 100’ü genel esaslar olarak adlandırılan bir kanun metnidir. 4. Külli kaide metinlerinden bazı örnekler: -Beraet-i zimmet asldır. (Madde 8) -Tasrih mukâbelesinde, delâlete i’tibâr yoktur. (Bir söz veya fiilde açıklık varsa, başka anlam aranmaz.) (Madde 13) -Meşakkat teysiri celbeder. (Zorluk, kolaylık getirir.) (Madde 17) -Ezmânın tegayyürü ile ahkâmın tegayyürü inkâr olunmaz.(Zamanın değişmesiyle, hükümlerin de değişmesi inkar olunmaz.) (Madde 39) -Kelâmın i’mali, ihmalinden evlâdır. (Bir sözü mümkün mertece bir ma’naya yormalıdır. Ma’nasız diyerek kesip atmamalıdır.) (Madde 60) (Mehmet Nacak)

Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle PDF indirme linki var mı?

Ekrem Buğra Ekinci - Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ekrem Buğra Ekinci Kimdir?

1966 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini bu şehirde tamamladı. Ekrem Buğra Ekinci, 1987’de Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Avukatlık stajı yaptı.Ankara’da başladığı kariyerini İstanbul’da sürdürdü. Doktorasını İstanbul Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Hukuk Tarihi doktoru oldu. Ürdün Üniversitesi’nde bir yıl araştırmalarda bulundu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde profesördür. Hukuk Tarihi dersleri vermektedir. Arapça ve İngilizce bilir.Osmanlı Mahkemeleri, Osmanlı Hukuku, İslâm Hukuku, İslâm Hukuku Tarihi, Hukukun Serüveni başta olmak üzere çok sayıda ilmî kitap ve makalesi neşredilmiştir.Yıllardır radyo ve televizyonlarda popüler tarih ve kültür tarihi üzerine programlar yapıyor. Gazete ve dergilerde de bu mevzularda yazıları yayınlanmaktadır.

Ekrem Buğra Ekinci Kitapları - Eserleri

  • Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle
  • Ama Hangi Osmanlı?
  • Osmanlı'nın Çöküşü
  • Osmanlı'ya Kalan Miras
  • Sürgündeki Hanedan
  • Sultan Abdülhamid'in Son Zevcesi
  • İslam Hukukunda Değişmenin Sınırı
  • Osmanlı Hukuku
  • Ebedî Seâdet Yolunda Bir Ömür Hüseyn Hilmi Işık
  • İslam Hukuku
  • Hayatı ve Hatıralarıyla Seyyid Abdülhakim Arvasi
  • İslam Hukuku Tarihi
  • İslam Hukuku Ve Önceki Şeriatler
  • Hukukun Serüveni
  • Asya'dan Avrupa'ya Türkler
  • İstanbul’a Osmanlı Mührü
  • Osmanlı Mahkemeleri
  • Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelleden Düsturlar
  • Dini Lügat

