diorex
Turkcella

Veri dolandırıcılığı artmaya devam ediyor. Onlarca kişinin hesabına erişilip paraları çalınıyor

İnternetin ve teknolojinin büyümesiyle birlikte pek çok kişi dolandırıcıların ağına düşüyor. Telefonlara gelen linklere tıklayan, iş bulma hayaliyle sitelerde bilgilerini çaldıran ve bunun gibi daha fazla nedenden hesaplarına,bilgilerine erişilen mağdurlar var. Peki bu tuzaklara nasıl düşülüyor? Nelere dikkat edilmeli?

  • 12.09.2024 20:23
Veri dolandırıcılığı artmaya devam ediyor. Onlarca kişinin hesabına erişilip paraları çalınıyor

İnternet dolandırıcılığı. İnternet servislerinin kullanılarak insanları dolandırmak, kullanmak veya kişisel bilgilerini çalmak internet dolandırıcılığı olarak adlandırılır. En bilinen örneklerden biri kötü amaçlı güvenlik yazılımlarıdır. Sahte talepleri muhtemel kurbanlara sunmak, hileli transferleri yürütmek veya dolandırıcılıkla elde edilen paraların olayla bağlantılı kişilere aktarılması için internet servisleri kullanılabilir.

İnternet dolandırıcılığı sohbet odalarında, e-posta yolu ile, internet forumlarında ve diğer internet sitelerinde meydana gelebilir.

Dolandırıcılık türleri nelerdir?

Satın alma dolandırıcılığı

Satın alma dolandırıcılığı bir dolandırıcının bir tüccara alışveriş önermesi ve bu alışveriş için çalıntı ya da sahte kredi kartı gibi hileli yöntemler kullanmasıdır. Böyle bir durum sonucunda tüccara ödeme yapılmaz. Kredi kartı kabul eden tüccarlar ise yapılan işlem için bir geri ödeme yapmak durumunda kalacakları için para kaybı yaşarlar. Hileli bir işlem örneği talebi aşağıda gösterilmektedir.

Otomativ dolandırıcılığı

Bu yöntemde dolandırıcı gerçekte olmayan ve genellikle lüks ya da spor araba olan bir araç için bir internet sitesine piyasa fiyatının altında bir ilan verir. Aracın detayları ve fotoğrafları genellikle popüler ticaret ve ilan sitelerinden bulunmuştur. Alıcı e-posta yolu ile dolandırıcı ile bağlantı kurar ve aracın denizaşırı bir ülkede bulunduğunu öğrenir. Dolandırıcı kendisinin ülke dışında bulunmakla beraber aracın bir deniz nakliyat şirketinde olduğunu da söyleyebilir. Dolandırıcı bundan sonra nakliye işlemini başlatmak için bir miktar peşinatın ya da ücretin tamamının transfer edilmesi gerektiğini alıcıya bildirir. Para transferinin yasal gözükmesi için, dolandırıcı alıcıdan alışveriş koruması yaptığını iddia eden bir üçüncü şahsın sahte acentesine para göndermesini ister. Habersiz kurban parayı transfer eder ve sonrasında dolandırıldığını anlar. Oto satış siteleri alıcıları bu konuda uyaran ikazlar yayınlamaktadır, mesela Craigslist'teki uyarılarda kullanıcılardan, araçların deniz yolu ile nakliye edildiği ve paraların Western Union vb. firmalar ile yollandığı tekliflerin kabul edilmemesi ve bu ilanların kötüye kullanım olarak işaretlenmesi istenir.

İş fırsatı dolandırıcılığı 

Dolandırıcılar, bireylerin evden çalışma girişimleri ile ayda binlerce dolar kazanabileceklerini iddia ettikleri iş fırsatlarının tanıtımını yapmak için genellikle interneti kullanırlar. Bu yöntemler genellikle bireylerin "iş planları" ya da diğer malzemeler için çeşitli meblağlar ödemesini gerektirir. Dolandırıcılar daha sonra söz verilen malzemeleri ulaştırmazlar, uygun bir iş yapmak için yetersiz bilgi verirler ya da başka bir yerden bedava veya oldukça düşük maliyet ile ulaşılabilecek bilgiler sağlarlar. Böyle bir düzende, bir kayıt ücreti ödedikten sonra kendisinin işe alımına benzer şekilde başkalarını da işe alması için mağdura çeşitli reklamlar ve bunları yerleştirmek için tavsiyeler gönderilecektir. Bu aldatmaca Ponzi yönteminin bir çeşididir.

