Ebeveynlik Depresyonu
Ebeveynlik tüm güzel yanlarına rağmen, zaman zaman yorucu, bunaltıcı olabiliyor ve insanı tüketebiliyor.
Depresyon; bir kişinin günlük hayatını etkileyecek derecede üzgün ve ilgisiz hissetmesi ile karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Kişinin hissettiklerini, davranışlarını, duygu ve düşüncelerini etkiler. Ebeveynlik ise tüm güzel yanlarına rağmen, zaman zaman yorucu, bunaltıcı olabiliyor ve insanı tüketebiliyor. Birey olma yolunda ilerleyen bir çocuğun sorumluluğunu üstlenmek, aynı zaman zarfında gelişebilen zorlayıcı yaşam tecrübeleri ile başa çıkmaya çalışmak ve dönem dönem yaşanan içsel çatışmalar gibi etkenler depresyonu tetikleyebiliyor ve ebeveynlerde tükenmişlik yaratabiliyor.
Depresyonda olmak, bir kişiyi direkt olarak kötü bir ebeveyn yapmaz. Ama depresyon dönemi ebeveynlik konusundaki yetenekleri o süre zarfında azaltabilir. Çünkü depresyon, insanın ruh halini baştan sona değiştirir. Sizi daha üzgün, mutsuz, pasif, içine kapanık ve hayattan keyif alamayan birine dönüştürür.
Depresyonun oluşmasına yol açabilecek birçok farklı etken vardır bunlar arasında; aile içerisindeki çatışmalar, ebeveynlerin birbiriyle anlaşamaması, sosyoekonomik durumun kötüleşmesi ve bunun aile hayatını etkilemesi gibi durumlar yer almaktadır. Ayrıca bir türlü çözülemeyen ilişki problemleri ve partnerler arasındaki anlaşmazlıklar bir yandan ebeveynlerden birini depresyona sürükleyebilirken diğer yandan çocuğu psikolojik anlamda olumsuz etkileyebilir. Bu açıdan bakıldığında depresyonun tetikleyicisi olabilecek sorunların çocuklar üzerinde farklı yönlerden iz bırakabileceğini de söyleyebiliriz. Özellikle aile içi şiddet bu anlamda çok ciddi sorunlar yaratabilir.
Yapılan araştırmalar tedavi edilmeyen depresyonu olan ebeveynlerin çocuklarında;
- Davranış sorunları,
- Bağlanma problemleri,
- Stres ve kaygıyla başaçıkmakta zorlanma,
- Sağlıklı ilişkiler kurmada güçlük ve
- Akademik sorunlar gibi belirtiler olabildiğini gösteriyor.
Ayrıca ailesinde depresyon geçmişi olan bir çocuğun ilerleyen dönemlerde bir psikolojik sorun ya da bozuklukla karşı karşıya kalma riski de artabiliyor.
Depresyondan muzdarip aileler, genellikle semptomlarının ebeveynliklerini etkilediğini bilir, ancak çocuklarının ihtiyaç duydukları şeyleri yapmakta çok zorlanırlar. Bu faktörler, ebeveynin yeteneklerine olan güvenini daha da sarsan bir suçluluk ve öz eleştiri döngüsüne dönüşür. Sürekli kendilerini suçlar duruma gelirler.
Ebeveynlik becerileriniz veya yeterliliğiniz konusunda kendinizi sıkça sorgularken buluyorsanız, aslında yapmak istediğiniz çok şey olmasına rağmen hayata geçiremiyor veya yapmakta çok zorlanıyorsanız bunun sizin kötü birer ebeveyn oluşunuzla ilgili olmayabileceğini, ruhsal açıdan zorlanıyor olabildiğinizin göstergesi olduğunu unutmamanız ve bu konuda doğru bir destek almaktan çekinmemeniz çok önemlidir
Editör: Beşir Şavur