akademi
diorex
Turkcella
ARTUKBEY

Saatler geri alınacak mı?

Ekim ayının gelmesiyle birlikte kış saati uygulaması yeniden tartışılmaya başlandı. Vatandaşlar, özellikle sabah saatlerinde işe ve okula gitmekte zorlanmaya başladıkça saatlerin geri alınıp alınmayacağı sorusunu sormaya başladı. Türkiye’de, geçtiğimiz yıllarda alınan bir kararla, kış saati uygulaması kaldırılmıştı. Bu karar kapsamında, artık Türkiye’de saatler geri alınmayacak ve kalıcı olarak yaz saati uygulamasına devam edilecek.

  • 04.10.2024 14:29
Saatler geri alınacak mı?

Kış saati uygulamasına 2016 yılından beri geçmeyen Türkiye için bu yıl saatlerin geri alınıp alınmayacağı merak ediliyor.


Vatandaşlar özellikle de sabah saatlerinde okula giden çocuklar ve erken saatlerde işe gidenler için kış saati uygulamasına dönülüp dönülmeyeceğini öğrenmek istiyor.


SAATLER GERİ ALINACAK MI?
Türkiye, 14 Mart 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kış saati uygulamasına son vermişti.


Karara göre, 30 Ekim 2016’dan itibaren saatlerin geri alınması uygulaması yürürlükten kaldırıldı ve yaz saati uygulaması kalıcı hale getirildi. Bu nedenle 2024 yılında da saatler geri alınmayacak.


SAATLER NEDEN GERİ ALINMIYOR?
Kış saati uygulamasının kaldırılması ve saatlerin geri alınmaması Türkiye’nin gün ışığından daha fazla yararlanmasını ve enerji tasarrufu sağlamasını amaçlıyor.

2016 yılından beri Türkiye, kış saati uygulamasına geri dönmedi ve saatler artık her yıl aynı şekilde kalıyor.


KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Kış saati uygulaması, gün ışığından daha fazla faydalanmak için saatlerin belirli bir tarihte geri alınması anlamına gelir. Bu sistem daha çok kış aylarında sabah saatlerinde daha fazla gün ışığından yararlanmak için kullanılır.

Saatlerin geri alınmasıyla birlikte sabahları daha erken aydınlanırken, akşamları daha erken karanlık olur. Türkiye ise bu uygulamayı sonlandırarak enerji tasarrufu ve gün ışığından daha fazla yararlanma amacıyla yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirdi.

ERKAN AKIN

Yorum Yaz