Tarsus il mi olacak? Hangi ilçeler il olacak? Yeni illerin isimleri neler? Türkiye'de il sayısı 100 mü olacak?

GÜNDEM

Türkiye'de bulunan 81 ile ilave yapılarak il sayısının 100'e çıkarılacağının duyuruldu. Haberin ardından il olamaya aday olan ilçeler merak konusu oldu. Peki İl sayısı artacak mı? İl olacak ilçeler hangileri? Hangi 19 ilçe il olacak? 19 ilçe il olacak mı? Yeni 19 il listesi belli oldu mu? Türkiye'de 100 il mi olacak? İl haritaları değişecek mi? Hangi illerin haritası değişecek? Tarsus il mi olacak? Hangi ilçeler il olacak? Yeni illerin isimleri neler? Türkiye'de il sayısı 100 mü olacak? İşte merak edilen detaylar...

Tarsus il mi olacak?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz'ün açıklamalarından sonra vatandaşlar tarafından sorulmaya başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Ahlat Belediyesi tarafından 25-27 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Etkileşim ve Yöresel Yemekler ile Zanaatkar Eller Ahlat'ta Festivali Ahlat 1071 Millet Bahçesinde başladı.

Programda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, şu ifadeleri kullandı; "Ahlat önemli bir yer. Müslüman Türklerin Anadolu'ya açılan kapısı. Burayı ilk yaptığımızda Türkiye'nin en büyük millet bahçelerinden biri olarak yapıldı ve Cumhurbaşkanımız ismini 1071 Millet Bahçesi olarak takdim etti. Ama şimdi Türkiye'nin her yerinde öyle büyük millet bahçeleri yapılıyor ki Ahlat'ımız kaçıncı sırada kaldı onu bilmiyorum."

Vedat Demiröz Ahlat'ta yaptığı açıklamada “Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli'nin önerisi ve Cumhurbaşkanımızın beraber verecekleri kararla Türkiye'nin şehir sayısının 100'e çıkacağı bir zamanda inşallah Ahlat'ımızı da bu şehirler arasına alacağız” dedi.

Tarsus hakkında merak edilenler?

Tarsus nerededir nereye bağlıdır? Tarsus hangi ilin ilçesidir? - Laf Sözlük

Tarsus (Hititçe: Tarşa), Mersin ilinin en doğusundaki ilçesidir.

İlçe doğuda Adana, batıda Mersin merkez, kuzeyde Pozantı ve Çamlıyayla, güneyde Akdeniz ile çevrilidir.

Tarihte en yaygın Kilikya olarak anılan bölgede bulunan ilçenin Hitit Uygarlığı başta olmak üzere köklü bir uygarlık geçmişi vardır.

Hititler döneminde Tarsus, Kizzuvatna eyaletinin bir kentiydi. Tarsus, şu anki nüfusuyla Türkiye'nin 25 ilinden büyüktür.

İlçe Berdan ovasından (Tarsus ovası) kuzeye doğru engebeli arazi boyunca son yıllarda hızla gelişmektedir. Çok zengin bir tarihi olup, bazı dini inançlar yönünden önemli bir kenttir. Kur'an'ın Kehf Suresinde geçen Ashab-ı Kehf (Yedi Uyurlar)ın kaldığı mağaranın Tarsus'ta olduğuna inanılır. 

Yeni Ahit'in yazarlarından biri olan Pavlus da Tarsus doğumludur. Bu sebeple Hristiyanlarca da hac yeri olarak kabul edilmektedir. Kudüs'teki Kıyamet Kilisesi'nden sonraki en kutsal kilise olan Aziz Pavlus Kilisesi ve Aziz Pavlus Kuyusu Tarsus'ta bulunmaktadır. Bunların yanı sıra dünyanın ilk kanalizasyonlu Tarihi Roma Yolu, Roma hamamı da Tarsus'tadır. 

Kleopatra Kapısı da şehrin en eski kalıntıları arasındadır. 10 km kuzeybatısındaki Taşkuyu mağarası, Şelalesi ve özellikle Tarsus Barajı gezip görülesi yerlerden olup turizm açısından mükemmel bir tarihe ve doğal güzelliklere sahiptir.

İl olmaya aday olan ilçeler hangisi?

Türkiye'nin 100 il olacağı açıklamasından hemen sonra aşağıda yer alan iller arasından 19 ilçenin il olacağı tahmin ediliyor.

Resmi olmasa da adaylar arasında aşağıdaki ilçeler yer almaktadırlar: