Mardin'de ne yenilir? Mardin'in en meşhur yemeği nedir?

GÜNDEM

Tarihi kadim kent Mardin ziyaretci akının yanında Mardin'i ziyaret edenler

Temelde Güneydoğu Anadolu bölgesinin izlerini taşımasına rağmen, kendine has mutfak kültürünü de bin yılların süzgecinden geçirerek günümüze ulaştıran Mardin, gastronomi turizmi ile de gün geçtikçe daha fazla ilgi görüyor. Farklı kültürlerin, dinlerin, dillerin buluştuğu Mardin’de aynı kaynaşma, mutfak kültüründe de kendini hissettiriyor. Yöreye özgü, bol çeşitli ve lezzetli bir mutfağı olan şehir, tarihi İpek Yolu üzerinde olması nedeni ile baharatların çokça kullanıldığı bir mutfağa sahip. Tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yenibahar, pul biber ve kakule gibi baharatlar hem yemeklerde hem tatlılarda sıkça kullanılırken, Mardin’de meyve ve etin birlikte pişirildiği birçok yemek de yapılıyor. Yemeklerde ağırlıklı olarak et ve bulgurun kullanıldığı, sebzenin ise daha az tercih edildiği Mardin mutfağında, özellikle Arap ve Süryani etkisi kendisini hissettiriyor. Mardin ve çevresinde yetişen yabani salatalık, mazı, meyan kökü, gözdaşı, ıbzor, çemen, oğulotu, ebegümeci, gıbzara, yeşil nohut ve kenger kökü gibi yöresel otlar da Mardin mutfağında yer bulur.

Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire’yi de denemenizi tavsiye ederiz. Şehre gelip Türk kahvesi gibi servis edilen, ancak oldukça sert bir kahve olan Mardin’in meşhur Mırra’sını içmeden ayrılmayın.



Kaburga Dolması

Oğlak ya da kuzunun sağ kaburgasıyla hazırlanan ve yapımı saatler süren Coğrafi İşaret Tescilli kaburga dolması, Mardinliler tarafından sıklıkla bayramlarda yapılıyor. Badem, pirinç ve kuşbaşı etin de içinde yer aldığı "haşu" diye tabir edilen içliğin, kaburganın içine koyulup dikildikten sonra 3 saate yakın bir süre pişirilmesi ile yapılan kaburga dolması, Mardin’in favori lezzetleri arasındadır.

KABURGA DOLMASI | Kültür Portalı



   Mardin Kibe


Mardin mutfağının en özel yemeklerinden biri de Coğrafi İşaret Tescilli “İşkembe Dolması” olarak da bilinen Kibedir. Lezzetinin sırrı kuzu veya oğlak işkembesi kullanılarak yapılmasının yanı sıra kullanılan et, pirinç ve baharatların dengesinden de kaynaklanıyor.Mardin Usulü (Kİbe) İşkembe Dolması – Efsane Yemek Tarifleri

 

 

 

   Zingil

Görünüşüne baktığınızda neredeyse tüm Türkiye'nin bildiği lokma tatlısından farkı olmayan zingil tatlısı Mardin'de oldukça sevilen bir lezzet. 

Görünüşü genelde lokma tatlısı ile benzer yapılsa da tadında tarifi dolayısıyla farklılık bulunan Zingil tatlısını Mardin'e gittiğinizde tatmayı unutmayın!1. Zingil

 

 

Dobo

Dobo deyince genelde akıllarda bir yemek görseli oluşmamasını normal sayabiliriz. Dobo yemeği kuzunun kolu ile yapılan bir et yemeği. Mardin'in birçok lezzetine eli değmiş Süryani mutfağı bu yemekte de kendini göstermiştir. Pişirilen kuzu kolu sofralardaki yerini genelde pilav soğan ve patlıcan gibi lezzetlerle birlikte alıyor.

2. Dobo

 

 

 

Soğan kebabı

Bir kebap cenneti olan ülkemize Mardin de lezzetli mi lezzetli soğan kebabını kazandırmıştır. Gaziantep'te de yapılan kebabın görünümü, bir tepsi içerisinde ikiye ayrılmış olan soğanların içerisine konulmuş ceviz büyüklüğündeki kıymalardan oluşmaktadır. 3. Soğan kebabı

 

 

 Sembusek

 

Yuvarlak açılan hamurun içine kıymalı soğanlı ve baharatlı bir harcın doldurulup yarım ay şeklinde kapatılmasıyla hazırlanan sembusek oldukça sevilen de bir lezzettir. Belki akılda kalması adına sembusek yemeğine bir nevi kapalı lahmacun olarak da adlandırabiliriz.

4. Sembusek

 

 

Kiliçe

Kiliçe un, şeker, süt karışımına eklenen ve hamur işi yemeklerde çok sık kullanılmayan mahlep, rezene ve anason gibi baharatlarla şenlendirilen bir çörektir. Hayat çöreği anlamına da gelen çörek genelde bayramlarda çok sık yapılan bir çörektir.

5. Kiliçe

 

 

 Firkiye

Mardin'in yemeklerini düşünürken isimlere çok da takılmamak gerekir. Zira Mardin tatlarıyla aklınızı başınızdan alan lezzetlere ev sahipliği yapan bir şehirdir. Firkiye de bu tatlardan biri olup kuzu etinin, soğanın ve meyvenin yeşil ve körpe hali olan çağlanın birleşiminden oluşan leziz mi leziz bir yemektir.

6. Firkiye

 

 

 Harire 

Harire tarçın, pekmez, şeker ve un gibi kolay erişilebilir malzemelerden hazırlansa da ağzınızda cümbüş yaratacak lezzetteki bir tatlı. İçerisindeki  malzemeler dolayısıyla oldukça da doyurucu olan tatlının üzerine ceviz de konulunca harire öğünlük bir lezzete dönüşüyor.

7. Harire

 

 

 

İrok

Mardin yöresine ait olan bir içli köfte tarifi olan irok yağda kızartılarak sofralarda yerini alıyor. İçli köfte dediğimize bakmayın çünkü irok genelde yuvarlak bir şekil verilerek kızartılıyor. Ayrıca içine koyulan iç harcı bu köfteye sadece içli köfte denmesini zorlaştıracak bir lezzete sahip...

 

8. İrok

 

 

 Lebeniye

 

Bir kasesiyle doyacağınız çorbalardan birisi de kesinlikle lebeniye çorbasıdır. Öyle ki lebeniye çorbası içerisinde yer alan nohut, buğday ve kıymalardan hazırlanan köfte toplarıyla insanı doyurmaya yeten leziz bir çorbadır. Sizin de yolunuz Mardin'e düşerse bu lezzeti tatmadan dönmeyin deriz!

9. Lebeniye