diorex
Turkcella

Narin'in cansız bedenini bulmada kullanılan cihaz türü nedir? Ne işe yarar? Nerelerde kullanılır?Nasıl kullanıldı?

Kırsal Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta 15.00 sıralarında Narin Güran'dan haber alamayan ailesinin yetkililere bildirmesi üzerine bölgede arama çalışmalarına başlanmıştı.

  • 09.09.2024 16:31
Narin'in cansız bedenini bulmada kullanılan cihaz türü nedir? Ne işe yarar? Nerelerde kullanılır?Nasıl kullanıldı?

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’ne bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde 19 gün önce kaybolan Narin’in cansız bedeni, dün sabah Proton Elic RB-I-M-4 Manyetik Sensürle yapılan aramalar sonucunda Eğertutmaz Deresi’nde bulundu.

Narin’in cansız bedenini bulan bu cihaz, googlede en çok aranan anahtar kelime oldu. Söz konusu cihaz, 3 eksenli manyetik bir sensörle donatılmış. Maksimim 50 metre derinlik tarama kapasitesine ve 1000 metreye kadar alan menzile sahip.

Ayrıca -20 ve +40 derece hava koşullarında çalışmaya uyumlu. Cihaz, uzmanı tarafından kullanılması halinde %95’e varan bir başarı oranı ile çalışmaktadır. 

Cihazın özellikleri

Bu sensör X Y ve Z olarak 3 eksenden oluşur. Hem tek yönlü (Z) eksen taraması hem de farklı eksenlerde (X,Y) tarama yapabilme özelliğine sahip. Cihazda sinyal şiddetini gösteren ve yükselip-alçalabilen bir Osilatör var. İşlemlerin tamamı bir PC’ye bağlı olmaksızın Command ekranından görülebildiği gibi, PC’ye bağlanarak 3D olarak da izlenebilir. Termal sensör 64PXS özelliğine sahip. 

Ne işe yarar? Nerelerde kullanılır?

Cihaz, müze ve jeoarkeolojik araştırmalarda, gökbilim enstitüleri ve göktaşı bilimcileri çalışmalarında, üniversiteler ve okulların yer bilim dallarında, su altı materyal ve görüntüleme işlemlerinde ve toprak ve su altına dair her anomali tespitlerinde sıklıkla kullanılabilir. Ayrıca, AFAD ve UMKE gibi arama kurtarma ve deprem sonrası canlı tespiti işlemlerinde ve belediyelerin büyük su kaçaklarının tespitinde de verimli sonuçlar elde etmeye yarar. Zemin koşullarının ıslak, karlı, buzlu, kayalık ve engebeli olması çalışma standartlarını etkilemez.

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz