Mardin Ovası'nda hasat zamanı
Mardin Ovası’nda ekilen buğdayda hasat dönemi başladı. Buğdaya, bu yıl ilkbaharda düşen yağışlar bereket katarken, ilk hasatla toplanan buğdaylar, kamyonlarla Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi'ne götürülüyor. Merkez Başkanı Mehmet Şerif Öter, “Bu yıl 1,5 milyon tonun üzerinde buğday rekoltesi bekliyoruz.” dedi.
Türkiye’nin buğday ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı 3 milyon dönümlük Mardin Ovası’nda bu yılki yağışlarla yüzü gülen çiftçilerin buğday hasadı mesaisi başladı. Buğday mahsulünde geçen yıla göre yaşanan verim artışının çiftçileri mutlu ederken, yüzde 75'i buğday ekili olan ovada ilk hasatla toplanan ürünler, kamyonlara yüklenip, Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi'ne götürülmeye başlandı. Merkezdeki tüccarlara satılan buğday, buradan da talep eden sanayicilerin buğday ihtiyacı karşılanıyor.
‘1,5 MİLYON TONUN ÜZERİNDE BUĞDAY REKOLTESİ BEKLİYORUZ’
Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, kentte tarıma elverişli 3 milyon 3 bin dönüm arazinin bulunduğunu söyledi.
Hububat ve bakliyat ekiminin yapıldığı alanın ise 2 milyon 600 bin dönümden fazla olduğunu ifade eden Öter, şunları kaydetti: “Mardin Ovamız, Mezopotamya’nın kalbinde yer almaktadır. En verimli topraklara sahip olan Mardin Ovamızda buğday, arpa hasadı başladı. Bu sene çok rahat diyebiliriz ki, ilkbaharda yağan yağmurlardan dolayı son yılların en bereketli ve verimli senesini yaşıyoruz. Mardin Ovası’nda tarıma elverişli 3 milyon 3 bin dönüm arazi var. Bunun 600-700 bin dönümü bağ-bahçe, fındık-fıstık ve sera olarak kullanılırken, hububat ve bakliyat alanında ise 2 milyon 600 bin dönüm kullanılıyor. Biz bu sene bir buçuk milyon tonun üzerinde buğday rekoltesi bekliyoruz.”
‘FİYATLARDA YÜZDE 10’LUK DÜŞÜŞ VAR, TMO’DAN FİYAT BEKLİYORUZ’
Çiftçinin girdi maliyetleri altında ezildiğini ve buna bir çözüm bulunması gerektiğini kaydeden Öter, “Şu an hasadı yapılan buğday, birinci sınıf makarnalıktır. Dünyanın en kaliteli buğdayıdır. Bu buğdaydan dünyada coğrafi işaretler alan bulgurlar üretiliyor. Bu kaliteli buğday, 20-25 gün önce tonu11 bin 500 liraydı, bu buğday bu sabah Hububat Ticaret Merkezi’mizde satışa sunuldu ve 10 bin 100 liraya satıldı. Yüzde 10 bir fiyat düşüşü var. Ekmeklik buğday da 10 bin 800 liraydı tonu, şu an tonu 10 binin altına düşmüş. Bu şekilde giderse çiftçi büyük zarar eder. Verim güzel ancak çiftçinin girdi maliyetleri çok yüksek. Yetkililerin bunu bilmesi gerekir. Buğday üretimi için lazım olan gübre, ilaç, tohum, mazot gibi gerekli olan kalemler çok rahat şekilde zamlanabiliyor ve buğdaydan da elde edilen gıda tüketim maddelerine de zamlar yapılarak pahalanıyor ama buğday hep yerinde sayıyor. Çiftçi, girdi maliyetleri altında eziliyor. Biz hasadın başında Mardin Ovamızdan hükümet yetkililere sesleniyoruz: Bir an önce açıklanması beklenen fiyat, çiftçiyi koruyacak ve mutlu etmesi gerekir. Verilecek fiyat çiftçinin beklentisini karşılamazsa da mutlaka ek desteklerin sağlanması gerekiyor. Bir kere her şeyden önce çiftçinin kullandığı mazot başta olmak üzere gübre, tohumda vergilerin sıfırlanması gerekiyor.” dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) fiyat beklendiğini kaydeden Öter, son olarak 2024 yılı hasadı çiftçiler başta olmak üzere herkese hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.
‘MAŞALLAH VERİM ÇOK İYİDİR, HASAT ÇOK BEREKETLİ BAŞLADI’
Kızıltepe ilçesinde çiftçi Adnan Tugay ise 2024 yılının ilk buğday hasadını yaptıklarını ifade ederek, şöyle dedi: “200 dönümde buğday ekmişim, şu an hasadını yapıyorum. Bu sene yağmurlar çok iyi geçti, iyi verim bekliyoruz inşallah.”
Hububat Ticaret Merkezi esnafından İzzettin Denktaş, “Maşallah bu sene verimler çok iyidir, bereketli bir hasat başladı. Tek sıkıntımız, fiyatlardır. TMO’nun bir önce fiyat açıklamasını bekliyoruz. Çiftçinin de korunması lazımdır, devletimizden de bunu bekliyoruz.” dedi.