diorex
ARTUKBEY

Miroğlu ve Işıkhan’a Tekstilcilerden Teşekkür

Mardin’de bir süre önce bir dizi incelemelerde bulunan MKYK Üyesi Orhan Miroğlu’na sorunlarını rapor halinde sunan Mardin Tekstil ve Sanayicileri Derneği sorunlarını Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a ulaştıran Miroğlu ve Bakan Işıkhan’a teşekkür ettiler.

  • 15.11.2023 12:19
Miroğlu ve Işıkhan’a Tekstilcilerden Teşekkür

Mardin Tekstil ve Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Azun, “AK Parti MKYK üyesi Mardin eski milletvekili Orhan Miroğlu ile yaptığımız görüşme sonucu derneğimizce hazırladığımız dosyaları ile ilgili bakanlıklara ulaştırmak için kendisine teslim ettik. Üstünden kısa bir süre geçmesine rağmen Mardinimizle alakalı bütün sorunları ilgili bakanlıklara ulaştıran sayın Orhan Miroğlu’na ve  Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Işıkhan’a teşekkürlerimizi sunarız .”dedi.

Azun, dernek olarak taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

Derneğimizce ilgili bakanlıklara ulaştırılan dosya başlıklarındaki maddelerden birkaç tanesi şunlardır:

Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı’ndan

  1. işkur üzerinden düzenlenen (İEP) eski mevzuata göre tekrar düzenlenmesi hususu büyük önem arz etmektedir. Malumunuz sektörümüz maalesef ki 3. Dünya ülkeleri ile rekabet etmek zorunda olan bir sektördür. İhracata yönelik aldığımız siparişlerde fiyat tutturabilmek için mutlak suretle devlet desteklerine ihtiyaç duyulmaktadır, en önemli destek unsurlarından biri de (İEP) programlarıdır.
  2. Yatırım teşvik dosyalarında OSB içi yatırımlar 12 yıl SSK pirim desteklerinden faydalanabiliyorken OSB dışındaki işletmelerin de 12 yıl desteklerden faydalandırılmaları rica olunur.
  3. 6.bölgede faaliyet yürüten ve yatırım teşvik dosyası olmayan işletmelerde pozitif bir ayrımcılık yapılması SSK primlerinin %50’ye düşürülmesi

 Maliye Bakanlığı’ndan bu yıl 2022 yılı gelirinden alınan bir defaya mahsus %10’luk gelir vergisi bölgede faaliyet yürüten işletmeleri çok ciddi bir sıkıntıya sokmuştur altıncı bölgenin bu vergiden muaf tutulacağını beklerken sadece 6. bölgede uygulanması bölgede negatif bir hava yaratmıştır. Ayrıca finansmana erişimin çok zor olduğu bir dönemde bu verginin sadece iki taksit ile sınırlandırılması işletmelerimizi çok ciddi bir sıkıntıya sokmuştur. Bu konu ile ilgili işletmelerin lehine yapılabilecek bir düzenleme var ise örneğin önümüzdeki dönemlerde çıkacak vergiden mahsup olunması gibi bir uygulama yatırımcıya derin bir nefes almasını sağlayacaktır.

Milli eğitim Bakanlığından Sayın yetkili Bakanlığımızın düzenlemiş olduğu kurslar ile ilgili son zamanlarda yapılan mevzuat değişiklikleri ile birlikte bazı kısıtlamalar getirilmiştir. Bir STK olarak sizden talebimiz meslek liselerinin cazibesini yitirmemesi ve birer çekim merkezleri haline gelebilmeleri için milli eğitim müdürlüklerinin özel sektör ile birlikte düzenlemiş olduğu mesleki kursların (MESEM) ve benzeri kursların herhangi bir akamete uğramadan mevcut mevzuata göre programlandığı gibi devam etmesi gerekmektedir. hem istihdam sürdürülür bir hal olması hem de kursiyerin tüm yükünün kurumun üstünde kalmaması için tüm kursların devam etmesi sizlerden talep ricamızdır

Ticaret Bakanlığı’ndan

  1. Sayın yetkili bildiğiniz üzere son dönemlerde ihracat yapan firmalarımızın yurtdışı müşteri ziyaretleri, fuar, ikili görüşme gibi zorunlu seyahatleri AB ülkelerinin ülkemize uyguladığı vize sınırlamaları yüzünden büyük bir mağduriyete dönüşmüş. Konu ile ilgili sorunun çözümü noktasında Bakanlığımızın gerekli girişimlerde bulunması sizlerden istirhamımızdır.
  2. İkinci husus Bakanlığımızın yurtdışı fuar, ikili iş görüşmesi, Stant kirası ve diğer destek unsurları için ayrılan bütçenin doğrudan katılımcı firmaya aktarılması hususu önem arz etmektedir. Maalesef ki aracı danışman firma var yüzünden hiçbir firma hak ettiği ödeneği alamamaktadır. şahsi yapılan iş seyahatleri %80 daha uygun fiyata mal olmaktadır, yani şöyle Bakanlığımızın verdiği tüm hibe ödenek iş insanlarına değil doğrudan aracı danışman firmalara gitmektedir. Gereğini arz ederim.

