diorex
Turkcella

Narin cinayetiyle ilgili HTS kayıtlarında dikkat çeken bir ayrıntı

Diyarbakır’da Kuran Kursu'ndan çıktıktan sonra kaybolan ve cesedi 19 gün sonra dere yatağında çuval içinde bulunan 8 yaşındaki Narin Güran soruşturmasında, HTS kayıtları savcılığa gönderildi. Kayıtlarda dikkat çeken bir ayrıntı da ortaya çıktı.

  • 24.09.2024 16:12
Narin cinayetiyle ilgili HTS kayıtlarında dikkat çeken bir ayrıntı

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi'nin Tavşantepe Köyü'nde 21 Ağustos günü kaybolan ve cesedi 8 Eylül’de köye 2 kilometre uzaklıktaki dere yatağında bulunan Narin Güran soruşturması çok yönlü sürdürülüyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca görevlendirilen 3 savcı ve bir başsavcı vekilinin koordinasyonunda yürütülen soruşturmada, Bilgi Teknolojileri Kurumu’ndan istenen telefon HTS kayıtları ile sinyal baz bilgilerini içeren rapor savcılığa ulaştı.

Geriye dönük kayıtlarda, Narin’in kaybolduğu gün ile özellikle amca Salim’in tutuklandığı 2 Eylül günü ve cesedin dere yatağında bulunduğu 8 Eylül’de Güran ailesi bireylerinin birbirleriyle olan yoğun telefon trafiği dikkat çekti.

Bu tarihlerde özellikle başta anne Yüksel, amca Salim, baba Arif, ağabey Enes, amca Fuat ile enişte Mehmet Şevket Kaya arasında yoğun bir telefon görüşmesi yaşandığına dair HTS kayıtları ortaya çıktı.

HTS KAYITLARI İLE SİNYAL BİLGİLERİ GÖNDERİLDİ
Bu aramaların gelen arama, giden arama, cevapsız çağrı, mesaj alma ve mesaj gönderme şeklinde gün boyu gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdüğü tespit edildi.

Ancak bu kişilerle ilgili Sulh Ceza Sorgu Hakimliğinden alınan iletişimin tespitine yönelik herhangi bir dinleme ve teknik takip kararı olmadığı için kendi aralarındaki görüşme içeriklerinin tespit edilemediği, sadece telefon numaralarına bakıldığında birbirlerini arayıp ne kadar süre ile görüştükleri belirlendi. BTK tarafından savcılığa gönderilen HST kayıtlarının yanı sıra telefon sinyal baz bilgileri de gönderildi.

TÜBİKAT’A GÖNDERİLEN GÖRÜNTÜLERİN ÇÖZÜMÜ BEKLENİYOR
Küçük kızın kaybolduğu gün ve sonrasındaki arama çalışmalarının devam ettiği günlerde de bazı aile bireylerinin cesedin bulunduğu dere yatağının bulunduğu bölgedeki baz istasyonlarından telefonlarının sinyal aldığı bildirildi.

Ancak el konulan telefonların alınan imajında, farklı uygulamalar üzerinden yapılan tüm arama ve mesajlaşmaları içeren yazışmalar silindiği için cinayetin şifrelerinin de bu yazışmalarda olduğu ancak bir tespit yapılamadığı öğrenildi.

Yine köyden tespit edilen ancak çözümü yapılamadığı için TÜBİTAK’a gönderilen bazı kamera görüntülerinin çözümüyle ilgili çalışmaların sürdüğü ve raporun önümüzdeki günlerde savcılığa teslim edileceği bildirildi.

35. GÜNDE 268 KİŞİNİN İFADESİ ALINDI
Bugün 35. güne giden Narin cinayeti soruşturmasında 27 şüpheli bulunuyor. Bunlardan küçük kızı dereye gizleyen itirafçı Nevzat Bahtiyar hariç tümü aile bireylerinden oluşan 12’si tutuklu, 3 kişi hakkında ise yurtdışına çıkış yasağı konularak adli kontrol kararı bulunuyor. 241’i tanık olmak üzere 268 kişinin de ifadesi alındı.

VAN JANDARMA KRİMİNAL LABORATUVAR RAPORU BEKLENİYOR
Soruşturmayla ilgili JASAT ile Jandarma olay yeri inceleme ekiplerinin köyde delil niteliği taşıyan bir takım bulgularla ilgili Van Jandarma Bölge Kriminal Laboratuarına gönderilen sonuçların da bu hafta içinde tamamlanıp Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderileceği öğrenildi.

Şüphelilerin ev, ahır ve eklentileri ile araçlarında yapılan delil incelemesinde JASAT ekiplerinin aldığı örnek numuneler Van Jandarma Kriminal Bölge Laboratuarına gönderilmişti.

Narin’in öldürülmüş olabileceği değerlendirilen ev, ahır ve çevresindeki eklentilerdeki eşya ve materyallerden alınan parmak izi, kıyafet DNA bulguları, tırnak, sigara izmaritleri üzerindeki genotip uyumluluk gösterebilecek tükürük ve salya örnekleri, kan ve kıl numuneleriyle ilgili raporun dosyaya gönderilmesinden sonra geriye sadece TÜBİTAK’tan gelecek rapor beklenecek.

HTS KAYDI NEDİR? NE DEMEKTİR

HTS (Historical Traffic Search) kelimelerinin baş harflerinden oluşan, geçmiş tarihli GSM şebekesi kayıtlarını içeren bilgiler bütünüdür. Temel olarak, data şebeke (GPRS-WAP) ve ses (Arama, SMS, MMS vb.) kayıtlarını içermektedir. Kimin kimi, ne zaman, kaç defa, nereden aradığı, görüşmenin ne kadar sürdüğü bu görüşme sırasında tarafların hangi baz istasyonlarından sinyal aldığı gibi verileri barındırır.

HTS kayıtları 5651 sayılı kanun gereği GSM operatörleri tarafından tutulur ve BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) ile paylaşılır. Hakim kararına istinaden BTK'dan talep edilerek yargılamalarda yerini alır.

HTS verileri on binlerce satırdan oluşabileceği gibi, istenilen tarih aralığı ve istenilen bilgilere istinaden çok küçük boyutlarda da olabilir. HTS kayıtlarının analizi ve raporlanması, mahkemeler tarafından alanında uzman bilirkişilere yaptırılır.

HTS verilerinden öğrenilmek istenilen davaların türüne göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin; bir dosyada şahısların birbirleriyle iletişime geçip geçmediği öğrenilmek istenirken, diğerinde belirli bir baz istasyonunda temas kurup kurmadığının öğrenilmesi, yani baz istasyonu analizinin yapılması isteniyor olabilir. Bilirkişiler ya da kolluk görevlileri istenilen hususlara istinaden analizleri yaparak HTS analiz raporunu oluştururlar.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz