diorex
sampiyon

Mardin'in Tarihi Çarşıları / Mardin'de Alışveriş yapılabilecek yerler

Mardin, otantik çarşıları ile de ziyaretçilerine farklı alternatifler sunuyor. Mardin Birinci Cadde’yi de içine alan eski çarşı, otantik havası ile sizleri geçmişe götürüyor. Ticaret hayatının oldukça renkli olduğu kentte, her türlü esnaf ve zanaatkarı görmek mümkün. Mardin ve çevresindeki dükkanlar, pasajlar ve tarihi çarşılar Mardin’e özgü yiyecekler, takılar, otantik giysiler ve yöresel ürünlerle dolu.

  • 31.05.2022 11:42
Mardin'in Tarihi Çarşıları / Mardin'de Alışveriş yapılabilecek yerler

Mardin eski şehir merkezinde, Birinci Cadde üzerinde çokça bulunan gümüş ve telkâri dükkanlarına uğrayabilir, ara sokaklarda keşfe çıkıp, yöreye özgü baharatlar ve pek çok geleneksel ürünü satın alabilirsiniz. Mardin'de halen faaliyette olan ve ziyaret edilen çarşılar ise, Ulu Camii etrafında yer alan Kayseriye Pasajı, Revaklı Çarşı ve Bakırcılar Çarşısı ile 1. Cadde üzerinde bulunan Kuyumcular Çarşısı'dır.

Kayseriye Pasajı

Halk arasında Bedesten şeklinde tanınır. Ulu Caminin etrafında çarşılar içindedir. Artuklu dönemine ait olan bu yapı pek çok kez onarılmıştır. Bedesten iki ana bölümden oluşur. Güneye bakan kısmında bir sıra dükkan bulunmakta; iç kısımda yine dışarıdaki dükkanlara benzeyen mekanlar yapıyı çevrelemektedir.

Revaklı Çarşı (Sokul Dillelin)

Reyhaniye Camii’nin batısındadır. Sipahiler ya da Tellallar Çarşısı olarak da bilinen Revaklı Çarşı 17. yüzyıla tarihlendirilir. Yolun iki yanında revaklar ve revakların arkasında birer sıra derin dükkanlar bulunur.

Bakırcılar Çarşısı

"Kazancılar Çarşısı" da denen çarşıda, bakırcılık zanaatı yaşatılmaya çalışılıyor. Bakırdan pek çok eşyanın bulunduğu çarşıya uğramanızı tavsiye ederiz. Bakır eşyalar arasında özellikle kahve fincanları, şahmeran işlemeli tepsiler, cezveler, ayran kaseleri ve şekerlikler yoğun talep görüyor.

Bezestan

Ulu Cami’nin kuzeyinde, çarşı içindedir. Yapının büyük bir bölümü yıkılmıştır. Dıştaki dükkanların kimileri günümüzde de kullanılmaktadır. Yapının, Mardin Ulu Cami’nin vakfı olduğu ileri sürülmektedir. Kasım Padişah Medresesi vakfı arasında adının Kayseriyye olarak geçmesine dayanılarak 1487-1502 yılları arasında yapıldığı sanılmaktadır.

Sokul Bakar (İnekler Çarşısı)

İnekler çarşısı olarak da bilinen çarşı Cumhuriyet Meydanının altında yer almaktadır. Çarşıda daha çok manavlar hizmet vermektedir. Uzun süre merkeze bağlı köylerden getirilen yöresel ürünlerin satıldığı çarşıda bulunan Çumbalı Ev meşhurdur.

Marangozcular çarşısı (Sokul Xiretin) 

Tarihi kentte marangozcuların yer aldığı ve günümüzde daha çok el snatlarının bulunduğu çarşı. Bu çarşıda yer alan Marangozcular Kahvesi de görülmeye ve terasında çay içmeye değer bir mekandır.

 

 

Yorum Yaz