İlhami Soysal kimdir? İlhami Soysal kitapları ve sözleri
Türk gazeteci, yazar İlhami Soysal hayatı araştırılıyor. Peki İlhami Soysal kimdir? İlhami Soysal aslen nerelidir? İlhami Soysal ne zaman, nerede doğdu? İlhami Soysal hayatta mı? İşte İlhami Soysal hayatı... İlhami Soysal yaşıyor mu? İlhami Soysal ne zaman, nerede öldü?

Doğum Tarihi: 4 Nisan 1928
Doğum Yeri: Karadeniz Ereğlisi, Zonguldak
Ölüm Tarihi: 20 Eylül 1992
Ölüm Yeri: Ayvalık, Balıkesir
İlhami Soysal kimdir?
İlhami Soysal (4 Nisan 1928, Karadeniz Ereğlisi, Zonguldak - 20 Eylül 1992, Ayvalık, Balıkesir), Türk gazeteci, yazar.
Bursa Erkek Lisesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okudu. Gazetecilik yaptı. Gazetelerin Ankara temsilciliğinde, Gazeteciler Sendikası ve Cemiyeti'nin başkanlığında bulundu. Mustafa Ertekiner'in başkanlığındaki,kurucu mecliste basın temsilcisiydi. Akşam gazetesi Ankara temsilcisiyken yazdığı yazılardan ötürü güpegündüz kaçırılıp dövüldükten sonra ıssız bir yere atılmıştır.
Bursa Ant, Pazar Postası, Son Havadis, Türk-İş, Akis, Vatan, Sosyal Adalet, İmece, Yön, Türk Solu, Kim, Devrim, Güney, Seçilmiş Hikayeler, Dost, Akşam, Yeni Ortam, Milliyet gazete ve dergilerinde siyasi ve edebi yazıları yayınlandı. Ayvalık'ta geçirdiği trafik kazası sonucunda 20 Eylül 1992'de vefat etmiştir.
İlhami Soysal Kitapları - Eserleri
- 20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi
- Dünya'da ve Türkiye'de Masonluk ve Masonlar
- Kurtuluş Savaşında İşbirlikçiler
- Niçin Masonluk Değil?
- Günün İçinden: Dünden Bugüne Gazete Yazıları
- 150'likler
İlhami Soysal Alıntıları - Sözleri
- İlk sevgiye benzeyen ilk acı, ilk ayrılık! Yüreğimin yaktığı ateşle hava ılık. Faruk Nafiz Çamlıbel (20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi)
- Cumhuriyet Gazetesinin Kurucusu ve Başyazarı Yunus Nadi (Abalıoğlu), Tanin Gazetesi Başyazarı Hüseyin Cahit Yalçın, Vatan Gazetesi Başyazarı Ahmet Emin Yalman, Vakit Gazetesi Başyazarı Asım Us, İleri Gazetesi Başyazarı Prof. Celâl Nuri İleri, Akşam Gazetesi Başyazarı Necmeddin Sadak, Münir Berik, Selim Ragıp Emeç hep masonluğu kabul etmiş gazete sahipleri ve yazarlarıdır ... Orhan Hançerlioğlu, Muhtar Körükçü, Ruşen Eşref Ünaydm, Romancı Reşat Nuri Güntekin, Memduh Şevket Esendal ... sanat dünyamızın ünlü masonlarıdır. (Dünya'da ve Türkiye'de Masonluk ve Masonlar)
- Hemen söylemek gerekir ki, daha sonraki yıllarda da Osmanlı Devletinin Başbakanlık (Sadaret) koltuğuna oturacak olan pek çok devlet adamı, garip sayılabilecek biçimde hep masonlar arasında çıkmıştır. Hattâ, bir Masonluk düşmanı olan Abdülhamid’in padişahlığı döneminde bile... Masonların devletin doruk noktalarına tırmanmaları, giderek Başbakanlık koltuğundan da yukarılara çıkmıştır. Padişah olan Beşinci Murad, masonluğu daha şehzadeliğinde benimsemiştir. Gene Osmanoğullarından olan ve Sultan Murad’ın kardeşlerinden Şehzade Nureddin ile Şehzade Kemalettin ve Sultanın oğlu Şehzade Selâhattin, Abdülhamid’in yeğenlerinden Prens Sabahattin, masonluğu kabul etmiş kişilerdir. (Dünya'da ve Türkiye'de Masonluk ve Masonlar)
