PUİS Başkanı Aydın: Akaryakıt İstasyonları can çekişiyor!
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Mardin il Başkanı Şehmus Aydın Akaryakıt bayilerinin son dönemde artan maliyetler ve düşük kar marjı nedeniyle zarar ettiğini belirtti.
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Mardin il Başkanı Şehmus Aydın Akaryakıt bayilerinin son dönemde artan maliyetler ve düşük kar marjı nedeniyle zarar ettiğini belirtti.
Özaydınlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda (PÜİS) Mardin il Başkanı Şehmus Aydın, akaryakıt bayilerinin mevcut kar marjıyla asgari ücrete yapılacak yeni bir artışı kaldıramayacaklarını, kar marjının en az %15’e çıkarılması gerektiğini söyledi.
Maliyetlerindeki yüksek artışlar ve bayilerin üzerindeki ek maliyetler göz önüne alınarak kar marjlarının en az yüzde 15 seviyesine yükseltilmesi gerektiğini savunan PÜİS Mardin İl Başkanı Aydın, "Akaryakıt bayileri ekonomik olarak çok zor bir dönemden geçiyor. Sektör bileşenleri ve özellikle de istasyon sahipleri son dönemlerde artan yüksek girdi maliyetleriyle karşı karşıya. Ciddi oranda personel girdi maliyetleri söz konusu. Her istasyonda çalışan personel sayısı minimum 10 kişidir. Bu rakam bazı istasyonlarda katlanabiliyor. Buna karşın Akaryakıta gelen zamların sanki istasyon sahiplerine yaradığı gibi yanlış bir algı da söz konusu. Oysa akaryakıt fiyatları düşse de, artsa da sattıkları her litre yakıttan elde ettikleri kar değişmemektedir. Kaldı ki akaryakıt fiyatları da bayiler tarafından belirlenmemektedir. Bugün itibariyle dağıtıcı ve bayi için belirlenen entegre kar marjının yüzdesel karşılığı brüt %5.8’dir. Bu entegre kar marjı, mevzuatla belirlenen şekliyle dağıtıcıyla bayi arasında yüzde 50, yüzde 50 olarak paylaşıldığında bayilerin bugünkü kar marjı brüt %2.9’dur. Akaryakıt bayileri brüt %2.9 kar marjı ile enerji ihtiyacını mı karşılayacak? Personel maaşını mı ödeyecek? Sırtına yüklenen sorumlu müdür, tehlikeli madde güvenlik danışmanı, iş güvenliği uzmanının maaşını mı verecek? Tüketicilerin kredi kartı ile aldıkları yakıtın komisyon yükünü mü çekecek? Fahiş akaryakıt fiyatları nedeniyle sermaye artışına gitmek zorunda kaldığı için çektikleri kredilerin faizini mi ödeyecek? İşletme giderlerini mi karşılayacak? Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve ŞehircilikBakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, TSE ve EPDK’nın mevzuatıyla getirilen zorunlulukları mı yerine getirecek? Emlak vergisi, ilan ve reklam vergisi mi ödeyecek? Bayilerin bu kadar cüzi bir kar marjıyla bu kadar ağır maliyetleri kaldırması mümkün değil” dedi.
KDV'de İNDİRİME GİDİLSİN
Bir akaryakıt istasyonun ciddi bir maliyeti, çok ciddi bir sermayenin bağlanmasından müteşekkil olduğuna işaret eden Başkan Aydın, Akaryakıt bayilerinin bir istasyonun oluşumu için bağladıkları sermaye ile bu sermeyenin kazanç yüzdesine vurduğunda özellikle de son yıllarda istasyon işletmeciliğini cazibesini alıp götürdüğünü ifade etti.
Aydın, Artan akaryakıt litre fiyatlarının istasyon sahiplerini olduğu kadar tüketicileri de ciddi anlamda zorladığını, insanların artık kendi özel araçlarına binmekten imtina ettiklerini, bu konuda bir rahatlamanın sağlanması gerektiğini, bunun için de ilk etapta yakıttaki litre başına alınan ÖTV oranına KDV'nin dahil edilmesi, ya da tıpkı diğer alanlarda olduğu gibi KDV'deki %18'lik oranın % 8 sevyesine çekilmesinin gerektiğini, bunun yapıldığı taktirde kayıt dışının da önüne geçilmiş olacağının sözlerini ekledi.
Editör: Kadir Üründü