Ulaştırma Bakanlığı’dan Malumunuz devletimize 2011 yılında uyguladığı yatırıma teşvik destekleri sayesinde altıncı bölge olarak tabir edilen doğu ve güneydoğu illerinde tekstil sektöründe çok ciddi yatırımlar yapılmış olup bu bağlamda ithalat, ihracat ve turizm yoğunluğu oluşmuştur. Maalesef ki bu hareketliliği taşıyacak hava, kara ve demiryolu ağlarımız yetersiz kalmaktadır. Bakanlığımızdan talebimiz Mardin havaalanından başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Antalya güzergahına giden uçak sefer sayılarının artırılması Mardin şehir merkezi trafiğinin rahatlaması için çevre yolunun yapılması ve yine tarihi ipek yolu üzerinde kurulu Kızıltepe ilçesine alternetif çevre yollarının açılması, lojistik sorunun çözülmesi için Mersin limanına demiryolu ağının hem mardin tekstil sanayicileri derneği hem de tüm Mardin halkının ortak talebidir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan

  1. Yatırım teşvik düzenlemesi mevcut düzenlemede ilave yatırım ile teşvik dosyası alan yatırımcı ilk dosyasının süresi dolunca ilk dosyada yer alan örneğin 100 kişi ise 100 artı teşvike tabi tutuluyor. Dolayısıyla yatırımcı ilk 100 kişinin primini indirimsiz yatırmak zorunda kalıyor. Talebimiz süresi dolan teşvik dosyasının sayıdan düşürülmesi ama mevzuatta bir değişiklik yapılarak 0+ Teşvik uygulamasıdır. Örneğin 200 kişilik SSK kontenjanı olan yatırımcıdan 100 kişi düşürülsün ama geriye kalan 100 kişinin tamamı SSK prim desteğinden faydalandırılsın.
  2. Midyat‘ta kurulmasını istediğimiz tekstil ihtisas OSBnin oluşması için hazine arazisinin tahsis edilmesi ve Bakanlığımızın altyapı giderleri için bütçe ayırması finansmana erişim de kolaylık sağlanması.
  3. Bakanla bağlı Dika Ajansı’nın tekrar özel sektöre yönelik projeler geliştirmesi ve danışmanlık hizmeti vermesi hususu.
  4. KOSGEB’in KOBİ’lere yönelik sağladığı desteklerdeki bürokrasinin azaltılması ve sadece küçük ölçekli işletmelere değil tüm işletmelere destek sunması destek unsuru sadece teknolojik ekipman olarak sınırlı tutulmaması yenilenebilir enerji GES projelerinin de destek kapsamına alınması hususu.
  5. Yatırım teşvik dosyalarının hem açılışında hem ekspertiz kapanma işlemlerinde Sanayi teknoloji il müdürlüğü ya da Dika’nın yetkilendirilmesi sürecin hızlandırılmasında önem arz etmektedir. Gereğinin yapılmasını arz ederim.”

Editör: Nezir Güneş

Yorumlar

Image
Ziyaretçi
16.11.2023 / 20:54

Ne anlatiyon aga

Image
Ziyaretçi
15.11.2023 / 17:10

HİZMET ETMEYE TALİP OLAN İNSANLAR , BİRAZ DA OLSA İŞLERİNİ YAPTIKLARINDA TEŞEKKÜR ETMEK ZORUNDA DEĞİLİZ ÇÜNKÜ BU ONLARIN İŞİ ZATEN. BUNU YAPAMAK İÇİN O SİYASİ KONUMA TALİP OLANLARA TEŞEKÜR EDİLMEZ , YETMEZ AMA EVET DENİR. BİZ BÖYLE YAPARAK BU SİYASETÇİLERİ ŞIMARTIYORUZ , O ZAMANDA TEPEMİZE ÇIKIYORLAR VE BUNU HAKLARI VARMIŞ GİBİ YAPIYORLAR. ASLINDA BİZİM SUCUMUZ, YANİ MARDİNİN YILLARDIR BEKLEYEN SORUNLARINI BİLMİYORLARMI, BİLİYORLAR TABİKİ VE BİRŞEY YAPMAMIŞLAR, ÖZELLİKLE ŞU MİROĞLU YILLARDIR MARDİNİ DOMİNE EDİYOR DA BUNU GÖRMEMİŞMİ YANİ DE ŞİMDİ HALEDECEZ AYAĞI YAPIYOR BİZDE VAY EFENDİM BASIN AÇIKLAMASI İLE TEŞEKÜR EDİYOR PEH PEHH ODA İYİCE BEN NEYMEŞİM BE OLUYOR. EE HAKEDİYORUZ AMA CANIM BİZDE BÖYLE ADAMLARI. MUSTAHAKTIR BİZE. DİPNOT: HİC BİR SORUNU ÇÖZMEYECEKLER BAK AHANDA BURAYA YAZIYORUM.

Yorum Yaz