Tarihte Fatih Sultan Mehmet'in ölümü nasıl oldu? Zehirlendi mi? Kaynaklar ne diyor?
Osmanlı Devleti'nin en etkili padişahlarından biri olan Fatih Sultan Mehmed, 540. ölüm yıl dönümünde anılıyor. Peki Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in ölümü nasıl oldu? Fatih zehirlenerek mi öldürüldü? Fatih gut hastalığından mı vefat etti? Fatih'i kim, neden zehirledi?

Fatih Sultan Mehmed ne zaman vefat etti?
Fatih Sultan Mehmet 1481 yılının mayıs ayında yeni bir sefere çıktığı sırada Gebze’de Tekfur Çayırı denilen yerde, 3 Mayıs 1481 tarihinde vefat etti. Vefat ettiğinde Fatih Sultan Mehmet 50 yaşındaydı. Fatih’in 27 Nisan’da Üsküdar’a geçtiği sırada hasta olduğu görülmüştü. Bu da onun en az bir haftalık hastalığı sonrasında vefat ettiğini gösteriyor.
Fatih Sultan Mehmet’in Nikris Hastalığı
Bir kısım kaynakların bildirdiğine göre Fatih’in hastalığı nikris (goute) denilen mafsal ağrılardı. Aşıkpaşazade, Fatih’in vefatına neden olan hastalığın ayağındaki ağrı olduğunu ifade belirtiyor. Nikris’ten muzdariben vefat eden Osman Gazi’nin hastalığı için de aynı ifadeyi kullandığına bakılırsa bu tarifiyle de nikrisi kastettiğine hükmedilebilir.
Fatih’in ölüm nedenine ait genel kanaat şimdiye kadar nikris hastalığı üzerinde toplanmaktaydı.
Fatih Sultan Mehmet zehirlendi mi?
Bazı tarihçiler Fatih Sultan Mehmet’in zehirlenmiş olması ihtimali üzerinde duruyor ve bunun için de Aşıkpaşazade’de görülen manzum, edebi bir şiiri kaynak gösteriyor. Bunun yanı sıra Venedik arşivinde mevcut bir vesikadan hareketle Fatih’in zehirlendiği iddia ediliyor. İddialara dayanak oluşturan kaynaklardan biri Aşıkpaşazade tarihinde şu şekilde geçmektedir:
Tabibler şerbeti kim virdi Hâne
O Han içdi şarab-ı kaane kaane
Ciğerin doğradı şerbet o Hanın
Hemin dem zari itdi yane yane
Didi niçün bana kıydı tabibler
Boyadılar ciğeri canı kaane
İsabet itmedi tabib şarabı
Tımarları kamu vardı ziyane
Tabibler Hane çok taksirlik itdi
Budur doğru kavil düşme gümane
Dua et Aşıkı bu Han hakkında
Ki nur-u rahmete canı boyane
Aşıkpaşazade’nin bu dizelerinden Fatih’in zehirlenebilme ihtimali üzerinde durmak mümkün görünse de esas itibariyle yazar padişahın faydasız bir tedavi yüzünden zahmet ve eziyete çekmesinden şikayet ediyor.
Fatih Sultan Mehmet’in zehirlendiği iddiasını ortaya atan bir diğer isim Fransız tarihçi Franz Babinger (ö. 1967)’dir. Babinger, Venedik arşivinde bulduğu bir belgeye istinaden Venediklilerin Fatih’i zehirleme teşebbüsünde bulundukları iddiasını ortaya atmıştır. Bu iddia için temel argümanı, Fatih’in hekimlerinden Yakup Paşa’ya dayandırmaktadır. Yakup Paşa’nın hayatını inceleyen Babinger, onun 1454’ten itibaren Venediklilere satılmış biri olduğu ve bu kimliği bakımından padişaha ihanete hazır bulunabileceği neticesine varmıştır.
Fatih’in Hekimbaşısı Yakup Efendi kimdir?
Fatih’in hekimbaşısı olan Yakup Efendi aslen İtalyan Yahudisidir. İslamiyeti kabul eden Yakup Efendi adını Yakup olarak değiştirip Osmanlı saray hizmetine alınmış ve sonra vezirlik rütbesine kadar yükselmiştir. Fatih’in aşırı bir güven duyduğu Yakup Paşa bir süre hekimbaşılık görevinde kalmıştır. Ancak kendisini hiç sevmeyen Karamani Mehmed Paşa veziriazam olunca hekimbaşılıktan çıkarılmıştır. Fatih’in hastalığı sırasında tedaviye ilk onun başladığı, padişahın sağlığı iyiye doğru gitmeyince veziriazamın tavsiyesiyle hekim Lari’nin işe müdahale ettiği ifade ediliyor. Ancak Hekim Lari’nin tedavi sırasında dikkatsizlik ettiğine dair bazı ifadeler mevcut. Ancak Hekim Lari, Fatih’ten sonra II. Bayezid’in de özel hekimleri arasında yer alıyor. Eğer dikkatsizlik gösterseydi cezalandırılması ve kendisine bir daha sarayda hiç görev verilmemesi gerekirdi.
Erken Ölmese İtalya’yı Fethedecekti
Fatih Sultan Mehmet ölümünden hemen önce İtalya’ya Gedik Ahmet Paşa’yı donanmasıyla birlikte sevk etmiş ve Otranto Kalesi’ni ele geçirmişti. Bazı tarihçiler, eğer erken vefat etmeseydi, Fatih’in, İtalyan Yarımadası’nın fethedebileceğini söylüyorlar. Buradan hareketle onun zehirlendiğini ve böylece İtalya’nın fethinin başarısızlıkla sonuçlandığını ifade ediyorlar.
Editör: Muhammed Gülhan