- Güzel yüzün görülmezdi Bu aşk bende dirilmezdi, Güle kıymet verilmezdi Âşık ve maşuk olmasa. Âşık Veysel (20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi)
- "(...) İnsanoğlu, şöyle yada böyle, şu yoldan yada bu yoldan yükselir, iktidara gelir, eline büyük ama pek büyük güçler geçtiğini sanabilir. Sıfatı baş döndürücü, hayalinden hatırından geçiremeyeceği sıfatlar olabilir. İnsan insanlığını burda korursa insandır. Ben geride bir ad bırakacağım ki hayırla yad edileceğim diye düşünür, bunun için çaba harcarsa yücelir. Yoksa, asarım da keserim de, ezerim de büzerim de derse, günün birinde, eşekten düşmüş karpuza döner, yarılır kalır da, haline bakmak için başını çeviren olmaz. (...)" (Günün İçinden: Dünden Bugüne Gazete Yazıları)
- Cumhuriyet dönemi Başbakanlarından da mason olanların sayısı sanıldığından çok fazladır. Süleyman Demirci’den başka Rauf Orbay, Ali Fethi Okyar, Hasan Saka, Dr. Refik Saydam, Suat Hayri Ürgüplü ve Naim Talu, Bülent Ulusu mason başbakanlardır. Cumhuriyet tarihimizin devlet başkanlığına kadar yükselen masonu ise Celâl Bayar’dır ... Devlet Başkanı Türk asıllı bir başka mason da K. Kıbrıs Türk Devleti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’tır. Denktaş bir İngiliz Mason locasına bağlıdır. (Dünya'da ve Türkiye'de Masonluk ve Masonlar)
- Geçmişe baktığımızda da masonlar arasında padişahlar vardır, şeyhülislamlar vardır... İlk mason olacağın vakit, insanı oraya gözü kapalı getirirler. Bazıları zanneder ki masonluğun şartı Allah’a ve dine inanmamaktır. Kendisine bu konuda sorular sorulur. Cevap ‘Ben Allah’ı tanımıyorum, dine inanmıyorum’ olursa bunlar hemen yine gözükapalı olarak binadan çıkarılırlar. Bir daha da gelemezler. Allah’a inanmayan, dini tanımayan insan mason olamaz. Ama sadece kendi dinine değil, Allah’ın birliğine inanan, her dine saygı göstereceksin. Zaten müslümanlığm şartı da bu değil mi? Biz her dine saygılıyızdır.. (Dünya'da ve Türkiye'de Masonluk ve Masonlar)
- Kadınlar mason localarına giremezler. (Dünya'da ve Türkiye'de Masonluk ve Masonlar)
- «İyi bir Mason; iyi bir aile reisi, iyi bir vatandaş, iyi ve mütekâmil bir insan, Allahını bilen ve ona inanan bir iman sahibi olmak demektir.» (Dünya'da ve Türkiye'de Masonluk ve Masonlar)
- İşte bu ellerimle yalnızım bu inanmazsan bak (20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi)
