Üreticiler için Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt tarihi

GÜNDEM

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden planlamalar ve destekler yapıyor. Tarım ve hayvancılık sektöründekilerin bu sisteme kayıt olması gerekiyor. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt için ise son gün 31 Aralık olarak açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, çalışmalarını sistemli yapabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve "TARIMCEBİMDE" mobil uygulamasını devreye soktu.

Bitkisel üretim yapan ve bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı'nca verilen tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin, ÇKS başvurusunda bulunması önemli.

ÇKS, tarım politikalarının oluşturulması için çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması amacıyla kuruldu.

Tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin, 2025 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularını 31 Aralık'a kadar tamamlaması gerekiyor.

KAYITLAR NASIL YAPILIYOR?

Üreticiler, ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. E-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS'ye kaydı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler yararlanabiliyor.

Gelecek üretim yılına ilişkin ÇKS başvuruları, 31 Aralık günü mesai bitimine kadar devam edecek.


KİRALANAN TARIM ARAZİSİ İÇİN TARİH

Bu günden sonra edinilen veya kiralanan tarım arazileri için başvurular 30 Haziran 2025'e kadar alınacak. Bu tarihten sonra ÇKS'ye yeni çiftçi veya arazi kaydı yapılmayacak. Ancak çiftçiler ÇKS'ye kayıtlı tarım arazilerindeki üretim bilgilerinin güncellenme başvurularını ise 15 Mart-15 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleştirebilecek.

Bakanlık verilerine göre, ÇKS'ye 2001'de 2,1 milyon, 2023'te 2,2 milyon ve 2024'te 2,3 milyon çiftçi kayıt oldu. ÇKS'ye kayıtlı ekilen alanlar da 121 milyon dekardan 165 milyon dekara çıktı.


TARIMCEBİMDE İMKANI

Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanlığının dijital dönüşüm hamleleri kapsamında uygulamaya aldığı "TARIMCEBİMDE" mobil uygulaması da üreticilerin iş ve işlemlerini kolaylaştırıyor.

Bu kapsamda üreticiler uygulamaya girerek, "e-Devlet Hizmetleri" sekmesinden kayıt işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

Söz konusu uygulama, ürün bildirimi ve desteklemeleri başta olmak üzere çeşitli konularda çiftçilere kolaylık sağlıyor.