Ekrem Buğra Ekinci Alıntıları - Sözleri

  • Kur'an-ı kerimde, Hazret-i Hızır'ın, ileride anne ve babasını ifsâd edeceği için bir çocuğu öldürdüğü anlatılır (Kehf: 74, 80-81). Yine Kur'an, ı kerimde, fitnenin ölümden daha şiddetli olduğu meâlinde iki âyet bulunmakdır.(1) Hoca Sadeddin Efendi (1599) gibi şeyhülislâmlık yapmış bir hukukçu ve tarihçi; ayrıca Bosnevi Hüseyn Efendi (1644) gibi bir tarihçi, şehzâde idamlarının bu âyetlere istinad ettiğini açıkça bildirmişlerdir? (2) Kemalpaşazâde (1534, gibi müftiyyü's-sekaleyn diye tanınan, kazaskerlik ve şeyhülislâmlık gibi ilmiye sınıfının en üst makamlarına çıkmış büyük bir hukukçu ve tarihçi âlim, bu şehzâde idamlarını, siyasi bakımdan doğru olduğu kadar, hukuken de meşru bulmaktadır.(3) Tarih-i Saf müellifi kazasker Bostanzâde Yahya Efendi (1639) de Sultan III. Mehmed'in kardeşlerini nizâm-ı âlem için öldürmesini hukukçu bir âlim sıfatıyla tasvib eder.(4) Osmanlı hukukçu ve tarihçisi Nişancızâde Mehmed Efendi (1622), Şehzâde Yakub'un, saltanat vârisleri, halk için zararlı şeyler yapabilir gerekçesiyle idam edildiğini söyler(5) Hoca Sadeddin Efendi ve tarihçi vezir Karamani Mehmed Paşa (1481), kardeş katlinin şer'i hukuktaki umumi zararın giderilmesi için, hususi zararı tercih olunacağı prensibine dayandığını bildirir.(6) KAYNAKÇA: (1)“El-fitnetü eşeddü mine”l-katl” ve “El-fitnetü ekberü mine'l-katl” (Bekara süresi 191 ve 217. âyetler). Yuhanna İncili'nde de, “Kavmin uğruna bir adamın ölmesi hayırlıdır” diye geçer (XVIII/14). (2)Hoca Sadeddin Efendi: Tâcü”t-Tevârih, İst. 1279, 1/124. (3)Ahmed İbn Kemâl: Tevârih-i Âl-i Osman, Ank. 1957, VI1/9. (4)Bostanzâde Yahya Efendi: Târih-i Sâf, İst. 1287, 1/86. (5)Nişancızâde, 11/321. (6)Tâcü't-tevârih, I/272; Karamani Mehmed Paşa: Osmanlı Sultanları Tarihi, İst. 1949 Bu prensipler, asırlar sonra hazırlanan Osmanlı medeni kanunu Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye'nin Kavâid-i Külliyye başlığı altındaki ilk yüz maddesi arasında yer alır (m. 26-30), (Osmanlı Hukuku)
  • -Nevruz'un temeli İran mitolojisine dayanıyor ama yine de 5000 yıllık değildir. -Nevruz'da ateş üstünden atlama, tam bir Zerdüşt merasimidir. -İran şiileştikten sonra, Nevruz'a İslâmi bir kisve giydirilmiş; Hazret-i Ali'nin doğduğu gün kabul edilmistir. (Asya'dan Avrupa'ya Türkler)
  • ...Seneler evvel Türkiye’de bir Cumhurreisi Seçimi arefesinde,Sudan müftüsü iyi birinin seçilmesi için dua ettiğini söyledi.Bir ahbabım ‘’Sudan nere,Türkiye nere!’’ gibisinden hayret izhar edince müftü, ‘’Niçin şaşırıyorsunuz?ÜMİD TÜRKİYEDE’DİR.(El-Emel fi Türkiye)’’ demişti.Arapların neredeyse tamamı,İslam dünyasındaki ezilmiş,sinmiş halin,Türkiye sayesinde yok olacağını.tabiri caizse yiğidin düştüğü yerden kalkacağına inanmaktadır. (Ama Hangi Osmanlı?)
  • Ruslar, Şam'daki elçileri vasıtasıyla, Şehzâde Abdülkerim Efendi'ye müracaat ederek, Şarkî Türkistan ve Moğolistan'da kurulacak bir devletin hükümdarlığını teklif ettiler. Bu arada Japonya'da aynı mealde haberler yayılmaya başladı. Bunun üzerine şehzâde 1932'de Hindistan'a gitti. Haydarâbâd Nizâmı'nın davetlisi olarak gittiği Hindistan'da, halife sıfatıyla Uygur Türklerinin başına geçirilmesi için faaliyetlere girişti ve bu mevzuda Japonlarla temasa geçti. Telaşlanan İngilizler, memleketi terk etmesini temin ettiler... ... Hem halifeliği ihyâ etmek hem de Tokyo'ya bağlı bir devlet kurmaya teşebbüs ettiler. Şehzâde 21 Mayıs 1933'te Bombay ve Singapur üzerinden Tokyo'ya geldi... Amerika, Japonya'nın güçlenmesini istemediği için el altından Çin'i destekliyordu. Rusya'da Japonya ile savaşmaktan çekiniyor; Şehzâde Türkistan İmparatoru