- Osmanlı Padişahlığı döneminde, mason olmuş Şeyhülislâmlar, Evkaf Nazırları, Hacılar, Hocalar, Şeyhler, Şıhlar ve nice Ulema vardır. Şeyhülislâm Musa Kâzım Efendi, Evkaf Nazırı ve sonra Şeyhülislâm olan Ürgüplü Hayri Bey, Gümülcine Mebueu Hoca Fehmi Efendi, Mevlevi Şeyhi Ataullah Efendi, Milletvekili Hoca Mahmut Esat Efendi bu meyanda sayılabilirler. Abdülhamid’in damadı, Plevne Kahramanı Müşir Gazi Osman Paşa, Hürriyet Şairi Namık Kemal, Şair ve valilerden Ziya Paşa, Tanzimatın ünlü düşünür ve yazarlarından Şinasi, Abdülhamid zulmüne karşı Başveren Devrimci Ali Süavi, ilk Türk Gazetecilerinden Agâh Efendi, Kızılayın kurucularından, Tıbbiye-i Şahane Nazırı Marko Paşa, gene Kızılay kurucularından Kırımlı Dr. Aziz Bey, Türkiye’de ilk matbaanın kurucularından İbrahim Müteferrika, Mühendishane-i Berri Hümayun (Topçu Okulu) kurucusu Humbaracı Ahmet Paşa, ikinci Meşrutiyetin Hürriyet Kahramanı Yarbay Resmeli Niyazi Bey ve kardeşi, Avrupa’daki Jön Türkler gibi, İttihat ve Terakki Merkez-i Umumisi’nin ve yönetici takımının hemen tümüne yakın büyük çoğunluğu, bu arada Talât Paşa’nın yanı sıra Cemal Paşa, İttihat Terakki Genel Sekreteri Mithat Şükrü BLeda, Merkezi Umumî Azâsı Dr. Nazım Bey, Meclis Başkanlarından Manyasizade Refik, Selanik mebusu Emmanuel Karasu, Merkezi Umumî azâsı ve fırkanın doktrincisi Ziya Göıkalp, Maarif Nazırı Emrullah Efendi, Gümülcine mebusu Hoca Fehmi Efendi, Babıali Baskınında vurulan Mustafa Necip, Ankara Mebusu Kasım Nuri Bey, Mebus Mehmet Arif, Ayan Azâsı Mehmet Galip, Maliye Nazırı Cavit (Mehmet Cavit), sonradan İttihat Terakkiye karşı Hürriyet ve itilâf Fırkası liderleri araşma katılacak olan Şair Dr. Rıza Tevfik (Filozof Rıza Tevfik), Birinci Dünya Savaşı boyunca İzmir Valiliği yapan ünlü İttihatçı Rahmi Bey, Polis Müdürü Sait Mehmet, Polis Müdürü Bedri Bey, Serez Mutasarrıfı Reşit Paşa» sonradan Maliye Nazırı olacak olan Reşit Erer, Kolağası ve Yazar Kâzım Nami Duru, Hikâyeci Ömer Seyfeddin, Tanin Başyazarı mebus, gazeteci Hüseyin Cahit Yalçın, Dr. Miralay Mehmet Ali Baba, İsmail Canbolat, mebus Nesim Mazelyah, Dr. Abdullah Cevdet, Prof. İsmail Gaspralı hep ünlü masonlar arasında yer almaktadırlar. Sovyetler Birliğinde, Türkiye Komünist Partisini kurmuş ve sonra Ankara’ya gelmek üzereyken Trabzon’da öldürtülmüş olan Mustafa Suphi’nin de İstanbul’da bulunduğu yıllarda mason olduğu bilinmektedir. (Dünya'da ve Türkiye'de Masonluk ve Masonlar)
- Süleyman Demirel masondu. Hem de üstadlığa kadar çıkmış bir masondur. (Dünya'da ve Türkiye'de Masonluk ve Masonlar)
- Yakın çağ tarihi şöyle bir gözden geçirilirse görülür ki ilk Türkiyeli mason olan ve mason oluşundan bir süre sonra da Osmanlı İmparatorluğu Sadrazamlığına kadar yükselen Said Çelebi’den bu yana Türkiye iki düzineye yakın sadrazam ve başbakan görmüştür ki bunlar hep masondurlar... (Dünya'da ve Türkiye'de Masonluk ve Masonlar)
- Sakın bir söz söyleme..Yüzüme bakma sakın! Sesini duyan olur, sana göz koyan olur. Faruk Nafiz Çamlıbel (20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi)