1915 Çanakkale Savaşı - İbrahim Artuç Kitap özeti, konusu ve incelemesi
1915 Çanakkale Savaşı kimin eseri? 1915 Çanakkale Savaşı kitabının yazarı kimdir? 1915 Çanakkale Savaşı konusu ve anafikri nedir? 1915 Çanakkale Savaşı kitabı ne anlatıyor? 1915 Çanakkale Savaşı PDF indirme linki var mı? 1915 Çanakkale Savaşı kitabının yazarı İbrahim Artuç kimdir? İşte 1915 Çanakkale Savaşı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: İbrahim Artuç
Yayın Evi: Kastaş Yayınları
İSBN: 9789752821736
Sayfa Sayısı: 336
1915 Çanakkale Savaşı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş süreci boyunca, Avrupa ve Rusya'nın en büyük emeli İstanbul ve Boğazlara sahip olmaktı.
Bu iş Viyana Kuşatması'ndan beri giderek gerilemekte olan devletin durumu göz önünde alındığında, oldukça kolay görünüyordu.
Bu hedefe ulaşmak için ilk önce Ruslar, Tuna nehrini aşarak Plevne'ye saldırdılar. Osman Paşa'nın başarılı direnişi, bu hayalin gerçekleşme ihtimalini 30 yıl kadar geciktirdi.
18 Mart 1915'de bu seferde İngiliz ve Fransız müttefik kuvvetleri Çanakkale Boğazı'ndan geçerek İstanbul'a gidebilmenin tek bir yolu kalmıştı, o da Kara Savaşı...
25 Nisan 1915'de Gelibolu'na çıkarma yapan müttefik kuvvetleriyle şanlı Türk Ordusu arasında ölümüne çarpışmalar yaşandı. Türk milletinin tarihe damgasını vurmuş, destanlaşmış bu kara ve deniz savaşlarının belgesel öyküsü anlatılmaktadır.
(Tanıtım Bülteninden)
1915 Çanakkale Savaşı Alıntıları - Sözleri
- "Bir tümen komutanının kendi inisiyatifiyle giriştiği hareketler sonucu, bir savaşın ve hatta bir ulusun kaderini değiştirecek büyüklükte bir zafer kazandığı, tarihte pek az görülür."
- Velhasıl Hasta Adam, gerçekten de hastaydı. Hasta... Yorgun... Ümitsiz... Ve çökük...
- "Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın, Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın"'
- "İyi düşünülmüş, elverişli koşullarla başlamış, tereddütle yürütülmüş ve utanılacak bir şekilde sonuçlanmış"
- İstanbul ve Boğazlar, çok devletin tatlı hayaliydi. Bulgar’ın Yunan’ın, Rus’un, İngiliz’in, Fransız’ın ve daha bilmem kimin… Herkes elini uzatmış bu pırlantayı kapmak sevdasındaydı.
- Boğazlar, Türk insanının boğazı gibiydi; onun sıkılması o canlının ölümü demekti.
- Çoğu yarı çıplak, çoğu yarı açtılar. Haftada bir öğün kemikli bir parça et verilebiliyordu. Bitkisel yağda haşlanmış buğday kırığı yiyorlar, sağlık şartlarından mahrum su içiyorlar. Taş üzerinde yatıyorlar, güneşe, fırtınalara, soğuğa, yağmura karşı korunmamış siperlerde çamur ve toz içinde günler geçiriyorlar, fakat dünyanın bütün vasıta ve imkanlarına sahip düşmanlarını buldukları zaman aslanlar gibi dövüşüyorlardı. Bu ne gösterişsiz, nümayişsiz bir yurt sevgisiydi. Arkalarında fakir bir vatan toprağı duran bu insanlar, savaş boyunca birer kahramandılar. Ölüme bu kadar gülerek giden bir başka millet yoktur. Bu nitelikleri sebebiyledir ki, hürriyetlerini en ağır bedelle ödüyorlar, esaret bilmiyorlardı. Mareşal Liman Von Sanders
- “Benimle beraber burada muharebe eden bütün askerler, kesin olarak bilmelidirler ki, bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlenmeden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar yoksun kalmasına neden olacağını hepinize hatırlatırım.” Yarbay Mustafa Kemal
- Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri, Allah'ı arzu ettiler akşama kavuştular.
- Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri, Allahı arzu ettiler akşama kavuştular.
1915 Çanakkale Savaşı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Bu kitapta, Birinci Dünya Harbi öncesi gelişen siyasi ve askeri olaylara kısaca temas edilerek, Osmanlı devletinin harbe girişi ile Çanakkale Savaşı öncesi Osmanlı devletinin cephelerdeki durumu özetlenmiştir. Müteakiben Çanakkale Deniz Muharebeleri anlatılarak bu muharebelerin planlama ve icrasındaki tarafların hatalarına da kısaca değinilmiştir. Çanakkale'nin sadece denizden geçilememesi sonucu donanma ile kara kuvvetlerinin müşterek olarak icra ettiği birinci çıkarma harekatı hakkında bilgi verilerek, kara muharebelerinin planları, icrası ve yapılan hatalar anlatılmaktadır. Birinci çıkarma harekatında hedeflerine ulaşamayan müttefiklerin, yeni takviye kuvveti olarak giriştikleri ikinci çıkarma harekatı da aynı birinci çıkarma harekatı esaslarına göre anlatılmaktadır. Arkasından çıkarmalarda başarılı olamayarak Çanakkale'yi geçemeyen müttefiklerin bölgeyi nasıl tahliye ettikleri açıklanmaktadır. Birinci Dünya Harbi öncesindeki siyasi ve askeri olaylar ile Çanakkale Cephesindeki muharebelerin, yığınaklanma, planlama ve icra safhaları, muharebelerin cereyanı ağırlıklı olarak anlatılmaktadır. Bu eser taktik bilgisi az olanların dahi anlayabileceği bir akıcılıkla hazırlanmıştır. Harp Tarihi incelemelerinde yardımcı doküman olarak kullanılacak niteliktedir. (Sefa Akgül)
1915 Çanakkale Savaşı PDF indirme linki var mı?
İbrahim Artuç - 1915 Çanakkale Savaşı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de 1915 Çanakkale Savaşı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı İbrahim Artuç Kimdir?
1926’da dünyaya geldi. 1946’da topçu subayı olarak Kara Harp Okulu’ndan, 1956’da kurmay yüzbaşı olarak Kara Harp Akademisi’nden mezun oldu. ABD Harp Akademisi’ni okuduktan sonra Türk Kara Harp Akademisi’nde uzun yıllar öğretim üyeliği yaptı. Orduda değişik hizmetlerde bulundu ve 1972’de albay rütbesiyle emekli olduktan sonra bir yayınevinde çevirmenlik ve metin yazarlığı yaparken “Çöl Tilkisi Rommel”, “Avrupa Cephesi”, Hitler’in Harika Komandoları” adlı eserleri çevirdi. Sonra ikinci telif eser olarak “Hitler ve İkinci Dünya Harbi’Nin Kaderi”ni yazdı.
Yazar son dönemlerde Türkiye’nin yakın tarihini yakından ilgilendiren olaylar hakkında bir çok telif esere imza attı.
İbrahim Artuç Kitapları - Eserleri
- 1915 Çanakkale Savaşı
- İkinci Dünya Savaşı
- Kore Savaşlarında Mehmetçik
- Kıbrıs'ta Savaş ve Barış
- Hitler ve İkinci Dünya Harbinin Kaderi
- Kurtuluş Savaşı Başlarken
- İsmet Paşa Bir Dönemin Öyküsü
- Kurtuluş Savaşının Zorlu Yılları
- Büyük Taarruz
- Balkan Savaşı
- Büyük Dönemeç
- 1915 Çanakkale Savaşı
İbrahim Artuç Alıntıları - Sözleri
- İstanbul ve Boğazlar, çok devletin tatlı hayaliydi. Bulgar’ın Yunan’ın, Rus’un, İngiliz’in, Fransız’ın ve daha bilmem kimin… Herkes elini uzatmış bu pırlantayı kapmak sevdasındaydı. (1915 Çanakkale Savaşı)
- Velhasıl Hasta Adam, gerçekten de hastaydı. Hasta... Yorgun... Ümitsiz... Ve çökük... (1915 Çanakkale Savaşı)
- " Bu kopan fırtına Türk ordusudur..." (Büyük Taarruz)
- "Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın, Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın"' (1915 Çanakkale Savaşı)
- "İyi düşünülmüş, elverişli koşullarla başlamış, tereddütle yürütülmüş ve utanılacak bir şekilde sonuçlanmış" (1915 Çanakkale Savaşı)
- "Fransa Savaşı bitti, şimdi ana vatanımızın savaşı başlıyor. Kıyıda, köyde, kentte, her karış toprakta çarpışacağız ve asla teslim olmayacağız. " (İkinci Dünya Savaşı)
- Çoğu yarı çıplak, çoğu yarı açtılar. Haftada bir öğün kemikli bir parça et verilebiliyordu. Bitkisel yağda haşlanmış buğday kırığı yiyorlar, sağlık şartlarından mahrum su içiyorlar. Taş üzerinde yatıyorlar, güneşe, fırtınalara, soğuğa, yağmura karşı korunmamış siperlerde çamur ve toz içinde günler geçiriyorlar, fakat dünyanın bütün vasıta ve imkanlarına sahip düşmanlarını buldukları zaman aslanlar gibi dövüşüyorlardı. Bu ne gösterişsiz, nümayişsiz bir yurt sevgisiydi. Arkalarında fakir bir vatan toprağı duran bu insanlar, savaş boyunca birer kahramandılar. Ölüme bu kadar gülerek giden bir başka millet yoktur. Bu nitelikleri sebebiyledir ki, hürriyetlerini en ağır bedelle ödüyorlar, esaret bilmiyorlardı. Mareşal Liman Von Sanders (1915 Çanakkale Savaşı)
- "Bir tümen komutanının kendi inisiyatifiyle giriştiği hareketler sonucu, bir savaşın ve hatta bir ulusun kaderini değiştirecek büyüklükte bir zafer kazandığı, tarihte pek az görülür." (1915 Çanakkale Savaşı)
- “Benimle beraber burada muharebe eden bütün askerler, kesin olarak bilmelidirler ki, bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlenmeden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar yoksun kalmasına neden olacağını hepinize hatırlatırım.” Yarbay Mustafa Kemal (1915 Çanakkale Savaşı)
- Boğazlar, Türk insanının boğazı gibiydi; onun sıkılması o canlının ölümü demekti. (1915 Çanakkale Savaşı)
- Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri, Allah'ı arzu ettiler akşama kavuştular. (1915 Çanakkale Savaşı)
- Yunanlıları takip harekâtı insan üstü bir hızla ilerledi. Türk askeri dinlenmek ve uyumak istemiyordu. Çünkü kurtardığı her kasabanın, köyün, şehrin Yunanlılar tarafından yakıldığını, bölgedeki Türklerin de acımasızca katledildiğini görmekteydi. 9 Eylül günü 1 nci Kolordu Kemalpaşa’ya, 2 nci Kolordu Manisa’ya, 4 ncü Kolordu Turgutlu’ya ulaştı. Kuzeyde Kazancıbayırı’nda Yunan mevzilerine taarruz eden 3 ncü Kolordumuz düşmanı atarak Bursa’ya ilerledi. Türk süvarileri üç yılı aşkın süredir yas çeken İzmir halkının sevinç göz yaşları arasında İzmir’e girdi... (Büyük Taarruz)
- Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri, Allahı arzu ettiler akşama kavuştular. (1915 Çanakkale Savaşı)