Terlik atan anneler yandı: Bu cisimler silah aleti sayılıyor
Geçtiğimiz günlerde Denizli’de akşam dışarı çıkmak isteyen 18 yaşındaki torununa terlikle vuran 80 yaşındaki yaşlı kadın için kamu davası açılmıştı. Gerekçe olarak ise terliğin silah sayılması oldu.
Türkiye'de her geçen gün ilginç bir dava gündem konusu oluyor. Son olarak, Denizli'de akşam dışarı çıkmak isteyen 18 yaşındaki torununa terlikle vuran 80 yaşındaki Asiye Kaytan hakkında kamu davası açıldı. Gerekçe ise anne terliğinin silah sayılması. 80 yaşındaki Asiye Kaytan'a, suç ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından toplam 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Dosya İstinaf Mahkemesi'ne yollandı. Şayet İstinaf, kararı onarsa Kaytan cezaevine girecek.
Olay, 9 Ağustos 2024'te Pamukkale ilçesi Topraklık Mahallesi'nde yaşandı. Anneannesi Asiye Kaytan ile yaşayan ve aynı ismi taşıyan Asiye Vural, akşam işten geldikten sonra dışarı çıkmak istedi. Anneanne Asiye Kaytan, anne babası ayrı olan torununun güvenliği için kapıyı kilitleyip, dışarıya çıkmasına izin vermedi. Bu sırada eline evde giydiği terliği alan Asiye Kaytan, izin vermemesine rağmen kapıyı açmak isteyen torununun üzerine yürüyüp, koluna vurdu. Torunu Vural ise anneannesine elindeki telefonla başına vurarak karşılık verdi. Asiye Kaytan başından yaralandı. Kaytan, götürüldüğü Denizli Devlet Hastanesi'ndeki tedavisinin ardından taburcu edildi.
"CİSİMLER SİLAH KABUL EDİLİR"
Meselenin hukuki boyutunu değerlendiren Avukat Hadi Dündar, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 7. maddenin 4. bendini hatırlatarak, "Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler silah olarak kabul edilmiştir, bu nedenle herhangi bir cisimle bir saldırı gerçekleşirse, saldırıda kullanılan cisim silah yerine geçer. Bu bazen bir terlik olur, bazen bir kalem, bazen bir tebeşir, bazen de beyzbol sopası, bazen de demir bir çubuk. Burada önemli olan, birinin vücuduna zarar verildiğinde eğer çıplak el dışında bir cisim kullanılmış ise burada silah ile yaralama kabul edilir" dedi.
YUMRUKLAR DA SİLAH SAYILIYOR
Profesyonel dövüş sporcularının da yumruklarının silah sayıldığını belirten Dündar, "Çünkü profesyonel ve nereye vuracağını bilir, tam olarak nereye vursa daha çok zarar vereceğini bileceğinden ve güçlü vuruş yapacağımdan dolayı normal insanlardan daha farklı bir değerlendirme de yapılabilmektedir. Zaman zaman, insanlar en ufak tartışmalarda dahi elindeki fırlatabiliyor, buna dikkat edilmesi gerekir, elimize geçen her şeyi başkasına fırlatmamalıyız, silahlı yaralamadan yargılanma ile karşı karşıya kalabiliriz" ifadelerini kullandı.
Denizli'de yaşayan 62 yaşındaki Şenay Güzel'in ise tartıştığı oğlu 38 yaşındaki Hasan Güzel'e ayağından çıkarıp fırlattığı naylon terlik, silah sayıldı. Oğlunun şikayeti Güzel hakkında 'kasten basit yaralamaya teşebbüs' suçundan 2-5 yıl hapis istemiyle dava açıldığı öğrenildi.
HEPSİ SUÇ ALETİ!
Avukat Emre Doğan da Türk Ceza Kanunu’nda yer alan mevcut düzenlemeler çerçevesinde, fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli her türlü nesnenin silah olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Doğan, özellikle ev içinde sıklıkla karşılaşılan bazı eylemlerin de bu kapsamda değerlendirilebileceğine dikkat çekti.
TERLİK ATAN ANNE YANDI!
Avukat Doğan, yaptığı açıklamada, “Hangi amaçla üretildiğine bakılmaksızın, eğer bir nesne fiilen saldırı veya savunma amacıyla kullanılabiliyorsa, bu nesne silah olarak kabul edilir. Örneğin, bir annenin çocuğuna terlik atması gibi durumlarda, kullanılan terlik de silahtan sayılabilir. Bu da neticede, hem silahla yaralama suçunu hem de alt soya karşı yaralama suçunu oluşturabilir,” ifadelerini kullandı.
Doğan, silahla kasten yaralama suçunun kapsamını daha da genişleterek, gündelik hayatta sıkça kullanılan birçok ev eşyasının da bu kapsama girebileceğini vurguladı. “Toplumda bilinen örneklerin yanı sıra, çatal, kaşık, bardak, tabak, sürahi, tencere, tava gibi mutfak aletleri; vazo, saksı, çerçeve, küllük, ütü gibi eşyalar da insan yaralama amacıyla kullanıldığında silah olarak değerlendirilir” diyerek açıklamasını tamamladı.