Kün (Gün) Ata isminin anlamı nedir? Kün (Gün) Ata ne demek?

İSİMLER SÖZLÜĞÜ

Kün (Gün) Ata ismi ne anlama geliyor? Kün (Gün) Ata isminin kökeni nedir? Çocuğa Kün (Gün) Ata ismini koymak caiz mi? İşte Kün (Gün) Ata ismi ile ilgili detaylar...

Bu yazıdaki başlıklar:

Kün (Gün) Ata isminin anlamı nedir?

Gün Ana (Azerice: Gün Ana, Kırgızca: Күн Эне, Kazakça: Күн Ана, Yakutça: Күн Ий̃э, Balkarca: Кюн Ана ) - Türk ve Altay mitolojisinde Güneş Tanrıçası. Kün Ana veya Güneş (Küneş) Ana olarak da bilinir. Bazen Yaşık Ana da denir. Moğollar Nar (Nara) Ece derler. Altay Türkleri'nin Tengricilik inancında güneş ile birlikte Gök Alemi'nin en yüksek katında oturan, güneş tanrıçası olarak görülebilecek kutsal bir varlıktır. Bu inanca göre gün ana insanların ilk büyük annesi, ve Ay Dede ilk büyük babasıdır. Göğün yedinci katında oturur.

Türklerle de bağlantılı bazı ön Asya kültürlerinde dişil olarak algılanmıştır. Günümüzde kızlara Güneş adının verilmesinin nedenlerinden birisi de budur. Türklerde güneş sıcağın ay ise soğuğun sembolüdür. Ural Batır (Ural Han) söylencesinde Gök Tanrısı Samrav’ın iki karısı vardır birisinin adı Kuyaş Ana’dır. (Diğeri de Ay Ana’dır.)

Ziya Gökalp şöyle demektedir: “Eski Türk telakkisine göre, hakanla hatun gök ile yerin evlatlarıydı. Günes ana ile Ay ata onların gök yüzündeki temsilcileri idi. Hakanın mümessili olan ay ata, gök yüzünün altıncı katında, hatunun mümessili olan gün ana ise daha üstte, gökyüzünün yedinci katında idi.”

Kün (Gün) Ata ismi Kur'an-ı Kerim'de geçer mi?

Kün (Gün) Ata ismi Kur'an-ı Kerim'de bulunmamaktadır.

Kün (Gün) Ata isminin yorumları

Yorumlar kısmından Kün (Gün) Ata isminin yorumlarını görebilirsiniz. Siz de Kün (Gün) Ata ismi hakkında yorum yazabilirsiniz.