olursa, nüfuzunun kendi işgali altındaki Türkistan ülkelerine de sirayet edeceğinden korkuyordu. Öte yandan Türkiye, şehzâdenin Tokyo seyahatini Ankara'daki Japon sefareti nezdinde protesto etti... "Şüpheli Türk" ün hareketlerini casusları vasıtasıyla takip eden Ankara, Şehzâde burada muvaffak olursa, emrindeki kuvvetlerle Türkiye'ye saldıracağından korkmaktaydı. Ankara ve Moskova'nın faaliyetleri üzerine projeden soğuyan Japon devlet ricâlinden beklediği alakayı göremeyince, Şehzâde 1934'te Şarkî Türkistan'a gelerek yerli halkı teşkilatlandırmaya girişti. Ancak kendi imkanlarıyla kurduğu derme çatma birlikler Çinliler karşısında yenilince canını zor kurtararak siyasî mülteci sıfatıyla Şanghay'dan bir gemiye binerek Kaliforniya'ya buradan da... (Sürgündeki Hanedan)
  • Sultan Aziz, 1867 yılında bozulan Osmanlı imajını düzeltmek için Avrupa'ya bir seyahat yaptı. Yanında iki yeğeni Şehzade Murad ve Abdülhamid Efendi'yi götürdü. Aynı zamanda veliaht olan Murad Efendi yakışıklı, nazik, kültürlü bir genç idi. Avrupa saraylarında çok popüler olup sempati kazandı. İngiltere prensesi ile evlendirilmesi bile konuşuldu. Ama Sultan Aziz kabul etmedi. (Osmanlı'nın Çöküşü)
  • Osmanlı hukuku, daha önce de belirtildiği üzere Roma hukuku, Anglo-Sakson hukuku gibi müstakil bir hukuk sistemi olmayıp, esas itibariyle İslâm hukukuna dayanır. Dolayısıyla şer'i hukukun hükümleri, Osmanlı hukukunun da esas prensiplerini teşkil eder. Osmanlı hukukunun karakteristiğini teşkil eden bir de örfi hukuk vardır ki, şer'i hukukun boşluk bıraktığı sahalarda bu hukuka aykırı olmamak kaydıyla hükümdar tarafından kanunnâmelerle meydana getirilen hukuktur. Osmanlıların, fethettikleri ülkelerde câri bulunan bazı kanun ve örfleri aynen kabul ve tatbik etmesi de örfi hukukun bir başka boyutunu ifade eder. (Osmanlı Hukuku)
  • Osmanlı Ordusu,Avrupalı askerî otoritelerin ‘’Altı ayda geçilemez! ‘’ dediği Termofil Geçidini 24 saatte geçti.Antikçağ’da koskoca İran ordusunu 300 Ispartalı bu geçitte durdurmuştu. (Ama Hangi Osmanlı?)
  • Enderün mektebinde disiplin çok sıkı idi. Üç-dört aceminin bir lalası olurdu. Lala, aceminin bilmediği şeyi öğretir ve acemide gördüğü kusuru ikaz ederdi. Mektep disiplinini, haremdeki dârüssaade ağasına (kızlarağasına) paralel olarak, akağalar da denilen beyaz hadımağaları temin ederdi. Sayıları kırkı bulan akağaların başına kapıağası denirdi ki sarayın idare âmiri idi. Enderün mektebinde tahsil müddeti takriben 14 sene idi. Talebe, güneş doğmadan evvel kalkar; enderün hamamında yıkanır; sabah namazını ağalar mescidinde padişahla beraber kıldıktan sonra kahvaltı edip derse başlardı. Bu derslerin hocaları saray mensuplarından olduğu gibi, dışarıdan da meşhur âlimler hoca olarak getirtilirdi. Bidâyette Kur'an-ı kerim, kıraat, tecvid, ilmihâl dersi verilirdi. Sonra tefsir, hadis, kelâm, fıkıh, şiir ve inşâ, musıki, hey'et (astronomi), hendese (geometri), coğrafya, tarih, mantık, belâgat (edebi sanatlar) ve hikmet (felsefe) okutulurdu. Öğleden sonra, yüksek zâbitler tarafından spor ve tâlim dersleri verilirdi. Talebe, gerektiğinde uhdelerine tevdi olunmuş saray vazifelerini yerine getirirdi. Bundan sonra serbest saatler vardı. Enderünda, spor müsâbakaları yapılırdı. Ağalar arasında bir hobisi olmayan, bir sanat ile uğraşmayan vok gibiydi. (Osmanlı Hukuku)
  • Mustafa Kemal Paşa, 1918'de Suriye Cephesinin çökmesi üzerine orduyu bırakıp İstanbul'a geldiğinde Divan-ı Harb'e çıkarılarak kurşuna dizilecekken, bunu Harbiye Nâzırı Fevzi Paşa engellemiş; Mustafa Kemal'in Enver Paşa aleyhtarlığını bilen Sultan Vahîdeddin de kendisine arka çıkmıştır. (Osmanlı'nın Çöküşü)
  • Şehzâde Harun Efendi'nin “Sürgündeki Hânedan” Kitabına Takriz-i Âlileri Uzun yıllardır tanıdığım ve yazılarını takip ettiğim kıymetli kardeşim Ekrem Buğra Ekinci'nin Sürgündeki Hânedan isimli kitabın okudum. Kütüphanemde itinâ ile saklayacağım. Ekrem Bey, ailemizi yakından tanır ve sever. Ben de bildiklerimi ve duyduklarımı kendisine nakletmişimdir. Sürgün ve sonrasında yaşadıklarımızı dile getiren bu çalışmasından ötürü kendisini tebrik ediyorum. İnşallah yazdıkları insanların tıkalı kulaklarını açar. Kendisine ve ailesine duacıyım. Muvaffakiyetlerinin devamını dilerim. Cenab-ı Allah, yâr ve yardımcısı olsun. Harun Abdülkerim Osmanoğlu İstanbul, 2015 (Sürgündeki Hanedan)
  • Aradığınız huzuru hiçbir yerde bulamazsınız. Huzur, adı var, kendi yok bir zümrüdü anka kuşudur. (Ebedî Seâdet Yolunda Bir Ömür Hüseyn Hilmi Işık)
  • Aslen Anadolulu olup, ömrünü Mısır'da tamamlayan, son devir Osmanlı ulemâ­sından ders vekili Zâhidü'i-Kevserî, Din ve Fıkh başlıklı makâlesinde, "zamanın ve mekânın değişmesi ile hükümlerin değişmesi, hükmün değişik hallere göre tafsîlidir. Yoksa, zamanın değişme si ile mutlak mânâda hükümlerin değişeceğini düşünmek, ilahî nizamı, insan mahsulü kanunlar seviyesine indirir" diyor. (İslam Hukukunda Değişmenin Sınırı)
  • İtiraz söz zülfünün tarağıdır. (Ahmet Cevdet Paşa ve Mecelle)
  • Zamanın fesadı sebebiyledir ki, dördüncü asırdan itibaren, ehliyeti olmayan kötü niyetli şahıslar ortaya çıkıp kendilerini müctehid olarak lanse eder ve şer'î olmayan bir takım mesnedsiz fetvalarla müslümanlar iğfal edilebilir korkusuyla, ictihad ehliyetini hâiz olan kimseler mutlak müctehidiik iddiasında bulunmamış; İslâm hukukçuları da yeni bir mezhebin tesisi için yeni bir ictihad usulünün konulmasına karşı çıkmışlardır. Böylece sonu gelmeyecek ve lüzumsuz münâkaşalann meydana çıkması­nı istememişlerdir. Bu neticeye varırken de İslâm hukukunun sedd-i zerâyi' prensibine istinad etmişlerdir. Bu sebeple artık bü­tün meselelerin o zamana kadar tedvin edilmi bulunan dört mezhebin ictihadlarına inhisar ettirilmesi hususunda zımnî icma' doğmuştu. (İslam Hukukunda Değişmenin Sınırı)
  • Meclis kapatıldı. Gazetelere sansür kondu. Memleket adeta bir Alman müstemlekesi haline geldi. Avrupa'dan gelen vagonların üstüne tebeşirle "Enverland" yazılıyordu. Kıtlık baş gösterdi. Halk süpürge tohumundan ekmek yerken, İttihatçılar ve sempatizanları vagon ticareti ve karaborsacılık sayesinde zengin oldu. Herkesin bulamadığı bulgura 'Enver Paşa pirinci' denildi. Bulgur karaborsasıyla zengin olan birinin köşküne halk 'Bulgur Palas' adını taktı. Başta İttihatçıların yanındaki Tevfik Fikret bile "Yiyin efendiler yiyin!" diye başlayan şiiriyle bunlardan yüz çevirdi. Halk, istibdat olarak gördüğü eski devri arar oldu. (Osmanlı'nın Çöküşü)
  • Elektrik cereyanı öldürür, hava cereyanı süründürür. (Ebedî Seâdet Yolunda Bir Ömür Hüseyn Hilmi Işık)
  • Memleketi tutmak için ordu lazımdır. Asker beslemek içinde mala ihtiyaç vardır. Mal elde etmek için halkın zengin olması gerekir. Halkın zengin olması içinde doğru kanunlar lâzımdır. Biri ihmal edilirse dördü de kalır. Dördü ihmal edilirse devlet çözülmeye yüz tutar.. (Ama Hangi Osmanlı?)
  • Türklerin bilinen 3000 yıllık tarihlerinde istiklâllerini kaybettikleri bir devreye hemen hemen rastlanmaz. Dünyada daima bir veya birkaç Türk devleti bulunmuştur. (Asya'dan Avrupa'ya Türkler)
  • Mâ lâ yüdrek küllühü, lâ yütrek küllüh. (Bir şeyin hepsi ele geçmezse, tamamı da terkedilmez) (Ebedî Seâdet Yolunda Bir Ömür Hüseyn Hilmi Işık)
  • Biz safımızı sürelim yarının sahibi var. Sultan II. Selim (Ama Hangi Osmanlı?)

Yorum Yaz