diorex
ARTUKBEY

Mardin Ovası’na ikinci ürün önerisi

Ziraat Teknikeri Mehmet Hanifi Müslümoğlu, Kızıltepe Ovası’nda bu yıl ikinci ürün olarak soya fasulyesi ekilmeye başlandığını belirterek, fasulyeden sonra ekilecek olan ürün için toprağın onarımını yaparak verim ve kaliteyi artırdığını ve gübre tasarrufu sağladığını açıkladı.

  • 07.10.2024 17:48
Mardin Ovası’na ikinci ürün önerisi

Mardin Ovası’nda ikinci ürün olarak soya fasulyesinin üretilebileceğini belirten Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Teknikeri Mehmet Hanifi Müslümoğlu, şöyle dedi:

“Bir baklagiller bitkisi olarak soya, havadaki serbest azotu toprağa bağlar kendisinden sonra ekilecek olan ürün için toprağın onarımı yaparak verimi kaliteye arttırır ve gübre tasarrufu sağlar. Ekim nöbeti için en uygun bitkilerden birisidir”

Kızıltepe Ovası’nda bazı tarım üreticilerinin bu yıl ikinci ürün olarak soya fasulyesi ekmeğe başladığı belirten Müslümoğlu, soya için; Harika Bitki, Kutsal Bitki, Tanrı Bitkisi, Üreyen Altın, Sarı Mücevher ve Doğu’nun Kemiksiz Eti gibi isimler kullanarak, verdikleri önemi ortaya konduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Tohumlarında % 18-24 yağ ve % 30-40 protein bulunur. Küspesi % 16 protein içeriği ile değerlidir. Unu, ekmek ve makarna unlarına belli oranlarda katılır. Süt, salça, et, kahve yapımında da yararlanılır. Hem insan beslenmesinde hem de hayvan beslenmesinde kullanılır. Ayrıca sabun, kâğıt, mum, zamk maddeleri, basımevi mürekkepleri, kandil yağları gibi maddelerin yapımında da değerlendirilir. Bu özellikleriyle soya fasulyesinin ülkemizde yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hem ana, hem de ikinci ürün olarak yetiştirilebilir. Bir baklagiller bitkisi olarak soya, havadaki serbest azotu toprağa bağlar kendisinden sonra ekilecek olan ürün için toprağın onarımı yaparak verimi kaliteye arttırır ve gübre tasarrufu sağlar. Ekim nöbeti için en uygun bitkilerden birisidir.

İkinci ürün tarımında çok erkenci çeşitler hariç, ekim işlemi kesinlikle Temmuz ayına bırakılmamalıdır. Geciken ekimler verimi azaltmakta, ilk bakla yüksekliğini ve bitki boyunu kısaltmakta ve ayrıca hasat olgunluğunda gecikmeye yol açarak kurutma problemlerini ortaya çıkarmaktadır.

Ayrıca iklim koşullarından dolayı ilimizde ikinci ürün olarak yetiştiriliyor olması diğer bir avantajdır.

Soya Fasulyesi çapa bitkisi olması nedeniyle yetişme süresi boyunca devamlı çapalanır ve toprak kabartılır. Dolayısıyla yabancı otlardan temizlenmiş, havalanmış bir toprak bıraktığından, iyi bir ekim nöbeti bitkisidir. Her türlü kültür bitkisiyle ekim nöbetine girebilir.

Mardin’in Kızıltepe İlçesinin köylerinde bu yıl ikinci ürün olarak Soya Fasulyesi ekilişi yapılmış ve yaptığımız incelemelerde bu ürünün artık alternatif bir ürün olarak Mardin de yetiştirilebilmesi için ekonomik olarak diğer ürünlerden daha fazla kâr getirmesi gerekir. Üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyorum.”

Yorum Yaz