Bir diğer evden çalışma aldatmacası mağdur tarafından monte edilecek CD kutuları gibi küçük biblo yahut benzeri şeyler için araç takımı (kit) içerir. Mağdur kiti için bir ücret öder fakat öğenin montajını tamamlayıp geri gönderdikten sonra, dolandırıcı öğeyi düşük standartlı olduğunu sebep göstererek reddeder ve kurbanın araç kiti için yaptığı masrafları geri ödemez. Bu aldatmacanın çeşitleri arasında rehber üzerinde çalışma, zarfları doldurma, tıbbi fatura veya veri girişi yapma, kitap okuma ve çeşitli belgeleri mağdurun dilinden İngilizceye çevirme dahi yer alır.

Para transferi dolandırıcılığı

Para transferi dolandırıcılığı, diğer yöntemlerin çok pahalı olduğu iddiası ile yabancı bir ülkeye para transferi içeren bir iş teklifine dayanır. Dolandırıcılar daha sonra sahte çekler ve posta havaleleri yollarlar ve kurbanların dolandırılmayı fark etmeden bu para vasıtalarını nakde çevirip kendilerine yollamasını ümit ederler. Bu durum dolandırıcıların hırsızlıktan elde ettiği parayı aklamak istemesi de olabilir.

Dolandırıcılar çoğu kez kurbanın sosyal güvenlik numaraları veya banka hesap numaralarını içeren kişisel bilgilerini almayı başarabilmekte ve bu dolandırıcılıklar sıklıkla yemleme dolandırıcılığı olmakta ve bunun yanında kimlik dolandırıcılığına neden olmaktadır. 

Yardım dolandırıcılığı

Dolandırıcı bir yardım kuruluşu gibi davranıp doğal bir afetin, bir terör saldırısının(11 Eylül Saldırıları gibi), bölgesel bir çatışmanın veya bir salgın hastalığın kurbanları için bağış talep eder.

Katrina Kasırgası ve 2004'teki Tsunami, yardım kuruluşu gibi davranan dolandırıcıların popüler konuları arasındaydı; diğer sahte hayırseverler belirli bir olaya bağlı olmayan Kanser, AIDS veya Ebola virüs araştırmaları, çocuk yetiştirme yurdu (dolandırıcı bir yetimhane için veya kâr amacı gütmeyen bağlı bir kuruluşta çalışıyor gibi davranabilir) için para topluyor izlenimi verebilirler veya Kızıl Haç veya Birleşik Yol-en:United Way Worldwide gibi yardım kuruluşlarını taklit edebilirler. Dolandırıcı çoğunlukla çevrimiçi haber makalelerini kendi para kampanyası hikâyesini güçlendirmek için kullanarak bağış ister. Dolandırıcının kurbanları, yardıma layık bir nedenden dolayı karşılık beklemeden yardım ettiğini düşünen hayırsever insanlardır. Bir kez gönderildiğinde, para gitmiş olur ve dolandırıcı çoğunlukla ortadan kaybolmasına rağmen birçoğu da bir dizi ödeme yapılmasını isteyerek dolandırma işlemini sürdürmek için girişimde bulunur. Mağdur gelir vergisinden sözde bağışı düştükten sonra bazen kendisini yasal sorunlar içinde bulabilir.

İnternetten pazarlama ve perakende satış dolandırıcılığı

Hızla büyüyen bir alan olup internetten çeşitli ürünlerin ve servislerin satışını ve pazarlamasını yapan hilekar siteler tarafından gerçekleştirilir. Yasal görünümlü bir site ve etkili pazarlama ile kurban, kredi kartı bilgisi ve kart güvenlik kodunu verip (veya başka bir yöntemle para gönderip) bir ürün veya servis aldığına inanarak kandırılır. Ürünler hiçbir zaman alıcıya ulaşmaz veya gönderilen ürünün sahte olduğu ya da reklamı yapılan üründen daha az değerli olduğu ortaya çıkar.

Bir kredi kartının bulunduğu durumlarda, failler kredi kartı bilgilerini nakit elde etmek veya kendi alışverişlerini yapmak için kullanabilirler. Bu tür dolandırıcılığın yaygın bir örneği bedava erişim reklamı yapan fakat "yaş doğrulama amaçlı" bir kredi kartı gerektiren porno içerikli internet siteleridir. Dolandırıcılar hileli işlemler yapmak için kredi kartı bilgilerini kullanırlar.

 

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz